Stranica 43 od 63 PrviPrvi ... 33414243444553 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,101 do 2,150 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Meni je guralicu kao oblik sjedece vjezbe preporucila fizijatrica za mladju zbog upotrebe nogu i trazenja ravnoteze dok se sjedi na njoj. I par puta sto smo napravili vjezbice vec se pocela sama dizati

cikla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Mi nismo imali guralicu, ali je ona sama sebi napravila od frižider torbe. Na letovanju ga je gurala po apartmanu svaki dan. Ali ona je tada već dugo hodala bočno pridržavajući se za nameštaj, a na poznatom terenu je znala i kraće razdaljine sama preći pravo. Koliko sam čitala ovde važno je da je dete savladalo to koračanje nogu pred nogu i da je guralica odgovarajuće visine, kao i to da je dete stvarno gura, a ne da se ona otkotrlja, a detetu noge ostanu iza.

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

E on nije savladao hodanje napred! Hoda uz namjestaj ali postrane onako! I da, ona ode, a on za njom! Maknut cu ju!
    ne svidja mi se to!
    Ovo ostalo nek gura sam, al ovo na kotace ide ca!

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ima ti rasprava o guralicama par stranice prije, nije dobro da dijete leta za njom bez kontrole,to je ocit znak da nije spremno....u biti mu se da guralica kad vec polako sam krene u iskorak,dok samo hoda postrance uz namjestaj prerano ti je! bilo koji drugi predmet kojeg se dokopa je bolje,guralica je lagana a na kotacima i bas pre brzo leti po prostoru....cim ju nemoze kontrolirat ni ne zna drzat ravnotezu....

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I kod moje curke krece hodanje postrance uz namjestaj! Nekad sjedne pa otpuzi lijevo ili desno, ali vec par dana pokusava par koraka u stranu. Stvarno je u zadnjih mjesec dana puno toga svladala sva si je vazna kad stoji.

Ne gura jos nista, danas je sluajno odgurala didakticki stolic pa se sjela kad je otisao oslonac.

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Moze pitanje,najvjerojatnije ima negdje ali nemam komp a preko moba je tesko traziti. Mala je pocela samostalno raditi par koraka i sada uziva kada smo negdje jer bi stalno hodala. S obzirom da imam problema sa ledima da li je preporucljivo koristiti remencice za hodanje

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Nasla sam odgovor na pitanje;a i pretpostavila sam odgovor

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ja sam to koristila. To mi je jedan od korisnijh rekvizita koje sam imala. Do oko tri godine. Setnjica a svima ruke slobodne i ledja sacuvana. I bunker auta slobodan bez kolica

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Ajde bar netko pozitivan i iskren

mishekica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Palčice, hvala za link. Video je predivan.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam imala chicco remencice ali to nije povodac da ne bi mislili To su remencici koji idu bebi preko prsa i ramena a na ledjima je kao rucka taman duga da je ja ne moram saginjati. Koristili smo ih mozda mjesec dana kad je curka prohodala a nije jos bila stabilna. Htjela je hodati, mene je bilo strah da ne lupi glavom u asfalt, pa su mi remencici odlicno posluzili. Prestala sam ih koristiti kad je postala sasvim stabilna. I nisam ih nikad koristila u Hrvatskoj

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Jos da dodam, mislim da nisu stetni, jer dijete na njima ne visi nego samo hoda; u slucaju da krene padati onda se s tim zadrzi da ne udari. Isto kao sto bi se zadrzalo na maminoj ruci, da ga se drzi za ruku. Samo sto mu ovo rukice ostavlja slobodnima.
    Posljednje uređivanje od Charlie : 27.05.2013. at 12:01

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Ma i meni bi trebalo samo da je mogu pripaziti da ne padne jer se ne mogu saginjati. Hvala na iskustvu

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam imala chicco remencice ali to nije povodac da ne bi mislili To su remencici koji idu bebi preko prsa i ramena a na ledjima je kao rucka taman duga da je ja ne moram saginjati. Koristili smo ih mozda mjesec dana kad je curka prohodala a nije jos bila stabilna. Htjela je hodati, mene je bilo strah da ne lupi glavom u asfalt, pa su mi remencici odlicno posluzili. Prestala sam ih koristiti kad je postala sasvim stabilna. I nisam ih nikad koristila u Hrvatskoj
    Auuu sto si propustila!! Ja isto imam chiccove, odlicni su, a po Hrvatskoj sam predmet cudjenja gdje god prodjem. A najvise volim kad me osobe s 2-3-godisnjim djetetom u kolicima pitaju zasto ga vodim ko peseka. A ja ih pitam zasto oni svog vode ko invalida. Za mladju imam nove neraspakirane. Stare sam toliko koristila da su se potrosili, isfucali i postali neugledni

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Moji blizanci su rođeni s 35+1, apgar 10/10 nakon 1 i 5 min, 2250 i 2320 g (curka lakša). Zbog visokorizičnosti (trudnoća opterećena preeklampsijom, gemini-prematuri, poprečni položaj jednoga), nakon 1. mjeseca samoinicijativno obavljam sistematski pregled kod neuropedijatra prilikom kojeg nisu primjećena veća odstupanja, ali rečeno mi je da je curka "sporija" i kontrola s navršena 3 mjeseca. U međuvremenu moja soc. pedijatrica na prvom pregledu zaključuje da kod oba djeteta postoje određena odstupanja u motorici i šalje djecu na uzv mozga, neuropedijatru i fizijatru.

Uspjevam u roku dva dana dobiti termin kod dr. Sabola i, dok dečko dobiva dijagnozu diskretnog fluktuirajućeg hipertonusa i ima nekih indikacija za razvojnu med. gimnastiku, kod curke je malo drugačije i dobila je dijanozu distoni sindroma tj. fluktuirajući normo hipertonus i distona izvijanja trupa. Nalaz je kako je u spontanoj motorici pisutno distono izvijanje trup (jače izraženije u položaju na trbuhu), tonus muskulature fluktuira oko normo-hipertonusa, tetivni refleksi živahni i simetrični, uredno fiksira i prati za dob, socijalni smješak se lako inducira. U trakciji glava zaostaje, asimetričan moro (lijevo zaostaje s fleksijom ručice u laktu).

Naravno, čekaju nas vježbe i vježbanje, ali pretpostavljam da se netko od vas susreo sa sličnom dijagnozom, pa me zanima prognoza, kao i eventualne poteškoće s kojima ste se kasnije susreli (nije da trčim pred rudo, ali voljela bi imati nekakvu cjelovitiju sliku). Uzv je pokazao stanje nakon hemoragije, vjerojatno posljedica hipoksične epizode tijekom trudnoće, ali sad vidim da se krvarenja stupnjuju od I do IV, međutim kod nas na niti jednom nalazu ne piše nikakav stupanj. Je li to uobičajena praksa, stupnjevanje mislim? Doktor je jedino prokomentirao da su zadnja istraživanja pokazala kako gotovo 80% novorođenčadi ima neki oblik intrakranijalnog krvarenja, pa sam pretpostavila da se ne radi o masivnom i/ili teškom krvarenju.

Ako već negdje sve ovo piše (ja nisam našla) pls stavite link! Svako iskustvo je dobrodošlo, tnx!

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

da,stupnjevanje je uobicajena praksa,vjerojatno je to kod njih onda neznato i kako dr dobro kaze,skoro sve bebe ga imaju pa se kasnije spontano povuce.
    a moja je nadodala ni da uredan UZV garantira da je sve uredno ni obrnuo!

mislim da su ti jos premali za postavljanje ikakvih ozbiljnih dijagnoza,dosta toga je jos refleksno....super sto ste tako brzo sredili pregled,na vjezbanje ne gledaj tragicno nego kao nesto sto ce im pomoci da se optimalno motoricki razvijaju! ionako je rijec o vjezbanje kroz igru a i naucit ces ispravno rukovanje pri svakodnevnom hendlanju....

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Hvala na odgovoru skulirana!

Svjesna sam da su još mali, ali i da je vrijeme izrazito bitno (zato smo i otišli privatno, mada mi je po nalazu dr. Sabola moja pedica dala uputnice i za Goljak, pa kad dođemo na red). Na vježbanje ne gledam tragično, mislim da je dobro i za motorički optimalnu djecu, ionako smo planirali plivanje za bebe čim bude moguće. Po svemu što sam pročitala, čini mi se da se ne radi o nekom teškom odstupanju. Za vježbe smo uzeli sva termina kod Sabola, krećemo u ponedjeljak (ajme, ne mogu ne pohvaliti doktora - uz očitu stručnost, način na koji hendla i radi s djecom je prekrasan za gledati).

Imate li neku preporuku za kupnju podloge/strunjače za vježbanje kod kuće? Imamo mjesta za nešto najvećih dimenzija cca 1,5x2 metra...

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Mi smo uzeli odlične tatamije za mislim 120 kn komad sa jednog fitnes web shopa. 2 cm debele, one koja budu i u sportskim klubovima i znam da će potrajat i poslužiti i kasnije za igre i vratolomije.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Smije li se staviti link na tvoje tatamije? Puna mi je kapa pranja podnih puzzli. Jedan je po njima naucio abecedu, znam da bi i druga sigurno al ona ih zvace stalnooo to skuplja prasinu nesagledivih razmjera

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo ih uzeli od ovih: http://www.pride.hr/ContactUs.aspx
    Narucila telefonski a pokupila osobno jer mi je blizu. Pazi, ti 2cm debeli tatamiji dimenzija 1m2 nisu bas jednostavni za transport...

Moja seka je kupila neke od 40cm2, debljine 1cm ili najvise 1,5cm, isto su super jer se lakse transportiraju i pohrane, a opet nisu oni mali kaj se koma odrzavaju. Pitam gdje je nabavila pa vam javim!

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na odgovoru skulirana!

Svjesna sam da su još mali, ali i da je vrijeme izrazito bitno (zato smo i otišli privatno, mada mi je po nalazu dr. Sabola moja pedica dala uputnice i za Goljak, pa kad dođemo na red). Na vježbanje ne gledam tragično, mislim da je dobro i za motorički optimalnu djecu, ionako smo planirali plivanje za bebe čim bude moguće. Po svemu što sam pročitala, čini mi se da se ne radi o nekom teškom odstupanju. Za vježbe smo uzeli sva termina kod Sabola, krećemo u ponedjeljak (ajme, ne mogu ne pohvaliti doktora - uz očitu stručnost, način na koji hendla i radi s djecom je prekrasan za gledati).

Imate li neku preporuku za kupnju podloge/strunjače za vježbanje kod kuće? Imamo mjesta za nešto najvećih dimenzija cca 1,5x2 metra...

BigBlue, nisam expert nego sam mama "vjezbacica" pa evo mali savjet od mene:
    Vjezbajte na razlicitim povrsinama, ja sam sa svojom na pocetku sa 3ipo mjeseca vjezbala na: stolu prekriven dekom, spuzva od prematalice, krevet, kauc.
    Mislim da je dobro da se beba ne nauci samo na jednu vrstu pobrsine, to nam je rekla I ova fizijatrica sa kojom vjezbamo. Pogotovo kod vjezbi okretanja je to vazno dakle da se nauce na sve vrste podloga (meko,tvrdo,glatko)
    Osim toga na taj nacin im se isto stimulira mozak I nauce raspoznavat

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

i ja sam preko pride-a kupila strunjacu, 2m x 1m cini mi se..debela cca 4-5cm,bas ko ona skolska strunjaca,slicnu ima i fizioterapeut...odlicno nam je posluzila mjesecima,nije se valjala samo N. po njoj nego i ja i MM....
    sad je pospremljena u njenoj buducoj nenamjestenoj sobi,kad bude veca neka na njoj vjezba tombulu i stoj na glavi ..
    ..a naravno i za 2gog bebaca ce dobro doc....

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Hvala Charlie! Gledam ovaj tvoj link ko tele u sarena vrata, nisam ni znala da toga ima toliko izbora. Pa koje su dobre za ove male puzavce i glodavce? I da to poslie ostane na podu u sobi?
    A i ja sam biser - sad pred prohodavanje drugog djeteta ja o tatamiju... a di sam bila do sad?!

Inace moja puzi brzo ko munja,nikad ne bi rekla da ce ta puzati. Sad i kleci i digne se na noge kratko. Al mi je cudno vidjeti dijete od 12 navrsenih mjeseci da ne hoda. Nije ni blizu po meni.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

marusha tnx! Zvuči zdravorazumski, a za to ne trebaš biti expert. Klinci fantastično reagiraju na različite podražaje; evo ja se sa svojima već mjesec dana "igram" brišući im usta tkaninama različitih tekstura, toplo-hladno, i sl. Face su neprocjenjive Sad kad su otvorili šakice, to je jedan novi svijet za njih...

Charlie hvala za link, sviđaju mi se klasične strunjače, a vidjet ću sutra što će i terapeut reći.

Naišla sam na članak o štetnosti podnih puzzli za djecu, ali ne znam odnosi li se to na tatami podloge, odnosno jesu li te podne puzzle tatami: http://www.vecernji.hr/zivot/zabranj...-clanak-231041 Nije da VL smatram vrhuncem objektivnog novinarstva (za primjer, prije cca mjesec dana su objavili članak kako Bugaboo povlači kolica Cameleon i Donkey iz prodaje, kad se ustvari radilo o zamjeni ručke u određenim serijama ova dva modela), ali uistinu ne bi htjela riskirati.

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

ja sam isto čula da tatami strunjače nisu namjenjene malim bebama radi toga jer sadrže neke nepoželjne kemijske spojeve.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku
    marusha tnx! Zvuči zdravorazumski, a za to ne trebaš biti expert. Klinci fantastično reagiraju na različite podražaje; evo ja se sa svojima već mjesec dana "igram" brišući im usta tkaninama različitih tekstura, toplo-hladno, i sl. Face su neprocjenjive Sad kad su otvorili šakice, to je jedan novi svijet za njih...

Charlie hvala za link, sviđaju mi se klasične strunjače, a vidjet ću sutra što će i terapeut reći.

Naišla sam na članak o štetnosti podnih puzzli za djecu, ali ne znam odnosi li se to na tatami podloge, odnosno jesu li te podne puzzle tatami: http://www.vecernji.hr/zivot/zabranj...-clanak-231041 Nije da VL smatram vrhuncem objektivnog novinarstva (za primjer, prije cca mjesec dana su objavili članak kako Bugaboo povlači kolica Cameleon i Donkey iz prodaje, kad se ustvari radilo o zamjeni ručke u određenim serijama ova dva modela), ali uistinu ne bi htjela riskirati.

Ako imas one cetke za bebe (one mekane) malo ih skakljaj po dlanovima sa njome ili ledja kad ih stavis potrbuske ili unutarnja strana bedara. Pa onda promijenimo cetku I uzmemo neku malo tvrdju. To mi radimo prije kupanja kad je gola, uziva u tim podrazajima.

Ne znam, mi imamo puzle I to 2pakiranja I moja beba provodi dosta vremena na njima, ogradica ju sputava, u njoj ce mozda provest 20min a na kockama po sat I vise

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Evo mi i propuzali onako pravo. Staž nam je puna tri dana. Prvo smo se rotirali, onda se propuzali na rikverc, i dugo tako. Mislila sam da ćemo puzanje preskočiti. Onda smo se posjeli i sad pravilno pužemo. I kako mm kaže, sad smo si nabavili svraba. I ful mi je interesantan. Pravac kroz vanjska vrata li u kupaonu na žice od fena, brijača, šišača. Stalno trčim za njim i zatvaram vrata. Meni je iskreno rečeno laknulo. Ovo vrijeme što puže uopće ne pita na ruke. Odvalio mi ramena. I imamo još jedan zub!!

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

moja curka ima 8 mjeseci i naravno, ne puže, ali se iz sjedećeg (ne posjeda se sama) položaja hvata za nešto povišeno (kauč, lojtre od kreveta na kat, stolac...) i pokušava se uspraviti. za sad je samo došla do stava klečanja i sva si je važna. jel to oke ili da ju malo "prizemljim", obzirom da ne puže??? sjećam se da mi je sin propuzao čim se mogao sam posjesti i sjećam se da se i on tak podizao na koljena, ali se ne mogu sjetiti je li to bilo isto prije puzanja (a kad je propuzao, onda se hvatao i pridizao na koljena za sve povišeno na što je naišao).
    također, na podu se postavlja na koljena i ljulja se naprijed nazad na rukama i koljenima, ali nema još navadu pomaknuti nožice ili ručice.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

I mi sjedimo, pužemo i već se želi podići na noge. A ja se do prije 15 dana pitala hoćemo li se pomaknuti sa mrtve točke. Doduše i dalje imamo status djeteta bršljana, tatami je dobar ponekad. Motivacija za puzogmizanje je naravno, nešto zabranjeno.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

lagani update:
    sad više nije zadovoljna klečanjem, podiže se na nogice, ali klimata, nije sposobna još držati svu svoju težinu i tu ju ja kočim, ne dam joj to. iako, ni ja kao mala nisam uopće puzala. dapače, kad bi me stavili na pod, počela bih tak silovito plakati i pokušala se pridići (po pričanjima okoline, ne sjećam se toga, hahaha). ova moja ne plače na podu, uživa, ali kad je na trbuhu, kao mala prevrnuta kornjača je: škemba na podu ko tenkić, a rukice i nogice lamataju po zraku ko da je na fitnessu . ponekad se stavi u klečeći položaj i onda se ljulja naprijed - natrag, dok joj to ne dosadi i dok ne fljusne opet u kornjačin položaj... vidim da se pokušava sama posjesti, ali dođe do pola i onda ili odustane ili joj još rukice ne drže ili ne zna kam bi s rukama, tak da je posjedanje još nula bodova. pretpostavljam da jako griješim što ju ja stavim da sjedi, a čim to napravim, za par minutica, evo ti nje već skoro pa na nogama...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sto se puzzli tice, ima puzzli i - puzzli. Hocu reci, bitno je provjeriti sastav. Neke su pune smeca, neke nisu.

Inace, debeljko se ne zna sam posjesti, ali radi na tome. Sposoban je sam sjediti nekoliko tjedana, u principu mu rade i obrane, bez da ga je itko ucio. Zna se spustiti iz sjedeceg u lezeci polozaj, ili cak na sve cetiri, ali nikako da shvati kako bi to islo u drugom smjeru. Jos ne puze, ali se odguruje unazad. Ili stane na sve cetiri, pocne se ljuljati napred-nazad i frustrirano zavija. Osim svakih par dana u hranilici, kad mu uglavnom bezuspjesno nudimo dohranu, dozvoljavamo mu da sjedi na tatamiju ili u krilu, ali ne previse.

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

nakon pola godine puzanja i 4.5 mjeseca hodanja uz pridržavanje (zidovi, namještaj, trava, brdo, kamenje, sve), napokon možemo razgovarati o nekoj vrsti hodanja... naime, moj bebač se odavno pušta, odavno i samostalno stoji te se zna sam podići u stojeći položaj nasred sobe (i spustiti, naravno), pravi i preko tih famoznih 8 koraka prohodavanja, ali i dalje i puže i hoda uz pridržavanje, kako mu kad paše

je li ovo znači da je prohodao ili ne?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Cure, malo sam promašila temu ali sam se prije često javljala ovdje pa mislim da mogu dobiti dobar savjet.
    Imala sa malog vježbača "neurološki rizična simptomatologija". Išao je više puta na vježbe, prošao kontrole fizijatra, psihologa, logopeda... Sa 1.5 godinu mu je ukinuta dijagnoza. Sa dvije godine je jako spretan i priča kao navijen.
    Curica od 6 godina ide od prošle godine na kontrole zbog ravnih tabana i lošeg držanja.
    Eh, sad... Imam neku nedoumicu koju ne smijem nikome spomenuti...
    Naime, iz inostransva se vratio mužev rođak sa ženom i dvoje djece. Mlađa curica ima oko 4 godine.
    Mala je prohodala prije godine, bila vesela i živahna. Oko godine i po se jako razboljela, navodno nije jedno vrijeme mogla da hoda.
    Sada kad su ovdje vidim da sa djetetom nešto nije u redu. Mala je jako nestabilna i stalno pada. Ne može dugo da se zaigra i ostvari neku funkcionalnu igru. Stalno vrišti i otima od djece igračke. Ništa joj se ne može objasniti. Malo slabije i priča a možda je to i zbog promjene jezika..
    Majka i baka objašnjavaju da se mala razmazila zbog ondašnje bolesti, koliko sam skontala neka gadna infecija, izliječeno je.
    Mala je ili sa majkom ili sa bakom, one je samo vuku po ulici i deru se na nju da je nemoguća i da ništa ne valja.
    Ne vidim da iko od odraslih pokušava da je navede na neku funkcionalnu igru.
    Ja bih da im predložim da malu uključe ovdje u ovaj program fizijatrije, bilo bi joj super. Terapeuti su jako vješti, imaju razne terapije i vježbice. Razne igračke i spravice. Mislim da bi curica sve to prerasla brzo da je neko navede na te neke korisne aktivnosti.
    A neprijatno mi je, pretpostavljama da je prošla tamo nekakav sličan program?
    Navodno je tamo išla normalno u vrtić.
    Ne znam, možda imaju nekakve aktivnosti u kući, ispašće da ja pametujem.
    Ne znam kako da joj to predložim. pričala sam o svom malom kako sam njega vodila nisu se nešto posebno zainteresovali.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Uglavnom, da se grubo izrazim, dijete nije dobro i svi to primjete.
    Ako me neko pita ja im kažem da sam primjetila i da to njima ne spominju. Da se ne uvrijede.
    Ja bih da im predložim našu fizijatriju, možda oni i ne znaju da u Bosni ima dobra dječija fizijatrija. i sve je besplano.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nije me bilo neko vrijeme na ovoj temi, drago mi je da vam je bio koristan link s tatamijima. Ostala sam duzna jos jednu info, i ti 30x30cm tatamiji su kupljeni tamo, znaci, izbor je fakat velik.
    Tiziana mi smo ih koristili za igru starijoj do cca 2 g, tako da imate jos vremena nabavit super se lako peru, brisu, ne skupljaju prasinu kao tepih. Sad opet drzimo i dalje 2m2 iako bena odavno nije na njima ali super su nam svima za valjat se po podu.
    Vezano za stetnost. Ja sam citala za one male podne puzzle koje se kupe bilogdje da su stetne, ove ne bi trebale biti. Svejedno, ja sam ih pocela koristiti kad bi mi prerasle baby gym, znaci s nekih 3-4 mjeseca. Prije toga su bile samo podloga baby gymu. Moja prijateljica je na njih navlacila presvlaku, dala ju je iskrojiti negdje.

Moja beba isto hoda postrance, i hoda unaprijed gurajuci ispred sebe stolac, stolic, kolica za lutke...napravi po par koraka ali nije to jos hodanje. Sama se ustaje bez povlacenja vec neko vrijeme, moze se ustati uz zid...cekam prohodavanje ali nadam se da nece previse pozuriti

Kaca80 to su vrlo osjetljive stvari...ne znam sto bih ti rekla, mijesati se ili ne, a ne znas ni sama jesu li vec i sta prosli...mozda netko tko im je blizi da malo ispita situaciji

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Charlie, mislim da je bolje da im ne spominjem.
    A to ko im je bliži... Mnogi izgleda preko mene ispituju situaciju...
    Prerašće to sigurno mala samo da je malo usmjere. Po meni ne odstupa mnogo.
    Malo joj treba da se usmjeri.
    Sad sam se sjetila da je majka rekla da će je upisati u vrtić.
    Vaspitači su stručni pa će je tamo odmah posavjetovati ili će mala sama kroz igru to prerasti.
    Posljednje uređivanje od kaca80 : 17.06.2013. at 22:40

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Moja beba isto hoda postrance, i hoda unaprijed gurajuci ispred sebe stolac, stolic, kolica za lutke...napravi po par koraka ali nije to jos hodanje. Sama se ustaje bez povlacenja vec neko vrijeme, moze se ustati uz zid...
    nije mi ovo jasno.... sama se ustaje, a zatim - može se ustati uz zid.. pa podrazumijeva se da, ako se sama ustaje, može i sa zidom..... moj uz zid može već 4.5 mjeseca, a samostalno tek zadnjih mjesec dana

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pa ne podrazumijeva se bas. Jer kad se ustaje uz kauc ili uz stolac ili nesto za sto se moze primiti, dijelom se povuce rukama, u pocetku. Kad ustane uza zid to je teze. Pisali smo o tome ranije na topicu - netko je rekao da je tek to pravo ustajanje - zato sam i spomenula ustajanje uza zid.
    Moja ustaje uz kauc od 9,5 mjeseci, a tek sad s 10,5 i uza zid. A ima i pokusaja ustajanja i bez icega ali uspije stajati jedva trenutak.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Ajoj daleko smo mi onda od svega. Moja se igra stojeci na nekim elementima njene visine i za njih se primi da se digne. Kako se ja tih faza uopce ne sjecam s prvim djetetom. Samo je odjednom poceo hodati i to je bilo to. Ova ima 12 i pol mjeseci i sad tek savrseno puzi i dize se. I usput se dere dran drrrrrn dran dran drrrrran rrrrrr. Moji vole slovo r. Tako je i stariji naglasavao r gdje god bi ga nasao
    Posljednje uređivanje od Tiziana : 18.06.2013. at 16:48

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Moja ustaje uz kauc od 9,5 mjeseci, a tek sad s 10,5 i uza zid. A ima i pokusaja ustajanja i bez icega ali uspije stajati jedva trenutak.
    Pa nije ti to bas "tek" - to ti je super

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

uglavnom, ja računam da on hoda..... mada i dalje puže i hoda uz pridržavanje (ovisi od situacije)

od sada ću ga povremeno (posebno kad smo vani) držati za ruku

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Citiraj stoic prvotno napisa Vidi poruku
    uglavnom, ja računam da on hoda..... mada i dalje puže i hoda uz pridržavanje (ovisi od situacije)

od sada ću ga povremeno (posebno kad smo vani) držati za ruku
    Koliko ti je staro dijete?
    Moj je propuzao s nekih sest i pol, vec jako dugo puze. Sad ima blizu godinu (za par dana mu je rodjendan)
    Ubrzo nakon sto je propuzao poceo se dizati na noge! To sad vec dosta dugo traje i moram priznat da jedva cekam da prohoda.
    Dize se uza sto god stigne i hoda postrani, ali kao da opce nema potrebu hodati ravno. Ja stanem blizu njega i kao dozivam ga da dodje, a on nema sanse da krene. Spusti se i dopuze!
    Jel ima netko kome je dijete tako dugo puzalo?

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Moja je puzala i stajala od 9. mjeseca, nešto kasnije je prohodala uz namještaj i tako do 16 mjeseci...Načekali smo se da prohoda

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Sama se dizala i stajala od nekih 14 mjeseci, ali uopće nije bila zainteresirana za koračanje, valjda je čekala da bude skroz stabilna, ne znam...

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

juče je imao rođendan..... puzao pola godine, hodao postranice 4.5 mjeseca, hodao gurajući naprijed sve na što naiđe 3.5 mjeseca, bio jako brz i spretan u svim radnjama koje je obavljao, padao uvijek ili na guzu ili se dočekivao rukama, od oko 9 mjeseci zna sići sa kreveta i popeti se na njega ako je bilo što blizu (makar i plišani medvjedić) da se na to popne itd itd.... počeo se puštati tek kad smo ga pustili da hoda i puže vani, na travi i pijesku.... e sad, da li su ga motivirala druga djeca ili je nešto treće u pitanju, nemam pojma.... moj suprug, inače sportista, vjeruje da je dobio novi, drugačiji, neravni teren za istraživanje, te ga je to unaprijedilo u hodanju, tj. oslobađanju u glavi.. ja umirem od straha da mu se ne zalijepi neki krpelj.. ili da naiđe na komadić stakla.. uglavnom, on sad već prelazi iz sobe u sobu samostalnim hodanjem, ali ne uvijek... i dalje i puže i hoda uz pridržavanje.. mislim da mu mozak još nije svjestan novih mogućnosti

svi, ama baš svi su se pitali kad će prohodati jer je on tako duuugo puzao i hodao postranice (kasnije i ravno) i to je tako spretno radio da niko nije mogao vjerovati da još uvijek ne hoda samostalno..

i generalno, on je oprezan tip.... prije nego se nasloni na vrata provjeri da li su otvorena ili zatvorena.. ako su malo otškrinuta on ih otvori skroz kako bi mu bila stabilan oslonac... pećnicu (koja je kod nas dole) nikada neće pipnuti naglo nego prvo brzinski opipa pa tek onda hoda uz nju (mada se nikada nije opržio).. nikada se ne brinemo da li će pasti sa kreveta ili ne jer za to prosto nema šanse.. i dok nije naučio kako sići, ne bi mu se desilo da se nesmotreno zaleti..

vjerujem da postoje takvi tipovi - hrabri i manje hrabri.. on je očito na mene - užasno oprezan i ponekad kukavica.. no samo kad je motorika u pitanju.. u socijalnom ophođenju s ljudima nema nikakvog srama niti straha - tu je na muža

sve dok je zainteresiran, željan hodanja, istraživanja,.... aktivan.. ja se ne bih brinula... moj od 6 mjeseci može stići do koje god točke želi (u svojoj visini, naravno), pa vjerujem da mu je makar ta sloboda dala nešto posebno... i puzanje za koje mi je naročito drago.. jer na kraju krajeva, svi kad tad prohodaju.. što se za puzanje ne može reći

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Giuseppe i moja starija curka je progmizala sa 6 mjeseci, propuzala na sve 4 s 9, pocela hodat uz namjestaj s 10, a prohodala je tek s 13 mjeseci. Do tad je puzala brzinom munje. Cini mi se da i malena slijedi isti obrazac. Prohodat ce on vec, cim je sve drugo svladao, kad bude spreman.

Ja isto bebu pustim da puzi po vani, na plazi po sljunku, na dedinoj travi, po terasi...jedino joj u parku ne dam da ide na travu jer ima svega...na zalost.

stoic avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

još da dodam da smo i suprug i ja prohodali nekoliko dana prije prvog rođendana, suprug je dugo hodao postranice i dugo puzao, ja sam bila posjedana i izvodana beba plus dubak i hodalica pa nisam nikad puzala, ali na kraju je ipak genetika najviše ključna izgleda....

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Stokc k'o da mog malog opisujes! Jedino sto ne zna sam s kreveta sic ni popet se
    Al na sto god drugo se treba popet prvi je!!! Strasno je spretan!
    Pusta se on pa stoji bez da se drzi, ali nikako da krene naprijed!
    A bome naporno je malo ovo stalno nad njim i oko njega! Jer nema sanse da on sjedi igra se. Samo da je picit... najsretniji je u parku, samo da ga je pustit... Puze po plazi, po kamenju, po travi...
    Bilo mi je cudno jer vec dugo svi govore da kako tako dugo puze da im je cudno da ne hoda! A ja ga ne zelim vodat za ruke jer vidim da ocito jos nije spreman!
    Drago mi je da ima jos puzaca kojima je tako ocito ok i ne zuri im se hodat)

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

moja mala isto vec dugo puzi. 11 mjeseci je prošla. jedva čekam da prohoda jer bi svuda puzala trenutno. a po asfaltu joj to ipak ne dozvoljavam. no mislim da još nije spremna, iako dugo hoda postrance i gura sve pred sobom, kad se pusti ne moze dugo držati ravnotežu, svega par sekundi. i uostalom, uopće nije oprezna, tako da se ne bojim da će zbog sigurnosti odgađati prohodavanje.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Ha, ha, i moji su isto puzali, a malac podugo jer je prohodao tek sa 14 mjeseci u kući a na otvorenom poslije i mjesec-dva.
    Puzao je i po travi i po asvaltu. Sve su mu hlačice i štamplice bile poderane
    A curica što sam je spominjala je malo bolje. Mislim, majka je malo manje nervozna i ne dere se na nju. Izgleda da im je to bila prolazna faza zbog preseljenja:D
    A bilo mi grehota, i ja stalno galamim na svoje ali ono mi je bilo malo pretjerano.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •