ja bih sutra otišla u Beč, tako elegantno da se ne bih ni okrenula.
Vjerujem da su klinci prilagodljivi i da se začas adaptiraju i ja bih uživala.
ja bih sutra otišla u Beč, tako elegantno da se ne bih ni okrenula.
Vjerujem da su klinci prilagodljivi i da se začas adaptiraju i ja bih uživala.
Austrija jako brije na sve eko. Mislim da je među vodećima u Europi. Sigurno ćeš naći, al po višim cijenama, što je i normalno. Za jaja znam da možeš i u nekim običnim dućanima naći. U biti se o jajima niti ne govori kod nas, kad malo razmislim, a bilo je lani da se zabranjuje u EU prodaja jaja od kokoši iz kaveza, evo link. Kod nas možeš gotovo isključivo takva naći u dućanima. Jedino u jednom lancu (da ne reklamiram) imaju jaja od kokoši iz štale. Njemački Kaefighaltung znači iz kaveza i jaje ima na žigu prvi broj 3 (i na kutiji ispod poklopca piše), Bodenhaltung su koke koje hodaju po štali - broj 2, i Freihaltung su slobodne koke, a jaja su označena šifrom koja počinje s brojem 1. Sanja : ), što je s tim jajima, je l prodaju ova iz Kaefighaltunga ili ne (bile su afere neke oko toga)?
Orasi im ništa ne valjaju, to sam nosila odavde. S druge strane kod nas većina malih (i velikih, naravno) seljaka koristi nekoliko puta veću količinu pesticida od dozvoljene, tako da je austrijsko povrće sigurno bolje kvalitete što se toga tiče, okus je pitanje navike. A austrijski pekmezi su mi mrak. Vino imaš u blizini dobro - odite u Gradišće iliti Burgenland na Neusiedlersee. Ima jedan slatki gradić zove se Rust. Tamo u dvorištima možeš degustirati i probavati i kupiti solidno vino za 5-6 eura (naravno ima i skuplje). To će i djeci biti zabavno jer ima puno roda i cijelo mjesto je uređeno u skladu s tim. Ima neka serija na TV-u, zove se Winzerkoenig. Obična sapunica, ali nekad snimaju u tom Rustu.
Ne bih ja brinula što se tiče zdravlja hrane. Austrijanci su dosta kruti, ne vjerujem da ima puno propusta. Kod Nijemaca bih više "prilagodbi" očekivala.
evo me...
Ja sam u Becu 13 godina. Da se osvrnem na dosadasnje teme:
Integracija je slozena tema. Ima onih koji se nece integrirati (cesce su to turci) i onih koji zele, ali nailaze na odbijanje od strane austrijanaca. Ako cemo generalizirati, austrijanac ce uvijek prije za prijatelja izabrati austrijanca i zaposliti austrijanca. Auslenderi su drugorazredna i trecerazredna bica. Budimo realni, ako FPÖ (polit. stranka) si moze priustit da im na izbornim plakatima budu kojekakvi neprijateljski slogani protiv stranaca i ocekuju da na taj nacim privuku birace, onda to ipak nesato znaci. Jer odredjen broj i privuku. Ove godine su izabrali jako pristojan slogan u usporedbi sa proslim godinama: "Voli svoga bliznjega" a ispod Toga "ja volim svoje austrijance"...tako nesto. Dakle, poruka austrijskoj naciji je da voli samo svoje,a ove ostale ne treba voljeti. I to je jedan od njihovih pitomijih oglasa.
Ulazak u internacionalno drustvo, prema mom iskustvu nije zasluga muza, nego cesce igra slucaja, sklop okolnosti. Od kad sam dosla, radim uglavnom na hrvatskom jeziku ili bolje reci 50-50, pa si mi i kolege ljudi sa nasih prostora. Ne zato jer sam ih svjesno izabrala, nego jednostavno su se tu nasli.
Austrijske prijatelje imam s faxa, ali oni bi se vise mogli nazvati boljim poznanicima, jer se puno manje vidimo (da ne duljim o svom tempu studiranja) I naravno, mladi obrazovani ljudi su puno otvoreniji za poznanstva sa mladim obrazovanim auslenderima. Ovi stari nizeg obrazovanja, niti ne sakrivaju da te ne zele u njihovoj zemlji, a ponekad tocno vidim da se savladavaju da ti nesto ne dobace u facu.
Ne bi rekla da je "uzas" druziti se sa hrvatima i srbima ovdje, kako je to netko rekao, ali cinjenica je da ces onda puno sporije uciti jezik. Dakle, ako zelis izbjeci da se "utopis" u cisto migrantskom drustvu, izbjegavaj uzeti stan u 10, 15 i 16 Bezirku. Mada, bez brige, u svakoj zgradi ces naci nekoga sa yugo prostora. U 18 bez. nesto manje, i u novim skupim zgradama manje.
Dakle, u mladima je spas:-)
U parkicima, ovisno o Bezirku, ima dosta turaka i tu i tamo koji austrijanac. Mali turci su razulareni i fali im odgoja, cast iznimkama, al da se izdrzat:-)
Cijene: nije bas da ces se sokirati nekom velikom razlikom u cijeni, osim ako zelis kupovati finjak. Nama ne treba za klopu 800€, ali trebalo bi nam da jedemo sve bio, za sto nemamo love.
Bio klopa: Odes na Naschmarkt (trznica) i tamo imas standove sa bio -svacim. Ima i po ducanima, ali ako ako odes u kupovinu za cijeli tjedan, onda ces obici nekoliko ducana da bi kupila sve sto trebas, a da bude bio. A ima i opcija da bio namirnice narucis internetom, pa ti dostave.
drzavni vrtici su kako koji, ovaj nas nije bas nesto.
Lijecnici koma! U 13 godina sam nasla jedino koliko-toliko dobrog ginica, ostalo 0 bodova. Al nije bas da sam se pretrgla trazeci. No, kao i ovdje, tako i tu, odes na forum, pa se informiras:-). Zubari su losi.
Za kucne ljubimce ne znam...
Eto, skupi si malo kulturnog naroda vasih godina oko sebe i bit ce ti divno:-) Ove ostale gledaj, al ne diraj:-)
Nemojte si previse mislit, ugrabite priliku, kasnije ce ih hrpa preko grane, pa ce biti teze naci posao.
Ono sto ja volim na austriji, je osjecaj da nema toliko snobizma i vjecitog usporedjivanja, mrsav, debeli, mastan, suh, skockan, manje skockan....vise se nekako stavlja naglasak na individualnost i na individualni izbor stila zivota.
(i molim, zanemarite gramatiku, zurim za stednjak)