Kao i obično, treba naglasiti da ovaj pristup jednostavno ne pali kod sve djece. Kod mog starijeg nije trebalo nikad ništa govoriti, taj je sam vodio računa o svemu otkad je izašao iz boravka.
Mlađi je druga priča, njega apsolutno ne dira ako dobije trojku ili dvojku, ako ne zna tablicu množenja i slično, pa se slažem s vertex - treba imati hrabrosti za tvoj pristup. Ali treba imati i mudrosti odustati od njega ako vidiš da ne daje dobre rezultate, pa smisliti nešto što će baš kod tog-i-tog djeteta dati rezultate.
Nisam mogla pustiti da moje dijete ne nauči tablicu množenja nego sam ga natjerala. Nisam mogla pustiti da ne prepisuje postupke zadataka iz matematike nego sam ga natjerala. Zadaće iz vjeronauka, tehničke kulture ili informatike uopće ne provjeravam - ne zanima me, ali ne može izaći iz škole da ne nauči osnove matematike, hrvatskog, stranih jezika i drugih bitnih predmeta. Sad je ok (6. razred kao i tvoja kćer) ali trebalo je dugo dugo da se uspostavi kakva takva disciplina. Do samodiscipline imamo još dosta posla. A da sam sudila po starijem, mislila bih isto što i ti jer mojem starijem djetetu nije svejedno ako dobije četvorku, a kamo li manje... Drugo dijete - druga priča! Fućka se njemu... pa smo onda malo drugačije posložili sustav i sad mu se ne fućka jer ako ne napravi sve što treba kroz tjedan, umjesto laptopa i igrica za vikend ga čekaju radne bilježnice i knjige. Pa tko dulje izdrži... Ima mogućnost, ali ako ne odradi svojevoljno, mora uz prisilu i žrtvovanje omiljenih aktivnosti, pa kome milo - kome krivo. Promjena na bolje je vidljiva.

. A da sam sudila po starijem, mislila bih isto što i ti jer mojem starijem djetetu nije svejedno ako dobije četvorku, a kamo li manje... Drugo dijete - druga priča! Fućka se njemu... pa smo onda malo drugačije posložili sustav i sad mu se ne fućka jer ako ne napravi sve što treba kroz tjedan, umjesto laptopa i igrica za vikend ga čekaju radne bilježnice i knjige. Pa tko dulje izdrži... Ima mogućnost, ali ako ne odradi svojevoljno, mora uz prisilu i žrtvovanje omiljenih aktivnosti, pa kome milo - kome krivo. Promjena na bolje je vidljiva.
Odgovori s citatom