Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
ajme majko, malo me strah vata hoću li uspjeti odgojiti takvog besprijekorno pristojnog psa. s djecom mi nije uspjelo baš do kraja, sumnjam da će mi s psom.
a kako riješiti socijalizaciju psa, ako ga moraš micati od svih nepoznatih ljudi i djece? ozbiljno pitam. neće li onda biti nepovjerljiv prema nepoznatim ljudima?
Pa nije za svakoga ni dijete ni pas.
Dijete je nešto deseto i neću to miješati, samo mi je dobro došlo kad si spomenula.

I kad već pitaš, da, ljudi olako uzimaju pse, ne znaju gotovo ništa o njihovu odgoju i ako ga drže u svom prostoru, OK, ali ne, smatraju za normalno da drugi ljudi dijele njihove interese i stavove.

Psi vodiči slijepih su baš psi koji će ti uvijek pokazati što znači dobro i ispravno odgojen pas.

Oni prvo idu na socijalizaciju u neku običnu, normalnu obitelj s djecom, uče se živjeti s ljudima.
Drugi dio njegove obuke odnosi se na obuku za vođenje slijepih i na prilagodbu toj osobi, ali i na pravila ponašanja u zajednici, pa tako i u gradu, s drugim ljudima.

Nikad te taj pas neće njuškati, nigdje, možeš mu i na rep stati, teško da će reagirati, neće ni lajati niti će pokazivati "razigrani i znatiželjni" interes za druge ljude.

Može se ovdje furati tko god hoće da je ful normalno da te pas prvo krene njuškati, a tek ako ti negoduješ, da ga onda maknu. Ne, nije.

Prvo, on to nikome nepoznatome ne bi trebao raditi, a tek ako taj "nepoznati", prolaznik, dijete, želi imati kontakt sa psom, neka pita vlasnika, a ako ovaj odobri, neka mu pruži ruku "na upoznavanje" i daljnje kontakte. S obostranom željom, ako je ima.

Pas nije robot i reagira instinsktivno, većina ih uopće nema nikakvo "školovanje" ni obuku, i većina ljudi to tolerira, dapače, sasvim im je OK to usputno njuškanje. No, to ne znači da je to super poželjno svima i da spada u kulturno ponašanje vlasnika pasa.

U onom slučaju gdje je pas ženi njuškao ruku, a žena se na to naljutila, žena je u pravu, po mom najdubljem uvjerenju. Njoj je to mogao biti najveći stres, ili gađenje, svejedno, a vlasnika psa boli briga.

Takav ležeren pristup - pa šta onda, to je pas, ima potrebu i pravo te njušiti jer je to njegova potreba, već sam rekla kakvim to ocjenjujem.