Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3996

Tema: Kuharske nedoumice

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

help
    jela sam na rođendanu lažnu pitu od sira
    radi se sa mlincima koji se namoče
    pa se umuti sir kravlji sa vrhnjem, jajima i mlijekom, prelije preko toga i zapeče na 150
    e
    pošto je bilo gužvovito nisam stigla glavnu i odgovornu ugnjaviti pitanjima
    koliko dugo se moče ti mlinci?
    u vodi ili mlijeku?
    kak gusto se napravi ta smjesa? ko za palačinke rijeđe/gušće
    jel se stavlja na te mlince sir pa se zalije sa tom tekućinom il se sve skupa pomješa pa reda?
    jel se može napraviti recimo s jabukama i kak?

meni je to bilo prefino
    inače nevolim pite sa sirom, bilokakve, al ovo je bilo sočno, fino, mekano a okus ko pravo domaće tijesto

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Lucas prvotno napisa Vidi poruku
    help
    pa se umuti sir kravlji sa vrhnjem, jajima i mlijekom, prelije preko toga i zapeče na 150
    e
    u vodi ili mlijeku?
    jel se stavlja na te mlince sir pa se zalije sa tom tekućinom il se sve skupa pomješa pa reda?

meni je to bilo prefino
    inače nevolim pite sa sirom, bilokakve, al ovo je bilo sočno, fino, mekano a okus ko pravo domaće tijesto
    JE li to slano?

Ali zapravo nije uopće važno. Nisam to nikad radila s mlincima, ali jesam s tijestom za štrudlu (ali slagano na slojeve). Ista stvar.

Mlinci su širok pojam - ako kupiš one Mlinarove ili Tenine u dućanu, trebaš ih močiti 5 minuta, a ako kupiš fine tanke domaće na placu, oni otpuste isti čas kad ih zaliješ. Ne bih ja to zalijevala mlijekom, nego vrućom slanom vodom, kako se mlinci i inače zalijevaju. Ali nadjev napravi prije nego ofuriš mlince.

Sirna smjesa - nisi napisala količine, a one ti ovise o veličini pleha Za standardni uski pravokutni oko pol kile svježeg kravljeg sira, 1 vrnje polumasno i 2-3 jaja. Tijesto za palačinke je definitivno prerijetka kombinacija, barem ja tak mislim. Mlijeka toliko da se dobije smjesa gustoće gustog pudinga. U sir još staviti sol ako želiš slanu kombinaciju ili prstohvat soli, 1 vanilin šećer, ribanu limunovu koricu i još žlicu običnog šećera ako želiš slatku.

Mlince bih ofurila u vodi kratko (jer oni će omekšati i prilikom pečenja) i podijelila na 2 dijela. Slagala bih ovako - u nauljeni pleh polovina količine mlinaca, pa nadjev, pa druga polovina mlinaca, pa zaljev (1 čaša kiselog vrhnja + još jedno jaje).

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    JE li to slano?

Ali zapravo nije uopće važno. Nisam to nikad radila s mlincima, ali jesam s tijestom za štrudlu (ali slagano na slojeve). Ista stvar.

Mlinci su širok pojam - ako kupiš one Mlinarove ili Tenine u dućanu, trebaš ih močiti 5 minuta, a ako kupiš fine tanke domaće na placu, oni otpuste isti čas kad ih zaliješ. Ne bih ja to zalijevala mlijekom, nego vrućom slanom vodom, kako se mlinci i inače zalijevaju. Ali nadjev napravi prije nego ofuriš mlince.

Sirna smjesa - nisi napisala količine, a one ti ovise o veličini pleha Za standardni uski pravokutni oko pol kile svježeg kravljeg sira, 1 vrnje polumasno i 2-3 jaja. Tijesto za palačinke je definitivno prerijetka kombinacija, barem ja tak mislim. Mlijeka toliko da se dobije smjesa gustoće gustog pudinga. U sir još staviti sol ako želiš slanu kombinaciju ili prstohvat soli, 1 vanilin šećer, ribanu limunovu koricu i još žlicu običnog šećera ako želiš slatku.

Mlince bih ofurila u vodi kratko (jer oni će omekšati i prilikom pečenja) i podijelila na 2 dijela. Slagala bih ovako - u nauljeni pleh polovina količine mlinaca, pa nadjev, pa druga polovina mlinaca, pa zaljev (1 čaša kiselog vrhnja + još jedno jaje).
    ti nemaš pojma koliko ja tebe volim

da, to je slano
    iako bi pasalo i slatko
    mlince samo i isključivo lidl-ove jer moje male fine guzice neće nijedne druge
    i ja inače mlince malo prokuham u kipućoj vodi jer su dost tvrdi a moje guzičice iz gornje rečenice neće tvrde. i onda ih stavim na mast od pečenja
    a ona je rekla da ih je namakala... da stavim recimo vruću vodu u neku duboku zdjelu, štajaznam vatrostalnu i namočim te mlince,samo nadam se da se nebudu raspali...pa ih ono redam ko tjesto za savijače
    jer čini mi se da je bilo 3 reda tih mlinaca i 2 reda nadjeva, al dobro to je sve individualno

e, još jedno pitanje, dragi Lastane
    jel taj zaljev ide odmah il kasnije?

imam stari rol, plinski, vulgaris, nema kombinacija gore-dole-ventilator.... nula bodova

joooj nadam se da će mi frendica odgovoriti na mail i poslati recept, zazubice mi rastu već 2 dana

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ti nemaš pojma koliko ja tebe volim

da, to je slano
    iako bi pasalo i slatko
    mlince samo i isključivo lidl-ove jer moje male fine guzice neće nijedne druge
    i ja inače mlince malo prokuham u kipućoj vodi jer su dost tvrdi a moje guzičice iz gornje rečenice neće tvrde. i onda ih stavim na mast od pečenja
    a ona je rekla da ih je namakala... da stavim recimo vruću vodu u neku duboku zdjelu, štajaznam vatrostalnu i namočim te mlince,samo nadam se da se nebudu raspali...pa ih ono redam ko tjesto za savijače
    jer čini mi se da je bilo 3 reda tih mlinaca i 2 reda nadjeva, al dobro to je sve individualno

e, još jedno pitanje, dragi Lastane
    jel taj zaljev ide odmah il kasnije?

imam stari rol, plinski, vulgaris, nema kombinacija gore-dole-ventilator.... nula bodova

joooj nadam se da će mi frendica odgovoriti na mail i poslati recept, zazubice mi rastu već 2 dana
    Najbolja pećnica koju sam ikada probala bila je plinska. Šteta što su sada nenabavljive. To je dobar rol. A sad da odgovorim na pitanja:

Zaljev odmah. Nema ništa naknadno. Složiš mlince-sir-mlince-sir u koliko redova želiš, ovisno o količinama i veličini pleha, a na zadnji sloj mlinaca frkneš zaljev. Pečeno je kad dobije lijepu slasnu rumenu koricu.

Kad dobiješ recept na e-mail, prebaci ga ovamo da vidimo što je isto, a što drugačije. Ne možeš puno fulati, a i ne brini ako ti od prve ne bude isto kao ono što si probala. Puno ovisi o tome kakav je sir, je li vrhnje punomasno (ne koristim baš često iako mi je bolje) ili polumasno, da li je kiselo ili za kuhanje, ali na kraju se sve uvijek pojede, he he he... Dobar tek!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.11.2013. at 14:09

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

help
    e
    u vodi ili mlijeku?

meni je to bilo prefino
    evo tu ti lijepiim Nenin recept s druge teme, samo kod nje su kore a ne mlinci:
    Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Evo recept s kojim je svatko stručnjak, a (neupućeni) gosti ostanu zadivljeni.

"Zgužvana pita"

- 6 kora za pite (kupujem na placu)
    dvije idu na dno, dvije na vrh, dvije se nagužvaju u sredinu
    - oko 1 kg svježeg sira, (to je okvirno, može i manje, nebitno)
    - 2 čaše kiselog vrhnja
    - pola litre mineralne vode
    - 5 jaja
    - otprilike 1 žlica soli

Dno velike tepsije (kvadratne, bilo koje) malo namazati maslacem i položiti dvije kore, jednu na drugu.

U zdjeli kratko miksati mikserom sir, jaja, vrhnje, soli po ukusu, te mineralnu na kraju.
    U tu smjesu (tekućinu) natrgati dvije kore, malo ih žlicom izmiješati pa rasporediti po tepsiji, po korama.
    Prekriti s preostale dvije kore i namazati po vrhu s pola vrhnja (uz malo soli) koje smo ostavili za premaz.
    Peći na oko 200 stupnjeva nekih 40-ak minuta, dok kora bude smeđkasta.

(može se staviti i nasjeckana šunka unutra, ja ju ne volim pa dodajem šunku samo na jednu polovicu tepsije, kad sam već sav nadjev rasporedila, tako da dobijem dva okusa u jednom pečenju. Smjesa djeluje malo rijetko na početku priprave, totalna tekućina, neki mjehurući se dižu dok se peče, ali bez brige, sve se stisne u pečenju i normalno se reže na kocke)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •