meni je onak mogu a i ne moram, ali moji su veliki obožavatelji mađarice.
meni je onak mogu a i ne moram, ali moji su veliki obožavatelji mađarice.
X, naročito mm - njemu je to najmiliji kolač.
Imam više recepata, ali najbolji mi se pokazao jedan koji se zove SLASNA mađarica, ide u tijesto više vrhnja nego margarina i super je. Mislim da ću morati još jednom za NG jer ova koju sam ispekla dan prije Badnjaka je spala na 2 reda, he he he...
I meni je moja domaća medena pita bolja. Podravkine su debele i treba skuhati relativno rijetku kremu 48 sati prije nego ti kolač treba za rezanje, da se doooobro stignu namočiti i otpustiti. Valja kad odstoji, ali treba to dočekati. Slučajno smo to skužili kad je jednom ostao po strani jer smo ga smatrali nejestivim, pa probali za dva dana - bio je sasvim dobar, čak i više - ovako kako Manuela kaže.
Ipak ja radije doma radim kore, jednostavno nije usporedivo. Čak i kad se ne trudim jako tanko razvaljati, budu fine mekane odmah, nisu tvrde ko karton.
ja nisam nikad radila, to mi mama radi, moram je nagovoriti da je napravi za novu godinu
da, ni ja se ne mogu natjerati kupiti kore
nemojte mi tu, ko voli, a ko neNakon sto godina se odlucim raditi kore, nema kolaca kojeg nisam radila, ali mi se nikada nije dalo zezati s tim korama. Neki dan sam jela madjaricu s korama skoro prst debelim: reko, od ovog gore ne moze
![]()
baš, gore od toga nemože.
meni za čudo(inače sam totalni antitalent) te kore idu, stavim ih između dva papira i valjam, papir prebacim na pleh i tako puta 6.
Probali smo svakakve kore ali ove po bakinom receptu sa svinjskom masti su mi najbolje.
ni meni se nikad nije dalo zezati s tim korama
čim vidim takav recept, bježim
srećom, muž ima strpljenja, ali razmišljam da krenem i ja s mađaricom i medenom pitom
a ja volim i čupavce, i mađaricu, i medenu pitu... i sve ostalo osim preslatkih kolača
ja sam jednom kupila te podravkine kore
i kad sam vidjela dimenziju... napisala sam im prostačko protestno pismo
nikad mi odgovorili nisu
mislim, u koji protvan da to čovjek stavi?!
(tad još nisu postojali ovi rasklopivi produžni okviri)
nisu te višekorne pite za mene
neki dan sam jela najbolju medenu pitu na svijetu
tražila i recept
ali, čisto sumnjam da bih se ikada usudila...
ne kužim, zašto bi gotove kore stavljala u protvan?
Ja sam jednom napravila mađaricu sa tim gotovim korama kad je Lea bila mala pa sam zaključila da je to kolač koji može jesti jer nema orašastih plodova koje još nije bila probala. Pa i nisu bile loše, premda su domaće bolje.
Medena pita mi isto nije nešto, kad ju je moja mama počela raditi bila mi je prefina, najdraži kolač, ali valjda je pretjerala i stalno ju radila, pa mi je dosadila.
nisam ja tako spretna
kako god, ne pravim tako komplicirane kolače
za mađaricu ne treba forma. nije riječ o spretnosti nego ne treba forma.
meni je to ok kolač, za popuniti tacnu u bilo kojoj prigodi. a i prilično izdašan. za malo love i malo više truda ispadne puno kolača.
probala sam mađaricu s gotovim korama, isto mi je ok.
Meni vjera brani kupiti gotove kore ili kreme. Nema šanse da to napravim.
Kupiti cu gotov kolač, kod Srseka ili Torte i to, to da... Ali kore ili kremu nikada.
Ja sam ateist po tom pitanju. Volim domaće, ali ne pod svaku cijenu.
Eeee, draga, nije to stvar vjere nego organizacije. Sve je to divno i krasno za majke JEDNOG djeteta. Pitaj one s više, od kojih najmlađe ima manje od 2 godine... Tada se kupuju i kore i gotovi kolači (ako uopće imaš nofce). To je bio period u kojem sam čak i ja kupovala kore, pa čak i orehnjače, a odrasla sam s mlinčenjakom u ruci.
Btw. mađarica definitivno nije skup kolač, izdašan je i ok. Ja kore pečem u velikom plitkom plehu (ne na obrnutoj strani nego unutra) a problem pleha u kojem se filaju riješila sam tako da si na pek papir nacrtam obris protvana u koji poslije slažem kore i filam. Jednostavno je... Samo šibam - jedna kora se peče, iduća se valja, pečene se slažu jedna na drugu, za to vrijeme se kuha fila i spaja se toplo s toplim, to je siguran recept da kolač ostane mekan.
uf, sad si me opet zbunila. Upravo mi mama dosla do recepta mađarice koja mi je najbolja ikada u kojem se govori o hladnoj kremi
nego, ima nesto i u toj "vjeri", ja sam u zivotu samo jednom kupila kilu gotovih kolaca, proslog bozica, kada sam bila u gipsu. Ali sam i s gipsom napravila uz to i nekoliko keksica. Sve krstitke sama odradila, rodjendane i druge prigode. naprosto jer to volim, jer mi je to car, pola atmosfere. Kuhanja se odricem bez problema, ali pecenja kolaca ne![]()
I kod mene je isto hladna krema. Ne curi, madarica uvijek socna, a u kore ide kiselo vrhnje i putar.
I meni je to jedan od najdrazih kolaca.
Ne znam, radije cu napraviti smuckaj, prolij, ispeci kolač što uzima manje vremena nego kupovina i mazanje kora i opet muckanje neke krEme.
A to nema veze s brojem djece, jednostavno, Ne pristajem na kompromise po tom pitanju. Bolje ništa nego kolač iz kutije.
Može kupovni iz fine slasticarne, ma mmože i iz Vinceka, ali iz kutije ne dolazi u obzir.
Pa čuj, ako može iz Vinceka ne znam zakaj ne bi moglo iz kutije![]()
"moja" mađarica. recept ima bar 80 godina, a možda i više. Uvijek jednako dobar.
1 kg brašna
32 dkg masti (maslaca)
32 dkg šećera
4 srednja jaja
1 prašak za pecivo (ovo sam promijenilabila je soda)
Brašno, prašak i masnoću brzo razmrviti, napraviti udubinu i u njoj pomiješati jaja i šećer, pa brzo zamijesiti prhko tijesto. podijeliti na pet dijelova i peći na preokrenutom plehu.
Krema:
1/2 kg šećera pržiti dok ne požuti, dodati 4 velike žlice oštrog brašna i 1 l mlijeka. Iskuhati i ohladiti. U posve hladnu hremu smiksati 25 dkg putra i ruma po ukusu. Filati. Krema je gusta, ne izlazi.
Na vrh staviti glazuru od čokolade. Pustiti da stoji u špajzi 3 dana, pa tek onda jesti. Upravo to piše u receptu.
Meni je i kupovna kora + kuhanje kreme posao. Ili na gotovs ili domaće. A i ima Mojca pravo, ima puno kolača smuti i izli ako se nema vremena za komplicirane.
Doduše nekidan sam gledala rozen kore, 27 kn. To mi je puno samo za kore.
BTW filam mađaricu na hladno.
Evo se vozim iz Celja i razmišljam zašto sam tako rigidna po ovom pitanju.
Prvo, jer to nije fino. Jela sam par puta neke kupovne kreme, možda Dunavske valove, osjetim kemiju. Jela sam u UK i muffine iz vrećice, osjeti se kemija. Nije mi fino i gotovo.
Drugo, jer ima kemije. A ja nastojim jesti hranu a ne prehrambene proizvode raznih kompanija.
A treće, ima tu i nešto taštine, priznanjem. Ne mogu srozati kriterije do te mjere, već je smuckaj - prolij spuštanje kriterija.![]()
Negdje na forumu je i recept za madjaricu moje bake, nema jaja u korama i one se tope u ustima kad upiju kremu. Kore se jako lijepo daju razvaljati i u cijelom kolaču nema puno šećera.
Niti jedna koju sam probala mi nije ni do koljena ovoj bakinoj. Doduše, vjerojatno je to dijelom i zbog navike.
Na ove kupovne kore, samo ću odmahnut rukom uz: "Makaršta!"
Posljednje uređivanje od marta : 28.12.2013. at 19:31
evo martinog recepta, zadnji post:
http://forum.roda.hr/threads/1572-ma%C4%91arica
ma neću
netko mi je napisao da nije bogzna što, pa sam odustala
Pa očito svi ponekad pokleknemo. Netko kupi kekse, netko kolace, a netko kore. Ne vidim da ista manje ili vise odstupa od zdrave prehrane od onog drugog.
Ma sve ok... ja zapravo zavidim svima koji mogu prihvatiti jednostavna rješenja.![]()
Kad se samo sjetim koliko mi je trebalo da prestanem rezati luk i prihvatim sjeckalicu... tko zna, možda i ja jednom kupim kore.![]()
meni te kore nisu bile fine, da su bile fine ne bih imala dileme kupovati ih ili ne
kao što sam jednom kupila i one gotove kore za tortu
isto mi nisu fine
Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 28.12.2013. at 21:25
Ajme , taj medovik.... čitala sam o njemu , uzdizali ga u nebesa....
kad ono- kolač ko kolač , meni je bolja mađarica.
A kompliciran i skup ko sto vragova , hrpa meda i kiselog vrhnja , kore koje se teško valjaju i lako pucaju.........
eto... sad sam još sigurnija da odustajem od medovika
a kako ga samo nahvališe, imala sam dojam da je neki rajski kolač
nisam nikad kupila gotove kore
za takve kolače slažem kekse ptiber
red keksa, red nadjeva od jabuka, pudinga, koječega... i gore šlag
uvijek se pojede i uvijek svi zadovoljni
Evo: http://www.coolinarika.com/recept/gi...ulaas-keksici/
Super jednostavan recept, fini, ja sam umjesto integralnog brašna stavila obično bijelo glatko, med koji sam imala, začin sam isto sama kombinirala. Ali lako se oblikuje, super je tijesto!
vjeruj mi da drugo dijete i godine ruše sve principe
ili barem većinu njih
tako se švarcvaldica spremala od kupoivne kore, kupovne kreme i kupovnog kompota od višanja
torta gotova za 20 minuta, a život ide dalje
krastavci se režu rubežom, a sve povrće sjeckalicom
ok, torta se radi jednom u dvije godine, ali svejedno--- napravljena je od "gotovog" materijala
Lažljivica, nema to veze s brojem djece.
Ja uopće ne posjedujem nikakvu sjeckalicu. Ne znam točno o čemu zapravo govorite.
Gotove kore za tortu mi još nije u životu palo napamet kupiti. Vjerojatno neće nikad. A možda ni tad. To je boleščuga u glavi, nema tu pomoći. Moja baka ima više od 80 godina i još peče, bolest je nasljedna po ženskoj liniji.![]()
Ima stvari koje mozes prihvatiti i onih koje ne idu niti u ludilu.
sjeckalica -nemam , ali moze
kore ( gotove) -ne kupujem , ali mi nije potpuno neprihvatljiva ideja da ih donesem kuci
margarin i biljni slag -ne moze, to mi vjera brani
i sto da kazem , imam u frizideru 2 litre hole biljnog nazovi slaga.
uopce ne znam sto cu sa tim. Muz je to kupio prije bozica , a na popisu je lijepo pisalo : " slatko vrhnje" , a ne :" umjetna masnoca koja glumi vrhnje".