usput lunahor si dobila lovu od crikvenice?
usput lunahor si dobila lovu od crikvenice?
nije me bilo dugo na temi, ali kako sam vidjela pupoljke lijeske, uskoro ću vam se opet pridružiti
Evo i prvog semafora, mjesec i pol ranije nego lani:
http://www.stampar.hr/PeludnaPrognozaZagreba
Prvi put sam moju z cula da zvizdi u snu dok je spavala. Bas sam se prepala. Spava i zvizdi .. Onda sam ju budila i drmala pa se okrenula i prestalo je . Jel i vasi kad tako zvizde?
moji kad zvižde ne prestaju samo okretanjem u drugi položaj, nego posle lijeka
Mozda nije bilo pravo zvizdanje onda a, mozda je samo nakupljeni slajm od poze zvuk proizvodio.
Danas na povratku u Zagreb ostala sam šokirana količinom cvata lijeske po putu, uz cestu se sve žuti![]()
ne nemam ništ od njega, kaj je to daval?
možda da nazoveš danijelu pa ti ona to da.
Mi smo bili koliko toliko mirni s kašljom od Božića koji se emirio nakon 4 dana ventolina, ali evo od prije dva dana je opet počelo i traje po 3 sata noću. Sutra stiže ostatak nalaza koje smo radili pa ćemo vidjeti što dalje, vjerojatno ćemo kod alergologa.
Jutros sam joj dala udah ventolina i puno je lakše. S obzirom da smo tek u obradi i da smo prije mj dana prvi put dobili ventolin 4 dana, ne znam dali joj smijem ovako na svoju ruku davati bez da je liječnik odredio što, kako i kada?
Do 10 dana4x2 potiska.
Z. Opet pocela kasljatja cu poludit vise ove godine .. Pred tri tj prestala kasljat i evo je danas od jutra kaslje i kise
![]()
Vratila ju na seretide.
Mozes zvat i astmafon. Ja u dvojbi zovem.
Z. Se vec drugu trecu noc zali na to da joj se dize kiselina . Sad sam joj na svoju ruku dala controloc . Davat cu joj tj dva dok se ne smiri.
Vjerojatno od ove juzine je sve poludilo a i oci su joj koma, crvene , vjerojatno upala ociju .
a el si to povezala s hranom koju je dan ranije jela, ili možda nejedenje navečer s kiselinom?
Moja zna povračati ako ne jede navečer, pa nam je Mišekica savjetovala da mala mora dobro jest navečer, i uzet malo više ugljikohidrata, tak da joj ne padne šećer u toku noći.
Nisam sigurna s cim je u vezi. Tesko mi je smislit kaloricnu veceru a da ne smeta zelucu.
Jela je kupovne muffine, mozda su joj premasni.
Ubije me to smisljanje jela za veceru.
Ona puno tog ne jede, salame, sir, pasteta, tuna, zganci, ,sendvici, to ona nis ne voli..
riža proso i s time kombinacija
da te utješim od navedenog mi doma samo jedemo sireve ali u manjini
Posljednje uređivanje od jelena.O : 14.01.2014. at 16:40
Pozz svima,
Mi izgleda putujemo ka prosirnju ove grupe. Za sada nista dokazano... Ali prvo su dobili amoxiln,pa nakon toga homeopatske,pa od danas opet antibiotik zithromax,homepatske,spasmo mucosolvan sirup.. Radila je bris grla. Nalaz jeu pon. Puni su slajma,uzas zivijedan dio je skoren na plucima. Borimo se sa takvim stanjem od sredine 12mj. Mladi zna i povratiit od silnog slajma. A na pumpicu mu nista skoro ne uspijem izvuci. Disanje plitko,tesko,i svira u plucima.
Drago mi je da cu ovdje moci naci dobre savjete![]()
Sanja gdje se to lijecite? Astmatski, spazmatski bronhitis se ne lijeci atbioticima vec ventolinom i kortikosteroidima. Na tvom mjestu bi otisla npr na hitnu na srebrnjak iza 16 po drugo misljenje. Samo kazes da su bolesni i kaslju tesko disu.
Posljednje uređivanje od lunahor : 15.01.2014. at 07:15
Pa napravi kinesku stir fry večeru - moji to obožavaju... Evo s ideja s coolinarike: http://www.coolinarika.com/tag/stir-fry/
Ja to za večeru radim bez mesa, obično ovako:
- narežem mrkvu na rezance (nožem za guljenje) a ostalo povrće iz grincajga (celer, peršin, pastrnjak) na kockice
- narežem luk na ploške - dosta ga treba, najmanje jedna cijela glavica veličine jabuke
- narežem pol paprike na rezance (ovisno koje je doba godine, ljeti obavezno, zimi ponekad preskočim)
- uzmem 1 šalicu smrznutog graška i isto toliko kukuruza šećerca
U woku ili dubljoj tavi ugrijem ulje i onda na jakoj vatri propržim povrće da malo otpusti ali mora ostati hrskavo, pa zalijem s malo umaka od soje ili tamarijem. Obično ne treba soliti jer je umak slan sam po sebi.
Odvojeno skuham rižu (mjera mi je 1 šalica - cca 100-125 g) isto da ne bude prekuhana, ocijedim i ubacim u wok, promiješam i to je to.
Kombinacije povrća mogu biti razne - zelene mahune, šampinjoni i druge gljive,
U ovo se može dodati i meso (pureće ili pileće bijelo meso nareže se na rezance i proprži prvo, pa skloni s vatre u drugu posudu dok se procesira povrće). Ima dva načina - marinirati meso prethodno u soja umaku ili ga nesoljenog uvaljati u brašno, pa pržiti i tek onda posoliti - kako tko voli, ali mi preferiramo marinadu.
Ovo se može raditi i sa staklenim rezancima od rižinog brašna ili bilo kojom tjesteninom za one koji jedu proizvode s glutenom.
Ima i drugih kineskih recepata i nama je to zakon. Ako želite onak "ljigavi" umak, treba dodati škrobnog brašna. Dobar je i slatko-kiseli umak (s ananasom) - vidi ovdje malo teorije, pa odaberi što dijete smije i voli: https://www.coolinarika.com/recept/p...tent_container
Salata - kineski kupus na rezance
Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.01.2014. at 08:40
Lunahor,malo je reci da sam jaaako,jakoo zabrinuta. Prvi antibiotik smo dobili kod pedice u zagrebu, amoxilin.onda smo se vratili doma u njemacku.i tu je dobio sve ovo ostalo. Niti im je tko krv vadio,ma nista... Planiram do pon.sacekati i onda za zagreb,ukoliko stanje bude isto ili gore.
Sve je zapravo i krenulo da sam u njemackoj isla na hitnu i tamo je kao sve u redu.puno tekucine samo. Do bozica se nije smirivala situacija i kad smo dosli u zagreb,otisla sam nasim dok.gdje mi kazu da na plucima ima skorenog slajma i tada dobivaju amoxilin. Nakon 7dana kako su popili amoxilin,isili su na kontrolu ali u njemackoj i onda su dobili redom kako sam pisala.
Jako,jako me to sve brine i k tome tome imam samo opce znanje oko takvih situacija pa briga jos i od tud veca.
Sta ako se ne rijese tog slajma do pon.? Bojim se da ne dode do upale pluca,a mogli smo ih mozda odavno izlijeciti
Ne brini se toliko, bronhitisi su ti klasika...i ne mora odmah biti astma niti upala pluca. Mala djeca se ne znaju iskasljati i tesko se oslobadjaju sluzi, pa im bolest dulje traje. Daj im preparate na bazi sljeza ili uzmi u ljekarni korijen bijelog sljeza pa nakapaj iscrpinu u nos (upute imas na kutiji - to se namace u hladnu vodu).
ONo sto mozes raditi doma da djecu oslobodis slajma je kuckanje po ledjima. Pitaj pedijatra, ali evo ja cu ti na brzinu opisati (iako sam to vec puno puta pisala) kako se to radi:
Polozis dijete sebi na koljena tako da mu glava bude malo nize od guze, tj. da gravitacija vuce slajm prema ustima i nosu, a ne dublje u pluca. (Ispod stavi veliki rucnik da ne zasline sve oko sebe)
Krenes lagano bubnjati po ledjima od struka prema lopaticama ritmicnim pokretima. Saku oblikuj kao skoljku. Bubnjas tako prvo po jednoj strani od guze prema glavi, pa po drugoj ujednacenim ritmom tap-tap, tap-tap, tap-tap... najmanje 10 minuta, a ako je klinac miran, mozes i 20. Djeci je to obicno ugodno. Nemoj se prepasti - VRLO cesto povrate nakon toga, i budu nevjerojatne kolicine slajma koje tada izadju. To mozes raditi i 2 puta dnevno. Sto vise slajma izadje, brzi ce biti oporavak. Niakakv lijek ne moze nadomjestiti to fizicko oslobadjanje. Moras im cistiti nos aspiratorom (cak i mali rucni je dovoljan) i tjerati tu sluz van.
Probat cu naci neki link s filmicem kako se to radi ako uspijem.
Ne mogu naći filmić, našla neke opće upute: http://www.uwhealth.org/healthfacts/...649790330.html
Hvala puno,odmah ide jedan preko koljena.u ljekarni sam jucer htjela caj od sljeza kupiti,i kad sam dosla doma vidim da mi je dala caj za dojenje.
Nos im uredno cistim.ali skoro nista ne izlazi van.kapamo,tekucine,na povisenom spavaju. Idem bubnjati, hvalaaa
Nema na cemuuuuu.... Uzivajte u bubnjanju!
A sljez - uzmi ovakav (proizvodjac nije bitan) : http://www.jgl.hr/hr/proizvodi/bezre...g-sljeza-50-g/
Uspjeli smo 10min,uz plac.manjem sam super namon toga nos ocistila.stariji je kasljao. Popodne druga runda![]()
možeš tamburati i više puta nemoj se iograničavati, kad ih dohvati pa prek koljena.
imaš li arianu ( ono za usisavač) za čišćenje nosa?
Da, za veće je to točno, ali za sasvim male bitno je da se ne pretjera i da nemaju pun želudac jer će sve ispovraćati (ne samo šlajm nego i hranu). Ja sam obično svoje tamburala ujutro prije doručka i popodne nakon spavanja/prije popodnevnog obroka, a po potrebi i pred večer da ih oslobodim sluzi prije spavanja.
Duljina pojedinog tamburanja za malo dijete je desetak minuta, a za veće može po potrebi i dulje. Ako su mirni, može ih se ostaviti još par minuta nakon tamburanja u tom položaju s glavom dolje da se što više sluzi iscijedi.
Ariana je svakako dobrodošla, ali i bilo koji aspirator je bolji od ničega dok još dijete ne zna ispuhati nos.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.01.2014. at 10:31
Imam arianu.bez toga nis ne bih uspjela.jer manji jos ne puse samostalno nos. Spasava nas ta ariana!
nikad se ne smije na puni želudac to raditi, to ograničenje nije samo za male već za sve, znači nekih 20-40 nakon jela se to može raditi.
sanja možda bi u tvom slučaju bilo dobro i inhaliranje s mirtom
jelena daj meni na meil posalji mail od dr misak. hoce odgovoriti ?može joj se poslati mejl na bolnički mejl.
pošaljem ti ga u pp
z. je bolje , dala sam joj controloc i vratila seretide i ok je. oci kapam tobrexom, isto je bolje..
evo slike za drenazu.
mi to redovno radimo - pazi samo kod kaslja koji nije suh ! kod suhog bez iskasljavanja se to ne radi.
sljezov sirup je isto ok, to sam tek danas saznala. jel kapas nos sa cime ? jel imate inhalator ? jel imas kakve kapi tipa garasone, tobrex, antibiotske za oci , mozes tri cetiri kapi u fiziolosku pa inhalirat. il kapat. (ali pravilno kapat ).
Posljednje uređivanje od lunahor : 15.01.2014. at 20:33
Pa napisala je žena da su klinci puni šlajma...dakle ne radi se o suhom kašlju.
Ont. KORIJEN BIJELOG SLJEZA - evi da ponovimo gradivo za one koji ne znaju, jer to je klasika za sasvim male bebe, ali evo malo teorije:http://www.val-znanje.com/index.php/...-officinalis-l
Bitno: iscrpina korijena bijelog sljeza se NE KUHA, jer tako gubi ljekovita svojstva. Korijen se samo namače u hladnoj vodi.
Cini mi se da smo bolje.tj.da slajm ide van.lupkamo se,tako da legne na mene pa se ja povucem u "pad". Maza je pa mu tako pase, visiti preko mene
Kapljice smo dobili za nos. A caj od sljeza budem probala u dr.ducanu pogledati danas.
Sa starijim imam jos i dr,natezanja osim ovog slajma, pa sam im danas uspjela u krivo vrijeme da ti krive lijekove. Jos citam i ne vidim kaj pise,![]()
o sikavici nešto slično što smo mi radili
http://www.gazdarica.com/stranice/zd...ekovi/Sikavica
sory sad skužila da je ošlo na krivi, ali može se i tu primjeniti
Posljednje uređivanje od jelena.O : 16.01.2014. at 10:41
moje kad kaslju mokro taj kasalj se izmjenjuje sa suhim kasljem. nprr ujutro mokro i slajmasto a za cas suho. pa cisto zato sam napisala jer kod nas je uobicajeno da se mijenja.Pa napisala je žena da su klinci puni šlajma...dakle ne radi se o suhom kašlju.
Draga, ovo ti je sve mokri šlajmasti kašalj.
To što ZVUČI suho, znači samo da se sluz nije odlijepila. I u takvim situacijama baš treba lupkati da se sluz odlijepi. Ne treba lupkati kad se radi o suhom podražajnom kašlju (recimo, kad se nagutaš dima pa te tjera na kašalj, ali nema sluzi u plućima).
Zato je sljez zakon jer on otapa sluz koja je skorena u plućima da je se lakše može iskašljati. Lupkati možeš uvijek u periodu kad ima naznaka mokrog kašlja u tom danu/tjednu. To rješava stvari. Ako pak sluz ostane "zabetonirana" u plućima, iako se ne čuje šlajm, kapacitet pluća je manji. Lupaj!
Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.01.2014. at 07:58
Super objašnjenje, Peterlin! I korisno kao i uvijek.