Prema nekima, znamali imali smo i bolje dane
![]()
I mi noćas bolje spavali. Budila se ne znam koliko puta al nije bilo plakanja i nošenja. Danas se osjećam super
Milasova, ova tvoja knjiga me interesira. Tko je napisao i gdje se može naći?
Nisam ja citala tu knjigu,Mali Mimi je..
Ali mislim da se zove Kako uspavati dijete bez placa ( tako nekako) i cini mi se da ih ima u knjiznicama tza posudit
Joj, sorry ja to brzinski čitam pa sam vas pomijesala![]()
A kod nas noćas totalni fijasko budio se svaki sat i onda smo od 5 do 6 s njim skakali na lopti kad više ništa nije upalilo, ali moram priznati da ga nisam prebacivala u krevetić tik prije nego bi zaspao nego kad već spava, večeras ću se potruditi da zaspi u svom krevetu i ako se brzo probudi uvalit dudu umjesto sise, vidjet ćemo.
Milamaja imaš i na internetu za skinut knjigu besplatno ja sam tako pročitala
Mali Mimi,i ja sam ga spustala u krevetic kad je zmirio,nije bas ono cvrsto spavao..jednom.sam ga cak spustila dok je bio u REM fazi i nije se bunio..
Ali evo danas sam ga cak 7 puta pokusala spustit u krevetic i niti jednom nije nastavio spavat..
Tako da je danas.odspavao svega sat vremena u kolicima
Nekako mi se cini da tu nema pravila![]()
Hm a tko će ga znat, ali uglavnom nama je puno bolje od kad ga uspavljujemo u sobi i tamo ga ostavimo spavati i onda ako se probudi ubrzo nakon toga, brzo doskočimo i uspavamo ga dudom, sisom dok se skroz ne razbudi i onda samo nastavi, prije bi se nekako skroz razbudio i onda mi ne bi zaspao tako brzo nego tek nakon sat, dva...bar mi je u tom djelu puno lakše i ipak se ne budi toliko često noću on prvi dio odspava sigurno 3,4 sata a poslije svakih 2 otprilike se budi
Kod nas je samo ona jedna noc bila uz dva budenja..
Opet se konstantno budi,trazi cicu,ne pali douspavljivanje na rukama-pocne se jako ljutiti,vristat,udarat nogama..
On je ovisnik o cici i gotovo..
ne mogu drugacije nego ga stavit izmedu nas i prebacivat ga u krevetic da se bar malo ispruzim..
U protivnom bi presjedila noc sa malim na cici..a to ne mogu..mrtva sam..
MM,odlicno!
Super da ste postigli bolje spavanje..
I moj nece dudu nikako..njemu je ocito cica duda..
Znam da je teško dojit cijelu noć al ova moja cica , cica i onda se odjednom naljuti i onda više ništa ne pomaže. Noćas ju je opet ulovilo i sat vremena sam je nosila na sve moguće načine. Ništa nije pasalo. Tak sam bila sretna kad se napokon smirila i kad je nastavila cicati...Sad više ne znam kad će je to uloviti tako da spavam u debeloj pidžami i čarapama jer se inače smrznem kad me digne![]()
Moj sincic ima 3 tjedna i horor su nam noci. Sve polako pocinje oko 8 navecer, i traje do 3. Cendranje, nezadovoljstvo.
Nema koju strategiju nismo probali. Preko dana dovoljno stimulacije da bi navecer bio umoran=ne pali. Preko dana puno spavanja, da bi slijedili savjet "beba koja puno spava po danu-puno spava i po noci"=ne pali. Konstantno je na rukama, pored nape u kuhinji, hodanje, nunanje, cica u ustima, duda u ustima...on se cak i smiri. Ali nema sanse da zaspi.
Radimo rutinu, oblacenje za nananje, mracna prostorija, pjevanje, mirna soba....
Mislila sam da su kolike, ali nisu.
Pa da je gladan: i tu sam pokleknula nocas i dala mu AD,ali i nakon toga je nastavio plakati. Dakle, nije ni glad.
Pa mozda je samo da se razvija mozak, i po noci mu se dogadja "rafal" u mozdanim vijugama sto ga cini budnim i razdrazljivim.
Sigurno sam sebe premori od tolikog plakanja, aktivnosti, budnosti. I tek u 3 (svaku noc isto vrijeme) se smiri i zaspi.
Po noci jos imamo 2-3 podoja do jutra, i to obavimo u polubudnom stanju.
Sto se bebama dogadja da su toliko cendrave? Sto uciniti? Kako mu pomoci? Kako sebi pomoci?![]()
Njemu nikako previše, nastavite to što radite, budite uz njega. Nekoj djeci pomaže swaddling, nekoj nošenje na podlaktici na trbuhu.
Sebi- prihvatite da je tako i da će proći. Nosajte ga u smjenama, gledajte tv dok ga nosate. Večernje nervoze su česte i jednostavno ih maleni treba prerasti. Možeš ti mozgati što je uzrok, možda ti je tako lakše, ali neće zbog toga prestati... Prestat će kad mu organizam malo sazrije i to je to. Držite se!
Kako tvoje dojke?
lulu-mama nama je pomagalo nošenje u marami i grijanje trbuščića fenom na najmanje, ali marama je zakon, nekako se smirio od moje blizine,mirisa kože, otkucaja srca, bar sam si ja to tako protumačila. Kad si pomisliš ja ne mogu više evo trenutno ću poluditi, e to je trenutak kada prođe (i dođe neka nova vesela faza)
Nemoj joj se veseliti, jer nije tako vesela kako saf kaže
Kad se sjetim faze grčića, u biti aerokolika i večernjih nervoza, najteže mi se bilo pomiriti sa tim da ne mogu puno napraviti da pomognem, jednostavno mora proći i to.
Samo ga nemojte prestimulirati, to definitivno odmaže. U drugoj polovici danas smanjujte podražaje, svjetla na minimum, previše je to sve podražaja za male mozgiće u ogromnom razvoju.
A joj trebala sam ovo vesela staviti pod navodnike hihihi, (mislila sam da se kuži sarkazam)
Moj se izmedu 6 i 7..s tim da se budi milijon puta po noci,ali najcesce u 7 je gotovo sa spavanjem i krece pjesma i veselje![]()
moj bi se već oko 5 počeo javljat i čim bi počelo svitat evo ga i nikako više zaspat mučili bi se do 7-8 al ništa ,soba nam je dosta osvjetljena i sad je pred jutro zamračim skroz i mali spava do 8.30-9!![]()
Imam pitanje.. evo beba ima 6 tjedana, sad je kao neko vrijeme za uvođenje rutine u spavanje. Problem je što on već ima rutinu, i to od trećeg tjedna života - ide se spavati kad mama i tata legnu i ugase svijetlo, a to je u ponoć i daljeVoljela bi pomaknuti to vrijeme za 2,3 sata, dakle da ide spavati u 21 ili 22h pa ga lijepo nahranim prije nego ja legnem a on nastavi spavati... Nevjerojatan je, kupamo ga u 19 h, mazimo se s njim do 20:30h, nosamo ga do pola deset, on zaspi ali čim ga stavimo u krevet budi se i spreman je za igru.. Zadnje spavanje po danu mu je do 17h, nakon toga više ne spava i bilo bi razumljivo da je u 22 već umoran i zaspi, ali ne, dok ne osjeti da smo mi legli ništa od toga.. i nije on nervozan pa da od umora ne može zaspati, jednostavno ne spava dok ne osjeća da je nama vrijeme za spavanje.. i ovako mi onda lijepo spava cijelu noć, nahranim ga u ponoć, probudi se u 4 pa u 7 i onda spava do 9.. Strah me ako i uspijem sa ovime da ga ranije uspavamo da me ne počne buditi u 6 .. šta napravit
![]()
Ja stvarno mislim da je to prerano za rutinu. Pa on će ti promijeniti ritam još 5 puta u naredna 2 mjeseca.
Nastavi s tim što radiš, mislim da je to ok. Eventualno nakon kupanjca i cicanja se nemojte igrati nego se mazite na krevetu ili ga nosajte i pjevušite mu.
Moja ima skoro 7 i pol mjeseci i još uvijek nema predvidivu rutinu, a mi je uredno kupamo svaki dan u 19 30, onda se mazimo, cicamo i nosamo. Nekad zaspe u 20, nekad u 21, nekad u 23.
a da jednostavno legneš s njim u 22 (ili kad već) i ugasiš svjetlo pa izađeš iz sobe kad zaspi?
trik je samo ostat budan nakon toga
a maženje i sve nakon kupanja obavljate u polumraku ili čak mraku... bez igranja, samo smireno maženje, draganje, pjevušenje ili čak i to nosanje...
to bi ja probala...
Apsu, ne možeš uvoditi rutinu samo u spavanje, nego u sve - kad jede, kad se igra, kad se šeta, kad se kupa, kad spava. isto, i koliko često to radi. shvaćaš da je to nemoguće sa 6 tjedana. vjerojatno i sa 3 mjeseca.
pomaže definitivno da nakon kupanja i cicanja nema više ničega. mazite se prije,nosite ga prije.
a da, što se tiče buđenja, zore znaju biti lijepeu svakom slučaju ne može sve biti kako ti hoćeš, hihi
Šta ja znam, ja na dosta mjesta procitala da nakon 6 tjedana treba uvodit rutinu spavanja, al to su gluposti ocitoonda ništa, nema pomoci :D probala ga i prevarit da legnemo s njim u 10 al se probudio kad smo izasli haha
barem vrijeme imaš pa isprobaj trikove:
ugašeno/upaljeno svijetlo, ugašen/upaljen mobil, podignut/spušten madrac, leđa/bok položaj, duda/krpica/tješilica...
ali trudite se da 2 sata prije spavanja sve aktivnosti budu lagane i umirujuće
Apsu, znam kako ti je. Tako i mojs malena, otkad znam za nju ona nece da zaspe prije 23-24 sata. Ako i zaspe npr u 21, probudi se u 21:30 odmorna i nasmijana. S cicom ne zeli zaspat... pokusala sam svakakve laganini metode da ranije zaspe (ujutro ranije budenje, navecer ranije uspavljivanje...) ali bezuspijesno. I tako dan danas, ima 4,5 mj i evo sad ce 23 sata a ona se vrti po krevetu ko janje na raznju.
Nije da se bunim, lijepo ona spava, ali mi fali malo vremena za sebe, s muzem. Stariji zaspe oko 21 i budi se oko 7-8.
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
sa 6 tjedana jos je imala ritam 3h spava 2h je budna.
2h budnosti bilo je tada izmedju 9 i 11. uz to je i vristala od grceva.
mislim da je tamo s 2mj povezala spavanjac od 9 do jutra s budjenjima za sisanje.
Znači to su jednostavno takve bebe.. To valjda na mamu i tatu noćna ptica, ko nam je krivNema veze, draže mi je to nego da mi neće spavati po noći, ovako lijepo spava kad i mi i to je super
Bila sam ga uspavala u 23h, stigla sam upalit laptop i evo igra se već 20 minuta sam sa sobom u krevetu, super mu je, baca noge i ruke i smije se.. A zadnji puta je spavao u 17h i to pola sata.. To mi nije jasno, al dobro, ne može svako dijete biti onako kako pročitaš da treba bit..
Apsu, vec sam pisala na drugoj temi, moje prve dvije curke su dugo isle spavati oko ponoci
Nista nije pomagalo, jednostavno nisu htjele
Srecom, vec sa prvom sam brzo odustala sa tim pokusajim ranijeg uspavljivanja, jer stvarno ne vidim smisla u visesatnom nosanju, a ona zaspe uvijek u isto vrijeme
Lagano su same to vrijeme pomicale na ranije i sa kojih 4-5 mjeseci su su spavale oko 20.30-21
Ova treca je drugacija, trenutno zaspe izmedju 21.30-22, al tko zna kako ce to ici dalje
S tim da ona nikad nece zaspati na cici (sto je meni zao) nego ju nosamo
Da, i ja sam odustala, sve smo probali ali on jednostavno nece ranije spavati. Neka, barem lijepo spava po noci, to je najbitnije![]()
Evo mene opet, ali s pitanjem za dvomjesecnu bebu....
Dakle kako se vase bebe uspavljuju...nasi su problemi sljedeci:
1. Dnevno uspavljivanje je uglavnom na lopti uz sss... To mi radi problem kad sam u setnji jer ga nikako ne mogu uspavati. Lijepo je vrijeme i steta mi je biti doma..ja bi pol dana bila u parku ( imam i starije dijete koje to trazi )
2. Nema sanse uspavat ga u kolicima. On i kad zaspe spava na meni. Rijetke su situacije da ga uspijem prebaciti u kolica. Ima ki za to nade kad bude veci? Kaj mislite?
3. Vecernje uspavljivanje je napor tezi. Zadnjih par dana zaspe na cici, ali to je onda procedura...zaspe pa se zbudi pa ga dignem podrignut pa opet cica pa opet podrigni pa cica. Jucer je to tako u krug trajalo sat i pol. Ima li tko slicnu situaciju?
Da ne bi mislili da ga na silu uspavljujem...ja bi ga nosala ako treba ili se igrala s njim, ali on bude nervozan, cendrav...vidi se da mu se spava.
Kako vase vecernje uspavljivanje izgleda i koliko traje?
Decko je sad nepuna dva mjeseca.
Ovo kao da opisuješ mog prvorođenog...
1. On je sa oko 3,5-4 mjeseca jako zavolio spavanje u Ergo nosiljci. Tako je većinom spavao. Jeste probali maramu, sling, nosiljku?
2. Prvi put je zaspao i odspavao u kolicima sa 10,5 mjeseci.
3. I naše večernje nacicavanje je trajalo satima (a ja sam planirala duge šetnje u ljetnim večerima). Preživjela sam zahvaljujući mobu i tabletu u drugoj ruci.
Ne diži ga za podrigivanje, neka prdi. Moj bi se znao probuditi kad bi trebao podrignuti, inače ga nisam dizala.
Nisam ti baš puno pomogla, ali spas se krije u mantri "proći će" i u prilagođavanju (koliko možeš) takvom djetetu. Izrastaju u jako zanimljiva ljudska bića.![]()
Da, nosim ga.
Kombiniramo sling i ergo.
Ali vrucine postaju nesnosne. Inace ih jako tesko podnosim :kostarababasaminijemidobroodvrucine:
Ujutro smo doma uglavnom u slingu jer mi se cini ipak prozracniji, ali van vise nema sanse u njemu izac jer za tri minute budem mokra. A bome i on![]()
Da, zato smo mi i poceli sa tim spavanjem u nosiljci tako kasno. Ljeto je bilo pakleno.
A on zaspe na cici to navecer odmah od prve, ali,ga probudi sto mora podrignut...ili se krene trgat na cici pa ga zato dignem i odmah podrigne...nwgo to traje li,ga traje...
A nis mantrat cu proci ce...
Kako ste vi onda ljeti setali po vani? Kak ste ove sto se uspavljuju na lopti uspavali vani?
Netko negdje napisao nemojte gubiti vrijeme na uspavljivanje...ni ne zelim...evo jutros sam s njim na rukama izasla van, ali dijete je nezadovoljno...nece da ga nosim prema van nece na ramenu, nece u kolica...vidi se da mu se spava. I sta cu, natrag kuci i uspavala ga na lopti :/
1. Idi van kad se probudi pa do sljedeceg spavanja. Probas ga vani uspavati, ako ne ide, doma. Jednom ces se iznenaditi kad zaspi u kolicima.
2. Moj stariji je poceo sasvim lijepo spavati u kolicima kad sam mu uspravila malo naslon pa je mogao gledati okolo i to bi ga uspavalo.
3. Sa starijim u toj dobi je trajalo od 20 do 23, slicno kao tebi: cica, bljuckanje, nosanje, cica... s 4 mjeseca se naviknuo na rutinu (kupanje, napa) i zaspao bi u roku 30 min. Mladji je isto u pocetku teze zaspivao, ali se i on brzo navikao na rutinu (zvuk nape) i sad zaspi u roku 10 min. Mislim da je dosta toga u rutini, samo treba vremena da se ta rutina usvoji.
Da li vam rutina predstavlja i da sve mora biti u isto vrijeme ili je samo bitan redoslijed radnji?
Meni samo redosljed. Ali cekam da pokaze znakove umora. Nekad je u 20, 21, kako kad. Nadji si sto ti pase, bebe se naviknu, bitno da ti mozes tu rutinu odraditi. Eto meni je napa i uvijek pjevam istu pjesmu. Pa u situaciji kad nemam napu, i pjesma mu je dovoljna samo dulje traje.
Ja samo znam da se bojim sad vec tog uspavljivanja jer muka mi je iskreno..
Em starijeg sam usoavljivala dvije i,po godine i sad muke i s mladjim.
Naravno da je ono s cicanjem sad zamijenjeno necim drugim..sad se nacica pa krene negodovat pa skakanje po lopti..
Mozda ja sve to prekasno krenem...ne znam luda sam vise...
Mislim on zaspe u roku minute na lopti i uz fen al onda cim ga spustim budi se i onda nikako ga umiriti..ne znam vise luda sam
Probaj ga ne spustiti, nego leci s njim. Bilo da lezi na tebi ili pored tebe. Tako sam s oba prvih mjeseci. I ostala spavati. Na prvim budjenju, cicanju, se odmaknem.
Mislim da ako zaspe odmah, da ti je tajming dobar. Mozda ima lagan prvi san pa ga ne mozes samo spustiti.
Jesi probala neki oblik swaddlinga?
Moj zahtjevniković je volio biti umotan u woombie, uz fen, cicu, nekad i treskanje.
Dugo smo to prakticirali, čak sam bila kupila i neku prijelaznu woombie like vreću za velike bebe jer je dugo tražio, a veliko je dijete.
I jako je "volio" mijenjati te tehnike uspavljivanja-prvo lopta na ramenu, pa na lopti prema van, pa na lopti sišući, pa ljuljanje u uspravnom položaju dok siše i onda smo tek nekako došli na jednostavno sisanje ležeći, naravno, ne bez opet nekih problema, al barem sam ležala![]()
moja E je s par mjeseci slučajno navukla tetru na lice, automatski sklopila oči i zaspala... pa sam ja nastavila u tom tonu...a bogme i s I.![]()
btw, Ivan mi se i dan danas s 4.5 godine mazi s tetrom prije spavanja...prvo s nama a glavna je pelenica...
I moj mlađi često zaspi samo gledajući u mene, ali stariji...
Ne znam...vidjet cu veceras kako ce biti...
Pokusat cu s tetrom![]()
Ne znam jel ga prerano spustim, mislim da nije stvar u tome jer i kad ga nosam osjetim da se migolji svako nekoliko pa poskocim par puta na lopti pa prestane il dam cicu.
Mozda previse prerano trazim...
Starijeg sam do skoro devet mjeseci uspavljivala zvukom fena, to mi isto nije bas normalno... Al ok prodje i to, danas se vise tako ne uspavljuje![]()
Sva sam neka rastresena oko toga, jer vec godinama ne spavam kako treba i starijeg smo dugo uspavljivali pa sad mladjeg vidim isti scenarij.
Svaka cast onome tko to moze, meni je to jako tesko prihvatiti.
Evo sad vec 45 min spava na mom ramenu, bojim se spustit ga jer ce se za pet min probudit![]()
Jesi ga pokusala spustiti na trbuscic, pogotovo tako kad ti zaspi trbuhom oslonjen o tebe?
Mozda ima jak Moro refleks pa ga i to budi
Ja se sa Klempom nisam bas usudila, ali sa drugim sam se okurazila kad mi je na oku...
Jesam.
Ne trza se on nego se pocne grciti, stenjati...stisce nogice prema sebi....
Ma da, to je mali zahtjevni covjek po defaultu
Onda ti ostaje raditi sto i do sada i mantrati "proci ce"...
I proci ce!