Baš lijepe vijesti me dočekale ovdje!![]()
Jutro cure...
Franny stvarno cure imaju pravo, prvo vidi kako reagiras na njih oralno, kako vaginalno, mislim po pitanju voznje. Naime meni apsolutno ni malo nisu smetali, mozda jednom, ali sam cula vec da je nekima bio problem voziti. A sto se tice mirovanja ja sam se budila alarmom oko sat i pol prije pravog budenja, stavila i legla spavati.
Moj gin je iz nekog razliga inzistirao na vaginalnom stavljanju, a navono sam cula da manje smeta jetri. I da ja sam uzimala takoder 3*2, sto je ujedno i najveca doza koju sam vidjela da se daje.
Je, idu 3x2 utrogestana, to je standardna doza
Franny, mozes pitati da ti umjesto utrica da Crnone gel-stavlja se samo prije spavanja, vaginalno
Ili mozda Duphastone tablete, uzimaju se oralno i nemaju nuspojave kao utrogestani
Frendica me molila da saznam, jel bio netko na Harmony Prenatal testu i kako se kreću cijene. Ono što je ona našla je oko 5000 kuna.
I da, zanima ju jel se razlikuje gdje se šalju uzorci i jel ima još kakav test.
Ja joj ne mogu pomoći jer nisam u toku.
To rade u Betaplusu- http://www.betaplus.hr/arhiva-vijest...-sindroma.html
Franny, čestitke na srcu! Jako sam sretna, jer znam da si željno iščekivala i drugu trudnoću, i da sigurno treća beba dođe kao najdivnije iznenađenje!! Totalni raznjež
Ja ću samo prijaviti da niš od našeg srca za Valentinovo, na 8.mi tjedan se i dalje ništa nije vidjelo osim žumanjčane i gestacijske, i prokrvarila sam jako. Htjeli su me naručiti na kiretažu, ali ja sam odbila i odlučila se na prirodno čišćenje, i tako je i bilo.
Sad slijedi oporavak, pa pretrage, pa u nove pobjede.
Teško mi je, ali iščekivanje mi je isto jako jako teško padalo. Srećom, imam svoja dva sidra, malo i veliko, pa se držim.
Posljednje uređivanje od MalaRiba : 13.02.2014. at 09:02
MalaRiba, žao mi je, šaljem virtualni zagrljaj
Franny,čestitke1
Ja moram opet koristit utrogestane zbog bolova kaj sam imala i grčenja maternice,super mi dojdu navečer kad ih popijem,ko normabel,pa lakše zaspim
ja se jučer jedva smirila od onog odvratnog ultrazvuka,ja znam da je taj dr jedan od najboljih kaj se tiće ultazvuka i da nekaj nije dobro,rekal bi,a i kak sam skužila po onom kaj piše sve mjere odgovaraju za 20 tt,al odvratan je taj nastup,kad nemre ni reči,da ili ne...vele svi ak nisi njegov pacijent da se tak ponaša
probala bum sad kad bum išla na kontrolu kod svoje gin molit ju ak mi ona može nekak drugi put napravit ultrazvuk,a i daleko mi je to kaj su me sad naručili za mjesec i pol s tim da on nije niš sestri rekal kad me nek naruči,ona je to sama,ma ne kužim ih,al znam da nemrem do kraja trudnoće hodat k njemu na ultrazvuke,pa izludila bum.
MalaRiba...žao mi je jakoglava gore, kao što i sama kažeš imaš utjehu u svoja dva mala i velikom čudu
Harmony test znam da i u Vili rade...odnosno to je test koji mi je bio ponuđen zbog biokemijskog rizika ako baš želim, a znam da ga ne rade u Hrvatskoj nego ga van šalju. Kakva je prognoza frendici da ga ide raditi?
da, 3 x 2 je rekla, a i napisali mi tako u ljkearni na kutijicu. možda zbog te spororastuće bete, ako moje tijelo ne luči dovoljno tog žutog tijela za održavanje ploda, tak si ja to mislim, da mi je dala tu konjsku dozu jer vidim da max dnevna doza smije biti 600 mg, što je u mojem slučaju.
MalaRiba. drž se
. mene je naručila za 2 tjedna baš zato da se vidi bude li i dalje sve u redu jer je trudnoća manja nego po ZM. tako da ni kod mene nije sve još 100 %.
Dobro jutro svima!
Franny, baš mi je drago zbog srčeka, od sada na dalje želim ti trudnoću bez stresova! Nemam iskustva sa utrogestanima, ja sam u prvom tromjesečju uzimala Duphastone tablete 2x1, zbog prijašnjeg spontanog, nisam imala baš nikakve nuspojave.
Mala Riba, žao mi je zbog bebice, znam kako se osjećaš.
Iberc, bitno je da je UZV uredan i da je bebica dobro. Na bezobrazluke liječnika (i 90 % ostalih djelatnika i pružatelja usluga u ovoj zemlji) jednostavno ne možeš utjecati. Možeš samo odabrati drugog ginekologa.
ma imam ja super ginekologicu koja mi vodi trudnoću,problem je kaj se kod nas doktori na ultrazvucima mijenjaju i nikad ne znaš tko bude radil,do sad sam imala sreću kaj nisam nabasala na njega al evo jučer me zadesilo,naruče nas mjesec dana unaprijed i sad ti znaj ko bu radil
Malariba zao mi je, franny drago mi je da je nakraju sve ok, mi danas bili na kontroli 35 3 tt , 2700 gr, makar izgledam kao da su me pčelice ispikale tlak mi je ok!
je,kod dr Šimića,mislim da se ni jedan drugi ne ponaša tak ko on
Hej, ima još praena test koji radi poliklinika grujić koračin i kod njih je 0k0 6000 kn, oni šalji u njemačku uzorak krvi,
niffty test radi podobnik, kod njega je 5500 kn, oni šalju u japan... (na taj sam ja išla, dr ti sve lijepo objasni ispuniš neki upitnik izvažu te, izmjere tlak, uzmu urin i možeš na uzv, ja nisam htjela jer sam bila tjedan dana prije, nalazi su mi došli nakon 10 dana i još su me zvali telefonski da mi objasne nalaz! pred tobom pakiraju i isti dan šalju!
možeš tražit da ti otkriju spol djeteta ako želiš!
to je super za žene koje ne mogu ili ne žele na amniocentezu zbog straha od pobacaja!
Onda smo se vidjeli jučer, ja kaj god da sam ga pitala mi je drsko odgovorio baš je koma.Inace ja sam ona ogromna trudnica.Rekao mi je da moram na dijetu da mi je dijete vec za roditi , da sto posto imam šećer (ogtt fadila prije par dana nalaz super) i da imam previše plodne vode svu me je isprepadao.
Least123 i Amari frendica je 39 a njen ginić pod obavezno želi amniocentezu. Ove opcije razmatra.
Onda je znači u Breyeru najbolja cijena, tamo je Harmony 51000.
BOZZ kojem si tt i koliko ti je beba teška???mrzim te koji isprepadaju i moja je beba velika za 31tt 2200g samo da mi kaj vele spremna sam se i posvaditi nakon prošlog gubitka me sada ne budu je....
36 tijedan procijenio ga je na 3200-3500, glavicu na9, 7 AFI ( kol. plodne vode) 24. I da je sve tako alarmantno mogao je ljepše to reći nego je nabacio mi neki osjećaj krivnje.Inace danas sam bila kod svog dokt. i samo je odmahnuo rukom.
MalaRiba žao mi je.
Al kao što si sama rekla, imaš svoja dva sidra. Drži se!![]()
Ginekolog nema što željeti ili ne amniocentezu! To je isključiva odluka trudnice!
Ako nije spremna pobaciti fetus, već poveliku bebu, ne treba ići na amniocentezu i ginekolog ju nikako ne smije nagovarati na to.
Ako je spremna na pobačaji njena je želja ta pretraga, onda je to druga stvar.
Zašto bi ginekolog inzistirao? Kakve to veze ima s njim? Njegovo je da trudnoća dobro prođe, a bebini kromosomi nikako nisu njegova stvar!
Uf, što me naljute takve stvari.
i meni je moja gin predložila i kombinirani i amniocentezu jer je rekla da joj je to obaveza..ja sam odbila i nije me niš silila
slažem se s time da dr. nema šta inzistirati!! može predložiti, objasniti eventualne posljedice i mogućnosti ako se ne ode npr. na amnio, ali kaj to njega boli briga što ću ja odlučiti? kaj bu on odgajao i skrbio o mojem možebitno bolesnom djetetu?
s C. sam išla na kombinirani probir, ali sam odbila amnio. željela sam to 2. dijete, kakvo god da bude. išla sam na kombinirani čisto da se imam vremena pripremiti ako rezultati ne bi bili baš dobri, pa da se saživim s time.
ako sve bude oke s ovom trudnoćom pa dočekamo 15. tt, ići ću na amnio jer sad nikakao nisam u situaciji kao prije 2 godine i stvano mi je bitno znati je li bebica zdrava ili nije.
Bok, curke! Evo mene s pregleda jučer, dobro smo, imamo 3129 g (mama ima 73 kg), uredan CTG, nula bodova trudovi, i dalje zabetonirana, kaže gin. neće ona još van. Jedino što me brine je odstupanje u mjerama bebe koje se prvi put tek sad pojavilo (BPD i AC ''kaskaju'', FL napredniji, sve za 2 tjedna), ali o tome sam postala na predviđenoj temi, pa ako netko ima iskustva neka tamo odgovori.
Peony, i ja sam bila zabetonirana 2 dana prije poroda, sjećam se da je upotrijebio baš tu riječ
Iberc baš mi je tužno čitat to o doktoru, nemoj se gristi zbog toga što si plakala, to je stvarno bilo bezobrazno i bezosjećajno od doktora. Sasvim je normalno da želiš znati je li sve ok i vidjeti malo što se zbiva unutra, meni je ultrazvuk najbolji dio pregleda.
Bozz bez sekiracije bebica ti je super za 36tt,čujem svašta za tu bolnicu,iako sam ja jednom bila gore na hitnoj i bila prezadovoljna,iako me naravno našpotala za moje dobro da strogo pazim na šećer,a moja svekrva je gore operirana na gin. i mm veli da je bila prezadovoljna s dr.....jednostavno svugdje ti se netko ne mora svidjeti,ko i meni na Sv.Duhu pa sam jučer opet uzv radila kod te dr al jbg ona je takva s pristupom pacijentici nije ko moj najdraži dr koji puno melje i s veseljem priča što vidi na monitoru
Ma da ja sam tamo rodia sina i nemam prigovora (osim epi., ali čujem da je zaboku to pod normalno), smirila sam se a i mislim da se malo i prevario oko mjera ipak su to milimetri u pitanju . A sto se tiče plodne vode sigurno je ima dosta jer osjetim i trbuh mi je tvrd, a i sva sam u nogama nalita ko balvani su mi noge.
ja fakat ne znam kaj je s tim mojim leukocitima, opet ista KKS, povišeni leukociti 16,5 (zadnji nalaz 16,4), granulociti neutrofilni 76 (prošli nalaz 82, ali referentnav rijednost do 72), međutim uz napomenu da je u pojedinima nađena toksična granula.
očito je neka upala samo kaj nitko ne zna koja, urinokultura ok, brisevi isto, brisevi grla i nosa isto. veli gin da je virusno jer su niži limfociti, a opća medicina da je bakterijsko i da prevencijski uzmem antibiotik.
mah...jel to može biti povišeno od tih listerija i drugih TORC? ja sam vadila samo hepatitise, sifilis, toxo...
least, općenito viši leukociti, a niži limfociti ukazuju na bakterijsku upalu. ali već smo ti nekoliko puta napisali da je u trudnoći normalno da su vrijednosti poremećene i da su leukociti često viši. toksične granule su i meni jednom bile u nalazu, ali nije bilo ništa. možda su ti jednostavno takvi nalazi u trudnoći. koliko si uopće trudna?
ma kužim ja za leukocite, ne mislim da je tu frka nužno nego nisam se nikada susrela s toksičnim granulama....
trudna sam 21+4![]()
i meni su se pojavile u trudnoći i nikad prije niti poslije, a nisam imala nikakvu upalu. ne znam što bih ti rekla... prati stanje, izvadi i crp pa ćeš vidjeti ako se nešto događa. ali po ovim tvojim nalazima ne izgleda baš da nešto divlja u organizmu - postojano su blago povišeni, što za trudnoću nije čudno.
crp je ok, 4.0
ma ne brine me ne znam kaj, ak je neki virus, upla ili kaj slično kak je došlo tkao će i priči. glavno da nije nešto od onih torch ili listerije i sl...ne znam dal se na njih da naslutiti pomoću krvne slike ili samo vađenjem antitijela
Least, krvna slika u trudnoći ne može biti jednaka onoj bez trudnoće. Bilo je negdje na ovom forumu i stavljeno sve vrijednosti, tj.odstupanja koja su očekivana u trudnoći. Budući da ti se sve tako ok drži, nije mi jasno zašto te toliko gnjave svim tim vađenjima. Ja sam vadila 2-3 puta samo, uvijek bilo tako (nešto sniženo, nešto povišeno, čak i crp) i nitko nije dizao paniku.
Drage moje, evo da i ja ispricam svoje strahove!
otisla na pregled kad je bilo 4+6,nista se nije vidjelo,cak mi gin rekao da je neuspjela trudnoca,zatim je ugledao dvije crne tockice i posumnjao na blizance?!? medjutim,trudnoca "kasni" (kao da se plod ne razvija)... van sebe bila cijeli dan,nazvala drugu ginekologicu i sve joj ispricala te mi je rekla da nemam razloga za brigu i da se nista ne moze vidjeti,po izracunu tek 17.2.... simptomi su mi danas skoro pa nestali,pazim se otkad sam saznala za trudnocu, nisam krvarila i jako me strah zbog tih simptoma... ima li itko slicno iskustvo? :/
meni u prošloj T na 6+3 nije ništa vidjela osim gestacijske vrečice i čak me htjela kiretirati. Zna Beti3 i još neke cure koje me se sjećaju koliko sam šizila 2 tjedna do 8+3 dok nisam otišla u Vinogradsku na uzv i tamo ugledala mrvicu i srčeko.
uglavnom, s 8 tt je najbolje otići na 1. uzv jer onda se već nekaj može vidjeti, bilo GV ili već i pold i srčeko. imaš još vremena i ne brini, opusti se i pusti mrvicu da se sama razvija bez stresa. znam da je sve to lako reći, ali probaj se nekako opustiti
držim fige za najbolji mogući ishod.
p.s. i ova moja sadašnja trudnoća "kasni". vjerojatno je ovulacija bila kasnije. nikad nije školski na pola ciklusa, tj. vrlo rijetko je baš tak. meni se sad na 7+3 vidjelo srčeko, a beba je mlađa za tjedan dana u odnosu na ZM, kao da je 6+1 bila, a ne 7+3. i to je sve normalno.
cure, zar zbilja mislite da embrij 2, 3 ili 4 tjedna od oplodnje, embrij od 0,1 mm, embrij od 1 mm, embrij od 2mm, 3 mm, 4 mm ili npr 5 mm može trpiti radi stresa kojeg prolazi žena?
silni savjeti:
"ne uzrujavaj se jer tako štetiš bebici",
"nemoj bit pod stresom jer mrvica to osjeti"
"bebici ćeš otežati ako se nerviraš"
i sl. samo su još jedan način na koji se ženi još više otežava situacija i povećava zabrinutost i strah.
kad se radi o ranoj trudnoći i ranom embriju, radan trudnoća i rani embrij zasigurno ne ovisi o emotivnom i psihičkom stanju žene.
ako rani embrij ima potencijal za razvoj, on će se i razvijati, bez obzira na to što i kako žena osjeća.
marija.ana
nema razloga za brigu
4+6 tt dr je mogao vidjeti gestacijsku vrećicu od otprilike 3-6 mm. u ovako ranom stadiju trudnoće za pravilno utvrđivanje trudnoće potreban je dobar ultrazvučni aparat i rekla bih još važnije-iskusan i educiran liječnik.
u ovom stadiju uredne trudnoće, sve strukture poput žumančane vrećice i embrionalnog diska, postoj ali su još premalene da bi se vizualizirale.
na tvom mjestu otišla bih na uz za tjedan, dva i to naravno iskusnom doktoru.
sretno!
Inesz, zar ti stvarno tako misliš? Tebi beba nije beba, pa ma kako mala bila? Čudno razmišljanje. A, dobro, nismo svi isti.
Sve u tijelu ovisi o emotivnom i psihičkom stanju, svaka stanica, svaka funkcija, svaki prijenos tvari i informacija unutar tijela, i nemoguće je reći da embrio ne ovisi.
Nerviranje šteti svakome, radilo se o trudnici ili ne. Tako da treba biti smiren i ne nervirati se. Bez obzira na koji način postigli da se pomirimo sa životom i onim što nam nosi. Meditacijom, posjetama psihologu, psihijatru, lijekovima, šetnjom, muzikom, kamilicom...Nenerviranje je jako dobar životni stav.
i ja mislim kao Inesz. naravno da je nenerviranje dobar životni stav, ali nije uvijek i kod svakog provediv. a da embrij u tom stadiju pati zbog psihoemotivnog stanja žene, većina nas iz MPO-a bi vjerovatno doživjele pobačaj ili neke žešće komplikacije.
Beti, mislim da me nisi dobro razumjela.
Znam da ti možeš dobro razumjeti sadržaj moje poruke jer da si pisala da imaš neki stupanj medicinskog obrazovanja, a takvu vrstu obrazovanje većina žena na ovom forumu nema i kako bi se informirale i educirale o problematici rane trunoće moraju uložiti dodatan tud i vrijeme.
Zato mislim da je nehumano nabijati dodatni osjećaj krivnje ženama koje trpe strahove radi nepravilnosti u ranoj trudnoći.
Rani embrij razvija se u skladu sa potencijalom koji u ovisi u prvom redu o kromosomsko-genskoj strukturi kojeg je stekao pri oplodnji i o receptivnosti i funkcionalnosti edometrija.
Znamo da osjećaji i psihičko stanje žene ne mogu utjecati na kromosomsko-genetsku strukturu embrija, a ako imaš kakve linkove na znanstvena istraživanja koja će dokazati da emotivno-psihičko stanje žene negativno ili pozitivno utječu na razvoj ranog embrija, molim te da ovdje staviš te linkove.
Posljednje uređivanje od Inesz : 15.02.2014. at 18:46
prolazim trenutno svašta,pucam ko luda ali opet ne mislim da to mojoj bebi šteti,više bi joj štetilo da se trpam antidepresivima....a za ranu trudnoću mi iskreno neki idu po malo na živce,nemojte se uvrijediti što tako mislim,jer sam do 15tt radila ko životinja,nervirala se i opet je sve dobro prošlo... Bozz nije da prakticiraju epi. u Zaboku,moja sestrična treće neki dan gore rodila i nije ju niti tražila niti silom dobila niti na jednom porodu.