Anemona prvotno napisa
A kakve veze sad ima s usporavanjem djeteta, ako mama radi, a dijete je u vrtiću ili sa čuvalicom?
Ne usporava mama dijete s posla, ili?
Ako je mama takvog karaktera, sasvim je svejedno da li je dijete u vrtiću ili ne, jedino ako je 24 sata u vrtiću, pa ne dođe u kontakt s mamom.
I jedan primjer - često smo u parku od skoro pa rođenja i često dođu djeca iz vrtića i primjetila sam da vrtićka djeca stalno nešto prigovaraju - znači ne penji se ovako, nego onako, ne ljuljaj se ovako nego onako, ne penji se pasti ćeš, ne trči udariti ćeš se, ne smije se s te strane, nego s druge, nemoj ovo, nemoj ono, nemoj nešto deseto, jer ćeš se uprljati,...
Iliti imaju vrlo usmjeren način kako se što smije i ne odstupaju od toga. Meni je to čista posljedica neminovnog usmjeravanja u vrtiću, jer teta mora imati jasna pravila da bi opstala.
Smatram to negativnim aspektom u kontekstu te "samostalnosti" u parku.
Odmah da se ogradim, da ne bi netko pretpostavio, nije divljačko ponašanje, nego samo drugačiji način izvedbe iste stvari.
(A meni je bilo vrlo bitno da dijete razvija motoriku na razne načine, zbog slabije iste).