Stranica 5 od 20 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 984

Tema: Uroci

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nije tesko naci sto je kozmicka energija. Npr. http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu...ro/cosmic.html

Jedino mi nije jasno zasto netko
    misli da ce neko odredjeno mjesto na tijelu apsorbirati taj dio spektra. Al to je OT.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    konkretno za uroke - tu ima jedna istina. tj. ne znam jesu li moguće tu neke nijanse?

a to što (na ovoj konkretnoj temi) sve ne bacamo u isti koš (ja bih ubacila i reiki ) - to nema veze s licemjerstvom. nego sa slobodom misli. nema potrebe da se lažemo, svima je to sigurno na pameti, samo što će opet oni najhrabriji dobiti po tamburi.

Što se tiče istine i i nijansi, za mene tu svakako postoje nijanse, nema potrebe da se lažemo.

A tko tu točno dobiva po tamburi, tko je u manjini, i tko je hrabar, vjerujem da se ni po tom pitanju ne bismo složile.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je u redu da drugima pustimo da imaju svoju sliku svijeta jer je to na kraju krajeva stvarno njihova intimna stvar.
    Ako netko otvori temu o urocima, onda je to poziv na razmjenu stavova, ne razumijem čemu ova rečenica.

Kao prvo, meni onako i ljudski i filozofski smeta to nekakvo posprdno gledanje s visoka na "nepravovjerne" prakse koje s druge strane postoje tisucama godina unatoc kulturnoj evoluciji. Neka razmisljanja ovdje su za moj ukus necu reci samo elitisticka i epistemoloski arogantna, nego presimplificirajuca, pa pomalo i vulgarna. A mozda malo i licemjerna ako se sjetimo da smo u zemlji (i svijetu) u kojem toliko ljudi vjeruje u nekakvo djevicansko zacece, uskrsnuce, transupstancijaciju itd pa ih se zbog toga ne proglasava glupima, zatucanima, neracionalnima itd.
    Mogu se pronaći ovdje, nemam problema s niti jednim epitetom (jedino nisam licemjerna jerbo su mi sva gore spomenuta vjerovanja jednaka), naprosto su mi takva vjerovanja odbojna pa kako to tko doživi doživi. Ta odbojnost u dobroj je mjeri sazdana i iz osobnih iskustava odrastanja u specifičnoj, da ne kažem zaostaloj, mikrosredini. Lako je biti filozof u Zagrebu, ali ja sam se cijelo djetinjstvo fajtala s praznovjerjem, pa starci najbolje frendice iz djetinjstva skidali su joj uroke jer ju je napala mora, kakvih sam se priča naslušala, počevši od bake i starih žena, do potomaka treće generacije (moje) koji su ko klinci prepričavali priče koje su čuli od doma.

Svatko od nas, bar mislim, ima u sebi intimno nekakvo osjecanje pa i objasnjenje svijeta oblikovano svojoj osobnoscu, temperamentom, iskustvom, znanjem itd. Ja mislim da su ta osjecanja ponekad toliko razlicita da bi se bez pretjerivanja moglo reci da neki ljudi uistinu nastanjuju razlicite stvarnosti. Moja intimna slika svijeta se ne iscrpljuje u znanstveno-deterministickom objasnjenju i dopusta mogucnost postojanja stvari "onkraj" racionalnog.
    Ovo bih mogla potpisati. Mislim da je strejt znanstveno-deterministički pogled na svijet prilično rjedak. Mnogi (od nas) briju na nekakvu energiju, svemir i sl. i to ne na nekoj racionalnoj razini ili na razini vjerovanja, već onako, intuitivnoj.

Ali uroci i slično...neka sam simplificirajući elitist veličine nebodera...to mi može biti simpa samo kao dio etnologije.

U čemu je razlika, vjerovati ili osjećati jedno ili drugo?
    Pa, eto, meni se ta razlika broji u stoljećima. No hard feelings, ovdje ne istjerujemo Istinu, već razmjenjujemo mišljenja.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    No hard feelings, ovdje ne istjerujemo Istinu, već razmjenjujemo mišljenja.
    A vidiš, ja sam baš stekla dojam da se istjeruje Istina. Razmjena mišljenja je jedno, i za to forum služi, ali ne znam kakva je to razmjena mišljenja ako se Drugost a priori nipodaštava, marginalizira i patronizira.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Cemu vrijedjanje zbog razlicitih misljenja? Tema je i otvorena da bi se cula razlicita stajalista,nema smisla prozivati ikoga zbog uzvisenosti ili zatucanosti.
    Zao mi je sto se nije javilo vise bosanki/muslimanki,i objasnile malo vise o sihirima,zanimljiv mi je njihov stav o tome.

Ja cu samo reci da ne trebas biti ni vjernik ni nevjernik da bi zakljucio da znanost ne moze sve objasniti. Pa i jedna najjednostavnija stvar kao sto je intuicija ili sesto culo,moze biti jako zanimljiva tema za razgovor,kamoli ostale neobicne pojave koje je skoro svaka osoba iskusila.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Opet, da bih bila poštena, ili jasnija, ili whatever, onima kojima dosada već nije jasno, ovo jest armchair filozofiranje, to nažalost i jest moj modus operandi , nisma imala ovakih iskustava ko ti zuska, iako sam i ja originalno iz selendre:- no svejedno, armchair ili ne, govorim o svom općenitom svjetonazoru, koji je svejednako istinit

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

A vidiš, ja sam baš stekla dojam da se istjeruje Istina. Razmjena mišljenja je jedno, i za to forum služi, ali ne znam kakva je to razmjena mišljenja ako se Drugost a priori nipodaštava, marginalizira i patronizira.
    Mislim da je vjerovanje u uroke praznovjerje i sve što ide s tim. Ne mora ti se sviđati ništa od onog što sam napisala, ali zar to isto tako nije nečije (moje) mišljenje?
    Po čemu je mišljenje "ja mislim da u tome ima nečega" (čega?) legitimnije od "ja mislim da u tome nema ničega, to je praznovjerje"?

Ta Drugost o kojoj pričaš nisu ljudi, već vjerovanja, a vjerovanja se (još uvijek) mogu slobodno kritizirati, to je dio slobode kao i vjerovati u nešto.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Progon vjestica i kriizarski rat su zlo. Vrlo jednostavno. I pedofilija je zlo. (Ima pedofilije i u vrticima,skolama,u obitelji) To je zlo i naopako i nije dopusteno po nikakvim zakonima. Isus je lijecio dodirom ruke,slazem se,ali i sam sotona je imao raznorazne moci. Ne odbijam doticaj s Reikistima ni bioenergijom vec pustam da bude "volja Bozja" pa ako to znaci i pod laku zemlju tako neka i bude. Ljude ne dijelim po vjeri,ni u snovima ni u javi. Ljudi ima svugdje,neljudi takoder. Posto se nesmatram kompetentnom da ti objasnjavam Isusov dodir i dodir "Reikista" nemogu ni pokusati....osobno se vodim svojim vlastitim osjecajem a to je ....ako me kozmicka energija zeli izlijeciti,valjda je dovoljno jaka da to ucini dok ja spavam bez da trazim zlatne ruke.
    Ako se prepuštaš tome da bude "volja Božja" ideš li liječniku kad si bolesna ili smatraš da se može izliječiti molitvom? Koja je u toj situaciji razlika između bioenergetičara i liječnika? Ni jedan nema veze s "voljom Božjom".

Što se zla tiče-ostatak zla sankcionira zakon: obiteljsko nasilje je kažnjivo i nasilnici završe u zatvoru. Crkva svoje nasilnike iste vrste samo premjesti na drugu lokaciju ili stavi u izolaciju (zadnji slučaj dokazane pedofilije upravo je tako završio-zastara i izolacija). Čučeka sam neki dan srela u gradu: mirno šeta, ni dana zatvora. U tom je razlika koju ja spominjem: zločini postoje bez sankcije-kao što su postojali u doba progona žena koje nazivamo vješticama (mnoge od nas bi i danas tako mogli nazvati zbog stila života i razmišljanja) tako i danas. A ekskluzivno pravo na egzorcizam smatram samo potrebnom da se sve to zadrži unutar Crkve zbog zarade (jer te seanse se naplaćuju).

Osobno ne vidim razlike u bacanju uroka i škropljenju svetom vodom osim u vrsti energije koja se pri tom šalje, a to ovisi o osobi koja dotičnu seansu čini. Budući da škropljenje dolazi iz institucije koju ne poštujem i koja je u povijesti napravila veliko zlo ne smatram da je svaki "škropitelj" dobar čovjek i da time šalje dobru energiju. Neka se nitko ne nađe uvrijeđen, ali meni je jednako ružno zakopavanje ljuske jaja u dvorište i to škropljenje u istom košu: ne želim blizu sebe i svojih ni jedno, ni drugo.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je vjerovanje u uroke praznovjerje i sve što ide s tim. Ne mora ti se sviđati ništa od onog što sam napisala, ali zar to isto tako nije nečije (moje) mišljenje?
    Po čemu je mišljenje "ja mislim da u tome ima nečega" (čega?) legitimnije od "ja mislim da u tome nema ničega, to je praznovjerje"?

Ta Drugost o kojoj pričaš nisu ljudi, već vjerovanja, a vjerovanja se (još uvijek) mogu slobodno kritizirati, to je dio slobode kao i vjerovati u nešto.

Sasvim je legitimno i jedno i drugo, ali čini mi se da je samo jedno od tih mišljenja na ovoj temi nazvano glupim.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja cu samo reci da ne trebas biti ni vjernik ni nevjernik da bi zakljucio da znanost ne moze sve objasniti.
    X
    S tim ce se svaki znanstvenik sloziti. Inace bismo zatvorili sve znanstvene institute na svijetu, a znanstvenici bi morali potraziti neka druga kreativna radna mjesta.

Ne vjerujem da ce se ikada sve otkriti. Prije ce doci do neke katastrofe. Tu cemo se vjerojatno svi sloziti.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 13.04.2014. at 22:46

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Sasvim je legitimno i jedno i drugo, ali čini mi se da je samo jedno od tih mišljenja na ovoj temi nazvano glupim.
    Pa da, tema su uroci. Kako nevjerovanje u uroke može biti glupo?

Ali kužim tvoj point.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    X
    S tim ce se svaki znanstvenik sloziti. Inace bismo zatvorili sve znanstvene institute na svijetu, a znanstvenici bi morali potraziti neka druga kreativna radna mjesta.

Ne vjerujem da ce se ikada sve otkriti. Prije ce doci do neke katastrofe. Tu cemo se vjerojatno svi sloziti.
    svakako je bolje priznati da odgovora (jos) nema nego ponuditi neadekvatan odgovor.

za sve ostalo potpisujem zusku.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne kuzim samo zasto netko misli da ce religija objasniti ono sto znanost još nije. Cijela povijest je puna primjera gdje su narodi u nesto vjerovali pa je znanost tu pojavu ili objasnila ili opovrgnula. To i je poanta znanosti, da otkriva nove stvari (a ne da mentorira prepisane diplomske).

A onda par stoljeca kasnije ide revizija biblije i ponovo tumacenje neke Istine.

Koliko sam skuzila egzorcizam je bio 2001. na reviziji. 25 godina nakon jednog od najpoznatijih ubojstava koje su izveli katolicki egzorcisti 1976. na zahtjev zrtvinih roditelja.

Ne znam sto se "moderniziralo" nakon revizije.

I naravno potpis na emsu.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 13.04.2014. at 23:02

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

MIM e tocno sam te tu cekala. Kad sa ja,draga MIM razbolim,prvo sacekam malo...mozda ce proci. A ako slucajno ne prođe,onda se priklonim znanosti(medicini) jer mi se ne riskira baviti se Reikijem ili bioenergijom. I iako vjerujem da bi mozda Reiki rijesio moj zdravstveni problem ipak neznam koja ruka ga vodi. Dali je mozda bas Reikist koji me lijeci taj dan ujutro dozivio zivcani slom pa da mi umjesto da svojim rukama "izvadi" bolest iz mene on bas zato jer mu eto se ja nesviđam on stavi jos tri nove bolesti....sta da ti kazen,mozda sam luda....ali i ludi imaju svoje misljenje kao i pravo na izbor

Sto se tice pedofila u Crkvi,strogo osudujem i da se potpisuje peticija za zatvaranje takvih iza resetaka prva bih potpisala

Zasto sam i dalje u takvoj gnjusnoj crkvi kakvu si ti upravo opisala? Pa zato sta se u sustini slazem s Bozjim zakonima i trudim se slijediti ih,i kad bi svaki covjek koji se trudi zivjeti po Bozjem zakonu istupio iz crkve zbog onih koji ih ne slijede...u crkvi bi ostali samo pedofili,babe vracare,i lokalne posvuduse(to su oni koji lizu oltare a svakodrugog susjeda proklinju i kledu)

Ovom izjavom ne stavljam sebe među svetce,daleko sam ja od toga...i predaleko,ali smatram da zdravo razmisljam,da se ako nista drugo trudim bit fer i postena prema drugome,poprilicno sam i liberalna

Na kraju krajeva Mim..nije Crkva 1000 svecenika,nego mi ljudi....a nas fala Bogu ima svakakvih

Sent from my RM-914_eu_croatia_419 using Tapatalk

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Jos nesto MIM,tvoje je legitimno pravo da skropljenje vodom i zakopavanje jaja stavljas u isti kos isto kao sto je moje legitimno pravo da imam vlastito misljenje o Reikiju i ljudima koji se bave Reikijem. (pretpostavljam da je Reiki besplatan s obzirom da se radi o kozmickoj energiji koja nam pripada svima)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Meni je jednako besmisleno vezat bebi crveni konac i škropit svetom vodom i bost vudu lutkice.
    Relijgija mi je jednako bedasta kao i uroci.
    Nek se nitko ne nađe uvrijeđen, molim, ali ja sam samo nevjerovatelj u neobjašnjivo.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Reiki nije besplatan, al ga placa onaj tko vjeruje u njega i ne mijesa se u drzavnu politiku, ni zakonodavstvo.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Jos par pitanja za mim..kad smo vec uspostavile komunikaciju

Ides li ti kod doktora ili iskljucivo Reiki i bioenergija?

Kupujes li ikakve lijekove i pripravke izdane od strane farmaceuta?

Osjecam da nisi Ateist vec Agnostik,mozda grijesim ...slobodno me ispravi.

Ako kazes da je Isus lijecio rukama i usporedivas to s Reikijem. Isus je svoju moc lijecenja objasnio Ocem,a Reiki majstor energijom. Ocigledno je da nisu obojica u pravu i da kad biras nemozes izabrati i jedno i drugo. Mozes ili jedno,ili drugo,ili nijedno i to treba postivati. Ja se nikada nebi usudila usporedivati jedno s drugim(mozda zato jer sam Katolik) pa me cudi da ti to mozes. Osim ako uopce ne prakticiras Reiki... Jako bi me zanimali odgovori,ako je preosobno zaboravi da sam pitala

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Carmina, kakav je tvoj stav o mijesanju katolicke crkve u standarde lijecenja i pokusaje onemogucavanja lijecenja svima samo na osnovi vlastitih svjetonazora? A kakav na sirenje lazi s Kaptola u cilju postizanja svojih ciljeva vezanih uz onemogucavanje lijecenja?

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Reiki nije besplatan, al ga placa onaj tko vjeruje u njega i ne mijesa se u drzavnu politiku, ni zakonodavstvo.

Hvala na odgovoru.

Ovo drugo je problem drzavne politike,a u drzavi nam vlada demokracija. Znaci tu je problem u drzavi ne u religiji

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Necu vise oftopicarit. Sori.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    svakako je bolje priznati da odgovora (jos) nema nego ponuditi neadekvatan odgovor.

za sve ostalo potpisujem zusku.
    meni ovo zvuci kao...bolje biti znanstveno bolestan nego neznanstveno ozdraviti.
    Tako mi vuce.
    Ja biram drugacije misliti
    Ljudski mozak je toliko sklon racionaliziranju. Meni je uzitak misliti kako smo svi mi ljudi nesto vise od definicije.
    Mistika mi jednostavno zivotu daje neku posebnu car

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Blackberry, mislim da nisi dobro shvatila. Ovaj post nije vezan samo uz medicinu, nego znanost. Ako znanstvenik ne zna je li zemlja ravna ploca ili je okrugla, nece pobit desetke ljudi, nego ce napraviti istrazivanja i kad bude moga dati odgovor, dati ce ga. Dok ga netko ne uspije opovrgnuti. Prije nego ima odgovor kojeg moze dokazati dostupnim metodama, nece lupetat gluposti. Evo ti Feynmana u mom potpisu. To je sustina znanosti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A ti imas apsolutno pravo platiti izradu horoskopa i otici na reiki, dok mene ne pocnes gnjaviti da bih i ja trebala ici. (A u RL pustam neke reiki poklonike da mi govore uz kavu, ne raspravljam se, samo zabranjujem da se pozivaju na fiziku Najvise posizim kad izvuku "kvantnu" fiziku, ili oni ili neki drugi nadrimistici)
    Posljednje uređivanje od Jelena : 14.04.2014. at 01:05

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Blackberry, mislim da nisi dobro shvatila. Ovaj post nije vezan samo uz medicinu, nego znanost. Ako znanstvenik ne zna je li zemlja ravna ploca ili je okrugla, nece pobit desetke ljudi, nego ce napraviti istrazivanja i kad bude moga dati odgovor, dati ce ga. Dok ga netko ne uspije opovrgnuti. Prije nego ima odgovor kojeg moze dokazati dostupnim metodama, nece lupetat gluposti. Evo ti Feynmana u mom potpisu. To je sustina znanosti.
    upravo to. i ništa više.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Nemam nista protiv da se ljude pusti da intimno vjeruju u sto zele, sve dok ne vjeruje da je bas evo njegov svjetonazor obvezujuci za sve jer su u nekom minimundusu vecina.
    X
    Ovo je kamen spoticanja uvijek u ovakvim i u ovim virtualnim i nevirtualnim raspravama.
    Ne različita mišljenja, stavovi,vjerovanja, nevjerovanja, nego ovakav stav takve većine koja smatra da svoju vrstu vjerovanja ne mora ničim argumentirati, čak se niti upuštati u ikakvu raspravu samom činejnicom jer vjeruje u ono u što vjeruje neka određena većina, a ta većina, što je najbolje od svega, u ovom kontekstu je prilično relativan pojam ako samo malo prebacimo fokus na susjedni kontinent.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    kao provokaciju mogu doživjeti pristup u kojem jedna strana predstavlja nešto kao apsolutnu istinu, i ako ne misliš tako onda si pun neznanja, zatucan i sl.
    takvu komunikaciju ne volim
    Mene ovo također smeta, jer upravo to radi ta većina vjerujućih u ovo ili ono (zavisi gdje se nalazimo, u kojem dijelu svijeta).

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

...And it is of course not true that we have to follow the truth. Human life is guided by many ideas. Truth is one of them. Freedom and mental independence are others. If Truth, as conceived by some ideologists, conflicts with freedom, then we have a choice. We may abandon freedom. But we may also abandon Truth.
    A u tom kontekstu referirala bi se na ovu filozofsku misao što je citirala jen, tko može uopće sa sigurnošću reći što je istina?
    Osim da sunce ujutro izlazi, a navečer zalazi, ukoliko se pak ne nalazimo negdje na polovima gdje se to događa jednom u pol godine.

tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

previše ima stranica, ne stignem sve čitati,ali bi samo podijelila jednu, meni smiješnu anegdotu.kad sam se udala i preselila kod muža na selo, nakon nekoliko dana ispred ulaznih vrata par puta me dočekalo jaje!! ja umrla od smijeha..pod prvo odrasla sam u okruženju di se uroci uopće nisu spominjali i to mi je bilo kao nešto iz filmova a drugo ostala sam u šoku kad mi je muž rekao da nas to neko želi "urokati", to je moja izvedenica,, i da bi jaje trebalo zapaliti!!! wtf??? šteta jajeta, prvo mi je palo na pamet, netko gladan bi ga pojeo!
    a sad možete dalje ozbiljno...prekomplicirana je rasprava za mene!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jen, sori, al meni su tvoji postovi na ovom topiku maalo elitistički.
    ukoliko sam ih dobro shvatila. i potpisujem zusku.
    ok, ja sam počela temu s tvrdnjom da oni koji vjeruju u uroke nisu baš pametni. a ne mislim da su svi koji vjeruju u boga i da su svi katolici glupi i zatucani.
    tako da upadam u tvoje postove skroz
    al topik sam shvatila doslovno - kad netko kaže da vjeruje da ga je zacropala urokljiva baba i ja kažem sori, al meni je to malo glupavo, a ti citiraš filozofa. a ne vjeruješ sama u urokljivu babu i coprnice. ajd da si doživjela bliski susret s hodžom. ali ne, ja nisam ta, no istine mogu biti različite. tisuće ljudi zovu vidovitog milana u noćni program, ja ga ne zovem (jer nisam hm - glupa?), al možda je i to jedna od istina.
    s time da u isti koš stavljam i sve što u katoličkoj vjeri spada u taj fah. ne zovu se uroci, al ove opsjednutosti demonima, egzorcizam, škropljenje svetom vodom...
    kako zuska kaže, simpa je u kontekstu običaja. može biti zanimljivo i u kontekstu dobrih horora.
    nije mi baš simpa kad netko istrese, kolko ono, 6500 kn hodži da makne uroke.
    hoću reć, trina je jasno postavila temu.
    abrakadabra, ćiribu ćiriba. jaje pred vratima ili zakopano u vrtu trininih susjeda. vjeruješ ili ne vjeruješ.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mene iznenadilo kamo smo dosli, premda je to ociti pokazatelj da je religija (ne vjera) kamen spoticanja, nema veze o cemu se pise.
    Naime, logicno bi mi bilo da nevjernik ne vjeruje u uroke, buduci da tu vidim sebe i svoje prijatelje, a katolici ne bi smjeli biti "praznovjerni", tj. smiju vjerovati u oni sto dolazi iz Vatikana (da se radi o onome sto pise u Novom zavjetu, ne bi se razlikovalo katolicanstvo od ostalih novozavjetskih vjera), a to nisu ni uroci, ni crne macke. Onda jos imamo duhovne nevjernike koji vjeruju u nadnaravno pa im uroci upadaju u tu kategoriju, al oni su u pravilu pomirljivi.

Usprkos tome, opet smo zavrsili u religijskoj raspravi. Da pokusamo raspraviti zasto je tome tako, opet bismo zavrsili u istom sokaku.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ne, ne, ja sam baš namjerno napisala vjera i vjerovanje, ne religija, i ono što sam već gore napisala u tom kontestu jer isto je uvijek i svugdje, primjer: dijete jede svaki dan slatko,i ne pere zube, i sa 5 godina završi pod narkozom jer mu je pol zubi u komi. Ja kažem joj ne valja toliko slatkoga i treba prati zube svaki dan, baka i mama od tog djeteta će na to, ma nije to od toga to je od ove vode. Ja reko kakve sad vode, da, da vode, svi će ti to reći, one će na to.

Dakle većina, i samim time to postaje zakon koji se ne propituje...

Možda je primjer malo bezveze, ali čisto da ilustiram zašto sam baš spominjala vjera i vjerovanje, ne isključivo religija jer i uroci odnosno vjerovanje u uroke i duhove je moglo postati religija, da je slučajnost povijesti tako htjela.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    hoću reć, trina je jasno postavila temu.
    abrakadabra, ćiribu ćiriba. jaje pred vratima ili zakopano u vrtu trininih susjeda. vjeruješ ili ne vjeruješ.
    Pa nekome je jednostavno, nekome nije (a i jesam se ogradila da malo filozofiram).
    Ako me pitaš za jednostavni odgovor, vjerujem da se nekim ljudima nešto dogodilo. Ne vjerujem da im se događa onoliko često koliko misle.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Svatko od nas, bar mislim, ima u sebi intimno nekakvo osjecanje pa i objasnjenje svijeta oblikovano svojoj osobnoscu, temperamentom, iskustvom, znanjem itd. Ja mislim da su ta osjecanja ponekad toliko razlicita da bi se bez pretjerivanja moglo reci da neki ljudi uistinu nastanjuju razlicite stvarnosti. Moja intimna slika svijeta se ne iscrpljuje u znanstveno-deterministickom objasnjenju i dopusta mogucnost postojanja stvari "onkraj" racionalnog. Mislim da je u redu da drugima pustimo da imaju svoju sliku svijeta jer je to na kraju krajeva stvarno njihova intimna stvar.
    potpuno se slažem i ne vidim ništa elitistički u ovome

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    danas sam naučila nešto novo:crveni konac na bebinoj ruci je protiv uroka a ne protiv problema s rastom zuba (ne znam kako sam to zaključila i kada).
    Nešto si malo krivo umrežila, ali ne potpuno. Djeci se stavlja narukvica od crvenih koralja, ne protiv uroka nego kao indikator povišene temperature. Nema tu nikakvih vradžbina - koralji su organska materija i jako osjetljivi na povišenu temperaturu, pa kad posvijetle, znači da je beba bolesna. Nekad nisu svi imali termometre, pa su se snalazili tako. I moji dečki su imali te narukvice. To nije protiv uroka: http://www.zlatarna.com/kamenje/koralj

Ne znam baš da bi končić zamijenio koralje i njihovu svrhu indikatora povišene temperature, ali tko zna - možda su ljudi vidjeli da tuđe bebe imaju na ruci nešto crveno, a nisu svi imali (za) koralje, pa su stavili što su imali....
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.04.2014. at 08:59

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, zaboravih zube - za ublažavanje smetnji izbijanja zubića koristi se jantar.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    potpuno se slažem i ne vidim ništa elitistički u ovome
    Da li vidis negdje drugdje, sto jen navodi da vidi?

Šafran, nisam na tebe referirala, nego opcu pojavu.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Možda u nekom idealnom svijetu kakvim ga ti vidiš... I znanstvenici su samo ljudi, i oni rade greške, sjetimo se samo brojnih medicinskih postupaka (isto znanost) za koje se danas čudimo kako je nekome palo na pamet uopće da ih radi nad ljudima..., evo u Googlu samo nekih novijih...:

http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivo...---271107.html

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Koga zanima povijest i folklor uroka u mojim krajevima, nek si pročita ovu knjigu http://www.superknjizara.hr/?page=kn...d_knjiga=27150 Puna je priča na temu, autor je izniman autohtoni pisac i sjajan čovjek (pričam iz osobnog iskustva) koji je dao jasan pregled mitova i bajki koje bake prepričavaju. Knjiga ne sadrži uroke, ni uputsva kako ih nekome složiti

BTW i po meni su uroci čista glupost, izgovor kao bilo koji drugi

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nešto si malo krivo umrežila, ali ne potpuno. Djeci se stavlja narukvica od crvenih koralja, ne protiv uroka nego kao indikator povišene temperature. Nema tu nikakvih vradžbina - koralji su organska materija i jako osjetljivi na povišenu temperaturu, pa kad posvijetle, znači da je beba bolesna. Nekad nisu svi imali termometre, pa su se snalazili tako. I moji dečki su imali te narukvice. To nije protiv uroka: http://www.zlatarna.com/kamenje/koralj

Ne znam baš da bi končić zamijenio koralje i njihovu svrhu indikatora povišene temperature, ali tko zna - možda su ljudi vidjeli da tuđe bebe imaju na ruci nešto crveno, a nisu svi imali (za) koralje, pa su stavili što su imali....

joj da, kada je moja V dobila koralje to su mi rekli da je kao radi temp. zaboravila sam skroz na to
    a onda sam negdje pročitala (čula, ne sjećam se više) da to crveno štiti i od uroka
    pa me iznenadilo, jer znam da osoba koja je to poklonila V nije od tih mambo džambo stvari (mada me je sve vrijeme nagovarala da dijete krstim, ono, neka ima i tu zaštitu, ne može joj škoditi
    pa sam si čak pomislila da je tako htjela dijete bar malo zaštititi kada već mi nismo)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    Koga zanima povijest i folklor uroka u mojim krajevima, nek si pročita ovu knjigu http://www.superknjizara.hr/?page=kn...d_knjiga=27150 Puna je priča na temu, autor je izniman autohtoni pisac i sjajan čovjek (pričam iz osobnog iskustva) koji je dao jasan pregled mitova i bajki koje bake prepričavaju. Knjiga ne sadrži uroke, ni uputsva kako ih nekome složiti

BTW i po meni su uroci čista glupost, izgovor kao bilo koji drugi
    Puno ti hvala na preporuci knjige! Ja tak volim te stvari, baš ću potražiti i ovu.

Dodatak: našla u e-katalogu kgz, ima i u mojoj kvartovskoj knjižnici. Fala!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 14.04.2014. at 09:50

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    vidiš, to nisam znala, ali čula sam da je crveni končić bio svojevrsna siromaška zamjena za koralje. Eto smisla iza praznovjerja, ko što ih obično ima (ako prolaziš ispod ljestvi, postoji izvjesna vjerojatnost da će pasti nešto na tebe, ako razbiješ ogledalo možeš se porezati, a i vjerojatno su prije bila skupa...)
    još mi jedino crne mačke nemaju nikakvog smisla, osim što su ljudi inače skloni mačkama pripisivati neka mistična svojstva

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    vidiš, to nisam znala, ali čula sam da je crveni končić bio svojevrsna siromaška zamjena za koralje. Eto smisla iza praznovjerja, ko što ih obično ima (ako prolaziš ispod ljestvi, postoji izvjesna vjerojatnost da će pasti nešto na tebe, ako razbiješ ogledalo možeš se porezati, a i vjerojatno su prije bila skupa...)
    još mi jedino crne mačke nemaju nikakvog smisla, osim što su ljudi inače skloni mačkama pripisivati neka mistična svojstva
    To s crnom mačkom je zaboravljena povijesna priča. Evo je: http://opusteno.rs/zanimljivosti-f19...cu-t17644.html

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i osim sto englezi kazu black cat - lucky cat. tamo donose srecu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj anledo prvotno napisa Vidi poruku
    i osim sto englezi kazu black cat - lucky cat. tamo donose srecu
    Da, nekad su na brodovima imali mačke, da im love štakore. A zašto su crne sretne - nemam pojma, iako vjerojatno i za to postoji razlog. Ako ga ne znamo, to još uvijek ne znači da razlog ne postoji.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

[QUOTE=Carmina406;2604854]MIM e tocno sam te tu cekala. Kad sa ja,draga MIM razbolim,prvo sacekam malo...mozda ce proci. A ako slucajno ne prođe,onda se priklonim znanosti(medicini) jer mi se ne riskira baviti se Reikijem ili bioenergijom.
    /QUOTE]
    Očito ti se ne riskira ni molitvnom. A pred nekoliko svojih postova spomenula si "Božju volju". Hm.... Je li Božja volja da ideš liječniku ili je to tvoj izbor? Ako zaista vjeruješ zašto se ne uzdaš u molitvu? Ili baš ne vjeruješ toliko? Ili je u tom slučaju tvoje vjerovanje u molitvu i Reiki potpuno jednako? Sve je retorički: uopće ne očekujem od tebe konkretan odgovor.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a zašto ljudi vjeruju da mačke vole spavat na mjestima s lošom energijom/lošim zračenjem?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Možda u nekom idealnom svijetu kakvim ga ti vidiš... I znanstvenici su samo ljudi, i oni rade greške, sjetimo se samo brojnih medicinskih postupaka (isto znanost) za koje se danas čudimo kako je nekome palo na pamet uopće da ih radi nad ljudima..., evo u Googlu samo nekih novijih...:

http://dnevnik.hr/vijesti/zanimljivo...---271107.html
    Ja ću ponoviti Feynmana:
    We are trying to prove ourselves wrong as quickly as possible, because only in that way can we find progress. Pravi znanstvenik je sretan da se njegovo istaživanje preispituje. On neće nikad izjaviti da ZNA tajnu. Mora postojati izvjesna vjerojatnost da to ne štima.

Ne znam što te je zbunilo u mom postu da ovakav komentar daš i pozivaš se na slučajeve "znanstvenika" tipa "Sud u Massachusettsu ju je osudio za 17 slučajeva ometanja pravde, osam slučajeva falsificiranja dokaznog materijala te lažiranje fakultetske diplome.", farmaceutskih korporacija. Ovi jadnici iz CERN-a koji su fulali u rezultatu zbog greške u opremi su zbilja prerano izletili s viješću, ali su i podnjeli ostavke, što nisam primijetila da se dogodilo u povijesti Crkve. Znanstvene su metode provjerljive, kao i rezultati, i ne možeš se dugo sklrivati iza nekih rezultata. Zato se i ne mogu alternativni liječnici probiti u znanost, kad nemaju reproducibilnost, ni dovoljno velik uzorak. Farmaceutska tvrtka s početka članka je navodno zatvorena. Da su dio katoličke crkve, premjestili bi im sjedište iz grada u "malo selo pokraj Darde", morali bi više i jače moliti i svi bi se pravili da se ništa nije dogodilo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    a zašto ljudi vjeruju da mačke vole spavat na mjestima s lošom energijom/lošim zračenjem?
    To sam isto čula, da mačke vole spavati na Hartmanovim čvorovima, jer im to odgovara + uputu da čovjek treba izbjegavati mjesta gdje mačke vole ležati, a svoj krevet premjestiti na mjesto gdje pas voli ležati.

Sin mi se zanima za radiesteziju, pa možda uz njega naučim nešto o tome. Sigurno ima nešto i u tim prirodnim zračenjima. To mi je zanimljivo. I ne vjerujem da ima ikakve veze s natprirodnim stvarima.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nadam se da neće sad krenuti s Mengeleom i ostalim "znanstvenicima" fanatičarima.

"Das familiäre Milieu, aus dem Josef Mengele stammte, bezeichnet die historische Forschung nicht als ein nationalsozialistisches, sondern als ein katholisch-konservatives und deutschnationales."

Stranica 5 od 20 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •