Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345
Pokazuje rezultate 201 do 237 od 237

Tema: Rolada od jagoda by Ana Ugarković

  1. #201
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    Božemiprosti. Da, kora se mora napuhati i biti valovita, kad se ohladi, sama će se od sebe izravnati. Naravno, što je ravnije namažeš, manji će biti valovi. I što nisi pekla po originalnom receptu, a ne po toj coolinarka modifikaciji.

    Stvarno ne znam kako ti je ovo sve uspjelo :D I bademi da ti izgore između masnog papira za pečenje i snijega od bjelanjaka? E Bože svašta!

  2. #202
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    pa jesam, po receptu, ajd nisu te bajame baš izgorile (kao vertex, posipala sam ih po tijestu), ali nisam mogla odlijepiti od masnog papira jer je u sredini bilo pretanko. pa kad sam odlijepila, u sredini je došla - rupa. ogromna rupa. toliko je tanko bilo tijesto kad je palo, da se vidio papir ispod badema. nigdje niste napisale da se ne smije otvarati pećnica, npr.

  3. #203
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    idem še enkrat.

  4. #204
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Ajde, bar ti neće curiti

  5. #205
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    joj, moram vam sliku pokazati. nisam bacila u smeće nego sam to tijesto s ogromnom rupom u sredini ipak zamotala. i onda sve zajedno natofljala sa šlagom i još malina da se ne vidi rupa. neće biti lijepo, al ukusno hoće, hebaj ga.

  6. #206
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    nigdje niste napisale da se ne smije otvarati pećnica, npr.


    Pa to je općepoznata činjenica. A da si pažljivo pročitala moj post sa detaljnim uputama o postupku, vidjela bi pri dnu uputu da se špatlom za kolače lagano tijesto odvoji od papira jer se hoće zalijepiti.

    Ovo vam je za one komentare "pih, pa to su jagode sa šlagom"

  7. #207
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ja sam napravila s jagodama. I ipak mi je puno draže s malinama.

  8. #208
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    *mamica*, evo držim ispred sebe knjigu Ane Ugarković. Piše: Zagrijte pećnicu na 200°C...pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160°C i pecite dok tijesto ne dobije laganu boju, ali je još uvijek mekano.

  9. #209
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    nigdje niste napisale da se ne smije otvarati pećnica, npr.
    c/p

    Otvaranje pećnice za vrijeme pečenja
    Iako su mnogi u iskušenju makar malo otvoriti vrata pećnice dok se torta još uvijek peče, nemojte to raditi. Naime, otvaranjem vrata pećnice dolazi do fluktuacije topline koja će uzrokovati propast kolača. Kolač pogledajte kroz staklo, ali vrata ne dirajte sve dok nije potpuno gotov. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez bračna te na torte od sira.
    Iako, ja otvaram ali pri kraju. Kako bih drugačije isprobala trik s čačkalicama (ne pouzdam se u vrijeme pečenja, iako često nije ni navedeno). Nekad bude gotov, nekad ne pa ga vratim, ali uvijek uspije (skoro uvijek).

    Dobro, beze nikad nisam radila, tu nemam iskustva (osobnih ).
    Posljednje uređivanje od Optimist : 01.05.2014. at 12:17

  10. #210
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    *mamica*, evo držim ispred sebe knjigu Ane Ugarković. Piše: Zagrijte pećnicu na 200°C...pecite 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160°C i pecite dok tijesto ne dobije laganu boju, ali je još uvijek mekano.
    Koje je izdanje? I ja sam doslovno prepisala onu uputu iz njezine knjige. Ali, ja imam prvo izdanje koje je prepuno pogrešaka i prilično šlampavo napisano, čak sam joj za jedan recept pisala email da me prosvijetli jer je bilo jasno da je nešto pogrešno, a nisam znala što. Čak mi je i odgovorila

    Bilo kako bilo, meni kora savršeno uspijeva na 150oC.

  11. #211
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    sto se tice odljepljivanja od papira nakon pecenja - ja imam dva ta crna pleha za pecenje. i samo sam preokrenula ovaj u kojem sam pekla na ledja ovog drugog. maknula sam gornji pleh. ostala je kora s papirom koji sam lako odlijepila.
    papir sam vratila natrag na koru, a na to pleh u kojem sam pekla. i sve okrenula natrag u prvobitan polozaj.
    tako sam dobila koru u plehu i papiru a da nije zalijepljena.
    joj valjda sam dobro objasnila?

  12. #212
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Ma feenomenalno ko i sve prije tebe
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 01.05.2014. at 14:40

  13. #213
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno


  14. #214
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    drugi put cu raditi u kalupima za mafine: dolje bademi pa bjelanjci, pa kad se ispece (trebati ce ziher puno manje vremena) gore stavim jagode i na vrh sa spricom slag (u koji pomjesam mascarpone, netko rece da ce bolje drzati). na vrh jednu jagodicu. pravi cupcake!

  15. #215
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    Citiraj bella77 prvotno napisa Vidi poruku
    sto se tice odljepljivanja od papira nakon pecenja - ja imam dva ta crna pleha za pecenje. i samo sam preokrenula ovaj u kojem sam pekla na ledja ovog drugog. maknula sam gornji pleh. ostala je kora s papirom koji sam lako odlijepila.
    papir sam vratila natrag na koru, a na to pleh u kojem sam pekla. i sve okrenula natrag u prvobitan polozaj.
    tako sam dobila koru u plehu i papiru a da nije zalijepljena.
    joj valjda sam dobro objasnila?
    Koje komplikacije

  16. #216
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Koje je izdanje?
    2006.
    Ma kužim da tebi ispada dobro, ali evo, da se ne čudiš što drugi drugačije peku.

  17. #217
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,627

    Početno

    Jao cvijeto, pa kako??

    Ja ponekad otvaram vrata od pećnice i nisam primijetila da mi to nešto kolosalno uništi kolač.

    I nikad nemam problema s odljepljivanjem kore od papira. Baš neobično, svi se suočavaju s različitim problemima, samo za ovaj cvijetin još nisam čula .

    Anyway, sutra imam goste pa pokušavam opet. Stavljam bademe u listićima, posipam prvo šećer u prahu, ne otvaram pećnicu i stavljam šlag fix, pa ćemo vidjeti hoće li opet curiti

  18. #218
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Jao cvijeto, pa kako??
    ne znam kako, možda prevelik pleh za 6 bjelanjaca.
    tijesta jednostavno - nije bilo.
    nešto malo malo, a u sredini rupa jer se zalijepilo za papir.
    ta neka ljepljiva masa.
    sve sam vas psovala redom, i tebe jj
    i onda sam stavila šlag i maline na te rubove, zamotala sa tom rupom u sredini, sve prekrila sa šlagom i malinama. i ostacima poispadalih listića badema.
    bilo onako kiselo, maline sa šlagom, malo tih bjeljanjaka i fini prženi listići badema, pa je ljudima, nakon roštilja i dosta gemišta valjda pasalo.
    ali - teška katastrofa.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 02.05.2014. at 09:08

  19. #219
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,627

    Početno

    Ne kužim, ja stavim 5 bjelanjaka na onaj najveći pleh od pećnice, bude sasvim dovoljno smjese. Možda ih nisi dovoljno istukla. Ili je kolač zbilja uklet.

  20. #220
    jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,627

    Početno

    Cvijeto, zaboravila sam najbitnije, jel još i curio?

  21. #221
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    nije curio, šta će curit, odnosno curile su jedino maline
    e da, a to malo malo tijesta što je ostalo, kad se natopilo sa šlagom, ko neka žvakaća guma došlo.
    znaš šta, možda sam ga previše pekla, 10 min na 200 i još 10 min na 160. možda sam pleh stavila na nivo previše gore...
    a možda su u šumi
    činjenica je da nikad nisam radila te beze kore, tako da valjda treba imati iskustva za to, ne znam.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 02.05.2014. at 09:40

  22. #222
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    10 min na 200 i još 10 min na 160
    mislim da si prepekla beze.
    ja ga pečem 15'ak min na 160. nikad na jače
    i uvijek otvaram pećnicu, prekonekoliko puta

  23. #223
    Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Vž županija
    Postovi
    509

    Početno

    Da se beze kora ne zalijepi za papir, tj. da se lako odvaja nakon pečenja, pokušajte ju još namastiti prije stavljanja smjese (ja je nauljim) - taj trik sam naučila davno s jednom tortom od beze kora, inače se ne bi dale odvojiti. No nisam probala ako nešto ide na dno kore (šećer, bademi).

  24. #224
    LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012
    Postovi
    953

    Početno

    Nece se zaljepiti ako se stavi dovoljno štauba na papir

  25. #225
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,985

    Početno

    Ja bi samo dodala da je torta rote liebe koju netko linkao prefina, prefina...
    još kada bude domaćih, ukusnijih jagoda.

  26. #226
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,873

    Početno

    Evo upravo pečem pa što bude
    Kora mi je skroz posmeđila već nakon 8 minuta
    pustila sam je da se peče ukupno 14 min, dalje se nisam usudila...

  27. #227
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    samo da se pohvalim, OOODLIIČNO mi je ispala iz drugog pokušaja, ovaj vikend!

    mislim da je magriz bila u pravu, previše sam je pekla prvi put.

    sad sam kao angie, 10 min na 200, i još 8 min na 160.

    e da, jeli smo je u nedjelju i u ponedjeljak i ništa nije curilo. i bolje je bilo u pon, u nedjelju smo je jeli nakon što je stajala cca 2 sata u frižideru, i bila je ta kora malo žilava.

  28. #228
    žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012
    Lokacija
    kc
    Postovi
    6,458

    Početno

    Ja zaboravila prijaviti svoju roladu..radila je dva put do sad,jednom sa smrznutim lanjskim jagodam i jednu s friškim,dobre obje!I svaki put ju nosila u goste

    S ostatkom žutanjaka sam napravila rožatu s prve strane i maaaaajko mila...sve super,sve 5,no u jutro me dočekala struktura ko da sam albert kekse namočila u mlijeku.Katastrofen..

  29. #229
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Moja prva rolada je uspjela. Radila sam ju po originalnom receptu. Zapravo, nisam. Stavila sam 5 bjelanjaka, izvagala ih, cca 190 g.

    Odlično je ispala, jedino što mi se nije svidjelo je Vindijino vrhnje za šlag, ne sviđa mi se okus, teže ga je umutiti, slijedeći put ću napraviti sa šlagom iz vrećice, on mi je najukusniji.

  30. #230
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    Radila sam roladu, ovaj put umjesto šlaga sam stavila kremu za princeze (u nju ide 5 žumanjaka, pa mi se baš dobro poklopilo). Bilo je odlično, krema se baš nije stisnula i pojavila se slavna vodica drugi dan (znači, nije od šlaga, nego od tijesta). Ali sve u svemu - okus za pet!

  31. #231
    *mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,413

    Početno

    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    samo da se pohvalim, ooodliično mi je ispala iz drugog pokušaja, ovaj vikend!

    Mislim da je magriz bila u pravu, previše sam je pekla prvi put.

    Sad sam kao angie, 10 min na 200, i još 8 min na 160.

    E da, jeli smo je u nedjelju i u ponedjeljak i ništa nije curilo. I bolje je bilo u pon, u nedjelju smo je jeli nakon što je stajala cca 2 sata u frižideru, i bila je ta kora malo žilava.
    :-d:-d:-d

  32. #232
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Može netko, pls, staviti recepte za kremu od žumanjaka? Tnx!

  33. #233
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    Ovaj sam skinula tu sa foruma (ne znam više od kud i čiji je, isprike autoru što ga ne navodim)

    1l mlijeka,
    1 puding od vanilije
    3 žlice oštrog brašna
    2 vanilina
    5 žlica šećera
    1 korica limuna
    malo ruma
    5 žumanjaka
    pola maslaca

    kuhati malo više od pola mlijeka. umutiti žumanjke, vanilin, koricu i šećer. Dodati puding, brašno i ostatak mlijeka. Sve to uliti u mlijeko koje kuha, kuhati par minuta. Maknuti i ohladiti. Umutiti maslac.

    Meni se ovo nije zgusnulo, pa ću drugi put dodati malo gusnela, jer mi je okus super. Radila bez ruma.

  34. #234
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Citiraj bella77 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovaj sam skinula tu sa foruma (ne znam više od kud i čiji je, isprike autoru što ga ne navodim)

    1l mlijeka,
    1 puding od vanilije
    3 žlice oštrog brašna
    2 vanilina
    5 žlica šećera
    1 korica limuna
    malo ruma
    5 žumanjaka
    pola maslaca

    kuhati malo više od pola mlijeka. umutiti žumanjke, vanilin, koricu i šećer. Dodati puding, brašno i ostatak mlijeka. Sve to uliti u mlijeko koje kuha, kuhati par minuta. Maknuti i ohladiti. Umutiti maslac.

    Meni se ovo nije zgusnulo, pa ću drugi put dodati malo gusnela, jer mi je okus super. Radila bez ruma.
    Tnx!

    Ja ću možda dodati još pola vrećice pudinga ili smanjiti količinu mlijeka.

  35. #235
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Radila sam roladu sa žutom krenom i meni je ukusnija nego s vrhnjem.

    Sjetila sam se kreme od Ledenih kocki, jednostavna je i ukusna:

    6 žumanjaka

    5 žlica šećera

    4 žlice gustina

    Skuhati u 1/2 l mlijeka.

    U hladnu kremu umiksati pola izrađenog margarina.

  36. #236
    bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,478

    Početno

    da, meni je isto puno bolja sa žutom kremom, a i ne moram razmišljati gdje ću sa žumanjcima.
    Baš ću probati ovu tvoju kremu drugi put.

  37. #237
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Zaboravila sam napisati da ide i vanilin secer (po zelji).

Stranica 5 od 5 PrviPrvi ... 345

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •