pa da, možemo mi to tako shvaćati, ali korjen običaja je baš taj - žena se daje od jednog skrbnika drugom
ali kog veseli dobro, bilo bi dobro da to budu samo prežici starijih običaja, koji danas imaju samo dekorativnu ulogu, a ne znak da patrijahalizam još živi
i ja se vjenčala bez crkve i bez da me itko otpratio, za to zbilja nije bilo potrebe kad smo godinama već živjeli skupa, pa smo tako skupa i došli - bilo bi malo smiješno da me mm predaje natrag da me mogu opet njemu isporučiti
a ni bacanja buketa nije bilo, to mi je najgori dio svake svadbe i odahnula sam kad sam konačno "kapitulirala" što me bar više neće vući da hvatam bukete
ja ni svadbe nisam radila. otišli u tjednu do matičara i obavili (mi i kumovi, kumove moraš imati, jel.). nismo htjeli trošiti vikend na to.![]()
Ajme, Mishekica, 50 svadbi?! Ja sam dosta uspješno migoljila od tih poziva, a bila na nekih 10-ak i najmanje pola od toga bih rado bila preskočila, ali užoj rodbini i nekim frendovima se nije moglo reći ne. Osim muzike, na svadbama me nervira ta "obaveznost sudjelovanja u običajima", tipa, sve neudane ima da hvataju bukete. Na jednoj svadbi me tip na mikrofonu prozivao 15 minuta da se i ja pridružim, ja sam smatrala da imam pravo izbora odluke želim li ili ne, on je smatrao da nemam. Na kraju je ipak odustao![]()
S tim da svadbe u mom kraju ne uključuju himnu i zastave, a većinom ni molitvu prije večere, ne znam što bih tek s tim... :mrgud:
ja bih svaki dan na svadbu
sa kompletnim svatovskim folklorom
LOOOOOL
Mene je moj tata dopratio do oltara i nebi to mijenjela ni zasto na svijetu.
Mislim da taj dan imamo pravo odluciti MI sta i kako zelimo.
To je definitivno američki običaj, nije dio naše tradicije i kod nas su ga ljudi skupili iz filmova.
Nadam se da neće još i skupiti da sve troškove plaća isključivo obitelj mladenke (također viđeno u holivudskim izdanjima) jer sam ja onda sa svojim kćerima totalno nagrabusila.
No, kako se vremena mijenjaju, ako baš nikome ne škodi, a mladenki je jako bitno, vjerujem da svećenici izlaze ususret.
Da, zapravo sam se sjetila da sam i bila lani na jednoj svadbi u Dalmaciji, mladenku je tata dopratio do oltara.
Meni to osobno nije bilo baš nešto, malo mi je čak i čudno djelovalo, ženska ima 30-ak godina,
odavno je samostalna,
no, ako ljudi vole i nalaze nešto njima emotivno bitno, neka se potrude da to i ostvare.
Mislim da nema razloga za zapreku, netko je spomenuo, treba to dogovoriti na individualnom razgovoru sa svećenikom prije vjenčanja.
jadan čovjek, šta se nisi mogla dić i vatat taj buket madre mia lol
ja isto kao apri, volim svadbe, i folklor i vatala bih i buket i skidala onaj drek s noge i sve. al sam u cijelom svom životu bila na - dvije.
dvije. samo dvije. plus moja.
nitko oko mene se uopće ne ženi. sestru nagovaram i nagovaram, ma nema šanse![]()
Onda ste premlade, pustite nas starije kad već idu i udane babe. Jel onda koja uhvati, mora otpjevati nešto?
Šta su to djeceruše? Rušite djecu po plesnom podiju?
Ja više ne pamtim broj svadbi na kojima sam bila. I ovaj vikend smo bili na jednoj
Nekad mi je tlaka, a nekad pravi gušt (ovisi tko se ženi/udaje i koja je ekipa na svadbi).
Bila sam jedna od vodećih hvatačica buketa
I mislim da se taj dan svi trebaju prilagoditi mladencima i njihovim željama, ipak je to njihov dan.
ah, u mojim godinama slavimo unuke, draga moja
ne brini
Mi smo ušli skupa,a tko je bio ispred nas i iza nemam pojma, isto nas je postrojio pred crkvom 3min prije obreda...do onda smo ko guske hodali i razmišljali kak ćemo to izvest :D
Možda ih zato voliš, jer nisi bila na više njihJa sam u posljednjih 15 godina (računala sam), bila na njih deset i pol, pol se računa svadba koja je bila samo u crkvi (što sam provela ispred) jer je mlada morala doma na čuvanje trudnoće, pa nije poslije bilo derneka.
Čuj, nisam se digla jer se osjećam neizmjerno glupo stojeći u nekakvoj grupi žena i loveći nekakav buket čija mi je simbolika potpuno.
joj, da vidiš jednu moju sliku kako skačem sa stepenica za buketom
pravi jelenji skok
ko da mi život o tome ovisi
nikada nisam imala neke snove o udaji, ali mi je uvijek zbog mladenaca bilo zgodno poštivati sve te običaje
i danas uvijek "guram" neudate cure, da se mlada ne osjeća glupo ispred dvije desetogodišnjakinje
apri, potpis na sve tvoje današnje postove na ovoj temi. I bjanko![]()
Ja stvarno ne podnosim svadbe, a bila sam na mnogima, sa mnogih sam se uspjela izvući (sa nekih sa vrlo jadnim izgovorom), ali ipak sam uvijek odrađivala što se traži. Srećom brzo sam se udala pa nisam morala ići loviti buketić, ali dok sam bila "cura" odradila bih i to. Jedino ne plešem, to stvarno ne mogu.
mima, pa što ideš
ljudi danas angažiraju druge da im šetaju pse, da im peru prozore...
slobodno mene angažiraj da idem po svadbama
Pa srećom ne idem više, stara sam pa su mi se već svi poženili, neki i dva puta.
Ali dok sam išla, išla sam iz obzira, ljudi se znaju naljutiti kad im pošalješ zamjenskog svata.
Meni su svadbe super, svejedno je moja u svemu odskakala od tradicionalne. Parada je ok, al nije za mene. Tko voli, slobodno, ja plešem i na stolu ak treba (i otimam mikrofone, jel)
Kaj se tiče vođenja do oltara... Ne sviđa mi se običaj, odakle god bio.. Taman i da smo se vjenčali u crkvi, pristupili bi oltaru onako kako smo i matičaru, skupa. Meni to ima vise simbolike nego vođenje i predavanje..
Jos je netko spomenuo uspomene, taj dio mi se sviđa, u tome i je poanta, no mom bi tati cijela ta procedura išla na jetra, vjerojatno i vise nego meni. Ionako mi je na promociji rekao da je toliko sretan da se ni udavat ne moram
Sent from my iPad using Tapatalk
ne volim svadbe i ne volim dernek oko njih - garant će mi oboje djece svadbu radit!
U zadnjih 10 bila sam na oko 20svadbii samo jednom sam uhvatila buket i to mi se tada nije nitko smio ni približiti jer je taj morao biti moj. A prije su mi iza leđa ko tjelohranitelji držale gomilu žena
snimka je bila preuvjerljiva
Potpis na Zusku i njen stav o obicajima i muzici na svadbama. Premda priznajem da mi je bilo lijepo na 3-4 svadbe. Al tu nije bilo maltretiranja gostiju.
Mi smo zajedno usli. Nismo se u crkvi vjencali. Imali smo veceru, svatko si je narucio sto zeli, kolaci su bili domaci. Veceru smo zbog roditelja napravili, al meni je jedino sam cin vjencanja zaista emotivno puno znacio.
Jednom smo MM pozvani na neku hoch svadbu, na pozivnici je pisalo da se mole uzvanici da se obuku svecano. Nije da se ne bih svecano obukla, al nisam htjela zbog te recenice na svadbu. To mi je jednako iritantno kao nasi ruralni obicaji citanja sto je tko dao. Nadam se da tog vise nema.
A moj tata je super zabavni tata i vjerojatno se ne bi bunio da me trebalo voditi, al on je rano skuzio moj neovisni stil pa mu nije padalo na pamet da bih ja to i htjela. Iznenadilo me kad mi je poceo preporucivati knjige na temelju kritika u novinama.
ma joj
ja sam mislila da ću na vjenčanje doći na rolama, u vreći od krumpira
i bez ikakvih tradicionalnih regula
pa sam se u zadnji čas predomislila
hebemmu, jednom u životu imam priliku biti u centru pažnje, nositi "princesku" haljinu i prva zaplesati Na lijepom plabom Dunavu
a u vreći od krumpira i na rolama mogu biti svaki dan
pa ne moram onda baš i na taj dan
i da se opet udajem, sve bih ponovila
i možda i dodala jop koji običaj
i pozvala duplo više ljudi
i svašta
Volim svadbe (tuđe), ako je dobro društvo, dobra muzika i dobar prostor.
Volim i običaje, kad ih se ne zlorabi. Hvatanje buketa nisam voljela, ali sam ga hvatala na svakoj svadbi zbog mladenaca.
Užasno mi je kad se svadba pretvori u veliku vulgarnost oko rezanje torte i slično.
Ne volim kad se danas "forsiraju običaji", mladenci zajedno žive godinama, pa se opet ide po mladu kod roditelja kod kojih nije 10 godina i takve slične situacije.
Mada općenito ne volim te neke (meni) "na silu" situacije. Meni je to i pogreb i silno rukovanje i čestitanje kad ti 20 nepoznatih ljudi čestita nešto,... Volim intimnu atmosferu dijeliti s bliskim ljudima.
da, ako se rezanje torte pretvori u "umoči i izvadi", ja izađem van
to mi je nešto najstrašnije i mislim da bih povratila da to još jednom vidim
Dobro da sam čula sad za ovo umakanje :bljuv: , da mogu upozorit da mi to ne rade ..
to muzičare upozoriš, ako ih imaš
Čekaj šta se moči i vadi iz torte!?
Jedini običaj vezano za sečenje torte koji ja znam je ono da mlada treba da nagazi mladoženju dok seku tortu da bi bila glavna u kući. (Vidi se da nisam bila na puno svadbi.)
ja sam zabranila podvezicu, to umakanje noža i same muzičare jer sam bila skeptična da bi ih mogla kontrolirat ako rodbina navali. Zato je kum bio ujedno i dj a mi smo sami složili playliste- rodbina se snašla i donjela gitaru pa su u pauzama pjevali ,ali uglavnom klape i starogradske tako da to nije bilo strašno.