to dogovaraš s bendom unaprijed
ništa se ne podrazumijeva i sve se podrazumijeva
ako je ben diole normalan, pitat će repertoar
a ne da ognjenu dimitrijeviću zapjeva thomsona
iako... zašto i ognjen ne bi thomsona volio
to dogovaraš s bendom unaprijed
ništa se ne podrazumijeva i sve se podrazumijeva
ako je ben diole normalan, pitat će repertoar
a ne da ognjenu dimitrijeviću zapjeva thomsona
iako... zašto i ognjen ne bi thomsona volio
Zapelo mi za oko kad je Summer napisala da su bendu zabranili sviranje ustaških pjesama, pa zar bi oni to svirali da im nisu zabranili? Kao, podrazumijeva se da bend to zna svirati? Istog trenutka odem sa svadbe...
ne sviraju po difoltu, bar ne gdje sam ja bila. ali očito postoji opasnost da neki pijani gost poželi naručiti takvu neku pjesmu pa da ne bi bilo nismo znali.
ja sam samo sa jedne otišla nakon pola sata
ja fakat mogu podnijeti i severinu i magazin i svakojaku kuruzu
ma šta podnijeti, i pjevati!
ali ovo nije bilo slušljivo
inače, meni sve svadbe super!
uvijek se nešto nađe
ako je loša glazba, ima zanimljivih ljudi pa se napričaš
ako je glazba super, plešeš, pa te nije briga za ove okolo
joj, ima li ko da se udaje
zvala nas nedavno orkina profesotica iz njemačkog, ali đe ću ići među te mlade
ja izrazito ne volim svadbe. toliko da me uhvati jeza samo dok vas čitam :D
moju neću ni opisivati jer još imam ptsp, a nije bilo ni crkve ni umakanja ni himne. al svejedno je to dan koji bi željela zaboraviti. i sveusrdno se molim da mi djeca ne prirede nešto slično. ne bih ništa imala protiv Las Vegasa![]()
Kad smo kod običaja,jel čuo itko za onu kad dođe svatovi po mladu pa viču: "Ima li kod vas naša zalutala ovca? Fali nam jedna ovca u stadu,čuli smo da je kod vas?" :bljuc:
Ili odbjegla golubica...ajd to je malkice ljepše za čuti od ofce.![]()
Na temu: imala sam dva tate, imala sam i dva vjenčanja, nijedan tata me nije vodio jer nijedan više nije bio živ kad sam se udavala.
Beat that.
Posljednje uređivanje od Danka_ : 27.05.2014. at 15:29
Treba da napravimo topik sa pregledom svih običaja, da buduće mlade mogu lepo da izaberu ovo hoću, ovo neću.
Što se muzike tiče kod nas su dve varijante, možeš unapred da sastaivš svoju play listu i onda nema naručivanja pesama od strane gostiju, ali platiš više bendu, ili platiš manje, ali onda gosti mogu da naručuju pesme, pa kako ti se zalomi.
Trebala si doć' da se napričamo i naplešemo, nisu svi bili mladi.
On topic: Mi smo zajedno iz stana otišli do crkve i zajedno došli do oltara. I svatovi su pred crkvu došli. Ja ne volim zabavljati susjede.
I koliko kod to nema veze s obredom vjenčanja, sve bih dala da me moj tata mogao odvest do oltara. Zato plačem svaki put kad mladu tata vodi.
Kod nas nije bilo ovce ali su mi doveli prca u dvoriste da mjenjaju za mladu. Neznam dali je to obicaj ili je bila cista zezancija ali tatu mi je skor kap strefila kad mu je ovaj poceo brstiti englesku travicu u vrtu. A o smradu da i ne pricam, u crkvi sam mislila svisnuti. Kum je vodio prca i ocesao mu se o nogu, joj kad se sjetim.
Ja bas nisam ljubitelj tih obicaja.A bila sam i netipicna mlada. Mene su na mikrofon zvali da idem sjesti na svoje mjesto a ja sam sa curama nazdravljala na sanku jer gosti cekaju da mladenci prvi udju u salu, pa kada je muzika najavljivala rezanje torte u ponoc vise puta za redom lijepo sam ih zamolila da odustanu. Tortu cu rezati kada ja to budem htjela. Pa necu valjda rastjerivati ljude dok plesu samo zato jer je eto ponoc i rezanje torte. Na kraju smo tortu rezali u 3 ujutro kada me trudna sestricna zamolila, jer zeli jos to vidjeti pa da ide kuci.
Nama se na zadnjem piru desilo da smo došli tri minute posli ostatka u salu i nismo imali gdje sjesti. pa su nas ugurali među nekakve penzionere koji čak nisu bili od strane obitelji mladoženje, koji nas je pozvao. Sve smo gledali di bi se ubacili ali nismo uspjeli. Pa smo otišli ća, nije mi se dalo slušati o cijeni pršuta i sira, zaklanim janjcima isl..Imali smo stvarno genijalnih pireva ali to su mi isključivo oni u kojima je i naša ekipa.
Ajme Trina sad si me sjetila. Jednom na piru nisam nikoga poznavala,a žena do mene me satrala pričom o djeci,dojenju,pelenama.....ajme majko sad san ja takva....![]()
Na par pireva, a i na zadnjem na kojem smo bili (kojeg sam zaboravila brojati, dakle, bila sam na 11 i pol svadbi) je lijepo pisalo tko gdje sjedi pa smo lijepo bili stavljeni za stol s frendovima s kojima se i inače družimo. Cijenim takav pristup baš zbog Trininog iskustva.
Pa ja i na Thompsonov repertoar gledam kao na ustaški, taj je izgnan iz mojih svatova. Pretpostavljam da bi svekar volio da je mogao započeti Juru i Bobana i slično, ali zna moj svjetonazor pa se nije ni usudioGlazba je jedino oko čega nisam radila kompromise, prašio je rock i čak su mi i nedavno njurgali kako je glazba bila grozna, zašto nisu svirali narodnjaci i sl. E bome 600 gostiju, sve običaje i kerefeke mogla sam podnijeti, ali cajku i Thompsona nisam.
Da se opet udajem, otišla bih s dragim, kumovima i najužom obitelji u Dubrovnik, vjenčala se u suton na zidinama ili nekom drugom lijepom mjestu (jel se to uopće može ?), otišla na večeru s hrpom kojekakve ribetine i morskih plodova i to bi bilo to. Samo bih vjenčanicu ostavila istu![]()
Istina, bit je da se ne moze svima udovoljiti.. Kod nas je vecina bila mladih pa smo se po tome i ravnali. Iako se ni ostali nisu dali rastjerati do jutra. Zadnje smo ispratili poslje 7 ujutro, a nije da mi se nije ranije islo. Do kraja pira sam imala nos kao balon i dosla doma sa 38 temp.
Ja sam definitivno muziku prilagodila gostima,šta žele i na kojz god vrstu glazbe da su na nogama to nek svira...uz iznimku svake krajnosti. I bilo je svega,i bilo je savršeno,i opet bi. Kakaš svadbu gdje se mladenci zabavljaju,a gosti sjede![]()
E ima jedno vjenčanje na kojem neću biti... a tako bi htjela biti... bratova kolegica i frendica, Indijka se udaje na jesen... Vjenčanje će biti u Indiji i ima oko 2000 uzvanika... s guštom bi bila dio toga...
Gosti su ti od 7-77 i definitivno nema tog pravca u glazbi koji bi sve zadovoljio. Da sam ja birala po sebi ubacila bi Aerosmith na repeat....al srca ti nisan zvala goste da ih baš zlostavljam![]()
omg, da 600 uzvanika
na mojoj nas je bilo 40.
a to mi je, onako iskreno, bilo malo premalo
ali da sam s jednim proširila krug, onda bi se taj krug proširio na 100.
a za to nismo imali novaca.
hebate, pa to spi*diš samo tako dvajst t eura, u jednu pijanku. nakon ovog, nekako drugačije gledam i na taj slavonski običaj čitanja
nego, na tim velikim pirevima, jesu li mladenci na kraju u plusu?
ili u minusu, sa 25 tostera, 15 multipraktika i 18 usisavača![]()
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 27.05.2014. at 16:56
Ja sam već bila pozvana u Pakistan, Zambiju i Namibiju na vjenčanje, ali nisam otišla.
Moje je iskustvo da kad god upoznaš nekog iz zemlje 3. svijeta, putem posla primjerice,
imaš velike šanse da će te on pozvati na svoje/sinovo/kćerino vjenčanje,
prvo iz razloga jer je njima stvar prestiža napraviti što veću svadbu,
a drugo jer im imponira da im netko iz Europe dođe na svadbu
ja sam imala malo vjenčanje (otprilike 25 ljudi), a do crkve i poslije na ručak sam sebe i mladoženjuodvezla u jugiću
![]()
Posljednje uređivanje od larmama : 27.05.2014. at 17:24
Mi smo bili u velikom plusu. Kod nas je običaj darivanje mladenaca novcem, i to mi je stvarno lijep običaj. Netko tebe pogura, ti poguraš nekoga i to je to. Kod nas je bilo toliko gostiju jer su došli i pozvani i nepozvani, ali i da nisu došli ti nepozvani opet bi bila pozamašna brojka jer je naprosto običaj da se zove cijelo selo, uža i šira rodbina, itd. Meni baš svejedno, nit sam kuhala, nit sam spremala za tolike goste, niti sam morala sa svakim sjesti i pričati, baš me briga ima li ih 100 ili 600. Naši su roditelji tradicionalni, pa mislim da bi im srce prepuklo da sam imala svoju svadbu iz snova u Dubrovniku![]()
a imam i dodatak, lovu koju sam dobila na poklon sam sutradan izgubila tj,. ispao mi je novčanik iz torbe dok sam iz auta vadila stvari za čašćenje na poslu. novčanik. Novčanik s dokumentima našla, lova nestala.
U Njemackoj smo bili na nekoliko svadbi, vise nego cvijeta u Hrvatskoj
Razlike su ogromne u odnosu na nase.
Jedan obicaj je da sve prijatelje zoves na Polterabend i tu nosis stare tanjure sa sobom i bacas ih na neko odredjeno mjesto da se razbiju, to je kao za srecu, a meni posluzilo i da si konacno kupim neke ljepse tanjureNa vjencanje je u tom slucaju pozvano manje ljudi.
Poklanjaju se puno umjereniji pokloni. Mladenci u robnoj kuci ili nekom ducanu odaberu sto im treba pa obavijeste uzvanike gdje je stol sa zeljama i onda vidis sto ti se svidja i sto zelis platiti i kupis to, onda nema 4 tostera. Ili novac, al puno manje nego kod nas. Tipa 20 do 50 eura. Ja sam mislila da me zezaju kad sam pitala koliko se poklanja.
Uzvanici se uvijek trude zabaviti mladence i ostale. Pripremaju neke igre ili nastupaju amaterski, tipa nesto odsviraju. Mene je prijatelj trazio da im sviram, a mene bilo sram. Poslije kad sam vidjela kako je bilo romanticno kad im je nas drugi prijatelj na violini nesto svirao bilo mi žao. Ja uvijek mislim da to mora bit vrhunsko, a debelo sam zakrzljala.
Od igara sam svasta gledala. Jedna svadba je bila na selu pa je mladozenja, dr. sc. iz velegrada morao s nekim poljoprivrednim strojevima neke zadatke ispunjavati, tipa probusiti balone. Na jednoj je bila tombola gdje si kao nagradu mogao dobiti da napravis nesto za mladence: doneses im ujutro friska peciva, operes prozore, auto i sl. Na ovim nasim je muzika bila odlicna. Sve smo bili na sjeveru, al je jedna bila u Bavarskoj. E tu smo mi gustali u odlicnoj glazbi, al bilo je lokalaca koji nisu bas bili odusevljeni.
Inace sam bila pozvana na jedno vjencanje Argentinke i Nijemca u Argentini i jedno Venezuelanke i Nijemca u Venezueli. Na zalost nismo otisli, bilo nam preskupo i predaleko. Sad mi žao. Vjerojatno necu vise imati priliku.
meni je u njemačkoj odličan onaj običaj da se u neko doba mlada s frendicama sakrije u neki birc ili diskoteku... pa je mladoženja traži s frendovima
a nekad se i ne nađu![]()
Kad vec pricamo o svadbama, netko je spomenuo da se u ponoc -1 reze torta i to je onda kao kraj i slobodno se ide doma.. Šta je s hranom nakon ponoci? Imam mogucnost uzet svinjsko pecenje iza ponoci, ne znam dal da uzimam to, dal se ocekuje jos hrane nakon torte?
Na ovim velikim ide neki vinski gulas i sl., al mislim da ljudi vise ne jedu toliko. Ja ne bih jela da dodje jos nesto poslije torte.
E da, ima ono kad se obuku "smijesno" pa hodaju po gradu prodaju gluposti, posebno mladozenja s prijateljima, posebno mladenka s prijateljicama. To nisu moji prijatelji radili, srecom. To se meni ne svidja ni kad sjedim na kavi, a ti ljudi hodaju po kaficu i hoce nesto od mene. To nisam ni slusala sto hoce. Njima je najsmjesnije kad se muskarci obuku u zene.
ja volim vruće i sa žlicom
tako da na cijeloj svadbi samo taj čobanac pojedem
i kolače, naravno
koje žicam od konobara čim uđem unutra
u Dalmaciji je običaj janjetina, ali čini mi se da ide ipak prije torte. I to sam vidila da je mnogim ljudima najvažniji dio vjenčanja, tako da se tako nešto ne bih usudila preskočit, sad ne znam je li na kontinentu toliko bitno..
a što se tiče kolača, otkad restorani smiju uzimat samo kupovne, a ti su često od previše margarina za moj gušt, u biti mi je draže ako sam dobra s mladencima pa se dokopam onoga što imaju domaZadnji put mi je mlada, moja frendica, uvalila pola torte od sira uz riječi "znaš kako je to ljudima ovdje čudno, torta pa od sira"
![]()
tako je bilo na jed(i)nom vjenčanju gdje smo bili u njemačkoj ali su se ipak našli. imali su i onaj običaj razbijanja tanjura što jelena kaže, i vozio ju je u tačkama do matičara. bile su okićene limenkama a unutra neki tapecirung da se ne nažulja
totalno drugačije nego kod nas, svi ležerni, švedski stol.... jako lijepo je bilo
sestra joj je napisala neku pjesmu pa su nakon ponoći svi pjevali i pustili u zrak balone s helijem, svi gosti su se slikali i napisali im pokoju želju u knjigu, to im je poklonila kasnije.
baš se opuste ljudi, nas je bilo strah da ćemo biti selje pored njih lovatora a na kraju je ručak i kava bilo u nekim drvenim šupama u prirodi a večera u restoranu gdje su životinje dopuštene, nikakvi finjaci i slično.
što se hrane tiče, u slavoniji je isto u sitne sate običaj pojesti čorbanac
Ja baš nikada ne jedem svadbenu tortu- očajne su mi.Ali zato probamm sve sitne kolače
Znači da ne bacam lovu na nešto što možda nitko nece jest u 3 ujutro.. Mozda vinski gulas eventualno.. Kom to uopce paše u gluho doba noci?