Početnički solfeggio bude po dva nastavna sata tjedno, radi se u skupini od 15-ak djece (broj vjerojatno ovisi o školi), nisam to pohađala kao dijete ali mislim da se većina stvari radi kroz igru i bez pritiska. Nema ocjenjivanja itd.

U prvom razredu glazbene, dijete tjedno ima po dva sata instrumenta koji pohađa i dva sata solfeggia. Sat instrumenta traje po pola sata i to je individualna nastava, nastavnik i učenik jedan na jedan. Solfeggio je u razredu i sat traje 45 minuta.
Sati instrumenta moraju biti odvojeni, npr. ako je prvi sat ponedjeljkom, drugi bi trebao biti četvrtkom ako je moguće (nikako isti dan ili naredni). I solfeggio se ne radi kao blok-sat koliko znam, ali kod instrumenta je to još bitnije, odvojiti ih.
Teško je uskladiti rasporede svih učenika i nastavnika tako da isti dan bude i instrument i solfeggio, tako da se događa da dijete ima instrument ponedjeljkom i četvrtkom, a solfeggio utorkom i petkom, naprimjer. Ali nije neizvedivo. Dobro je odabrati školu koja je što bliže kvartu u kojem dijete živi, tako da se što ranije može osamostaliti u odlascima.

U trećem razredu dobije se i skupno muziciranje (zbor ili orkestar) kao dodatni predmet, dva puna sata tjedno, a u šestom, završnom razredu ne-klaviristi imaju i po jedan sat klavira obligatnog. Sati instrumenta produlje se na 45 minuta u 3. ili 4. razredu, ne drži me za riječ.

Ovo sve skupa nije uopće tako strašno što se tiče vremena provedenog u školi, ono što je vremenski zahtjevno je vježbanje koje treba biti svakodnevno. To se također uči, kako ispravno vježbati, kako se motivirati itd. Tu su i nastupi.

Mislim da je sustav kakav imamo jako dobar, djeca za malo novaca dobiju istinsko obrazovanje koje je stvarno jako vrijedno i korisno. Ako djetetu glazba jednostavno ne leži i ne ide mu, ništa loše se ne desi ako odustane i ispiše se. A ako je iole zainteresirano i stekne radne navike, istinski mu obogati život. Ne samo djetinjstvo i odrastanje, nego i kasnije

Za tvoju curicu, mislim da je dobra ideja da krene na početnički solfeggio i da vidi jel joj leži glazba i muziciranje. Nakon toga znat će želi li nastaviti dalje. Što se tiče obaveza, one rastu s vremenom ali i naša djeca sazrijevaju i prilagođavaju se.