Stranica 5 od 6 PrviPrvi ... 3456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 254

Tema: sto klincima za veceru..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj maca papucarica prvotno napisa Vidi poruku
    Ako patlidzan nisi prije pripremanja posolila da pusti gorcinu ili potopila u zasoljenu vodu, onda je do toga.
    Ja ih obozavam, ali neodgorceni su mi bljak
    X

Ali ima i iznimka - kod mene na placu (Volovčica) može se kupiti bijeli američki patlidžan, onaj koji se na engleskom zove eggplant. Taj je puno manje gorak. Tek kad sam ga vidjela uživo, shvatila sam zašto se tako zove - baš je kao jaje:

https://www.google.hr/search?q=eggpl...sp%3B230%3B178

Evo i drugih vrsta:

https://www.google.hr/search?q=eggpl...2F%3B680%3B510

Moj zaključak - što svjetliji i manji, to manje gorak!

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

U tepsiju poslazem patlidzane prerezane na pola, cijele paprike i rajcice, ubacim u rernu i onda onako kao Peterlin, drzim u frizideru u maslinovom ulju, ostale zacine dodam kad idemo jesti (sol, cesnjak).

Danas sam opet radila popecke od tikvica :D Dobila ih brdo pa su mi atrakcija.
    Probala sam ih ne cijediti i ispale su odlicno, malo zilavije, osjete se.
    I da se Cvijeta jos vise zgrozi, uz zobene, dodala sam i heljdine pahuljice. I to nije sve, ubacila sam i crni sezam i meni je bilo njam, nekome bi bilo bljak :D

mamica, eto, ne trebas cijediti, ali moras pojacati brasno, ja uvijek stavljam neka intergralna, cesto pomijesam razne vrste. Nikad nisam stavljala mlijeko, ali stavljam jaje.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ako patlidzan nisi prije pripremanja posolila da pusti gorcinu ili potopila u zasoljenu vodu, onda je do toga.
    Ja ih obozavam, ali neodgorceni su mi bljak
    pa nisam, nije mi nitko rek'o
    hvala.
    koliko dugo mora stajati posoljen?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dok ne pusti vodu. a pusti dosta vode. dakle, posoliš ih, čekaš da puste vodu, nekih pol sata valjda, ocijediš i voila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja ih još obrišem papirnatim ručnikom, da mi ne špricaju u grill tavi.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

što se soljenja i cijeđenja patliđana tiče - mi smo ih nekad, kad smo ih još pohali, tako tretirali, i svejedno su mi bili gorkasti i bezvezni, a i premasni

otkad ih pečemo bez ulja, na tavi s keramičkim premazom, ili u pećnici na rešetki, pa nakon toga začinimo s maslinovim uljem, soli, češnjakom i peršinom, može i bosiljak i slično
    više ih ne treba soliti ni žmikati i nikad mi nisu gorki, naprotiv, jako su mi fini
    naravno, izaberemo one glatke kore, ne mogu garantirati ako su baš smežurani

također ih nekad dinstam na maslinovom ulju s drugim povrćem pa dodam rižu ili paštu i ne budu gorki

po mom iskustvu budu gorki samo kad se žmikaju i pohaju zavoljela sam ih tek kad sam probala neiscjeđene

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a vidiš, ja ih nit nisam pohala
    polila s maslinovim uljem, ne sjećam se jesam li stavila češnjak prije ili poslije i pekla u pećnici zajedno s drugim povrćem
    nakon 3. puta sam odustala
    takvu ružnu gorčinu u životu nisam osjetila
    a bila je glatka kora, bili su svijetli, mladi, taj zadnji put sam mislila pa sad stvarno moraju biti ok, nema šanse da budu gorki. ali figa.
    i još sam si mislila kakav li je taj cvijetin sataraš s balancanima
    fala bogu da ja nisam upropastila pome, luk ili papriku

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

probaj ispeći bez ulja pa ulje dodati kasnije
    a i ostalo povrće možeš tako (ja eventualno kad pečem krumpiriće u pećnici prije pečenja sve promješam u posebnoj zdjeli ili čak u plehu s nekih 2 žlice ulja, tek toliko da malo uhvati, a kasnije dodam sirovo maslinovo ulje - ali patliđane svakako skroz bez ulja i na rešetki, ako su u pećnici)
    tako se i korisne tvari iz maslinovog ulja bolje iskoriste, kažu nutricionisti
    češnjak svakako na kraju, nema ga smisla peći nasjeckanog u pećnici, pougljenit će, osim ako ne pliva u ulju

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni su na jednom tecaju kuhanja rekli da ih treba isjeci i staviti u pecnicu na pek papiru bez ulja, soli icega, da se peku dok ne promjene boju i da je to nacin da ne budu gorki.
    ja ih spremim tako onda ih poredam u protvanj pa stavim red salse i rikote, pa opet patlidzane, pa opet salsa i rikota, pa opet patlidzani i na vrhu paramezan i zapecem kratko
    Posljednje uređivanje od spajalica : 09.07.2014. at 15:44

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

vidiš, to je taj princip peći ih na suho kod vas obadvije

i šta sad, ako pripremaš neku musaku, nešto, prvo ih moraš popeći pa onda raditi s njim što hoćeš
    mnogo komplicirani ti patlidžani
    ali vrijedi
    iako ih se ja baš nisam najela zadnjih godina

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Jako je fino ubaciti u tepsiju oprane reznjeve cesnjaka u ljusci. Poslije se samo oguli ljuska (ili samo pocucla :D), daje odlicnu aromu i okus. Obozavam cesnjak.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zvuči ok i to s pek papirom
    valjda kad su u pećnici, to ulje previše zagori
    kad ih dinstam na tavici na maslinovom ulju za neku mješavinu s drugim povrćem i paštom, jako su mi fini, sviđa mi se i taj okus nakon što upiju nešto ulja pri dinstanju, i ne budu gorki

pečene s uljem u pećnici nisam nikad ni probala
    a pohani na ulju su mi bili gorkasti, onako donekle jestivi, ali ne fini

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Za ove male, a mislim i za velike, postoji CDC krivulja i WHO krivulja. Prva cini svu djecu malom i neuhranjenom (cak i Sunko lose kotira, a puno vas zna kako on izgleda...), a ova WHO ima puno vise smisla. Razlika se najvise vidi kod dojene djece do 2 godine, ali opcenito je realnija. Imaju i razne zemlje, mislim, razne standarde... a CDC je americka agencija pa ima sanse da su djeca malcice, ono, veca.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    meni su na jednom tecaju kuhanja rekli da ih treba isjeci i staviti u pecnicu na pek papiru bez ulja, soli icega, da se peku dok ne promjene boju i da je to nacin da ne budu gorki.
    ja ih spremim tako onda ih poredam u protvanj pa stavim red salse i rikote, pa opet patlidzane, pa opet salsa i rikota, pa opet patlidzani i na vrhu paramezan i zapecem kratko
    to je ono što sam kod tebe pola tepsije pojela

pojela bih sve da nas nije bilo 20

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Je li to neka varijanta parmiggiane? Ja je pravim ovako:

Red salse, red patlidzana, red mozarele, red parmezana i bosiljka i onda opet sve tako i zapecem u rerni. To je jedini nacin na koji volim jesti patlidzane (prvo se moraju blago namastiti maslinovim uljem, posoliti i zapeci u suhoj tavi dok ne omeksaju).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja radim slično ako ti, ali umjesto mozarelle stavim obični sir, jer mi je inače preskupo
    i čak ne treba ni salsa nego zrela rajčica na ploške narezana

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni se gouda fino ponaša u zapečenim jelima a i da neki okus.
    Pokušavam se držati koliko toliko LCHF-a ali pokleknem pred pohanim tikvicama. I ne ispadnu mi premasne za razliku od patliđana.
    Patliđane stavljam samo u šalšu.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Možda je netko već spomenu, ali ne stignem čitati sve unatraske.
    Patlidjan na pola, pa zarezati nožem cca pol cm duboko, kao neku mrežu. A u te procijepe staviti mješavinu maslinova ulja, mrvica (ko voli), češnjaka i persina. Pa zapeci.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pohanje povrća je povrćogrđe. Amen.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku

Živjela govornica!

Još i ako je domaće, ne špricano.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    X

Ali ima i iznimka - kod mene na placu (Volovčica) može se kupiti bijeli američki patlidžan, onaj koji se na engleskom zove eggplant. Taj je puno manje gorak. Tek kad sam ga vidjela uživo, shvatila sam zašto se tako zove - baš je kao jaje:

https://www.google.hr/search?q=eggpl...sp%3B230%3B178

Evo i drugih vrsta:

https://www.google.hr/search?q=eggpl...2F%3B680%3B510

Moj zaključak - što svjetliji i manji, to manje gorak!
    Isla sam, iz ciste znatizelje, googlati taj bijeli patlidzan i zapravo je rijec o europskoj kultivaciji iz 18. stoljeca. U Americi ga nikad nisam vidjela, niti u jednoj saveznoj drzavi u kojoj sam bila. Ovih s druge slike, sarenih i svijetlo ljubicastih, tih ima na gotovo svakom koraku; to su kineske varijante. Eggplant je inace rijec za sve patlidzane u Americi. British English je aubergine.

Nemam problema s gorkim patlidzanima pa ne znam koliko je gorcina vezana uz boju. Meni su svi dobri.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

bome i meni

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni su najbolji sa gradela s maslinovim i petrusimulom :razmaženo:

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tak i meni - meni je baš fino gorko povrće i ništa ne poduzimam za smanjivanje te gorčine.

Imam frendicu koja ne može pripremiti večeru a da ne napravi barem nešto pohano. Meni nezamislivo jer sam ja pohala valjda dva puta u životu.

Ovi bijele patlidžane nisam nikada vidjela - morati ću ih negdje pronaći.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Isla sam, iz ciste znatizelje, googlati taj bijeli patlidzan i zapravo je rijec o europskoj kultivaciji iz 18. stoljeca. U Americi ga nikad nisam vidjela, niti u jednoj saveznoj drzavi u kojoj sam bila. Ovih s druge slike, sarenih i svijetlo ljubicastih, tih ima na gotovo svakom koraku; to su kineske varijante. Eggplant je inace rijec za sve patlidzane u Americi. British English je aubergine.

Nemam problema s gorkim patlidzanima pa ne znam koliko je gorcina vezana uz boju. Meni su svi dobri.
    Nemam pojma - ja sam informaciju dobila od tete na placu koja to prodaje, sjeme je naručila iz Amerike.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

U zadnje vrijeme kako su nam počeli na vrtu paradajz/paprika/krastavci, mali večera friški sir, kruh i brdo friškog povrća, ili špek u takvoj kombinaciji, ili zrnati sir,...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Da nisam tako lijena vrlo bih rado činila to povrćogrđe, obožavam pohane tikvice i patlidžane - ali ne da mi se to raditi.

Ja inače patlidžane pirjam u raznim kombinacijama, pečem u pećnici itd. ali pečenje na roštilju/grill tavi mi nikad nije uspjelo, uvijek se dime, ostanu sirovi ili izgore - sve u svemu, ne ide mi to.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni iz pećnice ispadne identično ko na grilu
    samo nema one crte

narežem na ploške (mesoreznicom, dakako), nauljim i posolim, promiješam rukama i bacim u zemljanu tepsiju
    na 230, pa koliko treba

budu ravnomjerni, sočni...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mmm, i ja volim pohane balancane i tikvice. al isto ih jedem najčešće kod mame
    i još sa šalšom.

a ja obožavam ovaj recept i to po ljeti često napravim. može se i hladno jesti.
    na malo ulja popržim prvo balancane narezane na sitno (za ovo ih ništa ne odgorčavam), pa onda tikvice pa onda paprike.
    može i sve zajedno, naravno, al nemam tako veliku tavu. a ne smije se dinstati, nego onako, kao da su na žaru.
    skuham paštu.
    stavim sve to na paštu, začinim s maslinovim uljem i feta sirom.
    može i malo peršina na kraju i malo češnjaka, ali ne mora.

a drugo fino jelo koje jedemo, isto može hladno, je musaka od balancana. to ne radim tako često kao prvo jer mi se neda. za ovo, ih prvo posolim, ostavim da puste vodu i ocjedim (nije da žmikam, nego samo ocijedim), pofrigam na tavi s malo ulja. posebno napravim šalšu.
    i onda red balancana, pa šalša pa neki sir na fete...pa tako do gore. zadnji red su balancane. prelijem jedno umućeno jaje i u pećnicu. i, kad se ohladi, režem kao tortu.
    može i toplo, onda to obično jedemo s pireom. tako je moja mama

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa to ti je ko parmigiana

moja mama je znala napraviti musaku od patlidžana, ali onu što se satima pravi

prvo se ispohaju patlidžani, pa se slaže red patližana, red faširanoga izdinstanog na luku
    ajme, kad se toga sjetim

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    to je ono što sam kod tebe pola tepsije pojela

pojela bih sve da nas nije bilo 20
    je, to je to

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    meni su najbolji sa gradela s maslinovim i petrusimulom :razmaženo:
    mozda se predomislis sljedeci put kad to skulinarim, pa ti i ovo moje postane super.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

da, da, parmigiana. al bez parmigiana...preskočila sam malo postova
    al ni ovo baš nije najbrže jelo.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa to ti je ko parmigiana

prvo se ispohaju patlidžani, pa se slaže red patližana, red faširanoga izdinstanog na luku
    ajme, kad se toga sjetim
    to je prvo jelo u kojem su mi se patlidzani svidjeli. sjecam se fakat prvi put kad sam to jela.
    a kod tebe to traje dugo jer ti mljeveno meso kad odlucis napraviti, onda ga bas radis i radis i radis :bolonjez:

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

e to "pofrigam na tavi" to meni ne ide sa patlidžanima, uvijek mi se ili napiju ulja, ili ostanu sirovi, uglavnom to mi nikad ne uspije dobro. A inače ih recimo napravim sa tikvicama i paradajzom, kao šalšu, pa to jedemo sa tjesteninom, ili rižom, ili napravim lazanje sa tim nadjevom. Ili npr. ovo http://www.coolinarika.com/recept/481689/ to mi je super za goste.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ajme, kad se toga sjetim
    moj tata isto voli praviti tu dugačku verziju, a na svaki kat doda još i žuti sir na fete pa kad sve skupa zagrizeš, ulje cure niz bradu...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ovi bijele patlidžane nisam nikada vidjela - morati ću ih negdje pronaći.
    ima toga i kod nas na selu za kupiti , ljudi dolaze iz varaždinskog kraja

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aaa, prestanite - nema mi do prave grčke musake - to sam radila samo jednom - postupak je traajao skoro pa cijeli dan.

meni se doma neda raditi te složence jer kuham ujutro prije posla. Ali idmeo na more. Pa kad muž ili gazda trade roštilj, speku mi tikvice i patliđdžane, opa složence radim stalno 8ali ne zapečem u pećnici, neg sam poslažem u zdjelu

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a kod ove dugačke verzije gdje se poha
    kada ti njega zaliješ šalšom što ostane od te prezle?
    valjda ima smisla dok to ljudi rade
    ili ja pohanje doživljavam samo dok je prezla hrskava

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nema prezle
    to je parizjen pohanje
    mekano, ko duša
    ništa hrskavo

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

probajte tempuru, hrskavo a puno jednostavnije
    ja obožavam povrće u tempuri
    (bemti lchf i kile)

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

od brzih večera za klince dođosmo do višesatne spore musake
    (zaboravih napisat da moj tata ne podnosi pelate, pa kad treba musaku zalijevati salsom od pomadora, prvo uzavre vodu za štufat pomadore pa ih onako vruće guli pa dinsta na luku i česnu...nema kraja)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    od brzih večera za klince dođosmo do višesatne spore musake
    (zaboravih napisat da moj tata ne podnosi pelate, pa kad treba musaku zalijevati salsom od pomadora, prvo uzavre vodu za štufat pomadore pa ih onako vruće guli pa dinsta na luku i česnu...nema kraja)

a kako drugacije?
    ja kad radim i sataras, sve one kozice od rajcice micem. moja djeca ni ne znaju sto je to

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ili ja pohanje doživljavam samo dok je prezla hrskava
    A ličke šnicle? :D

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

a kako drugacije?
    ja kad radim i sataras, sve one kozice od rajcice micem. moja djeca ni ne znaju sto je to
    Gledala sam neki dan "Vrtlaricu", i jedna od stvari koje je spomenula dok je kuhala šalšu je bila da treba kožicu ostaviti zbog likopena kojeg najviše ima u kožici a količina se pojačava kuhanjem.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a kako drugacije?
    a gdje je tu onda gušt?!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja volim samo pohanje sa mrvicama, a pohano povrće ne zalijevam šalšom nego šalša ide pored.

Tempura je super ali za povrće tipa karfiola.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

je, sjetila sam se ličkih kasnije
    ali one mi imaju smisla, njih ne preispitujem :D

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Paradajz za šalšu isto gulim, kad kuham sama pravu šalšu od paradajza, ali ne prezirem niti pelate.
    U DM-u su super pelati i komadići paradajza u konzervi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Gledala sam neki dan "Vrtlaricu", i jedna od stvari koje je spomenula dok je kuhala šalšu je bila da treba kožicu ostaviti zbog likopena kojeg najviše ima u kožici a količina se pojačava kuhanjem.
    ne pojacava se kolicina, vec njena iskoristivost. ali meni je odovoljno ono sto dobijem i bez kozice.

a gdje je tu onda gušt?!
    pa meni je veci gust, meni je to najgora stvar koja mi se nalazila u tanjuru, onako sfrkana, pa jos bocne u grlu, e nes meni kad ja kuham.

Stranica 5 od 6 PrviPrvi ... 3456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •