Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 221

Tema: Prijava na natječaj za posao u vrijeme trudnoće

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, ali meni stvarno nije jasno, tko to najavljuje da radi na trudnoći u firmi? Tko? Ja takve ne poznajem... Još se malo čudim....i čudim...

nažalost ja nisam htjela da mi poslodavac bude nespreman s obzirom na sklonost kompliciranim trudnoćama (hematomi,krvarenja,placenta previa...)

Budi pošten,pojedi g....

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nitko ne spori da postoje poslovi koji zahtijevaju angažman veći od 8 sati dnevno, ali takvi poslovi zahtijevaju proporcionalna i primanja. Ljudi koji pristaju raditi 14 sati dnevno, prati sve i svašta, voditi knjige i biti potrčko za ispodprosječnu plaću, su ljudi koji ruše cijenu rada. Rade li to jer nema drugog posla na vidiku, a ne mogu si priuštit biti bez plaće ili jer uživaju u ulozi paćenika druga je stvar. Ali da je to normalno, nije i ne treba biti.
    Naravno da to rade jer nema drugog posla na vidiku.
    Evo recimo žena sa sss spremom sposobna i pametna za raditi svašta ni u velikom ZG nakon otkaza u struci nije mogla pronaći posao u struci i preko veze se zapošljava u servisu za čišćenja. Plaća minimalac i nadoplata do nekog iznosa na ruke. Nije neka sreća i nije baš zadovoljna ovim dijelom na crno, al što će mora raditi dok ne nađe nešto bolje. Ajde kaže barem je šef korektan i poštuje radno vrijeme.
    S vremenom se cijene rada, odnosno dogovorenog posla smanjuju no šefa zanima njegova dobit. Tako da on dogovara više posla za jednak broj ljudi. Sada ta ista žena radi za istu plaću bez i lipe plaćenih prekovremenih skoro duplo više posla, radi po cca 10 sati dnevno redovno a kada su godišnji i više jer treba zamijeniti i odraditi posao od ovih na GO.
    Pri tome je sretna što je eto barem zdrava i ne vuče se po nikakvim bolovanjima jer onda neće vidjeti onu razliku koju dobije na crno.
    To je stvarnost, nema drugog posla javila se na hrpe natječaja međutim javilo se na još tisuće ljudi.
    Ona mora donejti novac kući jer muž sam ne može platiti sve obveze i kupiti osnovno.
    Naravno da bi bila presretna da ne radi prekovremene i da joj je svaka isplaćena kuna legalna, al hebaj ga nije i da ne radi to ona radila bi neka druga. Trenutno previše nezaposlenih ima i poslodavci su u poziciji da mogu kako hoće.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kosjenka, da, tako je. al kao što kaže casa - to nije normalno i ne bi tako trebalo biti.
    a najmanje bi se trebalo opravdavati stomatolozima koji valjda nemaju poduzetničkog duha i nisu nikakvi manageri, pa čiste zahode. a kolege do im dižu klinike s apartmanima za talijane
    ili samozaposlenima koji rade 20 sati dnevno i ne idu ni na godišnji ni na porodiljni ni na bolovanja.
    ili samozaposlenima koji pak, bez obzira na managerske (ne)sposobnosti, jednostavno spajaju kraj s krajem jer su u principu samozaposleni zato što za njih nema posla. oni bi radili da ima posla ili da nisu dobili otkaz. a samozaposleni su iz nužde. pa rade sto sati i čiste zahode.

ili, štajaznam, ovima kao apri koji vole radit 100 sati dnevno i ne ić na godišnji.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 19.07.2014. at 18:18

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e, ne može
    dan ima 24 sata

a to da ne volim ići na GO je laž i objeda
    samo ne volim da dugo
    nego često i pomalo

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

šta ti ovo zadnje znači :eeeek

ma nije ništa tako jednostavno

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kosjenka, da, tako je. al kao što kaže casa - to nije normalno i ne bi tako trebalo biti.
    naravno da nije normalno i ne bi trebalo biti ali radi se o tome da masa ljudi nema izbora.
    Po ovome ispada da ljudi iz obijesti rade prekovremene za 3500kn
    Ljudi koji pristaju raditi 14 sati dnevno, prati sve i svašta, voditi knjige i biti potrčko za ispodprosječnu plaću, su ljudi koji ruše cijenu rada. Rade li to jer nema drugog posla na vidiku, a ne mogu si priuštit biti bez plaće ili jer uživaju u ulozi paćenika druga je stvar.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Većinom to ljudi rade iz nužde,jer ako neće oni "ima drugih koji hoće" Nažalost. A opet ima ljudi koji su kronično nezaposleni jer ne žele raditi po cijeli dan za 3000kn,ovakvi su za svoju okolinu neradnici i lijenčine.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ne znam kako se iščitalo da ja mislim da ljudi iz obijesti rade 12 sati dnevno za 3 500...
    Među vojskom onih koji rade prekovremeno bez naknade jasno je da većina radi jer nema drugog posla a djecu mora nahranit. Jednako tako čini mi se da postoji stanovit broj ljudi koji tako rade ne iz nužde, već jer drugi oko njih pristaju na isto, jer su uvjereni da je njihova dužnost pomoći svojem jadnom poslodavcu, jer su nekako razvili mišljenje da je normalno ,ako šef kaže da treba ostati dva sata dulje, pristati... Istodobno će poslije ta dva sata govoriti prijateljima kako su im ta dva sata neplaćena i kako su zlorabljeni a da neće pomisliti da je moguće reći: Ne. Bar ja to viđam oko sebe, onaj princip poslodavca: ako prođe, prođe. Tko jednom uskoči bez naknade, zove se i drugi i treći i četvrti put. Ne znam razumijete li o čemu govorim...
    Posljednje uređivanje od casa : 20.07.2014. at 10:06

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sigurno da postoji određen broj ljudi koji vole biti radnici nad radnicima, no danas je tržište rada takvo da danas poslodavac može kako hoće i dobar dio to zloupotrebljava. Jednostavno ako nećeš ti hoće netko drugi.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Treba tu definiciju "radnik nad radnicima" promjenit. Nije to onaj koji radi 2smjene bez plaće,već onaj koji napravi posao najbrže i najkvalitetnije u svom radnom vremenu. Ja da sam poslodavac bojala bih se ko vraga tih radnika koji su spremni bez plaćanja prekovremenog ostajati duže i više,i još duže.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Samo je jedan radnik nad radnicima!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Carmina406 prvotno napisa Vidi poruku
    Treba tu definiciju "radnik nad radnicima" promjenit. Nije to onaj koji radi 2smjene bez plaće,već onaj koji napravi posao najbrže i najkvalitetnije u svom radnom vremenu. Ja da sam poslodavac bojala bih se ko vraga tih radnika koji su spremni bez plaćanja prekovremenog ostajati duže i više,i još duže.
    Bill Gates je svojedobno izjavio: 'Uvijek ću izabrati lijenu osobu da odradi zahtjevan posao jer će naći lak način kako da to izvede'
    Ja se u poslu vodim ovom rečenicom, jer imam u radnoj okolini nekoliko "radnika nad radnicima" koji ni ne idu na gablec, ni na wc, ni ne piju kavu,... i oni su veliki radnici, a jedini problem je što bi taj posao "lijena osoba" odradila za 5 sati.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Bravo za Gatesa. To mi je promaklo. Anemona X na lijene radnike.

SREĆA da se u poslu koji ja radim jasno u lipu vidi tko koliko radi i napravi,jasno da nije svatko iste brzine,al sam si je kriv tko je spor i prema tome se određuje plaća. Srećom,jer da nije tako po mojoj volji za prekovremenima ne bih ni dobila plaću.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ne znam kakve vi poslove radite...
    ali ovo što pišete apsolutno nije primjenjivo za sve poslove

bolje da idem, bezveze se sekiram

(ja sam i danas provela 3 sata na gradilištu, ne zato što sam jučer i prekjučer bila lijena, već zato što se promjene događaju takvom dinamikom.)

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Naravno da nisu svi poslovi isti. Podrazumjeva se. Naravno da npr.ja neću ostaviti stranku jer je moja smjena gotova,ali ako radim do 16h neću preuzeti stranku za koju trebam raditi 3h u 15.45 Gradilište koje radi u nedjelju? Ok? Ti najbolje znaš zašto si morala danas raditi. Pretpostavit ću da je to zato jer netko nije obavio svoj posao kako treba,pa direktno utječe na tvoj dio posla

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pa. kako ti nije jasno? Kad sam dobila prvi prijevod karticu zdravoseljačkog teksta sam prevodila 3 sata, sad prevedem tri kartice takvog teksta u sat vremena. Ti ono uređuješ stvari? Pa, valjda si na početku promišljala nečiji stan tjedan dana, a onda 2 tražila pločice za kupaonicu... a sad znaš da u Ferotermu imaju ovakve i onakave, a u Peveca takve pa odmah u glavi imaš par opcija. I sad, neki ljudi nakon što rade deset godina i dalje petljaju, ono nisu glupi ili nesposobni, već petljaju... Pa promišljaju pet minuta nad rečenicom, pa izokreću red riječi, pa malo prosurfaju upotrebu rastavnih veznika u potrazi za razlikom između a i ali, pa opet iščitavaju prijevod, pa provjeravaju kod prijatelja medicinara je li isto napisati meningitis ili upala moždane ovojnice... Ili kod tebe.. nacrtaju jedno rješenje, pa drugo, pa zaključe da bi trebali ponovo vidjeti prostor radi osvjetljenja, pa crtaju treće rješenje, pa popravljau kote, pa biraju pločice, pa prosurfaju sve beige pločice, pa zaključe da su mocca puuuno bolji izbor, pa nazovu vodoinstalatera, pa se raspituju o geberit kutnom wc, ali ga ipak ne stave...Na kraju dovrše stan, ali ulože truda i vremena za tri stana. Ne bi se moglo reći da nisu radili, da su se bavili nečim što nema veze s poslom, ali izgubili vremena i vremena bez razlike u kvaliteti... Dovoljno slikovito?
    Posljednje uređivanje od casa : 20.07.2014. at 16:46

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne znam kakve vi poslove radite...
    ali ovo što pišete apsolutno nije primjenjivo za sve poslove

bolje da idem, bezveze se sekiram

(ja sam i danas provela 3 sata na gradilištu, ne zato što sam jučer i prekjučer bila lijena, već zato što se promjene događaju takvom dinamikom.)
    Naravno da nije primjenjivo na sve i svašta. Samo želim naglasiti da ima radnika i radnika i taj apsurd gledam svaki dan.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Casa, možda je kod velikih firmi tako, ali ovdje će prije biti da investitor "malom" arhitektu s vlastitim izvođačima kaže ovako: dajem ti stan na svekoliko rokanje, ali useljenje mora biti u drugi utorak pa ti odmaraj nedjeljom...ako stigneš.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 20.07.2014. at 17:21

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja trudnoću ne bih spominjala, jer mi to intimna stvar, ali bi svakako jasno navela datum kad mogu početi raditi. Uopće nije bitan razlog kasnijeg početka. To može biti i zato jer si na trenutnom mjestu potpisala ugovor do određenog datuma. Može biti i zato jer se nakon prestanka rada na sadašnjam mjestu sljedećih xy mjeseci ne smiješ baviti sličnim poslom (taj uvjet se potpisuje u ugovorima ponekad).

Ja sam svog budućeg poslodavca nazvala i pitala tri pitanja. Rekla sam mu da sam samohrana majka, i da su mi tri stvari važne: da je plaća redovita, da nema prekovremenih i jel im smeta što sam žensko (geodet sam i poslodavci vole zapošljavati mladiće ma koliko mi šutjeli o tome.
    Rekla sam mu ako prvo dvoje nije, da je bezveze da dolazim, jer ću morati tražiti dalje. A ako traže muškog da mi odmah kažu, da se ni ne gnjavim šaljući CV.
    Pričam ovo jer stvarno cijenim istinu bez uvijanja i s jedne i s druge strane.

Ali u ovom slučaju stvarno mislim da je nebitno koji je razlog kasnijeg početka. Mislim stvarno da je dovoljno navesti datum.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

majčice mila ja se stvarno ne znam služiti "novim" forumom!!! uopće nisam skužila da box za odgovor postoji na dnu svake strane i da sam ja čitala prvu nevidjevši da je pismo davno poslano i da ste offtopic natipkale još pet strana.

zašto mi nitko nije javio da se na rodi oftopičari bez sankcija, prije bi se vratila

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da nije primjenjivo na sve i svašta. Samo želim naglasiti da ima radnika i radnika i taj apsurd gledam svaki dan.
    Vjerojatno svaka od nas gleda na to iz vlastitih poslovnih cipela, ali mislim da se današnja potreba oko toga da se radi više od 8 sati ne može svesti na "grozne poslodavce" i "nabrijane radnike".
    Iz perspektive mog posla, klijent i tržište su ti koji mi diktiraju kad ću doma, i hoću li raditi vikendom. Mog šefa iskreno briga jesam li došla u ured ili ne, jesam li doma, jesam li u uredu vikendom ili ne... jer i ja i on znamo da ću plaću dobiti samo ako klijent plati. A klijent će to platiti samo ako to dobije u utorak. Je da je realno da ćemo mi to završiti za 3 utorka, ali ako on hoće u ovaj utorak - naravno da će dobiti. Jer ako neće od nas, hoće od onih drugih. I mogu se ja postaviti na glavu, smanjivati sebi i kvaliteti svog posla kriterije... ali on to hoće u utorak.

Trebam li ja biti ta koja brine hoću li dobiti plaću ili ne, treba li šef zaposliti još 15 ljudi da mi to završimo do utorka (a neke poslove po prirodi stvari ne možeš podijeliti na više ljudi), jesam li u šumi ili gdje sam... ali dok radim većinom sa stranim klijentima "sa zapada", a i hrvatski su sve više takvi... znam samo da je to "this is the way how market economy works" - kako je meni u mailu napisao jedan klijent kad sam mu rekla da će dobiti prekosutra, jer je sutra unworking day in kroejša - aj dont ker, dedlajn, asap, market ekonomi... bla bla bla.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Točno tako bubilo. Možda bi se i moglo reći ne da ima dovoljno drugog posla, možda bi si onda dozvolili da otkantate nekog za taj utorak i postavite jasne kriterije pri ugovaranju posla.
    Na žalost nije tako počevši od spremačice do visoko pozicioniranih ljudi.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Naravno da nisu svi poslovi isti. Podrazumjeva se. Naravno da npr.ja neću ostaviti stranku jer je moja smjena gotova,ali ako radim do 16h neću preuzeti stranku za koju trebam raditi 3h u 15.45
    Htjela sam još dodati na ovaj primjer. Jasno mi je da ti to nećeš, i zašto i bi ako ti ta 3 sata nisu plaćena... ali što se događa u toj situaciji? Kažeš stanci da dođe sutra jer upravo zatvarate? Kažeš da će sada doći druga smjena jer si ti gotova? Što da je ona jedina koja je ušla taj dan?

Banke (ove velike, stranjske) i trgovine telekomunikacijskih usluga imaju pravila za svoje službenike da ako im netko uđe u 19.57h da ga moraju uslužiti. Pa si ti misli je li došao radi nečeg što je minutu ili 20 minuta, i je li mystery shopping ili ne.

Inače, on topic, ja znam curu koja je dogovarala prelazak iz jedne banke u drugu (ove velike, stranjske je l te). Nije bilo nikakvo rukovodeće mjesto, ali je ona tražena za poziciju gdje su trebali stručnjaka s iskustvom. Kako se sve to odužilo, ona je u međuvremenu zatrudnila, i tad ju zovu iz banke u koju treba doći. Ona dođe, i veli nadređenima, baš tim riječima "jako sam se radovala, ali imam lošu vijest, ja sam trudna". Na što je dobila odgovor da to nije loša nego dobra vijest, i da trudnoća ne traje "zauvijek"... prešla je, radila do 28 dana prije poroda, vratila se na posao nakon 6 mj.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Da je jedina koja je ušla taj dan sigurno bih je primila. Srećom pa nije jedina. Ima drugu smjenu ako će ostati,a ako baš želi birati mene treba doći kad je prvi slobodan termin. I u čemu je tu problem? Ja trebam radi nje raditi 12h na dan,pa ako mi nakon nje dođe još netko da primam i dalje dok mi dijete čeka na stepenicama ispred vrtića. Negdje treba povući crtu. Ako je oko nekih blagdana potrebno ostajati duže radi redovnih klijenata to se podrazumjeva,veća plaća zbog prekovremenih također.....u suprotnom ne offtopic skroz...treba otvoriti novu temu

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ili kod tebe.. nacrtaju jedno rješenje, pa drugo, pa zaključe da bi trebali ponovo vidjeti prostor radi osvjetljenja, pa crtaju treće rješenje, pa popravljau kote, pa biraju pločice, pa prosurfaju sve beige pločice, pa zaključe da su mocca puuuno bolji izbor, pa nazovu vodoinstalatera, pa se raspituju o geberit kutnom wc, ali ga ipak ne stave...Na kraju dovrše stan, ali ulože truda i vremena za tri stana. Ne bi se moglo reći da nisu radili, da su se bavili nečim što nema veze s poslom, ali izgubili vremena i vremena bez razlike u kvaliteti... Dovoljno slikovito?
    nije
    jer mi se čini da nagađaš

jer sve ovo što si ti napisala, radi investitor, a ne projektant.
    nacrtam rješenje i super im je.
    ali im frendica baci bubu u uho, pa traže još jedno.
    pa onda svekar koji financira - treće.
    nekad ima i tridesetak rješenja dok se ne dođe do optimalnoga

a nekad se vrate na prvo i kažu da su me trebali odmah poslušati.
    a nekad se stvari mijenjaju i kad je već sve skoro gotovo.

a o predomišljanju oko boja plčica ili namještaja neću ni govoriti.
    nije to haljina od 300 kn, pa nije strašno ako i zezneš boju ili kroj.
    ljudi adaptiraju stan jednom u životu.
    dignu kredit, zaduže se na 30 godina.
    i boje se.
    jako se boje.
    jer ne mogu zamisliti ono što ja mogu.

neki ti slijepo vjeruju, neki ne.

i to nema veze sa mojom spretnosšću, rekla bih kako brzo donosim jako dobra rješenja.
    ali... to sve najmanje ovisi o meni.
    pa neću ja tamo živjeti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sad sam još jednom pročitala što si, casa, napisala, i fakat sam se isekirala

gle, ja napravim rješenje u nekoliko dana
    ali se stan može raditi mjesecima
    a ja stalno moram biti prisutna
    stalno
    jer sam i nadzor

evo, sad radim stan koji je počeo 1.7. prošle godine
    jer izvođač kilavi
    i još nije gotov
    a ja stalno prisutna, stalno uključena i stalno izbijaju neki novi momenti
    a ništa od toga nije izvan moje ponude, samo se odužilo
    i sad, zamisli, da sam ostala na tom jednom stanu u cijeloj godini

pa ću opet reći, postoje poslovi i poslovi

kao što ni doktor neće otići uslijed operacije jer mu je isteklo radno vrijeme
    a neće dobiti prekovremene sate

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Bubilo...nešto mi nije jasno. Čisto nek se zna,naradila sam se ja prekovremenih za 3života i nije mi žao. Radila sam to jer sam bila spora i neiskusna pa sam postala spora i kvalitetna,pa sam s godinama stekla i brzinu. Jako mi je važno da moj poslodavac od mene ima korist..što je veću moguće. Nije mi jasno kakve veze ima samnom kao radnikom dal će klijent platiti. Ti kažeš ako klijent ne plati nećeš dobiti plaću i to je ok. Vidiš ja očekujem da moj poslodavac ako mu klijent ne plati proda svoj auto,kuću,ženu,babu,brigamešta i isplati meni moju plaću i onda ako me ne može plaćati dalje da mi uruči otkaz...i to ne sporazumni. Svaki prekovremeni rad treba platiti i kraj. Radno vrijeme je tu da se poštuje. Čast iznimkama...pod tim mislim na apricot i njen primjer. Opet,ona zna najbolje zašto i kako

E sad moja struka....jednostavno ima dana kada do podne odbiješ tri klijenta (cca600kn gubitka za firmu) jer si prezaposlen i nemaš 4 para ruku da to sve stigneš. I to je tako nažalost,zapravo na sreću jer to znači da si prebukiran (to je poželjno) Drugi je problem kad poslodavac ne vidi u tome priliku da primi još jednog radnika koji bi mogao primiti te klijente. Ahh. Ali nije me briga,ja sam samo radnik...kojem je žao kad vidi koliki su novci i mogućnosti otišli nekom drugom

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    tako je to je Alija Sirotanović

Citiraj tweety prvotno napisa Vidi poruku
    majčice mila ja se stvarno ne znam služiti "novim" forumom!!! uopće nisam skužila da box za odgovor postoji na dnu svake strane i da sam ja čitala prvu nevidjevši da je pismo davno poslano i da ste offtopic natipkale još pet strana.

zašto mi nitko nije javio da se na rodi oftopičari bez sankcija, prije bi se vratila
    vidi nje, pa ljeto je

sto se nerviras? pa svako od nas gleda sve drugacije, kao sto su i tvoji investitori svi drugaciji.
    i bas to postoje poslovi i poslovi.

i neko je spominjao banku i trudnocu. na trudnocu ljudi znaju zbilja neocekivano reagirati. kad sam ja ostala trudna drugi put dosla sam kod sefa u suzama, jer trudnoca dovodi moju karijeru u pitanje (mlado ludo ), moj zivot se srusio i tako to. covjek me pogledao, sa izrazom lica koji nikad, ali nikad necu zaboraviti i rekao ali spajalice to je jedino sto vrijedi u zivotu i za sto se morate boriti.
    i covjek je fakat bio u pravu, i bio je i stariji i mudriji od mene.

cijena rada na nasem trzistu, je bas onakava kakvo je i nase trziste. na zalost jadna. i neko je vec spomenuo, milim Mojca, da njen sat ispada manji nego kod nekog slabije placenog radnika. pa na zalost je.
    evo ja sam jutros dobila mail, da sam dobila nakandu u obliku skolarine. e sad neko to gleda kao svoje pravo, a ja gledam kao ispaceni dodatak. iako tu lovu vidjet necu, ali nadam se da cu je na kraju skolovanja ipak bolje utrziti.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Bubilo...nešto mi nije jasno. Čisto nek se zna,naradila sam se ja prekovremenih za 3života i nije mi žao. Radila sam to jer sam bila spora i neiskusna pa sam postala spora i kvalitetna,pa sam s godinama stekla i brzinu. Jako mi je važno da moj poslodavac od mene ima korist..što je veću moguće. Nije mi jasno kakve veze ima samnom kao radnikom dal će klijent platiti. Ti kažeš ako klijent ne plati nećeš dobiti plaću i to je ok. Vidiš ja očekujem da moj poslodavac ako mu klijent ne plati proda svoj auto,kuću,ženu,babu,brigamešta i isplati meni moju plaću i onda ako me ne može plaćati dalje da mi uruči otkaz...i to ne sporazumni. Svaki prekovremeni rad treba platiti i kraj. Radno vrijeme je tu da se poštuje. Čast iznimkama...pod tim mislim na apricot i njen primjer. Opet,ona zna najbolje zašto i kako
    Ma naradila sam se i ja prekovremenih, u nekim fazama života valjda i duplo od radnog vremena (mladi, ludi, spori i neiskusni)... i nisam mislila konkretno na tebe , ali sam uzela tvoj primjer da objasnim ono što želim.

Razumijem što hoćeš reći - unutar tako male firme od par ljudi, što te briga hoće li se šef naplatiti ili ne, ako ne može, ti ideš dalje. I prekovremeni se naravno plaćaju.

Ali htjela sam reći da postoji sve više sfera rada gdje je "sad odmah ili ništa", ne zato što je to kapitalizam na hrvatski način, nego kapitalizam na kapitalistički način.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Naravno da nisu svi poslovi isti. Podrazumjeva se. Naravno da npr.ja neću ostaviti stranku jer je moja smjena gotova,ali ako radim do 16h neću preuzeti stranku za koju trebam raditi 3h u 15.45 Gradilište koje radi u nedjelju? Ok? Ti najbolje znaš zašto si morala danas raditi. Pretpostavit ću da je to zato jer netko nije obavio svoj posao kako treba,pa direktno utječe na tvoj dio posla
    Nije apricot rekla da gradilište radi u nedjelju, nego da je ONA bila tamo u nedjelju. I to zato da bi radnici na gradilištu mogli početi u ponedjeljak ujutro, a ne u utorak ujutro. Kužiš?

Razlikuje se intelektualni rad od kopanja kanala. To nije isto. (Znam, zločesto...ali tak je)

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Da,intelektualni rad se radi i nedjeljom jer kanali koliko ja pratim nisu ma šalim se. Sve je to meni jasno,al opet,znam da gradilišta uglavnom zatvaraju subotom oko cca13-15h pa se valjda onda može u subotu popodne pregledati ili što već, sad su to pretpostavke. Da se pogreške i kašnjenja kaznjavaju naplatom vjerovatno Apricot ne bi morala tamo u nedjelju dok drugi odmaraju. Nažalost kod nas puno toga loše funkcionira pa je glupo o tome iti govoriti. I uglavnom te greške padaju na grbaču drugih ni krivih ni dužnih. Velkom tu kroejša

Ja sam stvarno alergična na zabušavanje,greške na poslu (ok,svakome se može dogoditi samo se nekima događa prečesto) ali to je isključivo moj problemčić,valjda sam prestroga. Ko će Apricot platiti njen rad nedjeljom,nitko naravno....meni to nije fer

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kod mene npr. postoje točni rokovi kojih se drži u dan i meni baš odgovara da mogu (ako postoji taj mjesec potreba) doči nedjeljom ili poslije podne,... jer u tih nekoliko sati imam mir, ne zvoni telefon, ne upadaju kolege, pa ispadne da za 2 sata u nedjelju, napravim ono što inače radim 6 sati ponedjeljkom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku

vidi nje, pa ljeto je

hoću li te sresti pred pekarom?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Kod mene npr. postoje točni rokovi kojih se drži u dan i meni baš odgovara da mogu (ako postoji taj mjesec potreba) doči nedjeljom ili poslije podne,... jer u tih nekoliko sati imam mir, ne zvoni telefon, ne upadaju kolege, pa ispadne da za 2 sata u nedjelju, napravim ono što inače radim 6 sati ponedjeljkom.
    Identično.

Ali nije svaki posao takav.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tweety prvotno napisa Vidi poruku

hoću li te sresti pred pekarom?
    ove godine ne

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Zuska, tek sam otvorila temu, samo da ti napišem da je dobro da nisi napisala da si trudnica u motivacijskom pismu, to ne bi bilo ok iz više razloga.
    Ako udjes u uzi krug i dodjes do razgovora shvatit ce da si trudna.

Da te malo utješim, kod nas upravo traje natječaj za stalno radno mjesto na koje se javlja trudnica koja je glavni kandidat, svi znamo da je trudna, i oni koji su u komisiji i koji će odlučivati, i ona i dalje ima najveće šanse da ga dobije jer ima najbolje uvjete od do sada prijavljenih.

To ide pod ovo - ima poslova i poslova, srećom eto ima poslova i gdje trudnoća nije problem.

Stvari mogu i ovako izgledat: kad te zposle, mozda ce to usrećit i još nekog tko može bit za početak i tvoja zamjena dok se ne vratiš. :idealist:
    Posljednje uređivanje od zhabica : 21.07.2014. at 13:34

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Da se pogreške i kašnjenja kaznjavaju naplatom vjerovatno Apricot ne bi morala tamo u nedjelju dok drugi odmaraju....

Ja sam stvarno alergična na zabušavanje,greške na poslu (ok,svakome se može dogoditi samo se nekima događa prečesto) ali to je isključivo moj problemčić,valjda sam prestroga. Ko će Apricot platiti njen rad nedjeljom,nitko naravno....meni to nije fer
    Ne pričam o Apri, ali njezin se primjer vrti...
    Nije stvar u tome da je netko u nečemu pogriješio, nego se u poslu često događaju nepredviđene stvari, a stvari funkcioniraju tako "da će se svijet srušiti", ako usprkos nepredviđenim okolnostima sve i dalje ne bude u rokovima. Kao što je Peterlin dala primjer - nema šanse da radnike odgodiš za utorak.
    A kad se priča o rokovima onda više nitko ne priča o tjednima i mjesecima, nego "danas do kraja dana", "sutra odmah ujutro" i sl.

Ja oko sebe znam puno ljudi koji osim tih 8 do 16 moraju raditi i navečer, i završavati vikendom i slično, da budu u rokovima, a to se ne računa kao prekovremeni, nego imaju "malo višu plaću". A te malo više plaće nisu 12 ili 15, nego 6,7 ili 8. I lijepo je Mojca izračunala da si na kraju isto prosječno plaćen. I to nisu samo "privatnici", nego poslovično korporacije, ali i drugi privatni sektor, i javna služba, i samozaposleni...

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Pa naravno da ćeš odraditi prekovremeno ukoliko se dogodi nepredviđena situacija. Ali ako 4 dana u tjednu radiš po par sati duže i tako mjesec,dva...stalno. Onda to više nije nepredviđena situacija. Kad tokom cijele godine imaš takvu situaciju ili u nekoj nazovimo sezoni kad svaku godinu od 5-9mj radiš "duplo" onda to nije više nepredvidivo. Očito je onda da trebaš pojačati radnu snagu,ali neće to poslodavac tako lako napraviti ako jedan radi za dvoje,a plaćen je u najboljem slučaju ko 1.5 Kužiš ne

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam neka vrsta sistem inženjera, normalno da moj posao podrazumijeva rad u večernjim satima, vikendom, praznikom, nepredviđene situacije koje se moraju riješiti i nitko se ne diže sa stolice dok nisu riješene, iako nikad niti ja niti itko od mojih kolega nije plaćen za te prekovremene sate - sve je to normalno, ja nisam doživjela da se netko od kolega odbio raditi prekovremeno u nepredviđenoj situaciji, ili kad se planirano radi nešto novo, pa makar se sjedilo i radilo 24 sata u komadu (a plaćeno nije nikad) - problem je ako je takav prekovremeni rad konstantan, svakodnevan - e to onda znači da posao obavlja premalo ljudi, i nema takvog posla radi kojeg se od radnika može očekivati da stalno radi više od 8 sati dnevno, jer to jednostavno nije zakonito.

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mislim da se ne moze usporedjivati onog koji radi za sebe i onog koji radi za drugog. Radnik dobije svoju placu i to je to ii mislim da nije pravedno od njega ocekivati isto ko i od onoga koji radi za sebe,a niti usporedjivati radno vrijeme.
    Mm je samozaposlen i ako hoce zaraditi vise mora raditi vise, ali onda on te novce i dobije za sebe,ja radim za privatnu firmu i radila ja vise sati ili manje moja placa je ista.nema placanja prekovremenih.
    I inace mislim ako se mora raditi stalno prekovremeno ( znaci ne nesto hitno) onda ili si nesposoban ili vas ima premalo

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Da, onda se samo trebamo dogovoriti koliko često su nepredviđene situacije ok, a koliko često nisu .

Ne znam za previše slučajeva da su trajne i svakodnevne (a za one koje znam, ti ljudi odlaze s takvih poslova)... ali dovoljno mi je i to, da u prosječnoj godini - imaš 2 "stvarno teška mjeseca kad non stop radiš", pa tu i tamo pokoji vikend, pa tu i tamo svakih x dana ostaneš sat-dva duže... sve se to nakupi. I nije uvijek stvar da ima premalo ljudi, ima i situacija da jedan čovjek čiji se posao ne može uvijek podijeliti treba napraviti previše posla u premalo vremena.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

Yes. Točno tako,ili si nesposoban,ili vas je premalo ili "ima tko hoće" pa ćeš na burzu ako si lako zamjenjiv. To je nažalost problem.

I šta po tom pitanju činiti. Ništa. Pisati 5-6stranica na forumu.

Baš mi je drago pročitati ovo što zhabica piše,znači da negdje ima i kvalitete i pravde. Od srca bih voljela i Zuski istu sudbinu. Da se nešto negdje odvija drugačije nego je uobičajeno....daje nekakvu nadu i optimizam.

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i da zaboravila sam napisati, ili radiš za privatnika kojem se fučka za tvoje radno i privatno vrijeme (radila i za jednog takvog)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Gradilište koje radi u nedjelju?
    ovo ti je, otprilike, kao da se čudiš turističkom uredu koji radi u nedjelju
    pa sezona je!

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

gle, ja napravim rješenje u nekoliko dana
    ali se stan može raditi mjesecima
    a ja stalno moram biti prisutna
    stalno
    jer sam i nadzor

evo, sad radim stan koji je počeo 1.7. prošle godine
    jer izvođač kilavi
    i još nije gotov
    a ja stalno prisutna, stalno uključena i stalno izbijaju neki novi momenti
    a ništa od toga nije izvan moje ponude, samo se odužilo
    i sad, zamisli, da sam ostala na tom jednom stanu u cijeloj godini

kao što ni doktor neće otići uslijed operacije jer mu je isteklo radno vrijeme
    a neće dobiti prekovremene sate
    Prvo, jako mi žao da sam te nasekirala. Uistinu, nisam htjela. I čini mi se da ti iz mojih postova iščitavaš da ja mislim da si ti ta koja petlja na poslu, a ja iskreno baš imam ovako preko foruma dojam da si vrhunski profesionalac, da ništa ne petljaš. I meni je jasno kako i zašto si ti morala na gradilište u nedjelju, i već sam pisala da je to da ti radiš puno meni savršeno jasno.
    Mislim da moraš priznati da ipak ima nekih i tvoje struke koji petljaju, pokušala sam primjerom pokazat, pa baš nisam uspjela.
    Ja radim i nedjeljom isto ako preuzmem prijevod s prektratkim rokom, danas, a prije sam radila nedjeljom jer sam bila prespora i prepetljava. Još uvijek na nekim područjima petljam, recimo ako prevodim stručnu literaturu iz područja kemije. Jednako tako, ja osobno, smatram da je posao dio života, da ne želim raditi nedjeljom za prosječnu plaću, da ni za iznadprosječnu plaću ne želim raditi svaku nedjelju. Moj poslodavac nije moj gospodar, i ako treba uskočiti dvaput godišnje nedjeljom, onda valjda neće propasti ako mi ta dvaputa plati prekovremene, a ako bi se trebalo uskakati svaku nedjelju, onda bi trebalo zaposliti dodatnog radnika ili nekog sposobnijeg. Velika mi je razlika radim li za sebe ili u firmi, jer kad radim za sebe, ja preuzimam cijeli kolač i rizik hoću li ga naplatiti, a kad radim u firmi dobivam dio kolača i uistinu me ne zanima što je naplaćeno.

Carmina406 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2014

Početno

pa sezona je!

ma u pravu si,ovo ja više pišem vezano za vlastitu situaciju mog kućnog građevinca kad on kasni s radovima zbog tuđe aljkavosti tako da sorry. Kužim ja tebe,šta se mora mora se. Ako je opcija A raditi i nedjelje i prekovremene a opcija B odbiti posao i sjedit kući pola mjeseca jasno je što će većina odabrati. Još jednom

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

pa sezona je!
    Apri, trebala si birati gradilište na moru, oni sada imaju pauzu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Eh, di smo mi daleko od vremena Alije Sirotanovića.
    U to vrijeme svatko je bio ponosan na svoj posao i svoj položaj, skoro svatko.
    Ponosni su bili i rudari, i radnici u tvornici, a tek učitelji i doktori, šta da pričam, poštena inteligencija, svatko kao važan kotačić.
    Neću idealizirati, znamo manjkavosti, niti ću se bacati u nostalgiju, nego čitam sve ove nedaće redom što ste navodile i nameće mi se misao kako svatko danas radi upravo suprotno, bez ponosa pa pokušavajući se nekako izvući iz svog jada - ponižava drugoga.

Rad i radnik su poniženi, to je priroda kapitala.

Sad da se i ja nadovežem s tom prirodom ponižavanja znanja, rada, struke, muke...kako god hoćeš, u ovom nizu tužaljki.

Nadovezuje se i na onu temu kako raditi od kuće, kako zaraditi nešto honorarno, nešto malo sa strane, uz djecu, u ovo e-doba, kao, to bi se trebalo moći.
    Ja ću reći danas, iz svog iskustva, a i onih koji su prošli daleko gore u tomu od mene - i tu je jadno i nikako.
    Npr. kad odete negdje očistiti stubište, to će vam platiti, malo, ništa naročito, ali će se platiti.

Tetama čistilicama se plaća, majstoru za Dobar dan ne dao vam Bog ne platiti minimalnih 200 kuna.
    Treba platiti, u tome i jest point, i s punim pravom sindikati se bune za sve one neplaćene i obespravljene radnike.

No, da mozaik bude potpun i slika uređene Hrvatske cijela, meni se i mojim poznanicima slične struke već godinama događa famozna stvar da naprosto prisilno - volontiramo.
    Intelektualni rad, prevođenje, web portali, pr materijali, publicistika, rad na projektima...ne moš' vjerovati ekipe - Ooo, hvala vam puno, predivno, stvarno ste nas zadužili, ali baš smo u velikim problemima, nemamo trenutno za honorare, nadam se da ćete razumjeti, mi skoro svi volontiramo, samo je tajnica stalno zaposlene itd., itd.,itd.
    Nisam usamljena u tome, ljudi uređuju cijeli mjesec neki portal i ovaj im uruči 500 kuna.
    Tako da, oprostite mi što neću svoju djecu poticati na volontiranje, svaka čast volontiranju, ali nije mi jasno zašto se ne traži od vodoinstalatera da volontira, šta je baš fakultet trebalo završiti da bi imao čast besplatno raditi.
    Pomislila sam - sva sreća da ne ovisim o tomu, ali isto bi mi bilo i da sam kruha gladna. No, tada se valjda ne bih upuštala u intelektualne avanture nego bih išla čistiti tuđe stanove i bar bih dobila novce, a ne lijepu hvalu.
    Ovo tek toliko, kako rekoh, za popunu mozaika o tržitu rada u Hrvata.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

znam da je bilo davno, ali baš me ljuti usporedba prevoditelja i građevinara.
    imam i ja primjer, prošla sam ih nekoliko sličnih.
    u hrvatsku dolazi novi lanac dućana, zaposlene su prevoditeljica i arhitektica. prevoditeljica prevede petstotinjak strana i oni koji trebaju slijediti te upute većinu vremena mole original ili čupaju kosu. ona je gotova, predala je prijevod i nema tu više: molim nije mi jasno u poglavlju što znači "panična armatura" ili "radijatorski zid" ili nešto još nevjerojatnije.
    arhitektica nacrta zgradu prema uputstvima i tek je na početku: premalo stupova - kaže statičar, neću stupove kaže investitor, hoću strojarnicu kažu instalateri, neću gubiti kvadrate kaže investitor, mora agregat, neću agregat.... i tako bar godinu dana, a onda iduće ljeto hop : 10 000-20 000 m2 mora biti gotovo do sv.nikole.
    i tako desetak puta u idućih deset godina (jer nakon prvog mora se ići puno brže).
    možda sam vas sve udavila, ali gradilište je nešto sasvim drugo od prijevoda, bar za mene jer sam probala obadvoje.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
    znam da je bilo davno, ali baš me ljuti usporedba prevoditelja i građevinara.
    imam i ja primjer, prošla sam ih nekoliko sličnih.
    u hrvatsku dolazi novi lanac dućana, zaposlene su prevoditeljica i arhitektica. prevoditeljica prevede petstotinjak strana i oni koji trebaju slijediti te upute većinu vremena mole original ili čupaju kosu. ona je gotova, predala je prijevod i nema tu više: molim nije mi jasno u poglavlju što znači "panična armatura" ili "radijatorski zid" ili nešto još nevjerojatnije.
    arhitektica nacrta zgradu prema uputstvima i tek je na početku: premalo stupova - kaže statičar, neću stupove kaže investitor, hoću strojarnicu kažu instalateri, neću gubiti kvadrate kaže investitor, mora agregat, neću agregat.... i tako bar godinu dana, a onda iduće ljeto hop : 10 000-20 000 m2 mora biti gotovo do sv.nikole.
    i tako desetak puta u idućih deset godina (jer nakon prvog mora se ići puno brže).
    možda sam vas sve udavila, ali gradilište je nešto sasvim drugo od prijevoda, bar za mene jer sam probala obadvoje.
    X!
    Posao md-a se naslanja na građevinu, svaki godišnji, dok ga je MD imao, nam je bio u znaku nekog shopping centra. Gotovo mora biti jučer, u izvedbi do sad neviđenoj...

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •