Results 1 to 28 of 28

Thread: Pljeskavice, faširanci i sl...

  1. #1
    rayna's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    U svom :)
    Posts
    1,103

    Default Pljeskavice, faširanci i sl...

    Kako se rade? Nikad nisam radila, a često čujem-jeli smo pljeskavice ili faširance. Ne kupljene, domaće. Osim mljevenog mesa koje se složi u željeni oblik, što još ide u unutra, koji prilog najbolje paše?
    Last edited by rayna; 19.09.2014 at 18:05.

  2. #2
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Pa ono, jaje, poprženi luk, sredina bijelog kruha namočena u mlijeko, a onda su moguće sve varijacije.

    Ja sada radim samo pileće/pureće faširance, tako da sameljem file (a vjerojatno bi od tamnog mesa bilo slasnije), dodam jaje, mrkve i luka koje sameljem u sjeckalici, naravno soli i onda krušnih mrvica koliko treba da ne bude previše mljackavo. I onda radim polpetice i pečem.

  3. #3
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    slično ovako ko mima samo ja kapulu (luk) ne popržim nego ga dodam sirovog i jako sitno narezanog. mrkvu i peršin sam usitnila u sjeckalici. dodala soli, papra, malo crvene paprike i jedno jaje. u tu smjesu dodam još krušnih mrvica da bude kompaktnije. valjam polpete mokrim rukama da se ne lijepi smjesa za ruke. slažem ih u roštijeru (tepsiju) na papir za pečenje i pečem dok ne poprime lijepu boju. baš sam ih danas radila od pilećeg mljevenog mesa.
    Last edited by Bodulica; 19.09.2014 at 18:37.

  4. #4
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    i da, uz to su još danas bile krpice sa zeljem. ali kao prilog može svašta. blitva, fažoleti (mahune), pire krumpir, riži biži... što god padne na pamet.

  5. #5
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,461

    Default

    A za početak možeš uzeti i vrečicu Fanta za faširance.

    Ovo: http://www.podravka.hr/proizvod/fant...osani-odrezak/
    Ja dodam još i jedno jaje. Na moru mi je to najjednostavnije jer inače moram stalno po nešto u dućan.

  6. #6
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Polpete ( valjda su to faširanci ) radim ovako:

    meljeno meso (sasvim je sporedno da li je junetina, svinjetina, puretina ili miješano ) oko pola kile
    jedno jaje stučeno vilicom kao za kajganu
    bijeli kruh količine jedne žemlje namočen u oko pola dl mlijeka pa ocijeđen
    sol, papar, slatka meljena paprika
    može i sitno sjeckan češnjak i/ili luk, a i ne mora, po ukusu, sirov

    Namočiti ruke hladnom vodom i zamijesiti sve to u smjesu. Hladna voda onemogućuje ljepljenje smjese za ruke.
    Napraviti polpete, promjera oko 5 cm, pa spljoštiti rukama. Uvaljati u mrvice ili brašno i pržiti u dosta dubokom ulju, na srednjoj vatra. Dobro je poklopiti dok se peče, jer su sočniji.

    Za pljeskavice sve isto, osim što ne ide kruh, i što su tanje.
    Last edited by Beti3; 19.09.2014 at 18:49.

  7. #7
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,978

    Default

    Ja isto tako nekako kao i Beti ali bez paniranja u mrvice na kraju i znam ih često ispeći na pak papiru u pećnici. Kruha stavim nekad više nekad manje, zavisi što je za prilog. Nekako ih najviše volimo uz variva.
    Može se unutra naribati korjenastog povrća, tikvica, patliđana...
    Može se dodati sir.
    A pljeskavice, to već nije tako lako. Znam neke hamburgere napraviti ali pravu pljeksu malo teže.

  8. #8
    rayna's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    U svom :)
    Posts
    1,103

    Default

    Ne bi ovaj kruh ako baš ne moram, nekako me dobija mokar, gnjecav kruh. Peći se može i u tavi i u pećnici?

  9. #9
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,461

    Default

    Quote Originally Posted by rayna View Post
    Ne bi ovaj kruh ako baš ne moram, nekako me dobija mokar, gnjecav kruh. Peći se može i u tavi i u pećnici?
    Nisu ti faširanci ako ne stavljaš kruh i mrvice.
    Ja pečem u tavi nisam nikada probala u pečnici.

  10. #10
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Nisu ti faširanci ako ne stavljaš kruh i mrvice.
    Ja pečem u tavi nisam nikada probala u pečnici.

    Upravo tako. Bez kruha je pljeskavica

    Cijela smjesa je gnjecava, takva i mora biti, da ne bi bilo suho kad se sfriga. A kruh daje onaj pravi "šmek"...

  11. #11
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja u pileće/pureće ne stavljam kruh, a u juneće sam stavljala dok sam ih radila; pojma nemam zašto, naprosto mi tako paše.
    U pileće/pureće stavim samo malo mrvica, toliko da smjesa dobije dobru konzistenciju za pečenje. Dobro je kad malo odstoji u frižideru, onda treba manje mrvica.

  12. #12
    Neli's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    535

    Default

    a za pljeskavice, čevapčiće... koliko puta treba biti mljeveno meso? dosta samo sol i papar unutra ili...?
    nisam to nikada radila u kućnoj radinosti...

  13. #13
    Lola13's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    198

    Default

    Nisam nis skuzila da li vi fasirance stavite u pecnicu? Ako da,na koliko stupnjeva i koliko dugo? Help pliz i ja bi rade u pecnici

  14. #14
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja ih nekad pečem u pećnici, na 220.

    Ćevape i pljeskavice ne radim doma.

  15. #15
    Lola13's Avatar
    Join Date
    Jul 2014
    Posts
    198

    Default

    Hvala

  16. #16
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Isto kao Beti, a ponekad ih pecem u pećnici, na back papiru, ponekad u kalupu za muffine.
    Last edited by Mojca; 19.09.2014 at 20:41.

  17. #17
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    faširke radim isto ovako kao beti, a znam nekad u smjesu dodati sitno narezanog peršinovog lista.
    u jela sa svježim mesom nikada ne stavljam češnjak pa ni u faširke, a crveni luk OBAVEZNO samo ispržen, ne sirov.
    što zbog boljeg okusa, što zbog želuca.
    bez žemlje/kruha ti ne valja, nisu ti to faširke.

    morala bih probati ove s mrvicama i pilećim mesom, nije mi to palo na pamet.
    recimo sarmu/bolonjez/filanu paprika od purećeg/pilećeg mesa ne bih, ali te polpetice bih baš probala!

  18. #18
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Bolonjez od puretine, luka, puno naribane mrkve i malo celera je meni jako fin.
    Istina, ja sam 20 godina bila vegetarijanac, zadnje 4 godine opet jedem meso, pa ti možda i nisam najbolja preporuka.

  19. #19
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ja sam lijena do bola... ne da se meni frkati faširance. AKo ih ipak radim, isto ih zavaljam u prezle, ali to je na našem jelovniku valjda 1x godišnje.

    Običnim danom samo uzmem keramičku posudu za pečenje pravokutnog ili ovalnog oblika, malo je namastim i unutra frk meso za faširance, pa u pećnicu. Na kraju malo zapečem da dobije koricu.

    Nemam neki recept, ali svako mljeveno meso je ok za ovo.

    Ubacim mljeveno meso u zdjelu i zamijesim sa jajetom, prezlima namočenim u vodu (ne koristim mlijeko za ovo) i nekim povrćem (ribani luk, tikvice, mrkve, češnjak.... papriku baš ne volim svježu, ali žličica crvene paprike će jako popraviti okus). U lagana mesa peradi dodajem i ulje, u miješano svinjsko-juneće ne. Začini po želji - obvezna sol, poželjan papar, bosiljak mi je fini, peršinov list, celer...

    Ako imam vremena, u ovo znam ugurati tvrdo kuhana jaja, pa lijepo izgleda kad se reže.
    Last edited by Peterlin; 19.09.2014 at 22:08.

  20. #20
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Mljeveno meso, uglavnom junetina. Luk iz sjeckalice, svjez. Sol, papar, crvena paprika, jedno jaje. . Ponekad sezam, ponekad zob, ponekad rizino brasno. Nikakav kruh ili krusne mrvice. Sjeckani persin, svjez ili susen, ako imam. Ako nemam, moze i bez.

    Peku se na papiru za pecenje u pecnici... dok ne budu gotove.

  21. #21
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ja sam lijena do bola... ne da se meni frkati faširance. AKo ih ipak radim, isto ih zavaljam u prezle, ali to je na našem jelovniku valjda 1x godišnje.

    Običnim danom samo uzmem keramičku posudu za pečenje pravokutnog ili ovalnog oblika, malo je namastim i unutra frk meso za faširance, pa u pećnicu. Na kraju malo zapečem da dobije koricu.

    Nemam neki recept, ali svako mljeveno meso je ok za ovo.

    Ubacim mljeveno meso u zdjelu i zamijesim sa jajetom, prezlima namočenim u vodu (ne koristim mlijeko za ovo) i nekim povrćem (ribani luk, tikvice, mrkve, češnjak.... papriku baš ne volim svježu, ali žličica crvene paprike će jako popraviti okus). U lagana mesa peradi dodajem i ulje, u miješano svinjsko-juneće ne. Začini po želji - obvezna sol, poželjan papar, bosiljak mi je fini, peršinov list, celer...

    Ako imam vremena, u ovo znam ugurati tvrdo kuhana jaja, pa lijepo izgleda kad se reže.
    Hoćeš reći cijelu smjesu u jednom komadu? Kao pizzu, npr?

  22. #22
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    U smjesu za faširance obavezno stavljam zobene pahuljice oko desetak minuta namočene u mllijeku (na 30 dag mesa cca 1-2 žlice pahuljica i mlijeka toliko da ih navlaži pa da nabubre i omekšaju), jaje te začine sol, papar, češnjak, luk, crvenu papriku i sjeckani peršin. Valjam u prezle, pečem u pećnici tako da ih poslažem na papir za pečenje, na svaki kapnem malo ulja (može i više ulja, kako tko želi) i pečem na 180 stupnjeva dok se ne ispeku, minimalno pola sata. Kad mi se ne da oblikovati polpete, papirom za pečenje oblikujem štrucu, uvaljam u prezle, pokapam uljem i isto pečem na 180 stupnjeva, ali malo duže.

  23. #23

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Ja radim faširance kad mi ostane starog kruha. Bilo kojeg, namočim ga u vodi. Faširance pržim u tavi.

  24. #24
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,978

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Hoćeš reći cijelu smjesu u jednom komadu? Kao pizzu, npr?
    možeš tako, vjerovatno se i kraće peće. Ali meni nije fino, drugačiji mi je okus ako je formirano u štrucu.
    Mesna štruca mi je nekako najdraža.
    A sad si mislim ako radim sa miješanim ili svinjetinom stavim više UH (mrvice, zobene, kruh)

  25. #25
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Anci radi hamburgere treba je cimnuti da napise kako.

  26. #26
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Hoćeš reći cijelu smjesu u jednom komadu? Kao pizzu, npr?
    Da. Ali ne kao pizzu nego više kao mesnu štrucu, ali u kalupu.

  27. #27
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Quote Originally Posted by gita75 View Post
    Ja radim faširance kad mi ostane starog kruha. Bilo kojeg, namočim ga u vodi. Faširance pržim u tavi.
    Ovako i ja i super su.

  28. #28
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    možeš tako, vjerovatno se i kraće peće. Ali meni nije fino, drugačiji mi je okus ako je formirano u štrucu.
    Mesna štruca mi je nekako najdraža.
    A sad si mislim ako radim sa miješanim ili svinjetinom stavim više UH (mrvice, zobene, kruh)
    Tako nekako... Evo našla sam neku sliku koja izgleda kao ono što ja ispečem (recepte nisam ni čitala, ali to je sve stvar trenutne inspiracije):
    http://www.24sata.hr/kuhanje/tajna-s...stojaka-301838

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •