Danas sve mašine imaju aquastop, pa se iz njih ne može izlit voda.
Danas sve mašine imaju aquastop, pa se iz njih ne može izlit voda.
No, dosta o kupaonicama bratemili.... Idemo se vratiti na izvornu temu.
Gledam ja jučer svoju djecu i pitam se - kad li je to nezdrava hrana ušla u našu kuću (kranjske kobasice konkretno) ???
Znam i odgovor - lani, dok sam ja bila mjesecima izvan pogona zbog bolesti + kampirala par tjedana u bolnici. Nekako se dogodilo. Isto vrijedi i za instant pire i povrtni temeljac. Ušlo je. I klinci to povremeno skuhaju jer to mogu i znaju sami pripremiti. I sami si nabave. Baš razmišljam da li se protiv toga treba boriti... Čini mi se (tj. nadam se) da je to samo prijelazni period dok im još razvijaju kuharske vještine do te mjere da mogu bolje. Jer znaju da ima i bolje, ali im se često ne da. Ne žalim se zapravo. Ide to. Trudim se potaknuti ih da radije skuhaju paradajz juhu (onu jednostavnu kakvu apri radi) nego da posegnu za instant temeljcem, ali što da radim - baka im je opet donijela ovo: http://www.podravka.hr/proizvod/povr...eljac-za-jela/
Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.09.2014. at 08:49
mi doma volimo rakiju - pa ju onda ponekad dobijemo za poklon. S onom koja nam nije fina, dezinficiram WC - apri, ne boj se, nisam to radila s tvojim.
za to koristimo one obojane koje prodaju turistima, pa onda tako nekako završe i kod nas
moj skuplja onaj popust nastickermanii za kokice. i dzaba mu ja govorim da to necu kupiti i da je to navlakusa da potrosi jos novaca.
cuva ih, jos mi objasnjava ali mama znas koliko cemo ustjedeti (mislim da je 25%), dok jucer nisam pukla i rekla odi pogledaj koliko dodju pa cu ti tocno reci koliko ces ustjedeti.
nekad ih sila natjera,nekad reklame, a nekad sarena ambalaza. mislim koliko god da se svi borili protiv nezdravog udje u kucu, evo ja sam jucer isto smaltila pol kutije keksa. naslo se dobili.
no nije to ni najgore, ako je ponekad. i ja volim kranjske isto ponekad, a tek kad ih nabijes na stapinu pa na vatricu njaaaaaam
Ovo nam je dugo bio jedini način - na gruntu su si klinci to sami pekli. I danas vole. Ali nekako mi se učinilo da je uzelo maha, zapravo da se češće poseže za tim dok si klinci sami kuhaju. I to je istina. Zapravo, možda bi trebalo zažmiriti na jedno oko.
Stikeez - ista priča! Mislila sam da su moji to prerasli, ali figa - mlađem je baš fora.
Glede keksa - tog je uvijek bilo u našoj kući, ali s mjerom. Lani je prevršilo granicu, pa smo malo stopirali. Jučer sam dovukla suho voće i bademe da imaju za grickanje između obroka.
Još sam htjela reći ovo - kako klinci rastu, tako čovjek manje pazi da sve što im daješ bude organsko i "pravovjerno". Tja, to je život.... Moja baka je većinu povrća uzgajala na vrtu. Ja još uvijek imam nešto svoje, bar voće za zimnicu, ali nemam vrt kao ni 90% stanovnika velikih gradova. Moja djeca će vjerojatno isto tako ili i manje...
Negdje je rečeno da treba znati kupiti krumpir, ne samo skuhati... Da moja baka ovo čita, rekla bi da je to dre*k i tri oreha - da krumpir treba znati uzgojiti. Ali nisu više ta vremena.... Polako se mirim da će mi djeca imati prehranu baziranu više na polugotovim stvarima. I zato se trudim naučiti ih nešto o kuhanju, da bar povremeno mogu pojesti nešto toplo, zdravo i svježe. Naučit će to cijeniti s godinama.
Što je meni vrijedio aquastop, kad je moja pametna čistilica iščupala suđericu s cijevi i napravila potop? Žena je lijepo očistila ispod nje. A onda je voda poplavila cijeeeelu kuhinju. Baš je bilo lijepo čisto. A ja imam parket u dijelu kuhinje gdje je stol. Nakon toga više je nisam zvala. A ona nikad nije pitala zašto.
No peterlin žena ti je istuširala kuhinju.
No da se vratim na izvornu temu.
Mislim da generalno djecu ne treba štititi od života, pa tako ni kuhinje, a kako će se to izvesti ovisi o dotičnoj obitelji.
ja se ne bojim da će jesti samo polugotovo. Ima dovoljno dobre i organske i neprerađene hrane za kupiti. Samo moraš htjeti. Ne moraš sam uzgajati.
naravno možeš ako te veseli.
Bas sam jučer pričala sa kolegom koji ima stariju djecu. I on baš kaže da je vidljiv trend nove generacije:ne puše, ne piju, vježbaju, zdravo jedu.
Ne treba njoj terapija, nego čistilici treba ugradit jedan aquastop.
Posljednje uređivanje od marta : 24.09.2014. at 09:49
predobro,
sad sam ljubomorna
što nemam sifon u kupaoni
Ajme što sam se nasmijala.
Bome ja sam jutros otuširala školjku i dasku.
Inače to rješavam sa parnim čistačem ali ovo je brže i jednostavnije.
dakle, probala sam i preživjela, nadam se i susjed.
i sve bi bilo super da voda ide prema sifonu, ali ne.
sifon je desno od školjke, a voda se slijevala dolje, prema vratima,
srećom pa sam na vrijeme uočila problem i stala
i naravno onda skupljala vodu.
iskreno, da je sifon na pravom mjestu,
ovo bih prihvatila objeručke, puno brže i jednostavnije.
digli su ga na pjedestal, jer je to vazna tocka![]()
hmm, nisam baš neki majstor..ali mislim da je krivac tome onaj koji je postavljao podne pločice jer nije napravio dobar "pad"...sifon je tamo gdje jest, a taj koji je stavljao pločice je trebao paziti da ako dodje do toga da se izlije voda na pločice da ta ista voda ide prema sifonu, ne van...
sve mi dođe da i ja sad testiram kako su moji majstori to napravili u kupaoni..mi smo se uselili u našu novoizgrađenu kuću pred koji mjesec..i moram priznati da mi tuširanje kupaone, nije bilo ni u krajičku pameti, al eto tek toliko da testiram padove u kupaoni, jel ide voda prema sifonu ili vani prema hodniku...![]()
probaj, probaj.
mene čeka još mala kupaona,
kanta vode i da vidimo kud plovi ovaj brod.
čini mi se da bi moglo biti bolje.
meni je to tusiranje banje smisleno ko' ovo: http://www.youtube.com/watch?v=VVbtN3RUxwU![]()
Da mi je znat kako ste od djece u kuhinji došli na tuširanje kupaone (i izgrebana koljena)...
A samo tuširanje mi nije novost, moja mama to radi već desetljećima, čak je od majstora tražila ekstra izolaciju i niveliranje prema sifonu kako susjedi ne bi saznali za njen trik![]()
I ja sam tražila extra izolaciju, ali zbog toga da mogu biti opuštena kad se JA tuširam i kupam.![]()
Sad kad imamo Smjehuljicu, to se pokazalo kao mudra odluka jer ona istušira pol kupaone gotovo svaki dan (drugu polovicu ne može, jer je iza čoška).
Nego, mene zbilja zanima da li je nakon tuširanje kupaonica čišća nego nakon čišćenja sredstvom za stakla? U čemu je prednost?
Ovo bi i mene zanimalo.
Kod mene je to sredstvo za prozore zamjena za sve - s tim čistim stakla, pvc stolariju, ogledala, fronte u kuhinji.... sve.
Inače, intrigira me ovo i spremam se to nabaviti, ali je razlika u cijeni drastična u odnosu na štajaznam Lidl i obične dućane: http://calivita.hr/cleaning-products
Voda sama po sebi nije loša, ali mislim da sama sve ne opere. Treba tu bar malo octa i sode bikarbone. Ali vjerojatno je bit stvari da se tako lakše ispere kemija. Valjda.
ja sam jutros pustila ocat i vodu kroz filter aparat za kavu,
ionako sam ga morala pročistiti,
to ulila u špricalicu, sve pošpricala i isprala vodom.
sve skupa je bilo gotovo u roku keks
i da je sifon na pravom mjestu ili da je pad prema sifonu, svejedno,
okrenula bi se ovoj tehnici,
najviše zato što na cijevi koja ide iz školjke u zid imam rebrastu plastiku
u kojoj se vječito skuplja prašina,, a to sigurno neću čistiti svaki dan,
nego jednom tjedno ribam četkicom za zube, starom - da ne bi bilo zabune,
a ovako se spralo samo, doslovno.
ja ni ne čekam da se voda sama slije u sifon, s padom ili bez.
krene ona prema sifonu, ali ja sam brža jerne želim namakati pod dulje nego što je potrebno.
čim isperem šta imam, isti sekund hvatam partviš i zguram taj višak prema sifonu.
Pa ne znam pokazuju li analizer da je čišće, ali aj to gledam, a ne moraju svi kao ja, na način da je ono što operem sredstvom i nakon toga vrućom vodom čišće od onog što operem sredstvom pa prebrišem krpicom. Npr. ona mala daskica za djecu za na wc- pereš li ju u kadi vodom i spužvom i sredstvom, ili ju našpricaš i prebrišeš krpom? Je li čišće oprat tanjur deterđentom i isprad pod mlazom vode ili ga oprat deterđentom i prebrisat krpom?
Meni ej ovako lakše, brže i čini mi se čišće. Je li potrebno da kupaonica bude tako čista? A nije, al me veseli...kad perem, onda da operem do jaja.
I meni nije jasno da netko preuredi kupaonicu i plati keramičara i ne provjeri pad sifona... Misli i da ne tuširaš kupaonicu, sifon služi da u slučaju da mašina pusti, da ostaviš vodu da curi u začepljenoj kadi ili kakve druge nedaće koja može zadesit kupaonicu, sifon služi da ta vode ode u njega. Ako je pad kriv, onda što su stavili taj sifon? Ono zašto onda kupovat tih pola dodatna metra cijevi, i pretpostavljam jedno koljeno i sam sifon i platit postavljanej istog? To je kao da ti majstor stavi prozor na susjedov zid.
hm
redoslijed radova je malo drugačiji
prvo vodoinstalateri postave insatalcije, a keramičar dolazi poslije
odakle vodoinstalater zna kako će građevinsi napraviti pad i kako će keramičar postaviti pločice
pojma nema
a vi, kojima se ne da vodom iskušavati sreću, stavite pikulu na rub kupaonice i vidite kamo će
Ma, znam ja da je keramičar odgovoran za pad, ali da nisi želio pad prema sifonu ne bi vodoinstalateru plati postavljanje istog. Ja sam svojim keramičarima rekla da me preklapanje fuga ne zanima naročito, ali da bez pada ne pristajem tj. da će mm uzet hilticu i sve ćemo ispočetka. Tako da je pad školski.
Evo, ja ću ponovno pokušati vratiti topic bar na djecu, ako već ne na kuhinju.
Da li djeci dozvoljavate rukovanje kemikalijama i od koje dobi? Moji peru kupaonicu (ali ne tuširaju, nego samo peru krpom i spužvom, tuširaju samo kadu i pločice iznad nje). Pitam zato jer moji koriste samo dvije stvari - sredstvo za staklo i tekući sapun. Još im ne dam da rukuju kiselinama, varikinom i slično dok ne nauče osnove kemije.
mi smo stan uzeli u novogradnji,
nije mi bilo ni na kraj pameti provjeravati nešto što bi po logici stvari trebalo biti ok.
eee da sam znala da ću jednog dana tuširati kupaonu... i još da će mi se svidjeti.
Ja poslušala apricotin savjet i stavila manju verziju loptice za biljar (nemam pikulu) na kraj kupaonice...pad je savršenali ipak, neću tuširati kupaonicu
Nego, kao sve manje se stavljaju ti podni sifoni u kuće i stanove..i što ako, kao što casa kaže, ostane otvorena pipa u kadi recimo..ok, ako je neka enormna količina vode, nebi ni podni sifon sve uspio pogutati, ali opet..nekako je bar malo sigurnije...
Od kemikalija je dozvoljeno sredstvo za stakla i prašak za suđe(voli prati posuđe,starija,7 god)
Uz tekući sapun i šampon za kosu što se podrazumijeva
I moji koriste sredstvo za stakla, za suđe, cif ili arf ili cilit gel...
sinoć sam ipak poklekla. otuširala kupatilo i napravila opći potop. voda krenula prema vratima, a ja se bacila na pod i ko vaterpolista mahala rukama i tjerala vodu u sifon. mačka i pas su pobjegli u trenu videći što se dešava, a za muža sam imala spremnu laž da je kupatilo poplavilo dok sam se tuširala zbog začepljenog sifona. srećom, sve sam uspjela sanirati dok se nije pojavio doma jer ne volim baš lagati
ali svo zlo u tome, bar je kupatilo čisto. i u prizemlju sam pa mi nijedan susjed nije došao na vrata. jedino ne znam kakvo je stanje u podrumu. :/
Ajme
Pa kod mene uopce nije tako izgledalo! Malo vode je bilo na podu i odmah sam to pokupila.
Ja sam to nabrzinu otusirala i to samo skoljku i umivaonik. Nista drugo, naravno.
mene valjda ponjelo. prvo sam otuširala školjku, a nakon nje bide i u trenu je bilo vode ko u omanjem bazenu. srećom sam bila pripremljena pa sam na sebi imala samo mudante i gumene japanke. ionako sam većinu vremena bila na koljenima. srećom nije nitko naišao. nakon toga sam ionako išla pod tuš. kažem, beštije su mi se momentalno sakrile kad su vidile što se zbiva![]()
A pa ne moraš je ostaviti ti otvorenu ili ja, nego recimo muž, djeca, svekrva...štajaznam..svakako je moguće...neznam, otvoriš pipu da napuniš kadu, zvoni zvono na vratima, kad ono neka dobra prijateljica, kreneš ti skuhati kavu, a kada se puni, tebi to recimo više nije ni na kraju pameti...