X
Trenutno sam u fazi da djecu učim baš tome (ne toliko vještinama koliko stavu): sve što znaš sam napraviti, ne moraš platiti. A osim toga, baš je gušt kad sam okrečiš kupaonicu ... To sam spomenula zato jer moja djeca u tome sudjeluju.
Iako, ponekad treba biti samokritičan i pozvati majstora. Ne mislim tu na štajaznam zamjenu žarulje ili slavine (to čak i ja znam, živjela sam sama do udaje u 37. godini pa sam stekla iskustvo), ali recimo, ne bih sama mijenjala stolariju ili parket. A mm za egzibicije ima vikendicu - tamo sve smije sam, što god mu padne na pamet (tamo nije grehota isprobati kako ide postavljanje osb ploča na pod, pa ako ne uspije sjajno - nema veze...). Ali ipak sam zvala pravog parketara i to ne bilo kojeg da to obavi u stanu. U vikendici smo izvježbali i zamjenu kotlića i zamjenu bojlera u kuhinji, postavljanje kuhinjskih elemenata i slično, ali kuhinju po mjeri u stanu su nam postavljali majstori. Uostalom, montaža je bila u cijeni, he he he...
S druge strane - nezamislivo mi je da netko npr. ne zna pokratiti hlače (muško ili žensko, na ruke ili mašinom - svejedno) pa za takve stvari daje drugima novac... Stvarno moraš biti posebno darovit da to ne znaš... Ali to sam samo ja. Škrta sam takve stvari plaćati drugima. Ali zato ponekad naručim rođendansku tortu ako mi ju se ne da peći, iako ju i sama znam napraviti. Zaključak - ima tu sivih zona, ali dobro je (i antirecesijski) neke stvari znati sam. To ne znači uvijek da ćemo ih i napraviti, ali treba znati vrijednost rada - da nas majstori ne zeznu i ne naplate previše. Znanje i vještine uvijek dobro dođu.