Stranica 7 od 12 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 581

Tema: dobar, loš, zao - financije

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

potpis pod seni, obožavam kad se srozavanje svakog standarda života koje se u Hrvatskoj događa već 6-7 godina svodi na wc papir s mirisom lavande.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Za istu stvar i istu kolicinu bih kod nas platila 150 €, a vani dobijem za 10 €. Kakve su to marže!? Najgluplje mi je sto je kod nekih projekata bilo dirigirano da ako uvozis moras dokazati da kod nas nema. Ovdje to nije slucaj.
    i mene zanima to s maržama.
    dok nismo bili u EU razlika u cijenama u lidlu u HR i s druge strane slovenije/njemačke je bila tu, kao zbog marži,
    ali kad uđemo u tu famoznu europu sve će se promijeniti.
    međutimoa, mi ušli, ništa se nije smanjilo, nego samo povećalo.
    zašto mi nemamo tu blagodat nižih cijena kao ostatak EU?
    tko se i zašto bogati na našim džepovima, a da za to ne odgovara, niti će vjerojatno ikada.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a što se tiče uzrečice kupujmo hrvatsko,
    to me odavno prestalo zanimati.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    X

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Seni
    Ma u konačnici svodi se na isto. I nekad i danas je manjina živjela propagirani standard, većina nije. Samo su normativi drugačiji. Nekad je većini pojam bila kočija, danas, ne znam Audi S8 recimo. Nije li?
    Sad stvar je kako tko gleda na stvari, netko će danas biti nezadovoljan jer si ne može priuštiti super fini španjolski pršut i iPhone, a drugi će biti sretan sa picekom na blagdanskom stolu umjesto purice i nekim starim mobitelom koji isto telefonira i šalje poruke. Ne znam točno što znači to srozavanje standarda koji pogađa samo Hrvatsku, ali i izvan granice Hrvatske prosjećni ljudi žive jednako kao i prosječni Hrvat, pa to znaš. Velikom većinom su udaljeni od propagiranog standarda i današnjih normativa.

Muzičkih škola ima privatnih i državnih. U privatnu može ići svatko i plaćati 120 eu mjesečno, u državnoj mjesto dobije samo dijete koje u predškolskoj grupi, koja je obavezna, pokaže neki određeni talent. Zato državna košta samo 250 eu godišnje.
    I koncerti
    Jeste mi si priuštimo koncerte, ali nam zato oba auta zajedno vrijede 4000 eu, krtnije za pojmove grada u kojem živimo. I nemam iPhone niti ga namjeravam nabaviti.
    To sam htjela reći

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Iako se trudim kupovati lokalnu hranu ono što se prodaje pod ovim pamfletom bojkotiram.

Moj brat kaže da bi mi se isplatilo, kad bi živjela u Ljubljani, jednom mjesečno sjesti na avion i na njegovu staff travel povrtanu kartu za 50 eur, otići u UK, kupiti mjesečnu zalihu hrane i vratiti se.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Šafran, ljudi si ne mogu priuštiti onu što su mogli prije nekoliko godina, o tome se radi. Svake godine si mogu priuštiti sve manje, i ne vidi se da će to tako skoro ići nabolje.
    Postoji kriza u Hrvatskoj koja je eto baš naša, koja dugo traje i koju stanovništvo jako dobro osjeća.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

pa ne priča se ovdje o tome da su ljudi nesretni jer nemaju dimljeni losos za doručak, nego zato što kombiniraju gdje da kupe najjeftiniju rižu i mlijeko koje je na akciji. jer ce inače na kraju mjeseca biti gladni.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Koja pasta za zube dostojno mijenja Sensodyne, a ima nizu cijenu?
    Lacalut active (crvena). U Muelleru je najpovoljnija. Meni puno bolja od Sensodyna.
    Posljednje uređivanje od martinaP : 05.12.2014. at 09:13

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koja pasta za zube dostojno mijenja Sensodyne, a ima nizu cijenu?
    Meni Elmex.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam točno što znači to srozavanje standarda koji pogađa samo Hrvatsku, ali i izvan granice Hrvatske prosjećni ljudi žive jednako kao i prosječni Hrvat,
    šafran to znači točno to.
    bilo je nedavno napisa kako je to već fenomen,
    svi polako kreću naprijed, mi smo jedini koji smo već 6. ili 7. godinu čak, u recesiji.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

martinaP, Anemona... koje su cijene?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

šafran to znači točno to.
    bilo je nedavno napisa kako je to već fenomen,
    svi polako kreću naprijed, mi smo jedini koji smo već 6. ili 7. godinu čak, u recesiji.

Meni se prijetelji u GB i Njem. čude kako smo mi još u recesiji.. pa kod njih je bolje... i ne mogu shvatiti... misle da pretjerujem kad kažem da je sve gore...

I zar je nešto iznadprosječno željeti dijete voditi u kazalište lutaka jednom, dva put mjesečno.. platiti mu jahanje 20-30 kn svaki vikend?
    Zar je nešto neprirodno htjeti ići u kazalište, kino, koncert?
    Zar moramo svi biti kreativni i sami raditi darove za BING svojoj obitelji...?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

šafran misli da živi loše kao svaki prosječan hrvat. al ne živi. prosječan državljanin hrvatske živi puno lošijim standardom od prosječnog državljanina zapadne europe. i to je tako.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Mojca naravno da nije, to nisu pretjerane želje, ali što je tim tvojim prijateljima bolje i čemu se točno čude?

Jer Njemačka se inače trenutno ponovno nalazi pred recesijom..

Vertex znam, jasno mi je o čemu se radi, Hrvatska je imala nagli uzlet, sjećam se jako dobro, da bi doživjela nagli pad, jer taj uzlet nije imao solidne temelje, zapravo nije imao nikakve temlje i naravno da se krizi sada ne nazire kraja.
    S druge strane ovo o čemu se ovdje priča način je života na koji su mnogi van granica Hrvatske i hrvatske kize navikli već odavna. Delicije iz teglica, skupi sirevi i slično ne kupuje više ni srednja klasa . Srenja klasa ionako nestaje. Nema zemlje koja više nije prezadužena, javni dugovi u odnosu na BDP su brutalni, nevjerojatne količine fiktivnog novca koje su države šriom svijeta potrošile, a onda i građani zadužujući se privatno. Kina recimo i Rusija nemaju takvih problema, njihovi građani su naučili više nemati nego imati. S konja na magarca je gadan pad naravno, kažu najgora kletva je dabog da imao, pa nemao, a to se događa širom zapadne hemisfere. Srednja klasa se raspada rapidnom brzinom, srednja su samo još na papiru po nekom obrazovanju,ali po količini novca sa kojim mjesečno ili godišnje raspolažu, već odavno nisu tj. bolje rećeno sa količinom tj. jačinom kupovne moći.
    Što će se iz svega toga na kraju izroditi vidjet ćemo, ali gledajuči veliku sliku, ne postoji samo specifična hrvatska kriza. Svjetski javni dug raste iz sekunde u sekundu, a pumpaju ga među prvima po trenutnom poretku stvari trenutačno najbogatiji i najrazvijeniji, trenutačno. Tako da ne govorim ja o nekom lososu za doručak, već o ovoj kuli od karata.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Čude se tome da mi ne izlazimo iz krize. Tome da tonemo se dublje i dublje u nju... kako je to moguće... tome se čude.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

razlika je u tome što ćeš 10 osnovnih, najpotrebnijih proizvoda (prehrana, higijena)
    vani platiti bar 40 posto manje nego u HR.
    ne trebaš ići dalje od lidla, ista stvar vani je jeftinija 30 - 40 % nego kod nas.
    pa šta nije žalosno da trebamo razmišljati o tome koji wc papir kupiti i vagati je li bolje kupiti jeftiniji,
    koliko će trajati, hoćeš morati kupiti još, brže se troši jer je dvoslojni,
    ili je bolje kupiti tro/četveroslojni pa biti duže miran.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Lacalut: tubica od 100g oko 28 kn redovna cijena u Muelleru, zna biti i na akciji po 19,90 par puta godišnje.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

http://www.tesco.com/groceries/produ.../?id=253545336
    https://www.biobio.hr/sredstvo-za-ci...roizvod-14597/

Konkretno Ecover brand je ranije bio duplo skuplji nego u UK, više nije.

Ali ovo je više iznimka nego pravilo... Bepanthen je i dalje u UK skoro duplo jeftiniji.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mislim, pa evo i hrana. od ribe jedemo uglavnom inćune i srdele. znam, znam, plava riba je zdrava, al isto bi si priuštila tu i tamo i bijelu prije par godina nam je normalno bilo kupiti grdobinu (ne i kovača), sad baš razmišljam, da me pitate koju ribu jedemo odgovorila bih i grdobina i pas i raža. a, realno, nismo to kupili sigurno 6 mjeseci.
    od mesa, prije nam je normalno bilo imati ramstek za ručak (ne i biftek), a bome ni ramstek nije bio na stolu već poduže.
    pa onda pohana teletina. ne sjećam se kad smo zadnji put pohali teletinu.
    a imamo dvije plaće iznad hr prosjeka.
    da ne govorimo o skijanju. reći ćete luksuz. ok, luksuz je. al mm-u tih sedam dana iznad 2000 m usred šume i snijega, znači više od ne znam čega. i tako. srozao se standard itekako.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ajme riba... sinoć listamo Stickermania album s ribama, objašnjavam grdobinu, kako leži u pijesku, kako lovi... i dodam kako je fina za jesti... i skužim da dijete ima tri godine, a nije grdobinu probalo.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

pa da. i kad si čovjek priušti tu prokletinju od skuplje ribe, onda se grize jer u ovakvoj krizi nije baš pametno tolike novce davat za spizu.
    i nije istina da više nema srednje klase. recimo skandinavski liječnici su itekakva srednja, tj. viša srednja klasa. a bome mislim da ni njemački nisu daleko. i sigurno, sigurno, sigurno ne razmišljaju da li im je preskupo jednom u dva tjedna s obitelji vani pojesti ručak.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    liječnici su itekakva srednja, tj. viša srednja klasa. a bome mislim da ni njemački nisu daleko. i sigurno, sigurno, sigurno ne razmišljaju da li im je preskupo jednom u dva tjedna s obitelji vani pojesti ručak.
    Pa moja liječnica opće prakse bome razmišlja i koliko znam niti ne odlazi, moja ginekologica sa dvoje poodrasle cure isto, naš dječji doktor također sa njih troje, ali primarius sa prvog poroda, ili neki poznati plastični krirug, pa ne, vjerojatno ne mora o tome razmišljati, pogotovo ako još nije prva generacija od koje je počelo stvaranje početkog kapitala, što je za novije generacije i na zapadu postalo sve teže u odnosu na prije svega 40 godina.
    Za skandinaviju stvarno ne znam, osim sa tv-a i novina da su neke stvari drugačije nego u ostatku zapadne Europe, školstvo, zdravstvo itd...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

safran, jel ti to želiš dokazati da je standard njemaca isti kao standard u hrvatskoj? il možda i niži malo :D

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    pa da. i kad si čovjek priušti tu prokletinju od skuplje ribe, onda se grize jer u ovakvoj krizi nije baš pametno tolike novce davat za spizu.
    Mene sad unazad puca guilt trip za sve "nepotrebno" što sam kupila/doživjela/darovala...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    safran, jel ti to želiš dokazati da je standard njemaca isti kao standard u hrvatskoj? il možda i niži malo :D
    Evo malo usporedbe (jako na brzinu izguglano): kupovna moć u Europi.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Naravno
    Jasno da ne, nego da je standard jako relativan pojam. Ti tu pričaš o nekim biftekima svako toliko, a ovi naši bogatuni od frendova bifteka vidjeli nisu mjesecima kao niti ti, iako žive u svojoj viletini, a samo jedna kola im vrijede kao naš stan. Ali zato plačaju djeci privatne gimnazije. To hoću reći.
    Dobro, mi niti jedemo bifteke, niti imamo za privatnu gimnaziju. Za privatnu stvarno nemamo, a bifteke ionako baš ne volimo I plava riba je zakon, srdele rules

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Mene sad unazad puca guilt trip za sve "nepotrebno" što sam kupila/doživjela/darovala...
    nemoj si to raditi, to sam ja radila kad smo krenuli s racionalizacijom troškova prije par godina, pa sam znala pogledati svoje lijepe hoglice za 2000kn koje sam kupila samo tako, jer sam se zaljubila i osjećala se ko glupa krava jer sam dala toliko na čizme, a što bi sad s tim novcima da imam viška....
    nema smisla, to sam okrenula u pozitivu- jednom davno, u nekom drugom životu sam jela po restoranima, shopingirala i putovala bezbrižno i sretna sam da imam i takvo iskustvo
    zamisli da sam tada u svojim dvadestima štedila na životu i sad u tridesetima si takvo što niti ne mogu priuštiti i da hoću, a što nose četrdesete u ovoj prčiji nitko ne zna, zato sam sretna da sam vidjela nešto svijeta, potrošila na neke "luksuze" ...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Davno jednom sam čula ovu:
    "Ako u dvadesitima nisi jak, nikad nećeš biti jak,
    ako u tridesetima nisi pametan, nikad nećeš biti pametan,
    ako u četrdesetima nemaš novaca, nikad nećeš imati novaca."

U četrdesete ušla u dugovima... Nema mi pomoći.

Što se guilt tripa tiče... proći će me... samo se sad paralelno rola još nešto što me može dovesti u situaciju pukovnik ili pokojnik. I užasno sam napeta zbog toga.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Naravno
    Jasno da ne, nego da je standard jako relativan pojam. Ti tu pričaš o nekim biftekima svako toliko, a ovi naši bogatuni od frendova bifteka vidjeli nisu mjesecima kao niti ti, iako žive u svojoj viletini, a samo jedna kola im vrijede kao naš stan. Ali zato plačaju djeci privatne gimnazije. To hoću reći.
    Dobro, mi niti jedemo bifteke, niti imamo za privatnu gimnaziju. Za privatnu stvarno nemamo, a bifteke ionako baš ne volimo I plava riba je zakon, srdele rules
    joj šafran, pa nije standard tako relativan pojam. na stranicama eurostata ima svih mogućih statistika, kolko god ti srce želi, po svim zemljama članicama. mislim, mi uspoređujemo zemlju koja je svjetska gospodarska velesila sa hrvatskom. koja je na svim mogućim listama (osim valjda tvojih i grčićevih :D ) na začelju kolone.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I onda šafran, šta je tu relativno? Ne da se zaključit tko ima bolji standard, cvijeta ili tvoji prijatelji s viletinom, autima u vrijednosti stana i privatnim školama?

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Tak moj muž gleda jednu pidžamu koju sam mu kupila na poklon za Novu Godinu prije...ja mislim 2008. Schisserova, sniženje, 950 kn, od nekog drvenog pamuka (takav je bio opis, ne sjećam se u čem je bila caka).

Sjećam se još danas kako sam ležerno prodavačici odgovorila da ne, ne na rate, hvala.

950 kn. Pidžama. What was I thinking...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evelina
    Ja sam negdje izmedju: mi jedemo srdele, djeca brancina
    Kad samo to vole
    Samo... Mogu i ta djeca pojesti, sto su vece, i apetit je veci i troskovi. Ne samo hrane, naravno.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

safran nije napad, ali evo kolegica je sad godinu dana na postdoku bas u Njemackoj. njene rijeci, a nema razloga da me laze, kaze da je hrana, kozmetika i odjeca znatno jeftinija nego kod nas. i da joj je sad vec zlo kad se mora vratiti natrag na nase cijene. a placa joj je i visa tamo, nego tu.
    ovdje placa kredit za svoj stan, tako da joj ni ovdje stanovanje nije palo s neba, vec ga placa.
    i ne znam zsato imas potrebu nas uvijeriti da je standard ovdje jednak kao i u njemackoj.
    ne kazem da nije tesko ni tamo, ali brate dragi nemoj molim te da na kraju isapdne da oni iz Afrike imaju kao i mi standard.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

joj šafran, pa nije standard tako relativan pojam. na stranicama eurostata ima svih mogućih statistika, kolko god ti srce želi, po svim zemljama članicama. mislim, mi uspoređujemo zemlju koja je svjetska gospodarska velesila sa hrvatskom. koja je na svim mogućim listama (osim valjda tvojih i grčićevih :D ) na začelju kolone.
    slažem se s cvijetom, šafran mislim ad nisi svjesna pravog staanj u Hrvastkoj jer tu ne živiš, dođi živjet na 2 mjeseca pa ćeš vidjet.

a i ovaj Grčič je dobro uletio, taj čovjek nema pojma o poslu za koj iej nadležan, u toj sam branši i to je strašno koliko nam je unazadio sustav upravljanja i korištenja sredstava iz EU fondova, pa mi još nemamo uopće ni blizu dovoljan broje projekata da povučemo sredstava a on priča ko da je nama EU dala te pare pa sad pare čekaju da ih potrošimo majko mila moja....grrrrr....
    kad ga vidim na telki, naježim se.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Meni sestra živi u Stuttgartu, njih je 4 s jednom plaćom (dobrom muževom) žive puno bolje nego nas 4 s dvije iznadprosječne hrvatske plaće.Imaju na kredit stan od 100 m2 a mi od 67m2 jel trebam reći da smo stalno u minusu i muž i ja.

Možda šafran ti opisuješ svoju situaciju al vjeruj mi to ne vrijedi ni za njemački prosjek a kamoli većinu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Na žalost ne pamtim brojeve, pa nisam sigurna da je točno, ali mislim da oko 21 kn.

Ups, ili 31???

Sorry, nisam od pomoći. prije sam koristila Sensodine, prešla sam davno na Elmex i tada je bio puno jeftiniji, a meni dostojna zamjena. Možda je danas i skuplji.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 05.12.2014. at 12:51

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Evelina prvotno napisa Vidi poruku
    Tak moj muž gleda jednu pidžamu koju sam mu kupila na poklon za Novu Godinu prije...ja mislim 2008. Schisserova, sniženje, 950 kn, od nekog drvenog pamuka (takav je bio opis, ne sjećam se u čem je bila caka).

Sjećam se još danas kako sam ležerno prodavačici odgovorila da ne, ne na rate, hvala.

950 kn. Pidžama. What was I thinking...
    Ima ja takvih koliko hoćeš... Ne toliko robe... koliko knjiga, art materijala, ukrasa za bor...
    A lijepo mi je baka govorila...štedi.

I što je najgore, znala sam da će doći kriza, jer je to jednostavno pravilo, periodički dolaze krize... i znala sam i kad će biti, okvirno... malo me pretekla.. ja sam ju očekivala 5-10 godina kasnije ali sam ignorirala taj feeling koji imam još od neke 23-24...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

sjećam se čak da sam u Njemačkoj kupila djeci pastu za zube Elmex 3x jeftiniju nego kod nas, ostala sam paf i odmah kupila 3.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evelina
    ja isto imam takve dvije pidžame, isto schisser i još ih nosim.
    i par komada max&co koje još nosim.
    al ajd, to mi stvarno ne pada teško, ta skupa roba. dok mogu kupiti pidžamu u lidlu, dobro je

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Meni sad muči Schisserova trenirka koja se razvukla u roku keks. Milenijska kolekcija... a nisam godinama pomislila na nju.
    Ajte kvragu, sad će se sjetiti svih propalih investicija.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za usporedbu standarda evo vrlo jednostavnog primjera: radim u velikoj financijskoj grupaciji i kontaktiram sa kolegama koji rade posao identičan mom u austriji i njemačkoj npr. (i u drugim zemljama, ali s ovima se oduvijek volimo uspoređivati )
    Dakle imamo istu razinu obrazovanja, otprilike jednako iskustvo, isti naziv radnog mjesta i opis posla. I radimo u istoj firmi globalno. Oni zarađuju dva i pol puta više od mene neto. Ako u tu računicu ukalkuliramo i činjenicu da su hrana, odjeća i higijenske potrepštine tamo jeftinije - vrlo je jasna razlika u standardu.
    Posljednje uređivanje od Barbi : 05.12.2014. at 13:14

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ma nisam svjesna sigurno prave situacije, jer ne živim dole, to je istina, živjeti i povremeno doći je ipak razlika, znam ja to.
    Lili znam da se ovdje lakše živi, svjesna sam toga. Mi smo svoj stan skoro otplatili, ali još ćemo neko vrijeme sigurno biti u njemu, iako je fakat mali za nas četvoro, ali to je naš izbor. Jer sa većim stanom, tj. s obzirom na cijenu nekretnina danas ne bi si mogli sigurno priuštiti gro drugih stvari, od muzičke za oboje djece, preko jahanja za nas dvije + još sad još malo i sin, do svako malo koncerata i bez da važem svaki cent za klopu itd..Znam da je tvojoj sestri lakše nego tebi, znam i to da mnogi u Hr usprkos malom stanu nemaju za kruh.
    Cijene znam usporediti, to nije problem, znam da mi isto kupujemo elmex za 1,29 eu, znam da u Zg dođe 30 i nešto kn, mislim koma znam, ali ono što pokušavam reći da je osobna sreća relativan pojam. Ustvari sam imala potrebu ujtešiti, jer i mi smo bili jednom prije u rućnoj siutaciji, znam kako je to.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ma nisam svjesna sigurno prave situacije, jer ne živim dole, to je istina, živjeti i povremeno doći je ipak razlika, znam ja to.
    Lili znam da se ovdje lakše živi, svjesna sam toga. Mi smo svoj stan skoro otplatili, ali još ćemo neko vrijeme sigurno biti u njemu, iako je fakat mali za nas četvoro, ali to je naš izbor. Jer sa većim stanom, tj. s obzirom na cijenu nekretnina danas ne bi si mogli sigurno priuštiti gro drugih stvari, od muzičke za oboje djece, preko jahanja za nas dvije + još sad još malo i sin, do svako malo koncerata i bez da važem svaki cent za klopu itd..Znam da je tvojoj sestri lakše nego tebi, znam i to da mnogi u Hr usprkos malom stanu nemaju za kruh.
    Cijene znam usporediti, to nije problem, znam da mi isto kupujemo elmex za 1,29 eu, znam da u Zg dođe 30 i nešto kn, mislim koma znam, ali ono što pokušavam reći da je osobna sreća relativan pojam. Ustvari sam imala potrebu ujtešiti, jer i mi smo bili jednom prije u rućnoj siutaciji, znam kako je to.
    A mi shvatile ne kao utjehu nego kao uvjeravanje da je ovdje isto kao i u Njemačkoj a znamo da nije.
    Ma sve 5, mislim da nisi možda dovoljno svjesna KOLIKO lakše vi živite tamo nego mi ovdje. Da je samo prilike, ja bih zdipila s obitelji van, znaš onu: "Bože čuvaj Hrvatsku, odoh ja u Njemačku"

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ovo ti vrlo, vrlo malo Hrvata može priuštit bez pomnog planiranja svake kune. Nažalost.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Htjela bi samo jednu stvar naglasiti iz svojih nizozemskih cipela:
    Na stranu sada marke odjece i wc papira, privatna ili javna skola, auto ili pjeske, ono sto meni cini glavnu razliku izmedju Hrvatske i zapada je cinjenica da ovdje, ako sutra ostanem bez posla i ja i MM, ako se razbolimo, necu morati kopati po smecu. Nitko nece biti gladan ni bos.
    Stovise, nece mi ni hipoteka biti upitna.
    A imamo nula ustedjenih eura. I nemamo obitelj kao zaledje.

Isto tako, kad sam se god susrela s nekim problemima pravne vrste, imala sam osjecaj zasticenosti kao medo u Drvaru.

A nije da mi ne nedostaje Jadran.
    Posljednje uređivanje od lunja : 05.12.2014. at 14:01

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku
    Na stranu sada marke odjece i wc papira, privatna ili javna skola, auto ili pjeske, ono sto meni cini glavnu razliku izmedju Hrvatske i zapada je cinjenica da ovdje, ako sutra ostanem bez posla i ja i MM, ako se razbolimo, necu morati kopati po smecu. Nitko nece biti gladan ni bos.

Isto tako, kad sam se god susrela s nekim problemima pravne vrste, imala sam osjecaj zasticenosti kao medo u Drvaru.

ja ovo uvijek naglašavam i navodim kao ogromnu prednost života vani naspram ovog ovdje.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku

dobra si

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ovo za hipoteku ne znam, višak mi je poboldano.

tu i tamo znamo s našim vjenčanim kumom koji živi u njemačkoj (i koji od svoje plaće plaća svoj unajmljeni stan, bivše žene unajmljeni stan, djeci alimentaciju (dvoje ih je), čak i ženi je plaćao alimentaciju /nezaposlena/ neko vrijeme) načeti temu standarda ovog ovdje i onog njegovog. koji pored svega toga što poplaća od plaće - živi.

prvo, on se načuditi ne može ovdašnjoj skupoći, a drugo, smatra da dokle god si mi možemo priuštiti ljetovanje i nije tolika kriza.
    istina, ja ne znam kako bih njemu, a niti sebi, objasnila da to što ja odem na more ne znači da i ostatak godine živim u skladu s tim standardom.
    valjda mi je to ljetovanje zadnja linija obrane, mogućnost da se osjećam kao čovjek po svojim mjerilima, tipa eto, kao malo i ja negdje putujem i "mogu" si to priuštiti

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ovo za hipoteku ne znam, višak mi je poboldano.
    Naravno da ovo ovisi o hipoteci, ali nasa je rata kredita jeftinija od iznajmljenog stana puno manje kvadrature.

Plus smo imali povlasticu odgode placanja dijela kamata kao starteri. Plus je stan takav da u slucaju nuzde imamo mogucnost rentati sobu na odvojenoj etazi studentima.

Brund, brund.

Stranica 7 od 12 PrviPrvi ... 56789 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •