jos nesto, ja mislim da safran da su sve te prce o bogatasima i kupacim gacicama starim 15 godina..ono naprosto price, i cisto sumnjam da je itko od njih se jako obogatio jer je sumanuto stedio, nego jer je pametno ulagao zaradeno.

a cisto zbog ravnoteze u svemiru:
ja ne sumnajm u tvoje price o doktoricama opce prakse u njemackoj koje gledaju da li ce otici jednom tjedno na pizzu. ne znam gdje zivis i tamo je valjda tako.

ali evo jedan pogled iz jednog europskpog grada:
ima naravno puno ljudi koji zive jako jako tesko i onih koji su jako jako bogati (ne poznam puno ni jednih, ni drugih)

ovih koji cine srednju, visu srednju klasu (vecinom su dobro obrazovani, sa dobrim radnim mjestima, ili malim vlastitim firmama) poznajem vise, te recimo da imamam nekakakv uvid.
te uprkos ovoj krizi i opcenito tome, da srednja klasa postaje sve manja i sve joj je teze, odgovorno mogu reci:
da svi ti ljudi (od referenata u firmama, preko nastavnika, profesora, do odvjetnika, pravnika (zaposlenih i u javnim i u privatnim ustanovama), arhitekata, ljecnika, (ne vlasnici privatnih klinika, nego ljecnici zaposleni u bolnicam, praksama..itd) fizioterapeuta, menadera...itd) bez problema kupe djeci knjigu, karte za predstavu, placaju im jezike, imaju preplate kazalista, opere..itd, i idu na pizzu ili u neke ne preskupe restorane, bez da se previse premisljaju da li ce im se srusiti financijska konstrukcija.
s time zelim reci da oni u prosjeku zive boljim standardom od prosjecnog pripadnika srednje klase u hrvatskoj.

poznam ja i dosta ljudi u zagrebu, kojima na srecu ide prilicno dobro i jako dobro zive, ali prosjecno geldano je u hrvatsko standard prilicno nizak, nizi nego prije i to ne zbog iphonea i kupacih gacica.