Joj, koliko ste daleko otisle s temom, ne stignem sve popratiti. Ali ako netko vec nije, moram, moram samo na ovo reagirati. Kao majka 5 godisnjaka koji se baca na pod jer je nebo plavo.
Nema to veze s toleriranjem ili ne, to si dijete ne moze pomoci. Tj. nisi nikad ok niti prihvatio to, nego u nekom trenutku osjecas da ne mozes bas puno napraviti. Tj. Pomagat ces mu da se nosi s tim burnim osjecajem, ali bit ce trenutaka kad ces ga moci samo pustiti da se baci. Nema tu lijeka, ucenja i prepoznavanja trigera koji ce dovesti do toga da se vise nikad ne baci. Ima nekih, npr. davanje sto je moguce vise autonomije u odlucivanju (o vaznim stvarims kao sto su boja hlaca ili strana ceste). Ali da ces naci jedinstveno rjesenje, neces, nema ga. To ne znaci da toleriras, nego, eto, ventiliras se malo po forumu, dok cekas iducu buru.
Seni, kuzim ja (mislim) sto pricas o modus operandi, ali nisam sigurna da se mogu sloziti s tobom. Ako je dijete ok u vrticu, a scene radi doma, rijetko je slucaj da je samo u pitanju majka/jedna bliska osoba. Kod mene je npr. Bacanje jednako ucestalo i predamnom, i pred tatom, dedom, svekrvom, cuvalicom - njegov tantrum je njegov tantrum, jednak pred svima nama. A zbilja smo svi razliciti prema njemu.
I opet Seni, koja je to srz juulove knjige koja ti je ovdje primjenjova?
Kad smo kod knjiga, ja sam u knjiznici pronasla par knjiga psihologa koji su radili s ovakvom djecom, i citala o primjerima iz prakse. Poanta koju sam ja sebi izvukla je da je njima dovoljno tesko samima sa sobom, i da mi trebamo biti u drugom planu.
Ako sam dobro shvatila neke od vas, mislite da je puno/vecinom do nas? No, ic nat me, ic him. Mogu ja tu puno napraviti da mu pomognem da se nosi sa svime time, ali ne mogu puno/sve napraviti da to nestane, ili da sam mogla nesto napraviti da do toga nije ni doslo.

.
Odgovori s citatom