Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
gdje je mujica?
Tu sam, ali ne pišem jer mi je tema dosadna.

Doduše, počašćen sam što me Lili75 iz čista mira spominje, ali ne bih se uključivao u takvu raspravu.

Samo bih komentirao to što ona navodi da vjerujem u fitoterapiju.

Nema se što vjerovati ili ne vjerovati imaju li neke bilje aktivne tvari kojima se može utjecati na zdravlje. Na bolje ili na lošije. To je poznata stvar. I brojni su lijekovi bazirani na prirodnim sastojcima biljaka.

Ali uvijek treba dati prednost lijekovima jer je kod njih doziranje znatno preciznije i djelovanje ispitano znanstvenim metodama.

Kod liječenja biljnim preparatima, čajevima i slično, neprihvatljivo je to što se ne zna količina aktivne tvari u pripravku koji se primjenjuje, pa vrlo lako dođe do predoziranja sa svim štetnim učincima ili do nedovoljnog unosa aktivne tvari pa izostane željeni učinak.

Čak i ako savršeno precizno odvažeš travice, ne znaš koliki je sadržaj aktivne tvari jer ne znaš koliko je bilo sunca kad je rasla, koliko kiše, koliko minerala u tlu, u kojoj fazi dozrelosti je ubrana itd. a ako ju još procesuiraš, npr kuhanjem, nepoznanice se dodatno povećavaju.

Tako da moje vjerovanje u fitoterapiju znači da razumijem da biljke imaju aktivne tvari, mogu biti ljekovite i štetne, ali prednost uvijek dajem lijekovima s jasnim doziranjem aktivne tari.