Citiraj iva1602 prvotno napisa Vidi poruku
1. da li pokazuje prstom?

Još uvijek ne pokazuje prstom osim kad želi da upali svjetlo ali mislim da je to naučena radnja. Ručicama je počeo pljeskati unazad 10tak dana, ispočetka onako više random a sad i na moj zahtjev.

2. kakav mu je kontakt očima, drži li ga dugo ili vas samo letimično pogleda?
Pogled drži i ima dobar kontakt očima kad se igramo, hranimo, kad je nešto zanimljivo. Traži pogledom odobravanje ili kad radi neki nestašluk gleda me u oči da vidi gledam li i ja.

3. odaziva li se na ime?
Na ime se odaziva s tim da smo radili greške pa u umjesto imenom zvali ga raznim nadimcima. Sad to ispravljamo i ako se ne okrene na prvu, okrene se iz drugog ili trećeg puta.

4. ima li lošu pažnju, ne može se dugo zadržati u nekoj igri ili aktivnosti?
I da i ne, ovisi ako ga nešto jako interesira. Voli hodati, dirati stvari, istraživati. Voli se loptati, rukama i nogama šutati do iznemoglosti ... I van u parku i u stanu. Voli kad pušem balone od sapunice. Voli umetati lego kocke jednu u drugu.

5. motorički je nespretan?
Malo. Kasno je prohodao, sa 14,5 mj (sad mu je 17) i poprilično je visok pa mu je trebalo dosta vremena da usvoji čučanj i dizanje iz čučnja, uzimanje predmeta sa poda iz čučnja i sl. Ali sad to sve radi, hoda dobro po neravnim podlogama ali još ne trči i nekad se sam saplete, pogotovo kad je umoran.

ako ste na većinu toga odgovorili sa DA, podhitno tražite logopeda i radnu terapiju...

dijete u toj dobi mora imati združenu pažnju.. znači primjer situacija... on želi neku igračku sa ormara.... iako ne zna govoriti, dijete urednog komunik.razvoja gledat će u igraćku., pa u vas... pa opet u igračku.... boriti se rukama i nogama da vam "pokaže" da želi baš to! geste prethode razvoju govora... kod takvog djeteta prvo je potrebno dobiti gestu,,, pokaz.prstićem, šakicom daj daj.. mogla bih vam dati puno savjeta aoli ne stignem toliko tipkati...
Ono što mene brine je što mislim da on mene ne razumije. Učim ga osnovnim stvarima - životinje, dijelovi tijela, odabir od dva predmeta ali imam osjećaj da on ne kuži što ja želim od njega i brzo se isfrustrira. Ne kuži što znači daj, lopta, nos, oko iako dnevno 100x radim s njim na tome