Stranica 17 od 298 PrviPrvi ... 715161718192767117 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 801 do 850 od 14859

Tema: Gimnazije i srednje škole

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Da ponovim, to ne postoji, nikad nije postojalo. Svi "podaci" o kvaliteti škola i sve rang liste su proizvod dnevnih novina.
    Da, koliko ja znam. Ali ako netko izjavi da je činjenica da neka škola ima najbolje rezultate mature, daje najuspješnije studente, itd. i to daleko ispred svih u HR, onda moram pretpostaviti da govori argumentirano i da ima podatke o školama koje mi ostali nemamo i bilo bi super da ih ti koji ih imaju podijele s ostalima.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Da, koliko ja znam. Ali ako netko izjavi da je činjenica da neka škola ima najbolje rezultate mature, daje najuspješnije studente, itd. i to daleko ispred svih u HR, onda moram pretpostaviti da govori argumentirano i da ima podatke o školama koje mi ostali nemamo i bilo bi super da ih ti koji ih imaju podijele s ostalima.
    To stoji!

Iako je i logično da škole koje upisuju najbolji učenici, nastave te učenike podržavat pa da oni budu ako ne najbolji ono barem jako dobri maturanti i studenti..
    No pri tome, a potaknuta cijelom ovom pričom o MIOCU ne bi li trebao biti cilj da jezičnu gimnaziju upisuju djeca kojoj najbolje idu jezici, kemijsku oni kojima ide kemija a Mioc oni kojima jako dobro ide matematika - a ne oni koji imaju 5.0?? Ovako dobijemo da Mioc može upisati dijete koje ima 5.o, a možda mu je baš petica iz matematike poklonjena ili nategnuta, eto da se ne kvari djetetu prosjek kad već ima sve druge petice, a tata je završio Mioc pa nek ide i sin... a ne upiše dijete koje je najbolje u matematici u generaciji, al eto ima jednu zaključenu četvorku (iz tjelesnog) jer se našla inatna profesorica koja mu nije htjela poklonit peticu..

Znam, znam, život nije fer, al eto, pričamo o nekakvom fer početku za našu djecu..

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj anin prvotno napisa Vidi poruku
    To stoji!

Iako je i logično da škole koje upisuju najbolji učenici, nastave te učenike podržavat pa da oni budu ako ne najbolji ono barem jako dobri maturanti i studenti..
    No pri tome, a potaknuta cijelom ovom pričom o MIOCU ne bi li trebao biti cilj da jezičnu gimnaziju upisuju djeca kojoj najbolje idu jezici, kemijsku oni kojima ide kemija a Mioc oni kojima jako dobro ide matematika - a ne oni koji imaju 5.0?? Ovako dobijemo da Mioc može upisati dijete koje ima 5.o, a možda mu je baš petica iz matematike poklonjena ili nategnuta, eto da se ne kvari djetetu prosjek kad već ima sve druge petice, a tata je završio Mioc pa nek ide i sin... a ne upiše dijete koje je najbolje u matematici u generaciji, al eto ima jednu zaključenu četvorku (iz tjelesnog) jer se našla inatna profesorica koja mu nije htjela poklonit peticu..

Znam, znam, život nije fer, al eto, pričamo o nekakvom fer početku za našu djecu..
    joj anin, a i ti si ga zabrijala bome.
    poklonjena il nepoklonjena petica iz matematike, sigurno da mioc neće upisati netko tko nema smisla za matematiku, zašto bi?
    mislim, kao da je neki kunst imati pet iz matematike u osnovnoj školi, bez da ti je poklonjena. ono, neš ti

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

E u vezi toga što je netko spmenuo da u Miocu u prvoj godini iz malo "poselektiraju" - pa to je isto čist logično...Ne očekujemo valjda da sva ta 5.0. djeca ostanu tamo sve 4 godine 5.0??
    Tamo se mora napravit neka selekcija da opet te ocjene budu od 1 do 5, da u svakom razredu ima i jednih i drugih...zato se stavi visok kriterij pa se djeca malo profiliraju, nije to niš novo..

Ja sam upisivala jednu klasičnu gimnaziju prije više od dvadeset godina u jednom provincijskom gradiću, i da svi najbolji su išli tamo, i većina mjesta je bila popunjena s 5.0 prosjecima ali upadali su i s jednom četvorkom. maksimum dvije.. I na prvog godini je došlo do toga da su u svakom razredu bile ocjene od 1 do 5, a neki su se i ispisali.. Brojni su se čudili al mora to tako biti, di ste vidjeli razred u srednjoj sa samim odlikašima...

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    poklonjena il nepoklonjena petica iz matematike, sigurno da mioc neće upisati netko tko nema smisla za matematiku, zašto bi?
    mislim, kao da je neki kunst imati pet iz matematike u osnovnoj školi, bez da ti je poklonjena. ono, neš ti

Bilo bi mi drago da sam zabrijala, al znam slučaj..i to ne jedan...nekima je Mioc obiteljska tradicija bez obzira na sklonosti djece.. Čini mi se da ti vjeruješ da svi roditelji prate i odobravaju interese svoje djece, ali nažalost nije tako..

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

X
    Vecina osmasa je skroz realna glede svojih ocjena i nece grlom u jagode.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Baš tako.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Reci to "neš ti" prosječnom djetetu! Stava si da je to tako lako i jednostavno i podrazumijevajuće..Ja mislim da nije i da postoje ocjene od 1 do 5..
    Uz ovu tvoju gore citiranu rečenicu ne treba se čuditi da su svi odlikaši u HR.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to je meni savršeno logično.
    meni ne, imajući u vidu način na koji je taj predmet bio izvođen u moje doba, a i većim dijelom sada u B školi

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Reci to "neš ti" prosječnom djetetu! Stava si da je to tako lako i jednostavno i podrazumijevajuće..Ja mislim da nije i da postoje ocjene od 1 do 5..
    Uz ovu tvoju gore citiranu rečenicu ne treba se čuditi da su svi odlikaši u HR.
    ja tebe ne razumijem
    pa prosječno dijete niti ne treba upisati najelitniju gimnaziju u gradu.
    i nisu svi odlikaši u hrvatskoj.
    ali i dalje stojim kod toga da petica u osnovnoj školi iz matematike je, za svako dijete koje teži upisu u gimnazijski program, da, baš tako - neš ti.
    mislim, i strukovne škole budu pune svake godine, ne?
    u njih se ne upisuju oni s 5.0, nije li tako?
    dakle, ima ih.
    dijete koje će upisati gimnaziju, koje želi upisati gimnaziju, uglavnom ima ili 5.0 prosjek ili vrlo blizu toga.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Prosjecnom djetetu stvarno nije problem imati pet iz matematike. Naglasavam, prosjecnom. Uz dovoljno truda, naravno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj enela prvotno napisa Vidi poruku
    Prosjecnom djetetu stvarno nije problem imati pet iz matematike. Naglasavam, prosjecnom. Uz dovoljno truda, naravno.
    u stvari, ovo potpisujem.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Of course
    Inače, ove godine je viši prag za splitku treću, odnosno MIOC, ali A. ga je prošle godine upisao sa 77.75 bodova. Ne mogu se sjetit gdje je bila granica, čini mi se negdje oko 77 bodova. Upisuje se 168 učenika.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja tebe ne razumijem
    Ostaćemo na tome da se ne razumijemo, nije ni nužno da svak svakoga razumije..

I ne ne treba svako biti u prilicu upisivat gimnazije ni obične ni elitne, pa nije ni srednja škola obavezna treba neko i krampat..

No ostaje činjenica da ima nerealno previše odlikaša, da se previše ocjena poklanja, i da ne gledaju svi roditelji realno interes svoga djeteta tako da DA, dolazi do upisa do kojih nije trebalo doći, na žalost po dijete koje je krivu školu upisalo, i na žalost po dijete kojemu je time mjesto uskraćeno..Ostaje i činjenica da tu, spominjanu "elitnu" gimnaziju ove godine nisu mogla upisati djeca sa jednom četvorkom iz nevažnog predmeta, bez obzira na izvrsnost u matematici, a jesu mogla upisati djeca sa 5.0 prosjekom koji nije morao značiti osobitu izvrsnost u matematici.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja ovo zbilja ne razumijem. Kaj nije prosječna ocjena upravo srednja tj 3? Kaj nije petica= izvrstan, čini mi se da riječ izvrstan i riječ prosječan nisu sinonimi!

Il mislimo da su nam prosječna djeca (većina) izvrsni!? O blago nama u Hr ako je tako bit ćemo Švicarska za čas

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nisu natjecanja jedino mjerilo, ali koga zanima...
    http://www.matematika.hr/natjecanja/domaca/2015/

http://natjecanja.hfd.hr/smotra_natj...ss_poredak.php

Niti radim u MIOCu, niti sam isla u MIOC, a vjerojatno ni moje dijete nece u MIOC. Ali, MIOC je MIOC :D

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anin, te dvije stvari nemaju veze jedna s drugom. Jedno je tvrdnja da prosječno dijete moze imati 5 iz matematike u osnovnoj školi, a sasvim deseto tvrdnja da ima previse odlikaša s predobrim prosjekom. Al te dvije stvari nisu međusobno povezane, ma kako se činilo da jesu.
    Posljednje uređivanje od marta : 13.07.2015. at 11:35

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nisu natjecanja jedino mjerilo, ali koga zanima...
    [

gle enela
    tesla se rodio u smiljanima, ne?
    dakle, ne mogu biti kriterij ni natjecanja ni najbolji rezultati državne mature.
    po meni, najbolji kriterij je PROSJEK ocjena državne mature. zar ne?
    i to trenutno guglam, al za sad mi ne ide

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja ovo zbilja ne razumijem. Kaj nije prosječna ocjena upravo srednja tj 3? Kaj nije petica= izvrstan, čini mi se da riječ izvrstan i riječ prosječan nisu sinonimi!

Il mislimo da su nam prosječna djeca (većina) izvrsni!? O blago nama u Hr ako je tako bit ćemo Švicarska za čas
    O čemu ti pričaš?

Pa tri je prosječna ocjena na faksu, i to nekim ne baš laganim fakultetima!

U osnovnoj školi - nikako. Osnovna škola = osnovno znanje, tu treba jašiti da djeca budu što bolja, baš zbog toga da ne budu ograničeni u kasnijem odabiru. Kužiš?

A i srednja nije daleko od toga. Zato me frka da moj E. ne odabere primijenjenu umjetnost, jer iz toga kasnije ne može upisati štajaznam PMF, a moglo bi se dogoditi da poželi.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vi se salite ?!
    to bi znacilo da u razredu mog sina ( 6 razred) od njih 26 , prosjecnih je 3 ( ili 4 nisam sigurna).
    u mojoj generaciji ( ista skola) od 30 u razredu samo je 4 ( ili 5 ) u 7 i 8 imalo odlican.
    U toj skoli cesto odlikasi sa svim odlicnim imaju vrlo dobar bas iz matematike.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tak i ja mislim ali u razredu mog starijeh ima poprilično dvojki - e to meni fakat nije jasno. ali očito ipak svi nemaju 5

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo, našla iz 2013. godine, prvih deset škola u hrvatskoj po prosjeku rezultata državne mature:

V. gimnazija Zagreb
    XV. gimnazija Zagreb
    III. gimnazija Split
    XVI. gimnazija Zagreb
    IV. gimnazija Zagreb
    I. gimnazija Zagreb
    II. gimnazija Zagreb
    VII. gimnazija Zagreb
    I. gimnazija Split
    Gimnazija J. Slavenskog Čakovec
    iz rijeke niti jedna u prvih deset.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 13.07.2015. at 11:43

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    tak i ja mislim ali u razredu mog starijeh ima poprilično dvojki - e to meni fakat nije jasno. ali očito ipak svi nemaju 5
    ma naravno da svi nemaju pet.
    oni koji će u gimnaziju, uglavnom imaju. i nije to ništa poklonjeno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Al stvarno se ne šalim. Tu osnovnu matematiku većina djece MOŽE savladati za odličan.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a ne upiše dijete koje je najbolje u matematici u generaciji, al eto ima jednu zaključenu četvorku (iz tjelesnog) jer se našla inatna profesorica koja mu nije htjela poklonit peticu..
    napišeš li ovo još jednom, ja ću je otići zadaviti

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne znam sto bih ti rekla . Kod nas niti dijete debelo nadareno iz matematike sa super klikerom za taj predmet nema odlican jer ne pise zadace. Iako mu je razina razumjevanja daleko ispred ostalih. Ali profa inzistira da on zadovolji formu, a on strajka jer mu je turbo dosadno pa onda ima sve odlican iz znanja , a jedinice iz zalaganja.
    Ostali ucenici , prosjecnih sposobnosti moraju imati i poseban kliker za matematiku jer za odlican treba se znati odgovarati i na trik pitanja.
    tako da uopce nije pitanje da li se moze savladati gradivo. Nego je pitanje sto se zapravo trazi ( i na koji nacin ) za odlican.
    Posljednje uređivanje od sirius : 13.07.2015. at 11:54

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Tu osnovnu matematiku većina djece MOŽE savladati za odličan.
    U teoriji vjerujem da da, ali u praksi nemaju sva djeca jednako dobre profesore niti svi profesori imaju jednake kriterije ocjenjivanja.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    niti svi profesori imaju jednake kriterije ocjenjivanja.
    Ovo je po meni ključan problem i glavni razlog zašto ocjene ne bi trebale biti isključivi kriterij kvalitete učenika pri upisu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

U teoriji vjerujem da da, ali u praksi nemaju sva djeca jednako dobre profesore niti svi profesori imaju jednake kriterije ocjenjivanja.
    Da mom malom matematiku predaje Toni Milun uz postovanje IP vjerojatno ne bi se mucio cijelu godinu i onda na kraju skolske godine odgovarao za trojku ( jer je bio izmedu dvojke i trojke).
    ( inace , on je po testovima darovit u matematici, a tokom godine ima i placene instrukcije kod profesorice matematike)

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pol ovih zagrebačkih škola koje je cvijeta stavila sam morala googlati - i ne samo to, kada sam našla ulicu, opet nisam znala gdje je - morala sam na google map - a jedno dijete mi se upisu sljedeće godine - ništa - morati će ili u V ili u XV - te barem znam gdje su

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Kad ovako čitam što pišete i gledam podatke o upisima pa FB, ispada da tih 5,0 odlikaša ima more... U našoj školi, već nekoliko godina unazad, od generacije učenika (njih cca 55-60) bude 1-2 odlikaša s 5,0. Sada ih je 7. razred s odličnim (prosjek 4,5 do 5,0) prošlo njih 8-9 u razredu (od 29 učenika). Ili su kod nas tupastija ili ljenija djeca ili kriteriji jako variraju među školama.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kod moje djece isto nema puno odlikaša s 5.0 prosjekom. Jednom je rekla ravnateljica da ih bude ukupno 10-15 u svim višim razredima (12 razreda).

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ali Zagreb ima 55.000 osmaša, a elitna srednja skola jedna.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 13.07.2015. at 12:32

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Da mom malom matematiku predaje Toni Milun uz postovanje IP vjerojatno ne bi se mucio cijelu godinu i onda na kraju skolske godine odgovarao za trojku ( jer je bio izmedu dvojke i trojke).
    ( inace , on je po testovima darovit u matematici, a tokom godine ima i placene instrukcije kod profesorice matematike)
    Ima i moj mlađi kliker za matematiku, odličan je logičar i kuži postupak, ali što mu vrijedi kad ga njegove smetnje čitanja unazade na svakom testu + nema on zicflajša ko stariji brat da sam od sebe piše zadaće... Ima tak visok faktor greške da je prava sreća da danas sutra ne bu gradil mostove... Svaki drugi bi se zrušil, he he he... Snaći će se klinci i naći sebi bolje mjesto negdje drugdje.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa Vidi poruku
    Vedran je u željenoj školi - prirodoslovna gimnazija V. Prelog.
    Čestitke
    I mi smo jutros posjetili Vukovarsku.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpuno si u pravu. Ne postoje kriteriji niti jasno određeni rezultati učenja. Ja govorim o gradivu koje dijete treba savladati i to može prosječno dijete.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    pa dobro. al po meni, opet nije za mioc. ako ima jedinice iz zalaganja, ne piše zadaće i sl.
    da je moj, ja mu sigurno ne bih mioc predlagala.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sam apsolutni pobornik prijamnih ispita, onako kako je nekad bilo 40% ocjene, 60% prijamni i eventualno dodatni bodovi. I za faks i za školu.
    Nedavno sam ispitivala nekoliko desetaka djece i bez konkurencije je najbolje bilo dijete iz velikogoričke gimnazije. U drugoj skupini od tridesetak djece je pak bio uvjerljivo najbolji iz zrakoplovne opet u VG, a odličan je bio i iz Ruđera dečko. Ima super djece po različitim školama. Statistički se ipak može reći da su u ZG najbolji iz XV, V, II, ta zrakoplovna isto daje odlične. Ne znam zapravo o ostalim školama izvan regije.

Ono što je upadljiva razlika zadnjih godina kod studenata u odnosu na nekad je da su nesamostalni i da su navikli na individualni tretman, što na velikim faksevima poput FER-a, ekonomskog, FSB-a, građevinskog i sl., nikako nije moguće. Tu onda budu užasno isfrustrirani pa možda ako vidite kod svoje djece da će se teško uklopiti u masu nevidljivih, možda da razmisle o manjim fakultetima. Ovo je užas. Tipa - jedan od dvjesto prijavljenih dođe s pričom - morao sam čuvati sestricu pa nisam mogo doći na ispit, dajte meni drugi termin, drugi ima sprovod, treći govori da ima disleksiju nek mu damo više vremena (nema nikakvu potvrdu, što da radiš...), četvrti nikako ne može na vrijeme ustati jer ima poteškoće sa spavanjem.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Čoksa, kak u Zg moze biti 55000 osmaša ako se u Hr godišnje u prosjeku rađa između 35 i 40 tisuća djece? Misliš u Hrvatskoj tolko djece a samo jedna srednja škola vrijedna pažnje?
    Posljednje uređivanje od marta : 13.07.2015. at 12:36

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Postavlja se pitanje, što je "elitna" srednja škola, i mislim da se krivo pretpostavlja da je to samo XV. gimnazija (iliti MIOC). Na onom cvijetinom popisu par postova ranije nabrojano je više zagrebačkih gimnazija koje su sasvim sigurno vrlo kvalitetne. Također mislim da je pogrešno usmjeravati dijete sa svim odličnim ocjenama da pod svaku cijenu ide u MIOC, ako mu primarni afiniteti nisu matematika/informatika, samo zato što se ta škola smatra elitnom.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa dobro. al po meni, opet nije za mioc. ako ima jedinice iz zalaganja, ne piše zadaće i sl.
    da je moj, ja mu sigurno ne bih mioc predlagala.
    ma kakav boziji MIOC , on ide u automehanicare (jer ne pise zadace iz drugih predmeta ima i drugih problema). :D
    Pricam samo o ocjenjivanju iz matematike jer je za matematiku iznimno darovit, sve razumije bez napora i truda, ali cak niti taj talent niko ne prepoznaje i ne potice jer ne zadovoljava formu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali ovdje nismo niti govorili o formi nego o sposobnosti, barem ja.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Marta, sori, na mobu sam pa ne vidim da nisam ispravila krivo napisano. To je broj za cijelu HR u 2013. Sad gledam, ove se godine broj smanjio za cak 10.000, pa je li to moguce?
    Ja ne mislim da je MIOC apsolutno najbolja skola u Zg, ali je vjerojatno najbolja za tu skupinu predmeta koja nadarenim matematicarima ide.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Zeza me internet na otoku, ni guglat ma miru na mozes

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zeza me internet na otoku, ni guglat ma miru na mozes
    Pa ti si luda ako si na otoku i samoinicijativno pri tome sudjelujes na ovom topicu

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ahahahhaha, marta
    i meni se tako iz ovog glupog grada čini

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ali ovdje nismo niti govorili o formi nego o sposobnosti, barem ja.
    Uzalud ti sposobnost kad su vanjski faktori takoder bitni (ako ne i presudni). Mislim na ocjenu i na usvojeno znanje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa ti si luda ako si na otoku i samoinicijativno pri tome sudjelujes na ovom topicu

ona se priprema za novu skolsku godinu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sirius, ne brini. jednog dana, kad se riješi svih tih škola, će smisliti nekakvu super ludu aplikaciju za mob i zaradit milijune dolara na njoj. tako ja njega nekako vidim
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 13.07.2015. at 13:00

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •