Stranica 50 od 110 PrviPrvi ... 40484950515260100 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,451 do 2,500 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zbog čega bi ateisti trebali znati vise od vjernika?
    ima tu neko logično objašnjenje?

ili je objašnjenje, da je vjerovanje standard, a ateizam devijacija, pa se onda ateisti moraju "iskupljivati" nekakvim kao znanjem?

u zapadnoj demokraciji je sekularnost standard, a vjera privatna stvar. I to je jedna od boljih stvari koje nam je društveni razvoj od francuske revolucije do danas donio. Odnosno uopće jedan od temelja demokracije koju danas imamo.
    tko ne razumije vrijednost sekularizma, neka malo baci pogled na bliski i srednji istok i kolone ovih nesretnih ljudi na granicama europe.
    mozda će mu nešto postati i jasnije.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Cvijeto, imala si sreće.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Potpis pod seni. Ovaj pristup "pa šta će loše tamo naučiti, upiši ga" mi obično prodaje ekipa koja zapravo sa crkvom kao takvom, pa ni ovom fašističkom izvedenicom iste kakvu mi u Hrvatskoj imamo, nema nikakvih problema. Ja bih voljela da vjernici, glasni, tihi, oni koji u crkvu idu i ne idu, svi oni koji imaju male privatne bogove, shvate da mi ateisti mirno i nimalo manje kvalitetno živimo i bez toga. I naša djeca isto. I ne treba mi dijete širiti "znanje" slušanjem svjetonazora s kojim mu se roditelji suštinski ne slažu. Faktografski će savladati kroz život i knjige i roditelje što je religija. Ako će se jednog dana iz ovog humanističkog rakursa i odgoja naglo preobratiti i postati vjernik, pa dobro. Vidjet ćemo onda što i kako. Ako bi njegova vjera sa sobom nosila ono što trenutno organizirana religija nosi, a to je represija ljudskih prava, doživjela bih to kao roditeljski poraz. A sve dotlen, citirala bih velikog hrvatskog pjesnika M.Kekina https://www.youtube.com/watch?v=_sVrOJWl750
    Posljednje uređivanje od sasa : 06.09.2015. at 10:30

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku

Osim toga smatram da dijete samo treba izabrati da li će biti vjernik ili ne, a ne njegovi roditelji. Usporkos tome što sam zakleti ateista. I ne bih me bolilo da moje dijete odluči drugačije od mene.
    safran, ako sam dobro upratila, ti živiš u njemačkoj. vjerojatno kao i ja imaš puno bolja iskustva s temom vjeronauka, nego sto je to u hrvatskoj.

no, ova tema djetetovog izbora me kopka već od prije nešto stranica kad su cure pisale o tome.
    na žalost sad ću samo haiku, ali čim stignem vise.

ja uopće ne vjerujem, da dijete bira hoće li biti vjernik ili ateist. odnosno preciznije rečeno, ono to uopće ne može. naprosto ne može.
    to je jedan mit, koji je u zadnje vrijeme jako rasprostranjen , a i jelte dobro zvuci, zar ne? demokratski, ap i slično.

no kao sto netko reče, ja kao stara juulovka, mislim da to dijete naprosto ne može, jer nema zrelosti da tako nešto uopće može odlučiti. Može ono naravno izabrati u tehničkom smisli, ono kao hoćeš li radje brokulu ili karfiol.
    ja se u sebi uvijek nasmijem, kad mi kažu dijete je samo odlučilo da vjeruje ili ne vjeruje.

odluciti, izabrati da li si ateist ili vjernik možeš u zreloj, odrasloj dobi.

Do tada "biraš" ili (u najvećem broju slučajeva) ono sto su tvoji roditelji, ili u društvima kao sto je naše momentalno, zbog raznih drugih "razloga"....

tako da je bolje biti iskren prema sebi i reci:
    ne želim da se dijete osjeća izdvojeno, bude na hodniku...i slicno
    nego se zamajavati
    da dijete tu nešto "bira".
    ne bira,
    naprosto zato,
    jer to nije u stanju.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Eto cure, potpis na sve vas - sillyme, seni, Jelena i sasa
    seni, ja sam napisala zdravoseljacki ovo o izboru, al ti to tako lijepo kazes
    i da, stvarno mislim da nije na djetetu da bira
    sasa i meni je Mile

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i da, ziher ce vjernik svom djetetu dati na izbor - mozes ici, a i ne moras na vjeronauk
    ako ne ides, pa vidjet ces kako to ateisti...
    je, rajt...

do prije nekog vremena ja sam bila ono, pa mozda bog postoji, malo razmisljala o tome (ali uvijek imala prezir prema vjerskim institucijama - svima odreda)
    danas, sto vise o tome razmisljam, sve sam blize apsolutnom ateizmu
    ponekad, ali samo ponekad, padne mi na pamet misao: "mozda ipak postoji ono nesto vise"
    ne mislim pritom na boga ili stajaznam...zapravo ni sama ne znam na sto mislim...
    uglavnom, ta misao mi se javlja sve rjedje i sve krace se zadrzava
    i zato sam napisala da ne bih bila bas sretna da mi dijete bude vjernik
    kad odraste i ako ipak odluci tako, prihvatit cu taj izbor, kao i svaki drugi
    al bilo bi mi draze da to ne bude izbor moje djece

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

https://www.youtube.com/watch?v=qtPrgJMJWKM -

obožavam Kekina! svaku mu riječ potpisujem, crkveno zvono na ovim prostorima ima jedan drugi prizvuk, koji ne možemo, ne smijemo ignorirati.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Svaka čast Kekinu.
    I vama. Ali...
    Jako je teško raspravljati sa ljudima koji ...uf, kako to reći...gledaju samo sa svojih pozicija. I, nekako ne žele drugoga razumjeti.
    Ni prihvatiti.

Ni staviti se u cipele malog 6 ili 7 godišnjaka koji ne smije na neki sat zajedno sa svojim sasvim novim kolegama. Jer, u prvom razredu je samo to bitno. Taj maleni čovjek, prvašić. Ne vjeronauk. Ni roditeljski nazori, bili oni ispravni ili pogrešni, sa bilo čije pozicije gledano. Nebitno.

A ako bi taj vjeronauk, pohađajući ga u zemlji gdje ga gotovo svi pohađaju, toliko utjecao na dijete koje doma nije vjerski odgajano, onda taj odgoj i nije baš nešto kvalitetan.

No dobro, ja sam to tako u sebi percipirala, gledajući svoje dijete u toj situaciji. I misleći prvenstveno na njega. Moje poznavanje mise je na nivou da moram gledati u druge kad se dignuti, a kad sjesti no, nikada ne bih rekla da Boga nema. Od kuda ja to mogu znati?

Onaj osjećaj koji me obuzme u crkvi možda je od ljepote građevine, a možda ipak
    Ili onaj osjećaj u oluji force 9 na Sjevernom moru kad je molitva itekako dobro došla...

Uvijek se trudim ostaviti sve opcije otvorene. Ali, ja sam ionako čudna, drugačija, malo neprilagođena, no nisam loša, naprotiv, rekla bih . Danas sam baš ispovjedalački nastrojena

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mora biti jako ugodno kupati se i tolikoj samoispravnosti.
    Ipak nema potrebe da se zali moje dijete koje ne ide na vjeronauk. On se s time sasvim dobro nosi. A da se ne nosi ne bi bio problem u roditeljima koji tjeraju mak na konac nego u sustavu koji ne postuje sekularno nacelo. Tako da bas vi koji moje dijete zalite u svojoj samoispravnosti nosite dio odgovornosti jer u najmanju ruku ne vidite nisa problematicno u sustavu koji diskriminira (medju ostalima) ateiste.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Jedno moje dijete je samo odlučilo da ne ide na vjeronauk poslije 2. razreda ( to sam napisala na prethodnoj strani) i naravno da nije išao.

A i ti se osjećaš ugodno u svojoj samoispravnosti, vidim to Valjda i ti to vidiš za sebe.

O tvom osjećaju diskriminiranosti ću malo razmisliti. I o osjećaju diskriminiranosti mojih roditelja kad sam morala učiti Obranu i zaštitu. Nije bio izborni predmet Uvijek je netko diskriminiran...

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Beti ta vrsta relativiziranja je stvarno nepotrebna.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hm beti
    Evo ja pokušavam razumjeti tvoju poziciju i tvoje cipele. I sasvim je dobro razumijem.
    ti si donijela odluku za svoje dijete iz tebi važnih i ispravnih razloga. I to je tvoje pravo, a bome i dužnost.
    evo ja sazimam, ispravi ako je nešto krivo:
    ne bi se nikada usudila reci da boga nema
    volis crkvene gradevine
    najbitnije ti je da tvoje dijete na svakom satu bude sa svojim razredom
    sve pet
    sasvim razumljiva odluka da pošalješ dijete na vjeronauk

no ja nešto drugo ne razumijem. po čemu je ta tvoja pozicija šira, sveobuhvatnija od pozicije:
    osobe a koja je uvjereni vjernik i sretna, da dijete u školi obavi vjeronauk, a ne u slobodno vrijeme popodne
    osobe b koja šalje dijete na vjeronauk zbog tradicije, a sama nije vjernik, ali ima sakramente
    osobe c koja je ateist, ali ne želi da dijete bude na hodniku
    osobe d koja je ateist i misli da će dijete s hodnikom moći nositi
    i svih daljnjih osoba sa njihovim individualnim razlozima...

da li su te tvoje "pozicije" (za razliku od drugih) tako sveobuhvatne i široke?
    da li su tvoje cipele nosači aviona ili ipak samo ljudske cipele, kao i ove gore nabrojene?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Beti, po cemu si ti sad pomirljiva, a mi nismo. Nitko se nije maknuo od svog ishodista.

1.) treba li dijete odgajati da prihvaca argument vecine?
    2.) nisu roditelji krivi za izdvajanje, nego sustav, a ponesto i ravnatelj skole, a ponajvise nerazvijeno civilno drustvo,
    3.) Gingerina djeca su u paralelnom sustavu vrijednosti koji se propagira na nastavi nastala protiv bozje volje, a roditelji su grdo zgrijesili i nisu se pokajali
    4.) ako netko ima interesa za svjetske religije, nek uci kad bude zreo za to

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku

A ako bi taj vjeronauk, pohađajući ga u zemlji gdje ga gotovo svi pohađaju, toliko utjecao na dijete koje doma nije vjerski odgajano, onda taj odgoj i nije baš nešto kvalitetan.
    hm, ovo je jedan od već počesto viđenih argumenata, koje ja svrstavam pod spin, ili ti prodavanje muda pod bubrege.

Sto ne bi djeci u školskoj užinu davali kolu ili pivo. Jer ako će to ugroziti njihovu prehranu, onda ona i nije bogzna kakva

sto ne bi profesorica etike pričala da su recimo romi manjevrijedan narod. Jer ako će to ugroziti vas odgoj zasnovan na humanizmu, onda dragi roditelji, pa i nije vam nešto taj vas odgoj

nastavite niz

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku

Ni staviti se u cipele malog 6 ili 7 godišnjaka koji ne smije na neki sat zajedno sa svojim sasvim novim kolegama. Jer, u prvom razredu je samo to bitno. Taj maleni čovjek, prvašić. Ne vjeronauk. Ni roditeljski nazori, bili oni ispravni ili pogrešni, sa bilo čije pozicije gledano. Nebitno.
    tvrditi da se drugi roditelji ne stavljaju u cipele svog djeteta je prilično hrabro. I prilično netočno.
    uz to nemaju sva djeca iste cipele. Ima tu različitih brojeva, uskih, širokih nogu, visokih, niskih ristova...

Nastavak sljedi...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jutarnjem prva vijest stara 7 mjeseci:
    Izvor (tj. jedan od izvora)
    http://www.berliner-zeitung.de/berli...,29787266.html

Jutarnji:
    http://www.jutarnji.hr/izbjeglice-u-...iran-/1411244/

Datum pristupanja
    Jul 2015

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    i da, ziher ce vjernik svom djetetu dati na izbor - mozes ici, a i ne moras na vjeronauk
    je, rajt...
    Moj pokojni tata je znao reći "Koga se u crkvu tjera, taj se Bogu ne moli", pa nikada nije mene ili brata tjerao niti na vjeronauk niti u crkvu. Majka još manje... A opet, mi smo primili sve sakramente, udala sam se u crkvi, volim posjetiti jednom na godinu Mariju Bistricu, slavim vjerske blagdane, ali nećete me vidjeti kako "ližem oltare" svake nedjelje, svetke i petke, jer i tu se držim one "Vjeruj, vjeruj, vjeruj, ali ne pretjeruj". U srednjoj školi nisam išla na vjeronauk nego na Etiku, koja me oduševila, ali nisam zbog toga prestala biti katolik. Moja djeca imaju pravo izbora i odabrale su vjeronauk. Ali one su još male, pa je tu još rano za govoriti koji će njihov izbor biti... Ono što sam zapravo željela reći jest da smo mi IPAK, svidjelo se to kome ili ne, većinom katolička zemlja, pa se sustav tome prilagođava. Ne vidim u tome ništa loše. Ali opet smo i demokratska zemlja koja dopušta i drugačija razmišljanja. Osobno sam protiv i zbilja sam na roditeljskim sastancima i sastancima Vijeća roditelja ustrajala na tome da se pod svaku cijenu vjeronauk kao izborni predmet stavlja ili kao predsat ili kao zadnji sat, pa da djeca koja ga ne pohađaju ili dolaze u školu kasnije ili idu kući ranije. Osobno mi je nedopustivo da dijete sjedi na hodniku dok traje predmet na kojeg nije upisano, a bome mi je i glupa ona teza koju sam ovdje negdje vidjela "Upiši ga, pa nebu mu niš"?!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    je, rajt...
    ja sam vjernica (ili "vjernica", whatever) koja je djeci dala na volju da idu ili ne idu na vjeronauk

u razredu moje kćeri se troje djece ispisalo s vjeronauka u trećem razredu osnovne škole
    naprosto su djeca pretrpana obavezama, a vjeronauk je izborni predmet, nema tu velike mudrosti

nakon razdoblja u kojem mi je bilo svejedno, sad smatram da vjeronauku nije mjesto u školi
    i apsolutno se slažem da djeca ateista ne trebaju ići na vjeronauk, ne vidim baš nikakvog smisla u tome

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Šafran, shvatila sam sto mislis. Smeta mi taj stav da bi trebao znati vise. Zasto guras da svi moramo biti zainteresirani za katolike? Ne samo zainteresirani, nego znati i vise? Zasto nevjernici ne bi bili superiorni u poznavanju stranih jezika? Ili prirodnih znanosti? Ili u programiranju? U muzickoj skoli imas dva sata tjedno instrument. Pa je l nije ljepse i korisnije ako si nadaren muzicirati? Mislim, odakle ta ideja da svi zelimo znati o katolickoj vjeri i da smo svi zainteresirani za tuđu religijsku kulturu?

Stvar kulture Jelena. Ukoliko već živiš u Njemačkoj, stvar je kulture poznavati i povijest te zemlje da bi mogao bolje razumjeti kulturu, običaje, vjerovanja naroda te zemlje sa kojim koleriraš svaki dan, a onda tek krenuti u iznošenju mišljenja o zemlji ili narodu. Nitko nije pusti otok Jelena. Malo sam iznenađena sa ovom tvojom opaskom.
    Jednako vrijedi i za hrvatsku i katoličanstvo. Kao i za kulturu i vjeru mojih prijatelja i poznanika, čije poteze i načine pri običnom posjetu i druženju ne mogu razumjeti ukoliko ne uzmem u obzir njihova uvjerenja bilo potekla iz običaja, tradicije ili vjere. Ili se ti družiš isključivo samo sa ateistima?

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Stavljanje evolucije i teologije u isti koš u smislu: eto svatko izabere ono sto mu se sviđa je naprosto pogrešno.
    otprilike, kao uspoređivanje gravitacije i toga da li ti se vise sviđa da vinci ili rubens.
    Tko stavlja evoluciju i teologiju u isti koš?

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Zbog čega bi ateisti trebali znati vise od vjernika?
    ima tu neko logično objašnjenje?

ili je objašnjenje, da je vjerovanje standard, a ateizam devijacija, pa se onda ateisti moraju "iskupljivati" nekakvim kao znanjem?

u zapadnoj demokraciji je sekularnost standard, a vjera privatna stvar. I to je jedna od boljih stvari koje nam je društveni razvoj od francuske revolucije do danas donio. Odnosno uopće jedan od temelja demokracije koju danas imamo.
    tko ne razumije vrijednost sekularizma, neka malo baci pogled na bliski i srednji istok i kolone ovih nesretnih ljudi na granicama europe.
    mozda će mu nešto postati i jasnije.

U Njemačkoj konkretno, mislim da to znaš, se itekako uči u školama o 3 dominante religije svijeta. Ali, uči se u religijama, ne o oskrvljenosti djece umjetne oplodnje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mislim da je korisnije raspravljati o shopping kraljici nego o tome zasto u udzbeniku stoji da smo mi koji se ne molimo prije jela svinje.
    Ovo nije istina. Udžbenici vjeronauka stvarno bi mogli biti i bolji (ovo definitivno nije topicda se o tome raspravlja) ali kad nije istina, treba i to napisati.

Mene je u ovih 8 godina koliko imam djecu u školi puno više smetalo to što se sadržaj koji pripada u katolički vjeronauk sustavno nameće kroz udžbenike drugih predmeta, naročito hrvatski i povijest, često i drugi predmeti, npr.glazbena kultura. To mi se ne sviđa iako su moja djeca išla na vjeronauk. Idealno bi bilo da se nastava vjeronauka odvija u prostorima vjerskih zajednica, a ne u školama, ali ako već ima u školi ( kod nas je u školi dostupan i vjeronauk za vjernike muslimane) nek bar udžbenike oslobode većinskih vjerskih sadržaja.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

safran, ako sam dobro upratila, ti živiš u njemačkoj. vjerojatno kao i ja imaš puno bolja iskustva s temom vjeronauka, nego sto je to u hrvatskoj.

no, ova tema djetetovog izbora me kopka već od prije nešto stranica kad su cure pisale o tome.
    na žalost sad ću samo haiku, ali čim stignem vise.

ja uopće ne vjerujem, da dijete bira hoće li biti vjernik ili ateist. odnosno preciznije rečeno, ono to uopće ne može. naprosto ne može.
    to je jedan mit, koji je u zadnje vrijeme jako rasprostranjen , a i jelte dobro zvuci, zar ne? demokratski, ap i slično.

no kao sto netko reče, ja kao stara juulovka, mislim da to dijete naprosto ne može, jer nema zrelosti da tako nešto uopće može odlučiti. Može ono naravno izabrati u tehničkom smisli, ono kao hoćeš li radje brokulu ili karfiol.
    ja se u sebi uvijek nasmijem, kad mi kažu dijete je samo odlučilo da vjeruje ili ne vjeruje.

odluciti, izabrati da li si ateist ili vjernik možeš u zreloj, odrasloj dobi.

Do tada "biraš" ili (u najvećem broju slučajeva) ono sto su tvoji roditelji, ili u društvima kao sto je naše momentalno, zbog raznih drugih "razloga"....

tako da je bolje biti iskren prema sebi i reci:
    ne želim da se dijete osjeća izdvojeno, bude na hodniku...i slicno
    nego se zamajavati
    da dijete tu nešto "bira".
    ne bira,
    naprosto zato,
    jer to nije u stanju.
    Da, slažem se djelomično.

Dijete ne može, ne u dječjoj dobi, apsolutno točno, iz gore već tvojih navedenih razloga.

Ali na dijete se može utjecati i može ga se formirati, roditelj, prijatelji, društvo u cijelosti. Kako od kuće ponese određene manire, tako ponese i uvjerenja.

Znamo također da indoktrinacija najbolje uspijeva od najranije dobi. U punoljetnosti je već pomalo kasno.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

Mene je u ovih 8 godina koliko imam djecu u školi puno više smetalo to što se sadržaj koji pripada u katolički vjeronauk sustavno nameće kroz udžbenike drugih predmeta, naročito hrvatski i povijest, često i drugi predmeti, npr.glazbena kultura. To mi se ne sviđa iako su moja djeca išla na vjeronauk. Idealno bi bilo da se nastava vjeronauka odvija u prostorima vjerskih zajednica, a ne u školama, ali ako već ima u školi ( kod nas je u školi dostupan i vjeronauk za vjernike muslimane) nek bar udžbenike oslobode većinskih vjerskih sadržaja.
    Ooo, da. Naročito u - gle slučajnosti! - udžbenicima za 1. razred osnovne škole. Vjerski blagdani, slike svećenika i križeva, sve onako "usput". Priroda i društvo, hrvatski, pa likovni...
    O raspelima u gotovo svakoj učionici u školi i na vidljivom mjestu u školskom predvorju, da ne govorim.
    Povrh toliko vjerskih sadržaja, zaista ne vidim smisla da dijete ateista još upisuje i vjeronauk. Školski sustav će ga dovoljno indoktrinirati i bez tog "izbornog" predmeta.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

posve se slažem s Peterlin

i baš sam htjela napisati, vezano uz odgoj djece u vjeri ili ateizmu - u obitelji imam slučaj dečka koji je ozbiljno razmišljao o svećenićkom pozivu (prije nekoliko godina), a sad je ateist

druga osoba, odrasla u ateističkoj obitelji, je postala vjernik

možemo mi odgajati, utjecati, nadati se da će djeca slijediti naš primjer, ali katkad bude upravo suprotno od očekivanog

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    možemo mi odgajati, utjecati, nadati se da će djeca slijediti naš primjer, ali katkad bude upravo suprotno od očekivanog
    Da, razmišljam isto u tom smjeru, sječem jedino ekstremizma, fanatizam i droge u korijenu, čak i u običnoj konverzaciji koju slušaju, posebno starija koja najednom ima uvo ko planinu na sve o čemu odrasli pričaju. I opet se samo nadam, krajnji rezultat još nepoznat.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Seni i Sasa, jako lijepo vas je čitati, kad već nemam vremena sama pisati.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ajme ne stignem sad sve citat samo da pozelim srecu sutra Ginger curici za 1.dan skole, sve ce to biti dobro.
    javim se veceras kad sve procitam ako stignem jer smo uzbudjeni zbog skole

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ovo nije istina. Udžbenici vjeronauka stvarno bi mogli biti i bolji (ovo definitivno nije topicda se o tome raspravlja) ali kad nije istina, treba i to napisati.

Peterlin, stavila sam link par postova kasnije gdje sam napisala da nije zbilja udzbenik, vec radni listic u pitanju. Ja nisam nikad vidjela neki demanti ili ispriku. Mozda je bilo.

Šafran, ja za stranca sasvim dobro poznam njemacku kulturu. Recimo da sam iz zezancije rijesila test za integraciju 100% za neko smijesno vrijeme, mislim za trecinu. Nisam zato trebala ici na vjeronauk. Citam njemacke autore, gledam kvalitetne emisije, bila sam u gotovo svim vecim gradovima i poznatijim galerijama, znam nabrojati iz glave desetak nobelovaca, poznajem dobro Njihovu klasicnu glazbu, ali sam gledala i novije autore poput Stockhausena i da ne nabrajam. Slicno i s hrvatskom kulturom.
    I dalje mislim da je jednako vrijedno poznati ciklus nekog proizvoda od sirovine do odlaganja, razlike izmedju nacionalnog automobila kao i poslanicu svetog pavla korincanima. I ne dajem nikako prednost religiji pred tehnikom ili necim drugim ako govorim o kulturi naroda.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Peterlin, ponovo linkam, a ako nije istina rado cu vidjeti demanti jer je uistinu uzasno:
    http://m.tportal.hr/vijesti/385346/P...-prascice.html

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Peterlin, ponovo linkam, a ako nije istina rado cu vidjeti demanti jer je uistinu uzasno:
    http://m.tportal.hr/vijesti/385346/P...-prascice.html
    Ovo je stvarno prestrašno, prvi put vidim ovaj tekst i "lekciju". Prestrašno.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj LEIRmam prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što sam zapravo željela reći jest da smo mi IPAK, svidjelo se to kome ili ne, većinom katolička zemlja, pa se sustav tome prilagođava. Ne vidim u tome ništa loše.
    Mi smo u prvom redu ipak sekularna zemlja, bar bi tako trebalo biti

LEIRmam i n.grace, vi ste svojoj djeci dali na izbor, ali sa bolje startne pozicije, rekla bih
    I niste rekli - nemojte ici (na tu razliku sam ukazivala)

Lili, hvala, sretno i tvojoj curici (ne treba mojoj nista vise nego tvojoj, bez obzira na ludu mater )

Za sve ostalo i dalje potpisujem seni, sasu i Jelenu

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Peterlin, stavila sam link par postova kasnije gdje sam napisala da nije zbilja udzbenik, vec radni listic u pitanju. Ja nisam nikad vidjela neki demanti ili ispriku. Mozda je bilo.

Šafran, ja za stranca sasvim dobro poznam njemacku kulturu. Recimo da sam iz zezancije rijesila test za integraciju 100% za neko smijesno vrijeme, mislim za trecinu. Nisam zato trebala ici na vjeronauk. Citam njemacke autore, gledam kvalitetne emisije, bila sam u gotovo svim vecim gradovima i poznatijim galerijama, znam nabrojati iz glave desetak nobelovaca, poznajem dobro Njihovu klasicnu glazbu, ali sam gledala i novije autore poput Stockhausena i da ne nabrajam. Slicno i s hrvatskom kulturom.
    I dalje mislim da je jednako vrijedno poznati ciklus nekog proizvoda od sirovine do odlaganja, razlike izmedju nacionalnog automobila kao i poslanicu svetog pavla korincanima. I ne dajem nikako prednost religiji pred tehnikom ili necim drugim ako govorim o kulturi naroda.
    Ovo na linku nije udžbenik nego radni listić koji nije prošao nikakvu kontrolu ili nadzor. Očito su roditelji reagirali budući da ih je zasmetalo (i to oni koji svoju djecu šalju na nastavu vjeronauka) jer to je stvarno ružno i neprikladno. Nadam se da je osoba koja je to osmislila već pobrala posljedice od strane svojih nadređenih. Tja, tu je možda i manja kontrola (ne znam kako se zapošljava vjeroučitelje) pa se može dogoditi svašta. Po mom mišljenju - razlog više da se nastava vjeronauka vrati u okrilje župa, gdje joj je i mjesto.

S druge strane, imali smo već teme o greškama u udžbenicima (koji su pod nadzorom) a loš nastavni materijal nije nikakva novost niti je rezerviran za nastavu bilo kojeg pojedinog predmeta, pa bio to i vjeronauk.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ooo, da. Naročito u - gle slučajnosti! - udžbenicima za 1. razred osnovne škole. Vjerski blagdani, slike svećenika i križeva, sve onako "usput". Priroda i društvo, hrvatski, pa likovni...
    O raspelima u gotovo svakoj učionici u školi i na vidljivom mjestu u školskom predvorju, da ne govorim.
    Povrh toliko vjerskih sadržaja, zaista ne vidim smisla da dijete ateista još upisuje i vjeronauk. Školski sustav će ga dovoljno indoktrinirati i bez tog "izbornog" predmeta.
    Ateisti neće svoje dijete upisati. O upisu će razmišljati "neopredijeljeni", ljudi iz miješanih brakova - npr. ovakvi kao ja koji imaju bračnog partnera kojem to puno znači, kao što je mm-u puno značilo vjenčanje u crkvi (a ja nisam katolkinja, nisam krštena niti prošla i jedan sakrament osim vjenčanja) ali kad iskreno razmislim, ne mogu se danas svrstati ni u ateiste, to mi jednako ne paše kao ni organizirana religija. Eto, takvi razmišljaju o upisu djece i takvi su skloni razmišljati u stilu da tu nema štete. Pravi ateisti tu nemaju dilema, isto kao ni pravi vjernici. Ovakve "divlje loze" (a ima ih puno - ja bih rekla da je to većina, ljudi koje je organizirana vjera očešala kao dio kulturne tradicije) razmišljaju o tome i važu "za" i "protiv".

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ateisti neće svoje dijete upisati.
    Znam da neće. Referirala sam se na neke ranije postove, koji su sugerirali da bi dijete trebalo ići na vjeronauk kako bi steklo "širu sliku".

Sa svoje strane, nisam uopće imala nikakvih dilema oko (ne)upisa, ali moram reći i to da sam čak i ja od svoje obitelji (bez katoličke tradicije) dobivala sugestije u stilu "nemoj ga izdvajati" i "neće čuti ništa loše". Od poznanika i prijatelja sam čula kakvim su pritiscima roditelji izloženi u pojedinim školama kako bi dijete ipak upisali na vjeronauk (naravno - jer je školi lakše kad su svi upisani, nego voditi računa o jednocifrenom broju djece s rupom u rasporedu).

Opet, od prijatelja čija djeca idu na vjeronauk, čujem uglavnom nezadovoljne komentare na račun vjeroučitelja i koncepta nastave. Djeca na kraju u nekom trenutku odustaju od školskog vjeronauka, iako dolaze iz obitelji kojima je stalo do vjerskog odgoja. Cijela ta priča oko vjeronauka postavljena je naopako.

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ginger, kod nas je bilo najjednostavnije moguće objašnjenje, nismo vjernici i ne idemo u crkvu pa ni ti nećeš ići na vjeronauk (jer je to izborni predmet). I njemu je to bilo skroz normalno, nije to dovodio u pitanje (iako je bio jedini u razredu). Već sam prije pisala o tome, kod nas je to prošlo skroz glatko. Mlađi je imao brata ispred sebe pa se i njemu to podrazumjevalo. Ne znam, meni bi sve drugačije od toga bilo licemjerno. Ja ne znam kako bi odlazak na vjeronauk objasnila sebi i djeci (muž razmišlja identično) .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ateisti neće svoje dijete upisati. O upisu će razmišljati "neopredijeljeni", ljudi iz miješanih brakova - npr. ovakvi kao ja koji imaju bračnog partnera kojem to puno znači, kao što je mm-u puno značilo vjenčanje u crkvi (a ja nisam katolkinja, nisam krštena niti prošla i jedan sakrament osim vjenčanja) ali kad iskreno razmislim, ne mogu se danas svrstati ni u ateiste, to mi jednako ne paše kao ni organizirana religija. Eto, takvi razmišljaju o upisu djece i takvi su skloni razmišljati u stilu da tu nema štete. Pravi ateisti tu nemaju dilema, isto kao ni pravi vjernici. Ovakve "divlje loze" (a ima ih puno - ja bih rekla da je to većina, ljudi koje je organizirana vjera očešala kao dio kulturne tradicije) razmišljaju o tome i važu "za" i "protiv".
    Ovo je ziva istina i kod nas slicna komb inacija kao kod tebe peterlin.
    moram priznat ja se slazem s tobom safran beti ....u jednakoj mjeri me odbija organizirana religija al i ateizam.ne volim krajnosti ni u cemu.

safran sta ce bit da si me se sjetila?

Ginger ma kakva luda mater

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I kud bas od svih nadjete Kekina?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bas zato sto sam zivjela u 100 % ateistickom okruzenju do rata nekako ne bih to htjela za dijete.neka vidi i cuje i drugu stranu na doziran nacin a ne da se osjeca na necijjem vjenncanju u crkvi ko da je s marsa.tako sam se ja osjecala jer nikad nisam isla u crkvu mislim ne idem ni sad al bar se znam prekrizit na pravu stranu ha ha i ajd uz malo pogledavanja sa strane skuzim kad se dizem i sjedqm npr na v jencanjima. A dok sam bila mladja bas sam se nekako bojala uopce u i kao ono neki strani teren knedla u grlu strah od nepoznatog...hvala ne bih za svoje dijete.pisem naravno o svom iskustvu.

ajme tipfelera..
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 07.09.2015. at 00:07

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bojala uopce UCI...

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa tu se apsolutno slažem. Samo što o davanju prednosti jednom znanju pred drugim nije bilo ni govora.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    safran sta ce bit da si me se sjetila?
    Bila jednom jedna tema gdje smo pisali o moru, Dalmaciji, divljim plažama, nešto si u zanosu pisala, teška romantika mi ostala u sjećanju pa mi ovaj tvoj avatar iskočio kad smo bili na jednoj

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Odrasla u ateistickoj familiji
    Sa nekih 12-13 godina SAMA odlucila upraznjavati vjeru i prakticirati molitvu

Roditelji nisu branili ali se jesu cudili...
    Ne bih o tome sto meni znaci vjera
    Mom starijem djetetu pak ne znaci puno
    Mlade nije relevantno jer je premalo
    Muz isto kao starije dijete
    I što sad?
    Mi živimo bez problema u takvoj kombinaciji, niti spominjemo posebno moje vjerovanje ni njihovo nevjerovanje
    Hocu reci da je za mene to pitanje stroge privatnosti,osobna stvar.

Za vjeronauk smatram da mu je mjesto van skolskih klupa.
    Za djecu ateista mi je jedino ispravno da ne idu na vjeronauk buduci se to kosi s njihovim zivotnim svjetonazorima a time dijete moze dobiti zbunjujuce poruke.

O religijama dijete treba u nekoj dobi znati ponesto svakako, iz opce kulture.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

nikako se ne slazem s beti i safran. vjeronauk se ne upisuje da dijetee upozna religiju. toga na vjeronauku nema. kao vjernik mogu reci da sam nakon 3 godine vjeronauka razocarana nepoznavanjem osnova vjere kod djece koja su koncem prosle godine pricescena, te glupostima o kojima su pricali na skolskom vjeronauku. bilo bi i kod mojeg tako da doma ne razgovaramo.
    i nikako ne shvacam prijedloge da ateisti upisuju dijete na vjeronauk da malo vidi kako je to ili da se ne osjeca izolirano.
    a jednako tako ne shvacam svrhu vjeronauka u skoli osim politicke. zalosno je da nasa djeca zbog takvih igara moraju ispastati i biti oznacena i prozivana

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Safran, vec smo napisali, ne radi se o znanju. Vjeronauk nije predmet gdje se djecu uci o religiji na bazi opce kulture. Ponavljam uguglaj kurikulum, osnovna skola, vjeronauk. Ne znam kako linkati na mobu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Evo, i magriz ti kaze. Jedino sto ja sshvacam one koji upisuju dijete a vjeronauk da se ne osjeca izolirano. Osjetljivo dijete, ako je jedino, ako skola nema rijeseno cuvanje...
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 07.09.2015. at 07:03

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Bila jednom jedna tema gdje smo pisali o moru, Dalmaciji, divljim plažama, nešto si u zanosu pisala, teška romantika mi ostala u sjećanju pa mi ovaj tvoj avatar iskočio kad smo bili na jednoj
    A tako ajd bas mi je drago da sam asocijacija na krasne divlje plaze. Ja cak pomislila da nije rijec o nekom zgodnom frajeru jer se sjecam one teme u kojoj su nam se ukusi podudarali ha ha

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Safran, vec smo napisali, ne radi se o znanju. Vjeronauk nije predmet gdje se djecu uci o religiji na bazi opce kulture. Ponavljam uguglaj kurikulum, osnovna skola, vjeronauk. Ne znam kako linkati na mobu.
    pandan bi bilo da se na matematici uci O matematici. sto je to i cemu sluzi. ali djeca uce matematiku. ne o njoj. isto tako i vjeronauk. uci se vjera. trebalo bi. u praksi se crtaju slicice a kasnije laprda o glupostima

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

govorim o skolskom vjeronauku. koji ponavljam, nema svrhe osim politicke

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •