meni to vise izgleda, kao da su se veliki malo previse zaigrali, te se sve otelo kontroli....
Da
Ne, iako imam mogućnosti
Ne, jer nemam mogućnosti
Ne znam
meni to vise izgleda, kao da su se veliki malo previse zaigrali, te se sve otelo kontroli....
Ja dobivam poriv da kažem šafran da u ovom momentu stvarno nije vrijeme razglabati o situaciji na taj način.
I, uostalom, što znači ova zadnja rečenica?Jel ona iz Hrvatske ili iz Njemačke? Jel ona po difoltu bolja od sirijske profesorice njemačkog rođene u Njemačkoj? Ne kužim.Dok u Njemačkoj ni profesorica njemačkog iz Hrvatske, rođena u Njemačkoj ne može dobiti bolji posao od mjenjanja pelena jasličarima.
Jesi li htjela reći da nema posla? Da je posao tete u jaslicama neki niži posao? Sva sam u upitnicima.
A na koji to naćin bi se trebalo razglabat? Lijepit srdaca?
Pričate o stvarima sa tolikom samouvjerenošću o kojima imate iz do sada napisanog, samo blagu predodžbu..Mislim da bi se više trebala zamislit nad ovom Cvijetinom floskulom što je napisala, nego mojim.
Mah, ustalom zaboravi, ništa više nisam željela reći. Gubljenje vremena.
Zašto si sva u upitnicima? Šafran je posve jasna. Hrvatica rođena u Njemačkoj. Profesorica njemačkog jezika.
O, ima posla u Njemačkoj, ALI ( veliki ali). ne na radnom mjestu za koje ima diplomu. Jer, posao mijenjanja pelena u jaslicama je manje plaćen posao nego profesorski. Nije bitno da li je niži, nije ono što diploma kazuje da može i nije ista plaća
Svatko ima pravo pisati kako hoće, jer u ovoj ili bilo kojoj situaciji svoj je problem svakome najpreči.
A samo je dala primjer kako Njemačkoj baš i ne trebaju stranci sa diplomama. Prava replika na cvijetin post.
Ovisi valjda i o kojoj diplomi je rijec.
Bar je tako u Hrvatskoj.
Safran, ja nisam u tvojim cipelama da bih te shvatila ali koliko god se trudim slabo mi ide. Jezi ga
A da njemacka nece iskoristi srucnjake koji su odlucili na ovaj ili onaj nacin otici iz Sirije neces me uvjeriti nikako. Jer i nase uzima. Tu kremu smo i mi budale sto ne uzimamo.
Obrazovanog lijecnika nije njemacka odbila ni dok nismo bili u EU dapace uzimala ih je bez previse upitnika. Znam hrpu informaticara, znanstvenika koji zive.
To sto prof njemackog mozda nije trazeno zanimanje mislim da nema veze s prilivom izbjeglica.
Struke koje nisu trazene ili ce se krenuti nekim drugim poslovima koje nisu ni do koljena njihovom obrazovanju ili ce se okrenuti socijali.
Kad je ta ista njemacka primila nase ljude i ljude iz BiH bome oni strucni su radili u struci, a npr. ekonomisti su recimo cistili pogon mercedesov nocu. To sto su bili uspjesni ranije nije pomoglo.
I ja kao ni vecina forumasica te ne moze shvatiti. Imam osjecaj da stitis vise njemacko pitanje od samih njemaca. Bas da ce njemci propasti zbog svih izbjeglica koje ce primiti tesko mogu prihvatiti.
Nisu ni propali ni nakon ujedinjenja s DDRom. A bome su svi njurgali da oni samo zele socijalu. Da ce zapadna njemacka samo za njih raditi i da ce ih to otjerati u propast. Svi se sjecamo i toga.
Posljednje uređivanje od spajalica : 24.09.2015. at 17:55
Posljednje uređivanje od Jurana : 24.09.2015. at 18:04
Kada i gdje sam ja to uvjeravala Spajalice?
Ali naravno da sam reagirala na cvijetinu floskulu.." na kraju će vjerojatno u njemačkoj ostati, što bi se reklo, "krem de la krem" izbjeglica, sirijski profesori i doktori. ovi ostali će biti vraćeni, raspoređeni, we."
I Interesantno, tebi to ne grebe uši, ali ovo što ja pišem da. Tebi to nije bezobrazno? Reći ovo za zemlju koja prima najviše izbjeglica i politčkih migranta po glavi stanovnika (uz Švedsku) i koja krpa svaku nastalu rupu u EU?
I evo opet, koja većina forumašica? Vas pet, šest nazivaš većnom od koliko ono, 1500 aktivnih članova. Malo čunda i iskrivljena slika koja se sorry ,ali osijeti skoro na svakoj temi.
Ne kužim niti ja kako je Beti 3 skontala u dlaku o čemu govorim, a živi u Hrvatskoj i nikad u njenim postovima nisam čak niti naslutlia da se kiti titulom intelektulane elite.
A ovo da štitim njemačka pitanja više od samih Nijemaca još jednom pokazuje koliko slabo poznajete tematiku o kojoj pišete.
No, toliko od mene, sorry Spajalice, ali fakat nemam više volje. Misim kud bi došla kad bi išla replicirat na svaku floskulu. To mi nema smisla.
Ne moras se odmah toliko razljutiti. Citam topik ali ne stignem postati. Pa eto sad ulovih vremena. I ono sto danima citam ili bolje receno shvacam iz tvojih postova napisah.
A to je Beti skuzila sto ti zelis reci a ja ne, ili mozda jos poneka forumasica od njih 1500 je isto prihvatljivo. Mozda se vozimo razlicitim kolosjecima pa nikako da se ulovimo.
A da sam intelektualna elita nisam. Nisam ni blizu toga. Samo obicna zena koja je zavrsila faks i radi svoj posao od 7-15. A da poznajem ljude nema veze s elitom. Mozda sam samo drustvena.
Posljednje uređivanje od spajalica : 24.09.2015. at 18:20
Pa ja priznajem da pisem floskule. Pojma nemam sta ce bit i piskaram ovdje. sta ja znam, pa to sam i napisala. A cini mi se vrlo vjerojatno ono sto ti nazivas floskula. Sto i jesu, da se razumijemo. Da ce se azil odobravati kao i do sad - izbjeglicama. Iz Sirije, a ostale ce deportirati.
I stvarno ne razumijem zasto je problem raspravljati o necemu i ako se ne slazemo? A nit ja imam podatke o tome da ce njemacki bdp ostati isti, a bome ni ti da ce njemacku unistiti ( karikiram) ovaj izbjeglicki val. Ono, citamo neke tekstove svi, razmisljamo i raspravljamo.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 24.09.2015. at 18:41
Okej, dobro, ali hebi ga poslušajte barem onda o čemu govorim, razmislite, šta pucate omdah na slijepo. AKo išta trudim se biti objektivna i uvijek sagledavati situacije iz nekoliko aspketa. Ja izbjegavam isto tako diskutarti previše o hrvatskim pitanjima. Otišli smo pred 15 godina, prilike su se drastično promjenile. Jedno je što meni priča moja mama, šogor, prijateljica, a druga stvar je živjeti tamo, biti dušom i tijelom 24/7 prištekan na životne uvijete i sve životne prilke. Blagladne i godišnje šta sam ne dole, ne računam. Nije dovljno. Oism nekih bazičnih usporedbi. Novinske članke isto ne uzimam zdravo za gotovo.
Mislim čovječe, Sasi nie jasno sto uopce radim u toj crnoj Njemačkoj kad mi je tako loše, Spajalica pak smatra kako zastupam njemačka pitanja gorljivije nego bilo koji Nijemac, Cvijeta i Jelena me po pitanju izbjeglica smatraju centralnim desničarom. Smijeh čovječe. A ja sam i Nijemac i Hrvat i spomenuh to i socialdemokrat od rođenja valjda.Javim se kad se ohladim, pod struoj izbjegavam diskutirati, to ne nosi nikad ništa pozitivno.
šafran, moj je post bio sarkastičan. meni je savršeno jasno što svi imigranti traže u njemačkoj. i izbjeglice. i zašto tamo ostaju. pritom mislim i na ljude s naših prostora.
Pošto o tome nema još ništa u našim medijima, jer se radi o internoj politici, a ukoliko nekoga zanima danas je Merkel dogovorila interni paket trajne pomoći od 670 eu po tražitelju azila, a za djecu bez pratnje odraslih 35 mil. eura za savezne zemlje Njemačke, ali i pooštravanje uvijeta za dobijanje azila.
Osim toga Kosovo, Alabanija i Crna Gora su navedene kao mirne zemlje za izbjeglice. Drugim riječima svi ono koji su došli iz ekonomskih razloga biti će vraćeni nazad. Samo ove godine je u Njemačku sa Kosova ušlo oko 100 000 izbjeglica.
Njemačka je širom otvorena za političke izbjeglice, ali ne i za ekonomske. Pruža zaštitu onima kojima zaptita treba, ali to ne znači zaštitu od ekonomskih uvijeta.
Od 1953. - 2014. 4,1 mil. ljudi je zatražilo azil. Od tih 4, 1 milona u zadnjih 25 godina je bilo 3,2 miliona zahtjeva za azilom u Njemačkoj.
Opet, ukoliko nekog zanima aktuelle zahlen zu asyl
Pitanje je naravno koje mnogi postavljaju zašto bi i da li bi Njemačka morala prihvatiti ekonomske izbjeglice, tj. imigrante uz sve one koji se dnevno slijevaju iz ostatka Europe.
Mjesečno naravno, ne godišnje, noćas sam spavala dva sata pa nije čudno. Uglavnom će staviti na raspolaganje 4,1 miliarde euro za tražitelje azila,počevši od 2016.
Posljednje uređivanje od šafran : 25.09.2015. at 18:44
Za druge zemlje ne znam, ali u Njemačkoj vraćanje ekonomskih izbjeglica ide brzo i jednostavno. Policija dođe po njih sa jednosmjernom avionskom kartom i posjedne ih na avion za dominicilnu zemlju. Poltičke izbjeglice se ne vraćaju dok traje ratno stanje.
Good luck sa otkrivanjem domicilne zemlje! I sa avionskim prijevozom desetina tisuća ljudi!
Čuj tako se ne želim razgovarati, da li uopće znaš o čemu govoriš? Mislim da ne znaš, niti najmanje. No, od mene toliko. Pozdrav.
meni je užasno žao svakog tko pješsči s djecom na rukama bez obzira bio iz bangladeša ili sirije.
a politički mislim da je ovo osveta grčke za bankrot i da se nije otelo kontroli nego je namjerno pušteno
baš me zanima kako će Srećko filozof opravdati ovaj njihov manevar kad sve izađe na vidjelo
Posljednje uređivanje od pikula : 25.09.2015. at 21:33
otkrivanje domicilne zemlje je jako jednostavno u praksi
dok ne zamoli vode ne dobije e sad ako zamoli na sirijskom arapskom odlično
gukne li albanski, a ne razumije sirijskog prevoditelja fijuuu
kad sjedi netko pod lampicom više nema muljanja tj. rijetki su ti đejms bondovi baš da će smuljat imigracijsku policiju pa oni ih po nosu znaju tko je tko
ahahahaha kako smo ubacili Srećka Horvata u ovu temu? i to Čadežov osvrt?
Šafran, bez namjere da te ubijem u pojam ( doduše ni ne mislim da ćete bilo koji komentar osujetiti) ali osobno imam dojam da se stalno pozdravljaš, a onda opet javljaš kako bi nekima od nas pojasnila kako ti jedina kužiš stvari.
što bi bilo ok, ali ja naprosto u tvojim postovima ne nalazim te fakten i daten na koje se pozivaš.
Morati ce biti rijesenje. Jest da nije jeftino ni jednostavno slati ekonomske izbjeglice kuci, ali je svakako jeftinije nego ih ostaviti u njemackoj i zaltat jos neko vrijeme 670€ mjesecno. A odakle su....pa prvo ga valjda normalno pitaju. I ajmo reci da kaze "iz Sirije". Pa iz kojeg sela/ grada. Pa kako es zove ulica koja es kriza sa xy ulicom itd...itd. Pa malo o povijesti, pa ce mozda biti i native speaker pristuan....Ako ne zna, onda bi mu bilo preporucljivo da kaze odakle stvarno je, pa se vrati doma, nego da izmisli neku novu laz. Ako je dobro slagao, onda ostaje))
Posljednje uređivanje od Uh-puh : 26.09.2015. at 06:43
Ono što neki na ovom forumu nazivaju raspravama nema veze sa onim što rasprava jest, iako je ovdje postala općeprihvaćena ćinjenica i vrijednost da je takav naičn komunikacije ispravan, čak poželjan.
A to je toliko duboko pustilo korijenje, da neki više toga nisu niti svjesni. Šteta. Uvijek to zaboravim, ali uzet ću to ubuduće u obzir, nema frke.
Sasa pa ni ja u tvojim, vec odavno, ali sarkastičnih i provokativnih uleta kod tebe u potocima. Možda da se spustiš malo sa tihs vojih visina, ha šta kažeš? Osim toga ako se ti možeš praviti da razumiješ napisano samo po potrebi, pa mogu onda valjda i drugi.
Pcelice, a što misliš kako je to Njemačka rješavala zadnjih 25 godina? Točno ovako kako je Pikula opisala, koliko god možda zvuči banalno. Ono što se nekad čini najkomliciranije, često je u svojoj suštini vrlo jednostava stvar. Jedino što će se morati povećati broj službenika koji će radit na tome i što to sve ne plaća sveti Petar, već ide sve iz proračuna, i 4 miliarde, plus ostali troškovi koji će tek doći s obzirom na 800 000 kojih se očekuje, koji neće otić dodouše u minus, ali crna nula ne gine ne samo za sljedeću godinu, već i za naredne, to se sad već zna.
Inače ovo za Grčku je točno, svi znaju tko je na samom početku zeznuo stvar.
Mene bas briga tko ce ih i kako slati kuci.
Samo neka dodu do tocke koju su si zacrtali u glavi , pa neka ekipa tamo odluci sto ce sa njima.
Jer ono sto mene najvise ( i zapravo jedino ) brine je da se ekipa osjetila da je pozvana da dodu u zemlje Evrope, a Hrvatska im se nasla na putu. Meni je najgori scenari taj da oni nezadovoljni zaglave u Hrvatskoj i ne mogu dalje. Jer tada ce ljudi u Hrvatskoj ( uz svoju najbolju volju) " dobiti po repu" . Niti krivi niti duzni. Jer nemozes nezadovoljnu masu koja zeli dalje drzati mirnom na malom prostoru.
Zaključak komisije je da će se formirati hot spotovi u Italiji i Grčkoj. Kada, kako, hmmm nema odgovora.
Čini mi se, da će ovo još dugo biti prilično zeznuta situacija. A kako će Hrvatska u tome svemu proći, mislim da ni zvijezde ne znaju, pogotovo ako se otvori smjer kroz Bosnu. Mislim da je novinarka Puljiz na Tportalu, dobro sažela situaciju.
Sami povrat velikog broja ljudi, ako do njega dođe, biti će pak druga prilično zeznuta priča. Sami fizički čin vraćanja ljudi koji ilegalno prelaze granicu, kako se dosada radilo, nije neki kunst. Javnost te ljude nije ni vidjela, bio ih je mali broj, bili su statistika. Nije bilo ni slika ni rasprava po medijima, zapravo kao običan građanin nisi morao ni znati da se to događa.
Doduše pred nešto godina, vraćali su avionom jednog Afrikanca kojem je odbijen azil, čovjek se otimao u avionu i vikao, pa su mu zalijepili lijeplivu traku preko usta. I čovjek je umro.
e onda više nije bilo jednostavno... Zgrožena javnost, udarni naslovi, propitivanje metoda, da li su službenici krivi, da li je to umorstvo...
Naravno kad se hoće, sve se može. Možeš potrpati 30.000 ljudi u specijalne avione (dosada je Austrija u tu svrhu koristila normalne avionske linije sa putnicima), u specijalne vlakove koje će morati specijalno osigurati, da ljudi ne iskaču van, ili već neka slična riješenja.
no pošto se ovaj put radi o do sada neviđenoj količini ljudi, koja će se vraćati, ako će se vraćati, ta će akcija biti vidljiva, praćena od medija, diskutirana i komentirana.
u najboljem slučaju doći će do poprilične polarizacije javnog mijenja (kada su preko Beča prolazili prvi vlakovi sa izbjeglicama za Njemačku, a ljudi, Crveni križ, Caritas su ih snabdijevali vodom i hranom, 20000 ljudi je demonstriralo ZA pomoć izbjeglicama)
u najgorem slučaju, može doći i do nemira i do smrtnih slučajeva..... Itd.
Uopće ne želim zamišljati slike po novinama, pa usporedbe tih slika npr. takvih nekih osiguranih vlakova, sa slikama od prije 60ak godina.
pa ovdje i u školama kada djeca s profesorima razgovaraju o temi, kompariraju slike Orbanovih žica sa slikama iz 2. svjetskog rata.
mislim da će se akteri zaduženi za povrat, a i za ove najavljene kampove u Grčkoj i Italiji, dobrano, dobrano preznojiti, dok ne smisle scenarij, kako da izvedeš povrat ljudi, a da to baš ne bude vidljivo...odnosno da ono što bude vidljivo "oko promatrača previše ne šokira".
ono kad vuk mora biti sit a koza cijela.
dosad to očito Europi još nije uspijelo.
http://www.zeit.de/thema/fluechtlinge-in-europa
pod točkom Faktencheck:Flüchtlinge
je nabrojeno 26 predrasuda, te odgovor na njih. Klika se od jedne točke na drugu.
pod točkom 15, ili 16 je koliko to košta Njemačku u odnosu na cjelokupni buđet.
Seni, nemrem naci...
Inace....khm,khm... zasjela sam na kompjuter sa tipkovnicom…pa da ofrljim!
Da se osvrnem da daten, zahlen, fakten koje se traze od safran. Neke brojkice su se vec spomenule , ali vise od toga zahtjeva ohoho vremena, pa se prema mom skromnom misljenju nije fer pozivati na to.
I safran je jos blaga s obzirom na to sto se moze reci o etnijama u Njemackoj i Austriji, ali kao sto sam vec rekla, netko tko zivi u Hrvatskoj ne moze steci taj dojam i onda kad se covjek pokaze kriticki nastrojen prema tim etnijama, ispada homofob ili covjek lisen empatije. A razloga ima. Razmisljala sam jos ranije da se potrudim i stavim par linkova da vam ilustriram na sto mislim, sta se ovdje u nekim etnickim udrugama desava i na koji nacin djeluju, ali na njemackom su, pa ih ne mogu svi procitati, a s druge strane su prilicno zestoke stvari i ispala bi u najmanju ruku homofob i netko tko generalizira (radi se o islamskim ekstremistima). Al to su realni ljudi, realna desavanja, realne situacije i realne sprance po kojima neke etnije zive, to se desava, tu i u ovom drustvu u kojem zivimo! No kad ih se imenuje, imam osjecaj da se karakter osobe koja ih je spomenula vise stavlja u pitanje jer je ajme meni, progovorila nesto ruzno o nekim drugm ljudima, nego sto se razmislja onome sto pise. Eto, samo moj dojam.
Svaki covjek reagira i agira sukladno svojoj slici o realnosti, o svijetu u kojem zivi, sukladno zbroju njegovih iskustava (bla). I gledano s tog aspekta, sve ove ekonomske izbjeglice se mogu shvatiti. Mogu se donekle shvatiti i neki koji zive od socijalnih primanja i ne zele raditi. Jednu samohranu majku npr. koja odluci ne raditi, nego zivjeti od socijalne pomoci mogu shvatiti bez obzira koje je nacionalnosti, ali odusevljeno pozdraviti nekoga tko dolazi u zemlju sa namjerom da zivi od socijalnih primanja ili nekoga koji vrijedno radi na natalitetu i napravi cetvero ili petero djece za koje nije u mogucnosti skrbiti…e pa brate mili, to mi nemora biti bas super. Ne ljute me, al nemam bas razumijevanja za to.
Ono sto mene razbijesni su ta ekstremno-islamisticka djelovanja unutar Asutrije/Njemacke. Kako moze bilo tko imati obraza zivjeti u jednog stranoj katolickoj zemlji i zastupati i siriti misljenje da sve ne-pripadnike islamske vjere treba pobiti??!!
Jednom nam je na fax dosao predstavnik jedne turske udruge i pricao kako se oni bore za svoja prava u Austriji i nepravda…i nedaju nam sagradit onu dzamiju i bla. I pitam ja njega, da li bi katolici imali ista prava u Truskoj, da li bi se katolicima odobrilo ono sto turska zajednica trazi u Austriji. Tip se stiltao i nakon pa ovo…pa ono…morao odgovoriti sa ne (jedva).
Daleko od toga da ima mnogo izbjelgica koje ove gore navedene teme ne interesiraju, koji jednostavno zele bolji zivot…al ja se bojim ovih o kojima pisem.
Ispricavam se na duzini posta
![]()
Pa svako normalan se boji, ili bar nije ravnodušan prema tima o kojima pišeš, ali to isto tako nije razlog za poopćavanje.
Osim toga, takvih ima i među nama, samo im daj priliku.
Zašto spominješ homofobiju u ovom kontekstu? Homofobija je netrpeljivost prema homoseksualnim osobama, možda si mislila na nešto drugo.
Ksenofobija je mislila, pretpostavljam![]()
Hvala Danka! Antrofobija - pardoncek.
Mojca, jesam li ja generalizirala ili sam napisala da ima ovakvih ili onakvih?
eh sad....sta je tocno? never mind, znamo sto sam mislila
![]()
aa, ksenofobija je tocnije
Ja bi se na ovom mjestu samo još kratko vratila na članak što je linkala Angie na prethodnim stranicama, Milana Račića ekonomiste i pravnika:
Pobornici otvaranja vrata širom tvrde da imigranti donose energiju ekonomijama Europske Unije koje su na kraju snaga te za pozitivan primjer daju Kanadu i SAD. No, svi koji dolaze na vaša vrata nemaju jednake namjere. Velika većina američkih i kanadskih imigranata dolaze sa legalnim vizama i u potrazi za boljim mogućnostima zapošljavanja. S druge strane, ovi dečki jure glavom bez obzira prema zemljama s najvećim socijalnim naknadama što nam sugerira da ekonomska revitalizacija tih zemalja nije visoko na listi njihovih prioriteta.
Interesantno je da se razlika izmedju postotka zaposlenih imigranata iz Europske Unije (75.5%) i onih koji nisu iz EU-a (50.2%) najviše vidi u Švedskoj gdje su socijalne naknade najviše, a razlika je još veća u usporedbi sa populacijom švedske nacionalnosti (31.1%, sve Eurostat 2013). Problemi koji se vežu uz integraciju imigranata koji ne dolaze iz Europe bili su jedan od glavnih razloga nasilnih prosvjeda u stockholmskim predgrađima 2013. godine, što je pogodovalo usponu antiimigracijske stranke Švedskih demokrata koja je sada najpopularnija stranka.
O ovome se za sada najmanje govori u javnosti. Ukoliko i spomeneš g. Račić je već u svom tekstu naveo, vrlo točno, što se događa. Ili dolazimo do asocijacija i paralela sa ratnom i poslijeratnom Europom.
Samo isto tako već sutra javno mijenje može krenuti u sljedeći ekstrem.
Jer zbilja, kako zadržati nezadovoljne ljude na malom prostoru bez izgreda, čak i nemira kažu pesimisti.
Makar opet, možda se svi iznenadimo kažu optimisti.
Ili ipak human nature i velike brojke, kažu realisti.
Ja bi naravno voljela da optimisti budu u pravu, tko ne bi.
Prema prvim statistikama u prvom polugdištu je knap 400 000 tražitelja azila u EU. Dvije trećine od njih su zatraženi u Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji.
U apsolutnim brojakma svaki drugi tražitelj azila je između 18 i 34 godine, svaki peti mlađi od 14 godina.
U Njemačkoj je zahtjeva za azilom za djecu najviše u EU, zatim u Poljskoj i Španjolskoj.
Uzroci tome su najvjerojatnije različite rute dolaska i zemlje iz kojih tražitelji azila dolaze. Svaki treći tražitelj azila u Italiji dolazi iz Nigerije, Gambie ili Senegala. Puno očeva bez familija je došlo šreko sredozemlja.
Od 154 000 ljudi u Njemačkoj koji su zatražili azil u prvoj polovici godine, svaki drugi je iz Sirije, Kosova ili Ablanije.
Njemačka je velika pa ne mogu tvrditi da baš nigdje nema i ovdje takvih usporedbi u razgovoru sa profesorima, ali i nastavnici u školama i profesori na sveučilištima su samo ljudi, biračko tijelo, sa svojim osobnim mišljenjima i stavovoima. Ali nekako sumnjam da im je to u opisu školskog programa. Ali čovjek nikad ne zna, ima svega.
Ali ono čime se bave njemački službenici trenutno je recimo, kako zbrinuti delikventu maloljetnu mlađariju koji su tražitelji azila recimo npr. iz Maroka i Alžira koji su stigli ovamo, pa se grupiraju po gradu njih 40tak za sada šeću po Bremenu i rade ne baš djetinjaste probleme. U životu nisu navikli na ništa do li krasti, drogirati se i biti nasilni, ne poznaju niti priznaju pravila. To je recimo također jedna stvarna slika tražitelja azila, a ne poopćavanje. Osim toga, svi znamo koliko su prve 3 godine presudne za psihofizički razvoj djeteta, također i narednih 3, pa opet narednih tri. Koliko je bitan odgoj i usađivanje vrijednosti i kada se sa time počinje da bi se dijete formiralo u društvo integriranog mladog čovjeka i koliko je teško ispravljati kasnije krvie drine, često na žalost i nemoguće.
Neki predlažu zatvorene domove, međutim znaju da to nije rješenje, izolirati ih iz društva, potencijalno nasilje od drugih pak prema toj mlađariji. Početi ih odmah, sad istog časa integirati (makar tu o integraciji nema govora dok se ne riješe problemi droga da bi se sa njima uopće moglo početi raditi pedagoški) a tek imaju status tražitelja azila, nemaju ga još, a i svima je jasno da to ne samo da košta resursa, kojih često nedostaje i za vlastitu mladež sa takvim problemima, to i traje posebno odvikavanje od droga i delikvencije, i još se radi o mladeži u zenitu puberteta i izlasku iz njega (16, 17, 18). A opet sa druge strane predstavljaju stvarnu prijetnju stanovnicima tog grada. I ništa, za sada ih policija redovno skuplja, odvodi u službu za pomoć mladež u nevolji, otkuda oni opet odu i igra počinje ispočetka.
I sad naravno da nije dužnost, osim moralne, ali ljudski je pomoći.
Da li je govoriti o ovom vrlo stvarnom problemu huškanje, ksenofobija, centar pa desno, naravno da nije.
Kao što ni asocijaciji i paraleli sa ratnom i poslijeratno EUropm ovdje, u ovoj situacijiI baš i nije mjesto. Gledajući samo stastiku i udio djece u njoj, poslijeratna Europa u tom smsilu se neće dogoditi.
Šafran i Uh-puh, jako mi se sviđaju vaši postovi na ovu temu, baš nekako uvijek kažete ono o čemu ja mislim, ali ja to ne znam tako lijepo sročiti. Veliki like!
ako moje visine s kojih treba da se spuštam čini to da ne želim tolerirati da se u ime nekakvog očuvanja vrijednosti puštaju ljudi da pate i umiru, s tih se visina neću spuštati. ljudska se povijest nagledala previše takvih scenarija gdje su se borci za vrijednosti i tradiciju na kraju priče uvijek pokazali običnim braniteljima malih i niskih i vlastitih, da ne kažem narcističnih i još prostije ekonomskih interesa. i kad su se žene borile za pravo glasa i kad su se crnci borili za slobodu i kad se danas homoseksualci bore za svoja prava, uvijek su argumenti isti. uvijek se bojimo za naše vrijednosti i strahujemo što će im se desiti. odbijam uključiti se u tu manipulaciju strahom i bez obzira na sve probleme koje naše društvo može očekivati, a svjesna sam ih barem približno, niakda neću u promrzlim ljudima koji pješače tisućama kilometara od svojih kuća vidjeti teroriste, a da bih se sama osjećala bolje, dok se zapravo uglavnom bojim za svoj lifestyle. koji dobrim dijelom počiva ( ne mojom direktnom odgovornošću) na patnji trećeg svijeta. mali pop kulturalni štiklec- shakira je prije papinog govora otpjevala imagine there's no religion.
A tko pušta ljude da umiru, Sasa?! Kako se ova kriza nastavlja ispostavlja se da ima među ovom masom ljudi zaista svakakvih ljudi (pa i onih koji ne prezaju pred ničim, npr.uzeti tuđe dijete i vikati da je njegovo kako bi se dobilo mjesto u vlaku, a kasnije odbaciti to dijete) i nije svakome razlog puta borba za goli život. Crnci i emancipacija sa ovom temom zbilja nemaju nikakve veze... Bar je to svima jasno.
Pa ako znas da ljudi putuju gumenjacima po Mediteranu u pokusaju da se domognu Europe i ne cinis nista, onda ih pustas da umiru. Ako se navija za zatvaranje granica, a ne bi li se te ljude osujetilo u pokusajima da odu iz ratnih podrucja onda ih pustas da umiru. I naravno zaboga da medju 3 milijona ima svakakvih ljudi, pa vjerovatno i onih koji ne prezaju ni pred cim. Bilo bi sigurno i medju "nasima". No kakav je to argument za bilo sto??
Ukoliko nisam nigdje jasno napomenula, moje brige i postovi se odnose na ekonomske izbjeglice. Ratne me ne brinu- treba ih zbrinuti i raspodijeliti na drzave. Mozda ce jednog dana biti napravljena statistika koliko je u ovoj selidbi naroda zaista bilo ratnih izbjeglica.
A i mnoge druge stvari ce vrijeme pokazati.
Nitko nije neosjetljiv na situaciju, nitko nije niti rekao da treba zatvoriti granice i poslati ih sve kuci, ali je i malo "ruzicasto" ne konstruirati neku realnu sliku situacije i njenog moguceg razvoja, staviti naocalice i pricati ugl. o humanizmu bez zadrske.