Vidi rezultate ankete: Biste li pružili sklonište izbjeglicama kod sebe?

Glasači
90. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da

26 28.89%
  • Ne, iako imam mogućnosti

33 36.67%
  • Ne, jer nemam mogućnosti

21 23.33%
  • Ne znam

10 11.11%
Stranica 26 od 55 PrviPrvi ... 16242526272836 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,251 do 1,300 od 2743

Tema: Lica djece migranata s novinskih naslovnica

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa možeš me nazvati kratkovidnom, ali to i dalje ne mjenja sve činjenice koje niti približno ovdje nisu dotaknute, sa kojima vjerujem ne raspolažeš s obzriom na tvoj zaključak, a kamoli promatrane sa više aspekata.
    Inače, osnova za dobijanje Azila u njemačkoj nisu ekonomski razlozi, baš naprotiv. Osim toga upravo su pooštreni u Njemačkoj.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Pa možeš me nazvati kratkovidnom, ali to i dalje ne mjenja sve činjenice koje niti približno ovdje nisu dotaknute, sa kojima vjerujem ne raspolažeš s obzriom na tvoj zaključak, a kamoli promatrane sa više aspekata.
    Inače, osnova za dobijanje Azila u njemačkoj nisu ekonomski razlozi, baš naprotiv. Osim toga upravo su pooštreni u Njemačkoj.
    da, spomenula sam VW baš zato što ga se ti uopće nisi dotakla, a vidim da inzistiraš na činjenicama.
    u ekonomskom smislu je to vrlo važna stvar, možda vas njemački mediji drže u izolaciji?
    evo ja ne živim u njemačkoj, pa ne znam, a stvarno me zanima.
    molim te da mi razjasniš kako će se njemačka izvući iz udara na auto industriju, hoće li biti otpuštanja radnika (2% radne snage radi u auti industriji), hoće li morati seliti proizvodnju u još jeftinije zemlje ili će zbog ekonomskih i demografskih učinaka uvesti radnu snagu?
    Posljednje uređivanje od betty blue : 10.10.2015. at 10:17

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj LEIRmam prvotno napisa Vidi poruku
    Iz Safraninih postova (i linkova koje stavlja) vidi se da poznaje tematiku, u konačnici shvatila sam da živi u Njemačkoj, argumenti su joj odlični, neovisno dijelim li njene stavove ili ne. Baš mi je super kako se rasprava razvija i čovjek iz nje može zbilja puno naučiti (moje je znanje, primjerice vrlo manjkavo, pa zato i ne komentiram previše. Iznijela sam svoje mišljenje i to je to). Bilo bi mi iznimno žao da Šafran ode sa ove teme, nadam se da se neće dati isprovocirati povremenim upadicama . A bome niti posla za moderatorice na ovoj temi nisam vidjela, bar ne na račun Šafran...
    X

Priznajem da mi uopce nije jasno zasto se rasprava svako malo zaostri, tim vise jer su nam stavovi u nacelu isti.
    Nisam odavno tu bila, mozda su nesuglasice s drugih tema preseljene i na ovu...

Svakako, i ja se nadam da ces nastavit pisati tu safran jer mi je zanimljivo misljenje nekoga iz omiljene odredisne tocke migranata.

I super mi je cvijeta ovaj zadnji clanak koji si linkala, tomu se i ja nadam, jacoj i boljoj Europi. A takva nikako ne moze biti okovana bodljikavom zicom, sto znaci da izbora nema i treba traziti najbolje rjesenje za integraciju ovih ljudi koji su dosli i poboljsanje zivotnih uvjeta na samom izvoru migracija.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Od prvog posta do sada sam samo čitala, tu ću se uključiti sa jednim jedinim postom kao osvrt na mišljenje od Betty Blue.
    I sama sam živjela jako dugo u Bavarskoj. I dalje pratim Njemačke vijesti i općenito televiziju, te čitam Süddeutsche Zeitung. Slika koja se dobije iz svih Njemačkih medija je upravo ova koja nam Šafran cijelo vrijeme i prezentira. Često mediji prezentiraju upravo ono što i žele da ljudi vjeruju. Slika mnogih mojih prijatelja Nijemaca nije ta koja nam Šafran priča a koju i ja sama gledam u medijima – to je – što bi se reklo- onda masovna površinska slika koju nam žele prodati. Razmislite malo i o postu Betty Blue i još bis e tu koješta moglo nadodati.
    I sada se odjavljujem.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A koja je to točno slika? Baš bi i mene zanimalo, pošto ja nigdje nisam tvrdila da je moja točka gledišta jedina istina o stanju u Njemačkoj. Stanje u nekoj zemlji se ne može svesti na 10 stranica foruma, naime.

Inače odlično da si se javila, možda ti možeš kompetentnije odgovoriti na pitanja Betty Blue.

Po pitanju VW se radi o poltičkom udaru, ali ne od strane USA.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

šafran, ajd objasni molim te cijelu situaciju

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da bi objasnila čitavu situaciju sa svoje točke gledišta i točke gledišta onih Nijemaca sa kojima se mi družimo i raspravljamo o stanju u Njemačkoj, trebalo bi mi barem dva, tri dana pisanja, i opet ne bi objednila sve, a to mi se doista ne da, da bi došla neka forumašica iz Hrvatske i rašćerupala te postove kao perje kokoši spremne na termičku obradu jer smatra da su njeni izvori informacija kompetentniji, kao i moć zaključivanja na osnovu tih izvora.

Osim toga voljela bi da mi alga navede koji od navedenih podataka sa moje strane i izjava ovdje nije točna i zašto?
    Ja naime ne govorim hipotetski niti izvlačim zaključke iz hipotetskih situacija, već govorim o stvarnosti.

A 30% stranca iz čitavog svijeta u samo našoj zgradi je stvarnost, kao i kako teće njihova integracija, ili neitegracija, kao i burke u susjedstvu, kao i stanje u vrtićima i školama. Za to mi ne trebaju niti novine niti televezija, kao niti za lager izbjeglica ovdje u blizini nas.

Osim toga samo izolirajući Munchen i promatrajući samo njega, promjene koji se su se dogodile unazad 15, 10 i 5 godina su drastične. Za to mi također ne trebaju mediji. Passau i austrijska granica mi je također tu 2 sata od nas, prijatelji, poznanici i kolege nam žive tamo.

Državni proračun Njemačke je javna stvar. Ukoliko netko smatra da je i taj podatak na službenim stranicama SR Njemačke izmanipuliran, voljela bi da to i obrazloži.

Ono što se dogodilo onoj zastupnici desničarki, pa to se događa svugdje na svakodnevnoj bazi. Za to to isto ne trebaju mediji. Iz našeg vrtića je jedna obitelj radi sličnih ispada oca udaljena. Umislioo si je da odgajateljice može tretirati kao nižu vrstu. A nije se složio da dijete ipak ostane u vrtiću, dok on ima zabranu dolaženja po njega. Njegove majke se ta zabrana nije doticala. Da, trebalo je možda dopustiti takvom iživljavanje od strane oca za dobrobit dijetea. Samo koju onda sliku šaljemo ostaloj djeci, roditeljima, i na koncu i tom djetetu. O da, gdje postaviti granice. U ovom slučaju radilo se o katoličkom vrtiću, u državnom vrtiću bi posredovao Jugendamt, a njihovo posredovanje zna završiti svakako, od super pozitivnih slučajeva do totlanog uprskavanja stvari.

I što je još ono bilo? Aha, da još udio arapskih šeika u europksim koncernima. Za to mi također ne trebaju mediji, imam burzu koju svatko može pratiti uživo 24/7. Ili idemo tako daleko da sve svedemo na jednu opću globalnu mainipulaciju i laž i teoriju zavjere o novom svjetskom poretku?

I da još jednom istaknem. Ne, nemam nimalo empatije za one koji ne žele zapeti i zaskuati rukave, barem radi svoje djece. A to im u Njemačkoj sigurno nije onemogućeno. Što također ne saznajem iz medija.

A što se tiče VW afere, mogu samo reći da postoje indicije da su o manipulaciji ispušnih plinova na nekim novijim VW modelima (jer nisu pogođeni svi) znali i savezna vlada i ministar prometa.
    Nadalje, vlasnici tj. akcionari VW su bili Porsche, Nizozemska, Katar (mislim najveći udio je držao) iFerdinand Piëch. Interasntan podatak je da je upravo on koji je bio na čelu VW od 93-02, a sve do proljeća 2015. predsjenik nadležnog odbora, kada se najednom povukao. Držala sam prije par godina njihove akcije i opcije na akcije na američkoj burzi, pa sam u to vrijeme detaljno pratila njihovo poslovanje, i događanja u tom segmentu i u USA i ovdje.
    A ako netko ima potvrđene insider informacije o tome što se doista odigralo i zbog čega točno, voljela bih i ja čuti. Budući da mi bivši predsjednik nadležnog odbora VW nije kućni prijatelj, a niti netko iz VW, ili njemačke vlade. Durgim riječima nisam na izvoru događaja.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hoces reci da ne vidis nikakva utjecaja VW afere na njemacku ekonomiju ili da ne znas kakav utjecaj ima? Svasta si nesto napisala, o akcijama, kataru, i veciskim dionicarima, kako si sve to pratila, ali mi nije i dalje jasno kako je politicki udar a ne ekonomski, kako ti tvrdis.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Inače osobno ne pratim samo i isključivo njemačke medije. Kada pratim usporedo pratim bar još nekoliko,iCNN i BBC, Bloomber, CNBC kao i one nezavisne medije, kod kojih je pnekad teško ocijeniti koliko su nezavisni, a koliko fanatični.

Eto kao što rekoh, svaša sam nešto napisala... brizina kojom si razmislila o nome što sam napisala je impresivna, moram priznati.

No, ukoliko nisi zadovoljna sa mojim odgovorom, možda je bolje da ga potražiš kod alge. Možda će ti on biti razumljiviji.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Dilek, možeš molim te napisati nešto iz prve ruke o ovim ekslozijama danas u Ankari?
    Posljednje uređivanje od šafran : 10.10.2015. at 13:04

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa trazila sam u tvom postu odgovor na moje pitanje, a buduci da ga nisam nasla, postavila sam ga ponovno. Ti se meni na vrhu ove stranice rekla da pricam o necem bez da se doticem cinjenica, a buduci da si u stanju izvesti takav zakljucak, pretpostavljam da ti poznajes cinjenice. Stoga te molim da mi ih pojasnis. Ne zelim odgovor od alge jer se ona nije drzala kao da o toj temi zna sve.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Kako nije? Pa njene riječli su bile da je moja informiranost o slici u Njemačkoj masovna površinska slika koju mi mediji žele prodati, a na koju se ja očito pecam, dok njeni prijatelji Nijemci imaju posve suprotnu sliku.

Ja ti predlažem da radije poslušaš nju, pošto je ona očito daleko bolje upućena nego ja.
    Posljednje uređivanje od šafran : 10.10.2015. at 13:12

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kakve veze ima algin dozivljaj tvoje medijske izlozenosti s tvojim uvjerenjem da su svi drugi neinformirani? uostalom, ona o Vw nije rekla nista, a ti si rekla da nece imati nikakav utjecaj na njemacko gospodarstvo i da je to politicki udar. Buduci da s takvim uvjerenjem govoris o tome, a inzistiras na cinjenicama, jos jednom te molim da malo navedes te cinjenice i da opises tvoje vidjenje kako je potpuno nebitno sto je najveca njemacka firma pred takvim financijskim udarom.
    Meni se to na prvi pogled cini izuzetno vaznim, pogotovo u svjetlu migrantske krize.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Naime, prilateljica mi je iz Suruca, čula se danas već sa roditeljima i sestrom koje su uvjerene da su ove ekspolizije povezane sa tom u Surucu, iako za sada ne zna pozadina atentantora.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Betty blue, ja sam ti napisala nekoliko vrlo bitnih činjenica. To što ti iz njih ne možeš zaključiti baš ništa, zaista mi je žao.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

A kada smo već ko VW i tko ga je prvi ubacio u raspravu u konktestu izbjeglica, to si bila ti ako se ne varam i to u kontekstu američkog udara. Pa hajde nam prvo ti pojasni što si pod tim točno mislila?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Betty blue, ja sam ti napisala nekoliko vrlo bitnih činjenica. To što ti iz njih ne možeš zaključiti baš ništa, zaista mi je žao.
    Ajd ih molim te ponovi. Ako mislis na ime i prezime nekog dionicara vw-a, to zbilja jest cinjenica, ali koja nema nikakve veze s utjecajem na njemacko gospodarstvi.
    Molim ta da ponovis cinjecice koje se odnose na uvjecaj vw afere na njemacko gospodarstvo

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A kada smo već ko VW i tko ga je prvi ubacio u raspravu u konktestu izbjeglica, to si bila ti ako se ne varam i to u kontekstu američkog udara. Pa hajde nam prvo ti pojasni što si pod tim točno mislila?
    Ja nisam iz njemacke, sasvim sigurno bolje o tome znas nego ja

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    Ajd ih molim te ponovi. Ako mislis na ime i prezime nekog dionicara vw-a, to zbilja jest cinjenica, ali koja nema nikakve veze s utjecajem na njemacko gospodarstvi.
    Molim ta da ponovis cinjecice koje se odnose na uvjecaj vw afere na njemacko gospodarstvo
    ajde molim te ti meni reci je li te to stvarno zanima ili samo tražiš šafran "rupe"

ovo prepucavanje je stvarno postalo iritantno

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Kakve veze ima algin dozivljaj tvoje medijske izlozenosti s tvojim uvjerenjem da su svi drugi neinformirani?
    Ne stavljaj mi molim te netočne riječe u usta. Tko to svi drugi? Misliš oni forumaši koji sudjeluju na ovoj temi, ili forum u cijelosti? Naime i na ovoj temi i na čitavom forumu ima forumaša koji su zaparavo odlično informiratni, budi u to uvjerena.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    ajde molim te ti meni reci je li te to stvarno zanima ili samo tražiš šafran "rupe"

ovo prepucavanje je stvarno postalo iritantno
    Stvarno me zanima. Nadala sam se obrazlozenom odgovoru zasto safran misli da je to tako, buduci da sam o temi vw-a cula vise misljenja, a sva idu u istom smjeru.
    A slazem se da je iritantno, stoga prihvacam da odgovor necu dobiti i prestajem na njemu inzistirati.
    Posljednje uređivanje od betty blue : 10.10.2015. at 13:33

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Bravo Betty

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    Od prvog posta do sada sam samo čitala, tu ću se uključiti sa jednim jedinim postom kao osvrt na mišljenje od Betty Blue.
    I sama sam živjela jako dugo u Bavarskoj. I dalje pratim Njemačke vijesti i općenito televiziju, te čitam Süddeutsche Zeitung. Slika koja se dobije iz svih Njemačkih medija je upravo ova koja nam Šafran cijelo vrijeme i prezentira. Često mediji prezentiraju upravo ono što i žele da ljudi vjeruju. Slika mnogih mojih prijatelja Nijemaca nije ta koja nam Šafran priča a koju i ja sama gledam u medijima – to je – što bi se reklo- onda masovna površinska slika koju nam žele prodati. Razmislite malo i o postu Betty Blue i još bis e tu koješta moglo nadodati.
    I sada se odjavljujem.

A koje je tvoje misljenje- sto to Safran prezentira?
    Tvoji prijatelji nijemci zive u njemackoj i oni pricaju nesto drugo nego Safran? A sto to?
    Ispada da zelis reci, da se Safran hrani samo medijima, a zmiri kad hoda po cesti, pa nije u stanju imati iskustvo jednog stanovnika njemacke.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Betty, pa valjda safran smije misliti da je tako. Cak i ako je u krivu, sta onda? Jel bi onda sve ovo na 26 stanice sto je do sada napisala izgubilo na vjerodostojnosti? I sad ti od nje trazis da kaze svoje misljenje o vw- u i to misljenje bi kao trebalo biti na nivou nekog malo jaceg strucnjaka/ politicara/ ekonoma, jer samo onda nitko ovdje nebi mogao nadmasiti ili oboriti te njene super - strucne zakljucke i safran bi sacuvala vjerodostojnost.
    I sad ako Safran prodje jos i na vw- testu, onda joj se moze i dalje vjerovati?
    Posljednje uređivanje od Uh-puh : 10.10.2015. at 16:58

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

A sto moramo mi napraviti da prodjemo na safran testu? budimo realni, svi imamo informacije iz medija. I interpretiramo ih na svoj nacin. I safran isto. Oso na iskustva su meni zanimljiva, no na temelju njih ne donosim zakljucke. A osobno, postovi od safran bi mi mogli biti zanimljivi, pogled iz njemacke, da nisu toliko iritantni s prodikama kako jedino ona razumije temu, plus da nisu skroz kontradiktorni pa uopce ja ne mogu dokuciti cak niti njen stav o temi. A kamoli nesto vise od toga. Naglasavam, ja.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Betty, pa valjda safran smije misliti da je tako. Cak i ako je u krivu, sta onda? Jel bi onda sve ovo na 26 stanice sto je do sada napisala izgubilo na vjerodostojnosti? I sad ti od nje trazis da kaze svoje misljenje o vw- u i to misljenje bi kao trebalo biti na nivou nekog malo jaceg strucnjaka/ politicara/ ekonoma, jer samo onda nitko ovdje nebi mogao nadmasiti ili oboriti te njene super - strucne zakljucke i safran bi sacuvala vjerodostojnost.
    I sad ako Safran prodje jos i na vw- testu, onda joj se moze i dalje vjerovati?
    Bez zelje za daljnjom raspravom, ovo sve sto si napisala safran trazi od svojih sugovornika na ovoj temi. Pardon, ne od sugovornika, nego od svih onih cije se misljenje imalo razlikuje od njenog. Daten fakten itd.
    Meni njena vjerodostojnost nista ne znaci, o forumasu puno vise govori njegov/njezin nacin komunikacije i sposobnost argumentirane rasprave, pa cak i promjene stava ako su argumenti dovoljno dobri.
    Ne treba biti strucnjak, ali onda ne smije prozivati druge za strucnost.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Nisam pratila raspravu redovito tamo negdje od 13.-e str., pa brzinski:
    1. koja je glavna šafranina teza/premisa,
    2. tko su oponenti i koji su im argumenti?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam pratila raspravu redovito tamo negdje od 13.-e str., pa brzinski:
    1. koja je glavna šafranina teza/premisa,
    2. tko su oponenti i koji su im argumenti?
    To se i ja pitam, a citam cijelo vrijeme sve .

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Aspekti su u svakoj argumentaciji veoma važni. Mšljenje o nećemu sposoban je izgraditi svatko u roku 5 sec. Ali što se više apsekata i činjenica uzme u obzri to je utoliko teže imati jasnu sliku i mišljenje koje je, kako kažu Nijemci dicht, tj. ne propušta. Mišljenje o VW ima i moj susjed profesor, i neki CDU ili SPD funkcioner, a imamo ga zapravo svi, bez pretjerivanja. Razlika je jedino u tome što neki svoje mišljenje o događaju prikazanom na tv-u ili novinama smatraju činjenicom, a neki pak ne. Izuzizam iz te mase one koji su o manilupalicji ispušnim plinovima znali iz nekih, neposrednijih izvora, recimo iz samog vrha VW. Ili inžinjeri koji su upozoravali na nepouzdanost i problematičnost softwarea, ali je menanđment to ignorirao.

Na primjer, netko je tu argumetirao, mislim Dilek, da je jasno da Turska neće ući u EU radi vjere. Ali vjera i stanje oko nje i u današnjoj Turskoj novog doba je samo jedan aspekt u čitavoj unutarnjoj i vanjskoj politici Turske. Turska je izvršila prvi sistematski genocid u 20 st. nad Armenima, koje ne želi ni dan danas priznati. Također jedan od vrlo važnih aspekata prilikom razmatranja primanja Turske u EU.

Isto je i sa VW aferom. Ti Betty blue si se javila prvi puta na ovu temu i nastupila napadački, pročitaj još jednom svoj prvi post. Da si doista željela čuti moje mišljenje, onda bi ga dosita tako i tražila.
    Ali si izašla sa teorijom američkog udara putem ove VW afere na njemačko gospodarstvo , 4. po jačini u svijetu (1. USA, 2. Kina, 3. Japan, 4. Njemačka), i svog navječeg politčkog i gospodarskog saveznika, kao argumentom koji treba pobiti moja dosadašnja pisanja, a bez ikakvih daljnjih podataka, argumenata, pojašnjenja o tom navodnom američkom udaru,. Ali sa jasnim stavom da je to sigurno tako i da je to događaj koji mi je ispao iz moje vremenske linije o kojoj sam govorila u prethodnom postu. I to stvarno jest iritantno, slažem se. Pogotovo kada se ponavlja.

A ta teorija američkog udara je nedvano bila čini mi sespominjana u Jutarnjem listu.
    VW je prije svega koncern i to privatni, a ne temelj na kojem počiva njemačko gospodarstvo, bez obzira koje špekulacije nudi žuti tisak po svijetu.

Cvijeta,73 iritantna sam uvijek onoj istoj nekolicini ovdje, kojima su uvijek iritantni svi koji iskaču iz šine koju ta nekolcina tjera na ovom forumu.

Prisjetimo se na što je ta nekolicina, uključujuči i tebe napravila od granica sekularizma i demokracije, upravo na ovoj temi. Dovele ste je do aspurda, a bez ijednog konkretnog podatka, brojke, ili osobnog iskustva življenja u takvim sredinama, a koje će potvrditi da granice sekularizma jesu rastezljive do beskraja, jer tada naravno postaju apsurdne. A istovemeno ista ta nekolicina pljuje po načetom sekularizmu u Hrvatskoj i čudom se čudi kako se to moglo dogoditi. Pa ako su to granice i nivo komunakcije ovdje, ok, dobro da znam.
    Posljednje uređivanje od šafran : 10.10.2015. at 18:24

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Problem je glavni ovdje u tome što ja ovdje ne tjeram nikakavu tezu, a to je nivo komunakcije na koji neki ljudi nisu navikli, i tu je nastao problem. uglavnom pišem ili iz vlastitih isksutava ili potkrepljujem svoja neka razmišljanja (ne mišljenja!!) obilno brojkama i podacima, ilinekim povijesnim činjenicama.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Cure zabrijale ste sve redom
    Mene ovdje inace smeta sto svaka tema zavrsi u postrojavanju i ko je koji team
    Ono, ne mozes nekako ostati na normalnoj, svakodnevnoj razini komunikacije
    Osobno mi postovi od safran pare interesantni bas zbog iskustva zivljenja u takvoj sredini jer i inace volim citati kako se gdje zivi, iz prve ruke
    Sto ne znaci da i oni koji ne zive ondje i vlastitim zivotom svagdasnjim ne svjedoce svemu uzivo nemaju pravo razmisljati i imati stav

Vecinu nas zanima kako ce se stvari razvijati i ovakva tema je zapravo dobrodosla i korisna.

Zato je nemojte zagusiti intelektualnim vratolomijama, dosjetkama, spustanjima u rukavicama ( ko ce bolje koga) i inim neproduktvnim i samodopadnim izjavama
    Inace ste skroz zanimljive

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Bome sam se nabeljila u jednom postu vise nego u cijelom forumskom stažu
    B-)
    Posljednje uređivanje od flopica : 10.10.2015. at 18:33

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Aj ako ti se da citiraj me sta sam to napravila s granicama sekularizma? Po cemu to zakljucujes? Napisala sam primjer dogovorenog braka . Jel to? To je mogla biti podloga za raspravu jel zabranit i kako to zabraniti. Mah ovo je skroz besmisleno.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Čak se i mirnodopska cvijeta ražestila...

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Da li je dogovoreni brak za zabraniti meni nije podloga za raspravu, ne u jednom sekularnom i demokrastkom društvu.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Safran, ako sam se prvi put javila na temu ne znaci da ju ne pratim od pocetka. Ti si na njoj napisala vjerojatno najvise postova, uglavnom o integraciji doseljenika i poreznom sustavu njemacke. Kada bi razmjela makroeknonsku pozadinu njemacke potrebe za mladom i motiviranom radnom snagom (osobito sad nakon vw afere) mozda te ne bi toliko plasile naknade azilantima, buduci da one ne bi bile = naknada X broj sirijaca. Zato sto ce jako jako veliki broj sirijaca koji dolaze u njemacku raditi, i to one poslove koje za koje su njemci prefini da ih rade. I sama si spomenula poznanice koje cuvaju starce a skolovane su za nesto drugo. Nije to njemacka izmislila, radna snaga se uvozi u gotovo svim velikim ekonomijama.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

O da, vertex, upravo to. Problem samo nastane kada se vlastite sposobnosti precijene, pa onaj u samododijeljenoj ulozi svjetionika u toliko razvikanom hrvatskom mraku i sam postane mrak.
    ...
    Nivo arugmenata sa kojima ti i ekipa ovdje izlazite je upravo u rangu Hitlera i Nobela. Spuštate topic upravo na taj nivo, dok se u Europi odvija drama nesagledivih posljedica.

Mislim meni je svejedno, već sam rekla niti iz džepa niti u džep.

Ali molim te daj prestani s visoka provocirat Lili i ostale, stvari nisu uopće tako komplicirane, nego ih ti i ekipa pravite kompliciranima, što nije čudno s obzirom da postaje sve očitije da nemate niti iskustva, a niti pristup informacijama, ne samo iz medija, već iz onog dobivenog školovanjem, što postaje sve očitije. Do sada niste napisale rečenicu koja drži vodu na ovoj temi.

A ove moje lekcije nekima ovdje, još uvijek su ništa prema onome što su ti neki radili nekim forumašicama na nekim drugim temama, doslovce ih cipelarile sa svojim tvrdim i linijskim stavovim, a vrlo često besmislenim. I evo vas opet.. No, teme su se ticale Hrvatske, pa se nisam mješala..
    Ja ću se ipak pozdraviti, jer sam shvatila da nepotrebno kompliciram inače jednostavnu raspravu o ratu u Siriji i situaciji sa sirijskim izbjeglicama. Idem se nekoliko godina dodatno školovati e da bih jednog dana mogla u takvim raspravama barem donekle kompetentno sudjevati.

Ovo iz zadnjeg pasusa mi je šafran osobno uputila nekoliko puta što mi je iritantno do bola, jar ako nešto jesam na forumu, to je solo igračica, i ako nešto nisam nikad radila, to je grupno cipelarila. I zato mi je odvratno to neprestano ispočetka čitati.

Ispričavam se ako se činilo da podbadam u rukavicama, nadala sam se da, iziritirana govorima tipa ovog citiranog, podbadam jasno i nedvosmisleno.
    Posljednje uređivanje od vertex : 10.10.2015. at 19:21

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

već sam ovo jednom bila linkala tamo negdje na početku, integracija vs. asimilacija http://www.hrvatskiglas-berlin.com/?p=762 malo je star članak ali tema itekako aktualna!vidite li buduće generacije imigranata kako zaboravljaju materinji jezik ko' i djeca naših iseljenika?
    (doduše meni ih je na faxu bilo više koji su se pretvarali da ne znaju)

meni su Dilek i Šafran zanimljive jer pišu o onom što vide tamo gdje jesu,naravno da ima osobnih interpretacija koje možda nisu stvarno stanje stvari,zato me ti algini friendovi itekako interesiraju! algaaaa,daj još koji post.....

Šafran,sjećam se na početku si spominjala neku susjedu imigrantkinju koja ima puno djece i živi od socijale i povukla paralelu da će tako i ovi koji dolaze,tu je došlo do prvog iskrenja i objesilo ti se zvono kako se kaže....istina,pinku dociranja je doljevalo ulje na vatru ali bilo ih je i od drugih naravno....

pa jeli ijedna žena sa burkom vidjena na HR granicama,šta ste se njih prepali?
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 10.10.2015. at 19:39

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Safran, alo, moj primjer nije iz proslog stoljeca. Ljudi su se ozenili prije dvije godine. A dogovoren im je brak kad su se rodili. Sad, u ovoj europi. Pa ne podrzavam ja taj brak zabogamiloga. I kKo rastezem granice sekularnosti ako spominjem taj slucaj? Podloga za raspravu u smislu kako to zabraniti? I da li uopce ici u tom smjeru. Do koje granice braniti neke obicaje? A koji su u skladu naravno sa zakonima zemlje. Ne pita te maticar a ni pop gdje ste se, kad i kako upoznali. Pcelica je spomenula nasilje nad zenama. No, to je regulirano vec zakonom. Ali, i mene je prosla volja za raspravu.imala sam dojam da ljudi obicno razumiju sto zelim reci, slagali se ili ne slagali. A ovdje ko da kineski pricam
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 10.10.2015. at 19:39

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Njemačka ima veliku potrebu za mladom i motiviranom radnom snagom, naglasak na motiviranom. Naknade azilantima me ne plaše jer azili se dodjeljuju poltičkim, ne ekonomskim migrantima. Tvrdnja, to je tako zato što će veliki broj sirijaca raditi koji dolaze u Njemačku je samo tvrdnja, ničim još potvrđena, a još manje da će raditi poslove za koje su Nijemaci prefini. Prije će se dogoditi malo drugačije. Njemačka će prije napraviti ono što Turska nije, a na što upozoravaju Turski strućnjaci Tursku.
    Spomenula sam cure sa određenim kvalifikacijama koje nisu tražene u Njemačkoj, pa rade poslove mjenjanja pelena, a došle su ovdje u nadi da će se sve to nekako srediti. Samo proces učenja jezika je dugačak proces, a pravo, učiteljski i jezični fakulteti, pogotovo kada se radi o školovanju i školskim programima, su specifične u svakoj zemlji.
    No, sada bi mogla opet razvući post na to da bi se dalo diskutirati tko od nas dvije ne poznaje makroekonomsku pozadinu njemačke potrebe kako me prozivaš, ali neću jer mislim da polako poćinjem shvaćati koja je niša diskutiranja na ovom forumu.

I meni je vertex puno toga neshvatljivo i na rubu zdravog razuma ovdje, ali sam se mnogo puta suzdržavala komenitrati. Sad znam i zašto. Ti osobno si mi vrlo nedvosmisleno dva puta adresirala kako je bolje da se maknem i prestanem pisati na ovoj temi, nadajući se da sam žena od rijeći. Solo igračica ili ne, postovi koji se se naredali u tvoju korist nakon toga također pružaju određeni uvid. A slično se događa na mnogim temamam gdje sam bila samo promatrać.

Definicija forumskog cipelarenja je naravno podložna vrlo širokim interpreatacijama. Ono što ti ne smatraš cipelarenjem, onom kojem si uputila određeni komentar ili niz komentara možda smatra. Čudno da si tu mogućnost posve izuzela iz jednadžbe.

EDIT: post upućen Betty blue i vertex
    Posljednje uređivanje od šafran : 10.10.2015. at 19:42

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Tvrdnja, to je tako zato što će veliki broj sirijaca raditi koji dolaze u Njemačku je samo tvrdnja, ničim još potvrđena, a još manje da će raditi poslove za koje su Nijemaci prefini. Prije će se dogoditi malo drugačije. Njemačka će prije napraviti ono što Turska nije, a na što upozoravaju Turski strućnjaci Tursku.
    Zasad skulirana, odgovaram tebi tako da se nadovežem na ovu moju rečenicu, zašto postoje indicije da će se upravo to dogoditi, a moglo bi, upravo zbog onog što je Nijemce poučilo dosadašnje isksutvo.

Ali i ta predviđanja, da se razumijemo, su samo špekulacije, ne fakti.Ne mogu ni biti jer se još nisu dogodili, a niti će još dugo vremena vidjeti rezultati, ako do toga i dođe.
    Prvo treba uopće vidjeti kako će se sve ovo sa izbjeglicama raspetljati, što će isto potrajti poprilično. Niti su prestali dolaziti, niti su dogovorene, a ni prihvaćene kvote i još niz toga koja se tiće migracijske politike.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa i ja se osjećam Cvijeta kao sa drugog planeta, jer ne razumijem kako se o tome i što treba raspravljati u okviru sekularne i demokratske zemlje i vjeruj mi, i meni je ovo postalo jako naporno, ovakavu čudnu raspravu nisam imala još nikad u životu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kao moderator uopce ne znam sto bih vam svima na ovoj temi rekla.
    Ne da mi se secirati postove i davati packe za " govor sa visine" ( svima).
    ostali moderatori su se rastrcali da pomazu migrantima/izbjeglicama/azilantima pa sigurno nece dolaziti na temu...

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Bez zelje za daljnjom raspravom, ovo sve sto si napisala safran trazi od svojih sugovornika na ovoj temi. Pardon, ne od sugovornika, nego od svih onih cije se misljenje imalo razlikuje od njenog. Daten fakten itd.
    Meni njena vjerodostojnost nista ne znaci, o forumasu puno vise govori njegov/njezin nacin komunikacije i sposobnost argumentirane rasprave, pa cak i promjene stava ako su argumenti dovoljno dobri.
    Ne treba biti strucnjak, ali onda ne smije prozivati druge za strucnost.
    Ova tema je pocela ajmo reci nekim pozivom na humanost, sablaaznjavanjem nad tim sto izbjeglice prolaze, suosjecanjem sa tom djecom itd. I onda je safran samo ukazala i na druge aspekte priljeva tih izbjeglica. Stila, ok, sad cemo ih zbrinuti, al sta je za godinu, dvije....? Ukazala je na tendenciju vecine da se ne integriraju. Grubo receno, kao da je tim ljudima koje sada svi sazaljevaju skinula krinku neduznih patnika i prikazala ih u par drugih, manje simpaticnih scenarija (islamski ekstremisti, socijalni slucajevi...itd). I tu je krenuo napad na nju. A zena je samo spomenula tamu stranu medalje koja je istinita, realna, nesto sto Je vec tako u njemackom drustvu, bez da je pravila neke svoje vizije o buducnosti koje nemaju temelja u proslosti. Pojednostavljeno: uzmi skvadru s istoka koja vec je u njemackoj desetljecima i pogledaj si ih. To isto ce biti i sa ovim koji sad dolaze.

I zbog toga je dobila spontancije. Od forumasica koje zive u hrvatskoj. To su one cije se misljenje razlikuje od njenog. (ustvari, nitko na ovoj temi nije bas kontradiktornog misljenja)

Ja nisam mogla vjerovat svojim ocima da joj nitko ne vjeruje. I zena se morala svako malo braniti! A mislim sta da kaze? Onaj tko ne zivi u zemlji ne moze poznavati situaciju, kao onaj koji zivi. Hrvati u Hrvatskoj nemaju iskustva sa tim etnijama i to je tako. I to ona kaze. sta je tu pogresno?
    Evo i ja tvrdim da bolje poznajem situaciju u austriji, jer zivim u njoj. I takodjer tvrdim da ne poznajem situaciju u hrvatskoj. Pa to je toliko normalno. A Safran, u svojim postovima "obrane" nista drugo ne kaze osim toga.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Pojednostavljeno: uzmi skvadru s istoka koja vec je u njemackoj desetljecima i pogledaj si ih. To isto ce biti i sa ovim koji sad dolaze.
    Možda i gore, jer prvi su došli dok nije bila preša.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    Čak se i mirnodopska cvijeta ražestila...
    Ma daj Flopi, a koja ti je to mirnodopska Cvijeta? Mislim da ti i ja ne čitamo istu Cvijetu. Pa ona je većinu ovoga i zakuhala, samo što su neki doista prestali čitati i razmišljati o pročitanom, već se orijentiraju pretežno prema avataru. Tako je s vremenom i došlo do ovog stanja na forumu. Ili se zbilja radi o nekakvoj kolektivnoj svijesti, što još uvijek odbijam vjerovati.
    Posljednje uređivanje od šafran : 11.10.2015. at 05:45

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    Sto ne znaci da i oni koji ne zive ondje i vlastitim zivotom svagdasnjim ne svjedoce svemu uzivo nemaju pravo razmisljati i imati stav
    Istina, mišljenje i stav o svemu može imati svatko i svatko ga i ima uglavnom, pitanje je samo na čemu se to mišljenje i stav temelji i kolko ima veze sa stvarnošću, ili hipotezom. Bilo onom umišljenom ili željenom.
    Ali kao što znamo, hipotezu se mora moći provjeriti, da bi bila vjerodostojna.
    S tim više je neobično, ili nije, kako ti i jedan dio forumašica koje se javljaju ovdje i uh-puh i drugi dio forumašica, vidite ovo što se odigralo na ovom topicu prilično različito.

Ja o integraciji nemam potrebe teoretizirati i filozofirati, ja je pratim u živo 24/7 pred svojim vratima, u mojoj kući i u tuđim kućama.

Samo u našoj grupi od ukupno 4 grupa u vrtiću, u svakoj grupi 25 djece, ukupno Nijemaca je 5 + 2 mješani brakovi.
    U čitavom vrtiću od 100 djece, ukupno je 28 Nijemaca + mislim jedno 15 mješanih brakova.
    Sve ostalo su stranci, 1. i 2. , te 2 i 3 generacija! Iz različitih socijalnih šihti.
    Svako dijete i svakog roditelja poznajem iz naše grupe i njihovu privatnu priču, kao i njihovo poimanje integracije, i količinu "simaptije i ljubavi" koju gaje prema Nijemcima. Angažman potenciran od strane tog Katoličkog vrtića oko vrtića i dijece je ogroman, ćak ponekad i pretjeran, pogotovo osjetiš to kada imaš 2 i više djece različite dobi. Plus parkovi, kave, sldadoledi, privatno kupljenje dijece kod sebe doma ili kod drugih je u vrtižu nepisano pravilo. Dosta ih poznajem i iz drugih grupa.
    15 godina živimo u istom naselju i istoj zgradi. Svi se već poznajemo i svi o svima sve znamo.

Iz tog razloga, ja tu uopće nemam stav, niti mišljenje, a još manje ikakve premise! Ako je nešto crno, onda nije bijelo i obratno.
    Ako netko izjavi ...gade mi se Nijemci...onda to ne znači ...pa nisu oni loši...
    Ako netko izjavi...integracija je precijenjena...onda to ne znači...želim se integrirati
    I da je takvih izjava u manjini, ne bi morali govoriti o velikom problemu, već malom.

A posebna su priča ovakvi ljudi, 2. generacija Turčin, oženjen za Nijemicu koji javno na televiziji tvrdi da je ponosan što ima njemačku putnovcu, kako je Njemačka njegova Mutterland, kako se osjeća kao Nijemac, a retorika mu je toliko Proturska da graniči sa vrijeđanjem čitave nacije i njenih vrijednosti.

S duge strane dovodi u pitanje opravdanost odricanja od turskog pasoša, da bi se mogao dobiti njemački.
    Smatra da islam nije toliko radikalan koliko ga svijet želi prikazati.
    Otvoreno postavlja pitanje zbog čega u Njemačkoj nije moguće da netko pritisne gumb kod Turaka u Njemačkoj, kao što Erdogan čini u Turskoj sa masama koje mu razdragano kliču.
    I slično.

Ako netko i dalje u takvim i sličnim zahtjevima vidi podloge za raspravu treba li ili ne to ozakoniti, moguće da se radi samo o tri stvari.
    Nedovljan pristup informacijama da bi mogao razumjeti dubinu probleamatike ovakvih i sličnih zahtjeva,
    ili nemogučnost sagledavanja šire slike na vremenskoj liniji, kuda bi popuštanje i spremnost udovaljvanju pred takvim zahtjevima moglo dugoročno dovesti,
    ili se radi o prevelikoj želji prvenstveno biti u pravu.
    Pošto sam prilično uvjerena u to da nam je moć rasuđivanja ovdje približno jednaka.

A čini mi se, makar možda pogrešno, zato i kažem čini mi se, da se radi o Hrvatskoj, većina toga što bi neki dopustili u Njemačkoj, bi bila ipak malo drugačije interpretirana i teže dopustiva, i sa takvom lakoćom opravdana i za Hrvatsku.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I onda sa druge strane imamo tursku obitelj i 3 mlade sestre Turkinje od kojih jedna studira i na Oksfordu, kojoj odrastanje u Njemačkoj nije bilo teško zato što je Turkinja usprkos tome što se nisu odrekle svog identiteta, ali su ih roditelji odgajli tako da poštuju kulturu i vrijednosti zemlje u kojoj žive, a bez da se odreknu svog identiteta.
    Njhovo viđenje Turaka u Njemačkoj je takvo, da se ipak većina Turaka ne želi integrirati, a onaj ipak značajno manji broj koji to i pokuša nailazi na probleme zbog predrauda poradi ove većine. A 50 godina i nije tako kratak period, promatrajući ga u ovom kontekstu.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

I onda netko ovdje sve to svede na zaključak tipa..kako ga sve skupa podsjeća na situaciju kad ljudi počnu prema simptomima guglat od čega boluju pa često izguglaju da samo što nisu umrli.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ne znam više ništa.. ali znam jedno, onaj tko meni dolazi u moju kuću ima se ponašati sa respektom prema mojim ukućanima i kućnim pravilima koja vrijede u mojoj kući, što ne znači da zahtjevam od njega da se odrekne svog identiteta, osim ukoliko njegov identitet ne uključuje i poistovjećivanje sa nećim što ugrožava sigurnost mojih ukućana, te pravila i vrijednosti koje vrijede u mojoj kući.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •