Vadim ga zbog druge djece iz vrtica, nekako mi nije fer da je u vrticu kad vec znam da ima streptokok a ja sam ionako doma zbog starijeg.
Vadim ga zbog druge djece iz vrtica, nekako mi nije fer da je u vrticu kad vec znam da ima streptokok a ja sam ionako doma zbog starijeg.
Ali i druga djeca u vrticu ga imaju. To je neminovno. Pogotovo npr u vrticima s 15 grupa po 20+ djece kao kod mene...
X
Evo vam i malo drugačiji scenarij. Dijete ima streptokok, ali nema pokazatelja osim problema sa začepljenim nosom.
Nema temp, ne kašlje...okolo svi zdravi.
I onda bum-problemi sa sluhom. Razlog začahureni streptokok. Pa godina i pol hodočašćenja po bolnici i kontrolama dok se situacija nije smirila.
Da znam da dijete "nosi" streptokok svakako bih tražila antb. Radi drugih i radi djeteta.
Posljednje uređivanje od Val : 31.10.2015. at 07:49
Imam i ja jedan scenarij, iz vlastitog iskustva. Pozitivan bris na streptokok - tura antibiotika. Ponovno pozitivan bris - nova tura antibiotika. Nakon dva tjedna opet pozitivan bris - e sad ce ga ubiti malo jacim antibiotikom. I tako nakon 10 dana s uzasnim bolovima sam zavrsila na dva tjedna bolnickog i tri mjeseca kucnog lijecenja, ne od streptokoka nego od posljedica antibiotika.
Ali eto, nakon trece ture bris vise nije bio pozitivan. Sto sam saznala u bolnickom krevetu.
Ja nisam antb.tip, dapače, rijetko smo kod doktora, ali pad imuniteta ili nagluhost...
sillyme
kakve posljedice antib?
kojeg antobiotika?
klostridijski proljev, gljivicna infekcija ili nešto drugo?
Moram ovo pitati, ali jesi li antibiotike pila dok ne potrošiš kutiju ili dok ti ne bude bolje?
pa ja vjerujem da je popila po uputi
ako ne prvi put, ali drugi sigurno
Naravno da sam sva tri puta popila tocno po uputi.
A dobila sam hepatitis, tj upalu jetre, bolilo me toliko da sam se previjala u bolovima, jetreni enzimi 100x vislji od normalnih itd.
Srecom, jetra se dobro regenerirala pa nemam posljedica.
Pa eto, trebalo je naći kliconošu. I ja sam popila tri ture antibiotika za redom kad sam dobivala jednu za drugom anginu, a popila bih možda i četvrtu i petu da kliconoša nije izliječen.
Gledas iz svoje perspektive, nitko nije mene zarazio 3x nego se tek u tecoj turi antibiotika uspjelo ubiti mog streptokoka u zdrijelu, bar do tocke da se ne vidi na brisu. Kad su mi iduce godine napokon izvadili mandule nisam imala vise problema od onda do danas.
Da. Erytromicin (ili kako se vec pise - nisam ga naravno nikad vise uzimala). Inace, kad sam kasnije citala o nuspojavama nasla sam i tu. Sad pobozno cjtam sve prije prvog uzimanja bilo koneg lijeka.
Pa je, tako su i meni govorili da se ne uspijeva ubiti mog streptokoka, zato me dr i slao na injekcije penicilina sa nekakvim produženim djelovanjem,a drugi doktor mi je rekao da imam apsces i da moram na operaciju - pa se ipak na kraju ispostavilo da me dijete svaki puta ponovo zarazilo.
Kod nas se zbog hand, food and mouth ni ne ostaje doma, osim ako postoji temperatura - u tom slucaju si doma zbog temperature, a ne zbog osipa/virusa. Nakon 24h normalne temperature mozes nazad. Tako je i vise-manje sa svim drugim bolestima, osim ako opce stanje djeteta nalaze da mu treba odmor.
Vecina djece sa streptokokom se vraca u kolektiv kroz 24-48h, cim padne temperatura. Ako je nisu ni imali, idu natrag nakon 24h antibiotika. Ne traze se kliconose nikad, a za sve bolesti nas (roditelje) obavjestavaju cim su dijagnosticirane. Naravno, ne znamo koje dijete je bolesno, osim ako nam sam roditelj ne kaze.
Alex ajde m9lim te da ne kopam napisi simptome streptokoka. Sirius me savjetovala da guglam ali ne zelim se prestrasiti svim mogucim dr. google dijagnozama.
Rekla sam da googlas rodu jer je na nekoj temi alex napisala razlike virusne i streptokokne angine po tockama ( komada 4, ako me pamcenje sluzi).
Naravno ako ti se da. Razumijem da je vikend. Ali nisam ja kriva teta ozbiljna je (sirius).
Ja sam uvjerena da nije streptokok. Al kad vec citam temu.
Nasla, eto alex ( ne mogu oznaciti citat preko moba)
postoje simptomi i znakovi koji su specifičniji za streptokoka i koji su specifičniji za druge uzročnike
upale grla
po smjernicama se gledaju 4 simptoma:
eksudat na tonzilama
povećani i bolni limfni čvorovi
temperatura iznad 38
nedostatak ostalih simptoma respiratornog infekta (kihanje, sekrecije iz nosa, kašlja)....
tko ima 1 simpt. vjerojatno nema streptokoka
2-3 je umjerena vjerojatnost
sva 4 velika vjerojatnost
ali kako su nas učili, ljudi nisu cigle, svatko drugačije reagira
mononukleoza, adenovirus.. mogu jako uspješno napraviti kliničkku sliku streptokoka
na osnovu simptoma i ako imaš liječnika sa iskustvom moglo bi se
bez krvne slike i bez brisa
ali ništa nije sigurno
Fala teta ozbiljna.
Paaaa mozda i imam. Ali ipak sam odlucila da nemam. Sutra se dizem iz kreveta i bit cu zdrava :drzimfige:
To je sa ove teme , ako ti to sto znaci
http://forum.roda.hr/threads/79731-s...treptokok+grlu
Ja sam prije godinu, godinu i pol tri puta za redom bila uvjerena da imam streptokok. Simptomi skolski, s ovog gornjeg popisa. I svakih otprilike dva mjeseca, evo ga opet. U HR su me lijecili antibiotikom za iste simptome streptokoknih angina (kao mladju; starija se nisam bas nesto dala).
Sva tri puta su radili bris i pregledali me i - poslali me doma s dijagnozom viroze. Proslo kroz nekoliko do tjedan dana.
ja ne mogu nikako fulat simptome streptokoka,
u grlu je obično kao da imam 30-ak žileta,
ni slinu ne mogu progutati, temp 40 i obavezna glavobolja.
5-7 dana ne mogu ništa staviti u usta, a onda eventualno čokolino.
zadnji puta sam imala pretprošlo ljeto.
no lako za mene, ali dragi mi skoro umro
kako to već ide kod muških, ako pređe 37,2...
netko je pitao da li se može imati šarlah više puta,
moj klinac je imao 3 puta.
Meni je isto teško povjerovati da se mogu fulati simptomi streptokoka, bolovi su užasni, temperatura raste naglo i prozrokuje treskavicu, imala sam u životu i opakih upala grla koje nisu bile streptokokne, ali sa streptokoknom je to usporedba kao između neke bezazlene viroze i gripe.
Da, tako je i kod mene. Nema sanse da fulam gripu i streptokoka. Oboje me sruse u krevet bez greske.
moja je imala streptača sa 5 godina
2-3 dana je imala neku sitnu tempicu, malo ju je boljelo grlo, bila šmrcava
onda je bila 2 dana bez temperature, sasvim ok, da bi se ujutro probudila s ogromnom (to je meni onda bilo ogromno, cca veličine jajeta) krvgom na vratu, i držeči glavu nagnutu, nije ju mogla uspraviti
ja sam se usrala ko grlica
da nema, ma neću ni reći na što sam sumnjala
bio je streptokok
nakon 24 h silapena ničeg više nije bilo
Ja sam hodala sa streptokokom, malo me bolilo grlo. Kad sam dosla otvoriti bolovanje za klinca koji je imao isti malo sam kasljucnula. Doktor me natjerao da zinem i cudio se kako nista ne osjetim stim gnojnim cepovima.
Sad imam temp vec par dana. Koljena me bole, za glavu ne znam a grlo me boli da ne stavljam nista u usta sto nije tekuce. Klinac je imao virozu pa se nadam da je isto i kod mene.
e vidiš super da je sirius linkala temu
sad vidim da se ponavljam
jbg. godine čine svoje
imate i iskra smjernice, stavila je pp
http://www.iskra.bfm.hr/hrv/GuidlinesArticle.aspx?id=61
a može bit i virus i bakterija
ako ne prođe do ponedjeljka odi doktoru
Alex tako ti je s tim prema potrebi![]()
Meni se isto ponavljao 3 ili 4 puta u periodu nakon spontanog, jednostavno loš imunitet. Nitko drugi oko mene nije bio bolestan. A i vjerujem da je kod mene najbolje rješenje za streptokok silapen, jedino nakon njega se ne ponavlja (nakon sljedećg spontanog sam odmah na prvu gnojnu anginu uzela silapen i bilo je dobro).
Moj subjektivni test za streptokok je da pokušam suzbiti bol - kad je streptokok, baš ništa bol ne umanji; kad je neki drugi uzročnik, može se smanjiti bol.
Eto, mi bas svi u streptokoku.
Srednji sin je imao sinovitis kuka 3 puta u godinu i pol dana. Istovremeno curi po malo curi nos i boli grlo vec 2 mj. Bila sam sa njom kod sporstkog lijecnika i on mi preporucio da napravimo bris grla i Ast- o titar. Bris negativan, titar jako povisen. Pediatrica nas je poslala na Zaraznu i tamo mi je dr. sve objasnila - rekla je ovako : ako mala nikakvih problema nema ne lijeci se. Kaze da bi vjerojatno svi ljudi koji rade u kolektivu ( gdje je puno djece ) imali povisen taj titar. Ali da moramo jako pripaziti na malog ( u međuvrijemenu je njemu dosao pozitivan bris na streptokok) zbog tih upala kuka i ako ce se njemu to ponavljati da bi trebali SVI na penicilin ( cijela obitelj na bris ) OBAVEZNO 10 dana. Ni dan manje. A mali neka sada popije dozu antibiotika i onda opet na bris. Mi smo radili bris grla i nosa, kaze da se nos vise ne radi, da je tamo streptokok skoro pa svima ali dok ne radi probleme nema frke, neka tamo i ostane.
Znaci - kliconosa se lijeci ako radi probleme oko sebeiako jih sam nema. Ali i sama je rekla - u kolektivu djece je to misija nemoguce.
Ja već i zaboravila na cijelu zavrzlamu , kada sam i pokrenula temu, zapravo ne znam ni rasplet. Kad se u vrtiću trebao uzimati bris moj D. je bio doma bolestan, pitala sam tetu da li da tražim ped. da mu napravi bris , kaže ona ako ima indicija. Ped. je zaključila da indicija nema, tako da ga nismo radili, a kad smo dan prije bili na slušanju kod ped. na zamjeni, ona je samo odmahnula rukom uz riječi "kliconoštvo se ne liječi ".
Vidim da kod nas pedijatri različito tretiraju FHMD. Prije mjesec i pol je ostao gotovo dva tjedna doma (dva-tri dana visoke temperature, nije jeo, ali smo morali čekati još tjedan dana). Sad je bio doma samo tri dana plus vikend (opet pobrao FHMD, ali bez temp., samo subfebrilan, ali opet nije jeo tri dana, puno afti u usnoj šupljini), čim je počeo jesti i nije imao proljev, mogao je u vrtić.