eto, ako ima još netko kome nije jasno zašto se fokus sa konkretnih stvari bitnih za budućnost prebacuje na partizane i ustaše neka pročita par zadnjih stranica.
vrlo uspješna taktika.
eto, ako ima još netko kome nije jasno zašto se fokus sa konkretnih stvari bitnih za budućnost prebacuje na partizane i ustaše neka pročita par zadnjih stranica.
vrlo uspješna taktika.
ne znam ja kako ti mene razumiješ
svaka žrtva je jednako vrijedna
ali fašističke tvorevine su bile zločinačke u svojoj osnovi
socijalizam je imao svojih grijeha
ali kao ideja nije bila zločinačka
osnove joj nisu građene na mržnji prema drugima
i želji da se drugi unište
ali mislim da smo previše otišli OT
ne bih ni ja otišla da se nije spomenulo 50 godina komunizma i 5 godina ustaštva
komunizam u 50 godina nije napravio toliko zla koliko fašistički režimi u 5
opet ponavljam, na našim prostorima
Bez obzira na tvoju silnu želju za "sekularnom" državom, od srca se nadam da na vlast nikada više neće doći vlast koja će ZABRANJIVATI slavljenje najvećeg kršćanskog blagdana (uz Uskrs). Zaista ne vidim kakve to veze ima sa tvojim odgojem... Pa nisi valjda dijete slala na takvu priredbu ako te smeta?
Ne samo slala. Moje dijete mi je to na priredbi otpjevalo.
Nikad mi u mojih 13 godina zivota u komunizmu nije bilo zabranjeno slaviti nijedan katolicki blagdan.
Sve smo ih slavili. Doma naravno. I u crkvi. Tako bi i sada trebalo biti.
Nisu se u školi farbala jaja. Ne bi ni sada trebala.
Potpis pod Aleksandru. Da se razumijemo- ja puno radije zivim 2015. gdje smijem jasno i glasno reci sto mislim o Vasi i Karamarku. Mozda cu biti neshvacema ili u manjini ponekad- ali nije me puno briga. Za vrijeme komunizma, pa ni onog najmekseg nije tako bilo i ja nikada ne bih zazivala ta vremena. Ali mi nismo o tome pricali nego o HDZu o njihovom kriminalu. Koji nas je doveo do toga da u ovoj demokraciji koja je mogla biti uspjesna i bogata, postajemo zemljom konobara i usluznog osoblja. Jer je sve ono dobro sto je ostalo iz bivseg sistema opljackano- prvo privatizacijom- a onda Sanaderovom hobotnicom. Ovu je zemlju, demokratsku i visestranacku Hrvatsku, upropastio i ukrao joj buducnost HDZ. To je bila tema.
Sent from my iPhone using Tapatalk
1. Tuđman nije utemeljio višestranačje, to je potpuna laž. Ne pada mi na pamet više gubiti vrijeme na diskusiju jer se osjećam kao da debatiram na dnevno/bitno/g.vno i inim opskurnim portalima, pa tko želi, neka se malo educira o događanjima u Hr od 1989. Niti je HDZ prva osnovana stranka, niti je Tuđman prvi predsjednik HDZ-a.
2. Tuđman se odrekao totalitarističkog naslijeđa tako što je doprinio etničkom čišćenju Hrvatske, čišćenju sudstva od nepoćudnih od čega se sudstvo nikad nije oporavilo, čišćenju HRT-a na način da su se tamo proizvodie vijesti i program koje su odgovrale samo jednoj stranci, zna se kojoj, tako što je sve one koji nisu bili na njegovoj liniji (mediji, stranke, udruge, sindikate) dao prisluškivati itd. Izbori su bili, onako, kako mu se učinilo...a rezultate je priznavao kad su mu odgovarali (šifra: zg kriza).
Višestranačje u kojem su nacionalni mediji bili pod čizmom vladajuće stranke, politički suparnici pod prismotrom, a izbori ukras, stvarno je bilo dobar taj Tuđman.
Je, ali svom unuku kojem je poklonio banku.
Rat je dobro poslužio za pokriće privatizacijske pljačke i bogaćenja 200 obitelji.
Moja je memorija vrlo detaljna, zato Dijana, ne pričaj nebuloze i činjenično netočne informacije. Da imam vremena, svaku tvoju rečenicu napisanu ovdje u kojoj tvrdiš nešto rastrančirala bih do detalja, ali na žalost nemam. Nevjerovatno mi je da netko može biti toliko indoktriniran i neinformiran.
Ono zašto je meni ova zemlja tuga i jad je što, između ostalog, 2015. godine nekome nije jasno što je fašizam, a što antifašizam, što je sekularnost i zašto je ona važna, što su ljudska i građanska prava, a naročito to što se oni koji nešto kritiziraju prozivaju za izdaju, mržnju, nevoljenje itd. Hrvatske. To je centrifuga iz 90-tih, ispiranje mozga koje je polučilo rezultate. I ta, kao, nekakva prijetnja Jugoslavijom.
Možemo se mi sprdati s takvom ekipom, ali očito ih ima i očito vjeruju u to.
Ne mogu vjerovat da se ovdje vode ovakve rasprave. Od svog štiva kojeg sam pročitala sa gropom u želudcu ostaje mi samo pitanje gdje je granica između kritiziranja i vrijeđanja? Jer bome ima svega sa svih strana...
Ono što me do suza nasmije svaki put:
"Oni su krali!"
"Ali oni su krali više!"
Zuska, ja ne znam zasto si ti takva da odluke donosis na temelju dobro poznatih cinjenica kojih se svi sjecamo, a ne onako osjecajno "iz trbuha" kao prava dama
Sto se samara odgoju tice, nije li to cilj da se povrijedi sve nas sto nas je Dijana pobrojala? Da nas se ne samara u svakoj prigodnoj zgodi, raspala bi se Hrvatska.
Zuska, tuđman jest prvi predsjednik hdz-a, samu najavu osnivanja stranke 1989. g. opstruirale su i zabranjivale tadašnje vlasti.
Za ovo što pišeš o medijima i tuđmanu, sve slobodno preslikaj na današnju situaciju, s tim da su u tuđmanovo vrijeme slobodno pisali i vjerojatno tvoji uzori dežulović i ekipa koji su redovito verbalno defecirali po tadašnjem predsjedniku, dlaka s glave im nije zafalila.
2015. za vrijeme ove jako liberalne i demokratske vlasti mladi ljudi u Splitu su samo zalijepili plakat sa slikom ive josipovića s benignom porukom, pa su završili na obavijesnom razgovoru. Djeca od kojih 20- ak godina.
Danas nema niti jednog važnijeg medija koji nije pod čizmom partije, uvijek je u pitanju lova i utjecaj. Radman je na javnoj televiziji napravio kompletnu čistku kadrova,a u PRVOJ godini Milanovića SVI su mehanizmi kontrole nad javnom i nacionalnom televizijom maknuti. Trebam li reći da su upravo sdp i hns, i zar ste sumnjali i "nevladine" udruge prethodno silno tražile upravo te mehanizme. Odjednom ti isti mehanizmi više nisu bili potrebni.
Danas je javna i nacionalna televizija za koju između ostalog umirovljenici izdvajaju njima nemali iznos, obično glasilo partije. Kao i prije demokracije, ništa se nije promijenilo. Čisto ispiranje mozga. Po tebi je to naravno jedna objektivna ustanova. I ja bih za tebe mogla reći da si definitivno indoktrinirana, neinformirana definitivno ne, (makar te kvalifikacije ničemu ne vode), ali eto ja bih tebe zapravo pitala:
Je li tebi uopće drago da je hrvatska danas samostalna država?
Mnogi su za to izginuli, i bio je to san mnogih generacija. Mnogi smatraju i da nitko nije trebao poginuti za ono što u ovom trenutku imamo,. I ja sam često bila među njima, jer narod koji može toliko pljuvati npr. po ljudima koji su dali svoje dijelove tijela, da bi oni živjeli u slobodi, ne zaslužuje da itko pogine za njega.
Posljednje uređivanje od Dijana : 27.12.2015. at 22:51
Zanimljiv je moment outanja glasaca HDZa. Hrabro![]()
Upravo je zato pod navodnicima jer ono što bi trebalo biti u teoriji, nije u praksi. Ali protiv Božićnog sajma u školi, priredbe u školi, Uskršnjeg sajma u školi, okićenog bora u školi nemam apsolutno ništa protiv. Ponoviti ću opet da smo katolička zemlja, sekularna ili ne, vjeronauk nije obavezan predmet, slanje djecu na školske priredbe nije obaveza i to je to. Bila bih zaista žalosna da se gore navedene stvari ukinu...
cubana, kod nas u školi ih ima dosta koji ne slave Božić. I koji naravno ne idu ni vjeronauk. Na priredbi za prvašiće pjevao se "kad si sretan".
Nije mi drago da se kod vas na toj priredbi pjevala vjerska pjesma. No, to je ipak bio izuzetak, i da si ti, na što si imala pravo, svoje dijete izvela iz zbora, ili se pokupila sa priredbe, sigurno ne bi završila najmanje na "obavijesnom razgovoru" niti bi izgubila posao i bilo ti onemogućeno napredovanje.
A ako vi mislite da bi vam se to u komunizmu progledalo kroz prste, ok.
Postoji nekoliko razloga zašto glasam za desne opcije već godinama (osim zadnjih par puta kada zbilja više nisam znala što bih, pa sam i pokrenula ovaj topic). Nije to uvijek nužno HDZ, niti je on uostalom zasebna opcija (tu spadaju i njihovi partneri iz Domoljubne koalicije), ali njihova stajališta uvijek su mi bila bliža iz više razloga. Niti je to zbog ustaša niti zbog partizana, zaboga, zbilja bi takve stvari trebalo staviti u ropotarnicu povijesti jednom za svagda... Ja glasam za desnu opciju jer ne podržavam homoseksualne brakove, jer želim da Vukovar ostane mjesto posebnog pijeteta, bez ćirilice, jer želim strožu kontrolu granica... Pritom naglašavam da nemam ništa protiv homoseksualaca, ništa protiv sugrađana srpske ili bilo koje druge nacionalnosti. I nikada nebih glasala za stranku koja je napustila sabornicu kada se povela rasprava o osamostaljenju RH. Eto, pljujte koliko želite, ali nebiste vjerovali, postoje i ljudi koji razmišljaju drugačije od vas i ne smatram se zbog toga zatucanom niti glupom. Ali bome nemam niti neko visoko mišljenje o sebi...
Dijana, Tuđmanu nitko nije branio osnutak HDZ-a
Naprotiv, Mika Špiljak mu je na njegovu izravnu zamolbu omogućio povrat pasoša i odlazak u Kanadu po novce od iseljenika za osnutak stranke.
Kako to znam?
Iz prve ruke![]()
Sam hdz je dodijelio ordene ljudima koji su bili zasluzni da se mirno prijedje iz jednostranackog sistema u visestranacje. Dakle, tko je uveo visestranacje u hrvatsku? Tko je raspisao prve izbore na kojima je pobijedio hdz? Ovo je jednostavno, provjerljivo. Ovo kad nazivas sdp partijom, e to vise nije jednostavno argumentima rijesiti. Tu mozemo do preksutra argumentirati, al bez ikakvog ucinka. Tu je moment kad argumentacija ne igra i kad razum prepusta mjesto emocijama.
Mirni prijelaz iz jednostranačja u višestranačje omogućio je tadašnji SKH. Ordeni su potpuno zasluženi.
Međutim, isto tako je zaslugom Račana oduzeto oružje Teritorijalnoj obrani, a zaslugom Budimira Lončara Hrvatskoj uveden embargo na oružje. Koliko žrtava tim činom ljudi posredno imaju na savjesti?
Isto tako je i tadašnji sdp izašao iz sabornice kad se glasalo o hrvatskoj državnosti. Poštenije bi bilo da je otvoreno rekao da je protiv. I dok se ne riješi npr. to pitanje, uvijek će se postavljati pitanje, kako stranka koja Hrvatsku nikad nije niti htjela, može tu istu zemlju voditi? Paradoksalno.
O da, znam.
Puno toga.
Ali ne mogu i ne želim imati posla s gomilom; najblaže rečeno netočnih povijesnih činjenica i tvrdnji ovdje napisanih. Čak i gluposti.
Imam pametnijeg posla u životu.
Samo ti napominjem da su Tuđmana tadašnje vlasti pustile da osnuje HDZ.
Nitko ga nije pokušao spriječiti.
Dapače.
Možda s razlogom?
Ako je nešto činjenica, ne može biti netočno - to je paradoks. Tvrdnja može biti netočna.
A činjenica je da je višestranačje u hrvatskoj i u bivšoj jugi, kao i u cijeloj Istočnoj Europi 1989. g zapravo bilo i nemoguće spriječiti bez prolijevanja krvi. Jednostavno je bilo dozrelo. Možda su to tadašnje vlasti uvidjele. Samo nažalost mi nismo bili te sreće da se osamostalimo mirnim putem.
Tragično je da se neistomišljenike vrijeđa i proglašava nižom vrstom, a ne to da imamo različita mišljenja.
Meni je iskreno to draže što više različitih mišljenja imamo. Zanima me što drugi misle. Ne zato da skupim dokaze protiv nego da jednostavno saznam nešto više. Zato sam tu. Glasajte za hdz, sdp, orah, ids pišite i budimo svi skupa pristojni i dobronamjerni to je još važnije. Čemu razgovor, ako mu je samo cilj drugoga etiketirati još jednom?
A šta to tebe boli briga?
Da ne bih tebi i tvojima polagala račune za svoje privatne osjećaje o bilo čemu i bilo o kome. Odbijam odgovarati na takva primitivna pitanja jer ne želim biti dio takvog diskursa.
To mi je kao kad nekoga proglase Srbinom pa se taj neki ide opravdavati da nije. Sorry, ali pristajanjem na takav diskurs, daješ mu na važnosti.
Nije da Zuska nije sama sposobna odgovoriti, ali zaista mi je dosta ovakvih gluposti,
ti zaista očekuješ da ti netko odgovori na ovo pitanje?
Nije te niti malo sram, tko si ti da mjeriš nečije domoljublje?
Možda da sada kad je hdz ponovo na vlasti oformite neku domoljubnu inkviziciju-svakog tko nije na "domoljubnoj" liniji stavite na test plutanja-ako potone htio je hrvatsku, ako ne potone spaliti ga na lomači?
pikula, moje skromno razmišljanje je da si je grupica ljudi jednostavno posebice za ovakve teme "privatizirala" forum. Jer sigurno je ugodno kad svratiš na forum malo proćaskati, i nitko ti ne "kvari" taj tvoj gušt nekakvim drugačijim mišljenjem.
Ono, kad si stalno "među svojima". Kao kad svratiš u kvartovski kafić a tamo sve poznata lica. I "normalno" da ti smeta netko ko ti kvari idilu. Iako te ne vrijeđa, smeta. Ali u čemu je onda smisao jednog foruma, bar na ovakvim, širokim temama?
Iskreno, da sam ja tek nedavno došla na ovaj forum, otišla bih vjerojatno jako brzo. Ali ja sam bila došla na jedan drugačiji forum i vezala se. I gledala kako se ljudi osipaju, redom oni konzervativnih nazora. Naprotiv, "novi", koji su dolazili a bili ljevičarskih nazora, odmah su se osjećali kao riba u vodi. To je bilo jako evidentno. A iako konzervativnih nazora, 2003. kad sam počela pratiti ovaj forum i ja sam se ovdje osjećala kao riba u vodi a prije dvije godine kao progonjena zvijer..Nisam se ništa promijenila ali forum odnosno atmosfera i ljudi ovdje strašno..ovo je možda jedan emocionalni ispad nevezan za temu, pa se eto ispričavam za to, ali željela sam to jednom napisati..
A one koje smeta vjera u školi nek prijavi institucijama. Ima čitava vojska dežurnih koji jedva čekaju.
U trećem tisućljeću ravnateljica jedne od škola u kvartu je bila na obavijesnom razgovoru, inspekcija ministarstva u školi, na roditeljskom je bilo prozivki dok se nije pronašlo koje dijete je u svojoj autorskoj recitaciji spomenulo jednom riječju Boga, a da to učiteljica nije cenzurirala.
Hajka neviđena na dječiji uradak od valjda deset redova. Evo prošlo je par godina, ali još se djeca i roditelji sjećaju.
Eto tužite svoje škole, imat ćete institucionalnu podršku, itekakvu. Bez problema.
Da bar ja mogu prijaviti kad mi djeci pune glavu kretenarijama o vilenjacima, sanjom pilić i self help bull *itom Sve će ti se želje ostvariti samo vjeruj u sebe....![]()
Posljednje uređivanje od suncokret : 27.12.2015. at 23:57
Pa i ja imam pametnija posla od nabrajanja, pardon. Svi tu sve znaju. Ima pisani trag.
zuska, ok. uistinu nije moja briga, zanimalo me, pa ako želiš odgovoriti ok, ako ne, isto ok.
suncokret, ja nemam ništa od "mjerenja" nečijeg "domoljublja" niti to radim. Ne očekujem uopće da svi o domovini razmišljaju kao ja, ali se pitam
postoji li nekakav opći konsenzus, da svi u ovoj zemlji koja sada jest samostalna, nekako zajednički više krenemo naprijed? Da poštujemo tu samostalnost i njezine temelje, jer ako tu nema nekakvog temeljnog konsenzusa, ne znam kako ćemo? U tom smislu je bilo moje pitanje.
Postoji Hanlonova britva koja za razliku od Occamove kaže da kad ne znaš motive suparnika, između zločestoće i bedastoće najvjerojatnije se radi o bedastoći.
Iz perspektive današnje ljevice komunisti onoga vremena su sasvim pasé. Prava ljevica današnjice su progresivni liberali i sve što s njima ide. Jedina poveznica im je marksizam - koliko god to progresivi ne žele priznati.
Što se tiče oružja TO, odgovoran je kompletan saziv Sabora '90, uključujući Žarka Domljana i pok. Šimu Đodana koji su to svojim velebnim preseravanjem omogućili. U to vrijeme sve vijesti stojedinice su završavale s napomenom "a JNA kamionima odvozi oružje TO...". Činilo se da jedino velike 'Rvat'ne u Saboru ne znaju što se oko njih događa. Dan NAKON što je zadnji kamion otišao postavilo se znamenito pitanje o oružju TO. To je bio svibanj '90.
U Pagu je 15.8.1990. upriličena proslava 340. obljetnice smrti Bartola Kašića (ili takvo nešto - samo da se ne zove Vela Gospa), a na terevenku su se odazvali Žarko Domljan itd. Crnokošuljaša dokle ti pogled seže, crnio se obzor. Domljan je u domoljubnom zanosu prisutnim "Ustašama" svašta rekao, i, bez previše iznenađenja dva dana potom krenula je balvan revolucija. U međuvremenu su se crnokošuljaši vratili u rodnu Kanadu itd. i ostatak zbivanja domoljubno pratili na televiziji.
I tu smo gdje smo. Neke od protagonista nisam ni spomenuo - namjerno. Većine događaja koji su slijedili se nerado sjećam, a nisu se svi odigrali baš 100% onako kao što se danas interpretira i nisu svi igrači baš takvi sveci kakvima ih se danas gleda.
Poanta: danas je sasvim drugo vrijeme. Sve partije koje se deklariraju kao lijevog centra ili desnog centra su partije centra i točka. Ista pašta. Jedini stvarni sukob mišljenja je između konzervativaca (pro-obiteljski, desni) i liberala (kontra-obiteljski, lijevi). Svo ostalo prenemaganje s partizanima i ustašama je totalno promašeno i anakrono.
Čudno, da. I sama sam sebi stoput rekla da sam mazohist. Ali kao što rekoh, forum sam počela pratiti kad sam zatrudnila s prvim djetetom, prije skoro trinaest godina. Vezala sam se, pikula će znati o čemu govorim, možda i ti. Možda je to jadno, ali je tako..A ako je ovo isključivo ljevičarski roditlejski forum, onda nek se to unese u pravila foruma, pa da odmah znamo da nam tu nije biti..
Davore, samo ću ti reći da pročitaš sadržaj Memoranduma SANU, koji je objavljen još 1986. g. puno prije crnokošuljaša o kojima ti pričaš. Balvani su bili pripremani godinama, nije se hrvate ništa pitalo što će oni, kad je postojala tvrda odluka srbije da se hrvatska neće pustiti da ode samo tako, bez krvi. I JNA je gotovo potpuno srbizirana već sredinom osamdesetih, iz istih razloga.
RODA se godinama borila za porodiljne naknade koje su "ljevičari" srozali na razinu ispod ljudskog dostojanstva. Feminizam je jedina demagogija lijeve orijentacije koja sasvim pogrešno prolazi na roditeljskim forumima, jer iako deklarativno brine o ženskim pravima, u stvarnosti radi na jačanju naklonih državnih institucija i razbijanju obitelji i bilo kakvih roditeljskih prava.
Dakle, ima po malo od svega.
Do danas nisam na forumu zapazio niti jednu raspravu koja je ovoliko išla u politiku i iskreno me ne bi smetalo da se zaključa - temeljem lošeg ukusa.
oprosti, ali ja više uopće nemam pojma o čemu pišeš.
što se tiče, pak nekih forumašica koje su nekad na rodi pisale: i ja se sjećam zdenke, zaista se svašta pametnog u njenim postovima moglo pročitati. zašto je prestala s pisanjem na rodi ne znam, ali sumnjam da vi dvije imate baš nekih sličnosti, osim konzervativizma.
... a samo idiotima je bilo u interesu eskalirati napete odnose u sukob bez ... ičeg.
Tenkove smo na mostu mladosti gađali povrćem -tek toliko da se vidi koliko su poželjni.
Ne postoji strateg koji će ti potpisati da je izolacija zemlje na nekoliko dijelova OK samo zato što je to suprotna strana pripremala godinama. Ili da je OK napustiti dobro branjeni most zato što je "veliki strateg" nešto potpisao.
Preporučujem ti da, ako si to sve proživjela, to ostaviš iza sebe. Tješenje s idejom da je to sve bila posljedica više sile je kognitivna disonanca. Rađe se posveti sadašnjosti. Oprosti ili zaboravi - što god ti lakše dolatzi.
a bome suncokret i ti si postala.svakom loncu poklopac.
Ne volim.ovqkve teme i izbjegavam.ih al ne mogu vjerovat da netko ne moze imat drugacije misljenje, stavove ( od vecine prisutne na temi) a da ga se odmah ne vrijedja i etiketira a sto je najsmjesnije upravo ta vecina "zagovara" toleranciju i prihvacanje razlicitosti.
Nisam konzervativnih stajalista al smatram krajnje nepristojnim da cim progovore drugaciji ( Dijana pikula, Leirmann) da ih se odmah vrijedja kritizira i zaskace.
Dapace volim cut razlicita misljenja i tudje stavove, razloge..zato cure pisite ima nas koji smo bez predrasuda i jednako citamo SVE strane ovisno o danim argumentima.
Tako bih voljela da na ovom forumu ovakve teme ne moraju bit nabijene negativnom energijom zato ih i izbjegavam.
Kako je meni ovo uspjelo htjela citirati suncokret a povuklo neki stari post od BB
Tako mi i treba kad tipkam u ovo doba noci po mobu a i to mi je mozda znak da se maknem s teme![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 28.12.2015. at 00:59
Lili, mislim da bi se začudila kad bi malo analizirala što sve stoji iza pojmova konzervativizam i liberalizam. Politika je svijet suprotnih značenja![]()
Hoću reći - najvjerojatnije si jako konzervativnih stajališta a da toga nisi ni svjesna.
Napeti odnosi su pripremani isto tako godinama, Srbi su bili izuzetno privilegirani narod u hrvatskoj. Pa ipak se uvijek pričalo o "ugroženosti" srpskog naroda, pogotovo od sredine osamdesetih. Jednostavno se pripremao teren, ma uostalom, sve piše u memorandumu SANU..Nije to bila posljedica više sile, nego pomnog plana..
I ma ne brini, ja jesam u sadašnjosti, i veselim se jer mislim da će nam konačno svima biti bolje..