Slično pitanje imam. Čušpajz s kuhanim prethodno sušenim vrganjima? Koliko dugo se smije poturati po friđu? Ipak su to gljive.
Slično pitanje imam. Čušpajz s kuhanim prethodno sušenim vrganjima? Koliko dugo se smije poturati po friđu? Ipak su to gljive.
Ima li tko ideje što sa rižinim brašnom osim kruha?
Još jedno pitanje, koliko treba kokosovom maslacu da užegne?
meni dosad nije užeglo kokosovo ulje, držim ga cijelo ljeto u ormaru, ne u frižideru, postane tekuće ali ništa mu ne bude
ovo sad imam skoro godinu dana, dobro je još
zakuhaš u varivo, napraviš maloj rižolino ( kao umjesto grisa kurano rižino brašno), paniraš ribu, mafini s jabukama ( bolje je još ako se doda i prosenog brašna, kolko brašna tolko vode, malo ulja, malo soli i ribana jabuka peče se na 180 do 15 min)
pohano meso iz pečnice može i tave:
zmarinira se meso u ulju, soli, češnjaku ( i tko zna čemu tko šta voli i izvoli), par sati ili prek noći,
uvalja se u rižino brašno s začinima/bez začina, ili u mažuran ( meni najdraže) i stavi na masni papir peči na 220 cca 7-10 min s svake strane, ili na naglo na tavi.
pogačice bez kvasca zguglaj si recept su jako fine u kombinaciji s bučinim košticama
@suma, nekako mi žao za te svakidašnje stvari kada u to mogu i obični griz.
@jelena, rižolino, dobra ideja.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 15.02.2016. at 13:23
usput nemoj rižino brašno kupovat preskupo je, nego samelji tolko riže kolko ti treba
Htjela sam napraviti mochi. Kupila sam ga ciljano za to, i tek onda shvatila da treba ići ljepljivo rižino brašno.
Nemam mikser toliko jak za mljevenje riže.
Pogačice bez kvasca? Je li to ovo?
http://forum.roda.hr/threads/16133-P...ice-bez-kvasca
je to je to sve kaj ti ne paše mjenjaj (recimo voda umjesto jogurta, rižino umjesto brašna), može i bez praška za pecivo
inače obični mikserić za kavu jaaako uspješno melje rižu
ajde pitanje zakaj si mislila delat taj mochi ne izgleda mi nekaj baš wow
Da, to bi bilo lijepo nabaviti, ali tako nam je kuhinja već svime zatrpana, da ono... izgubim volju čim razmislim u koji ću ga ormar ugurati.
Zapeo mi za oko u azijskom dućanu, a onda pročitala od jedne cure da ga je bolje doma raditi, i vidjela sam rižino brašno kada sam maloj kupovala ulje, a čitala sam da se Japanci doslovno guše u tome, pa sam vidjela ovo i onako čokolada - tko ne bi odolio.
Jesi li radila s ljepljivim brašnom?
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 15.02.2016. at 15:16
Jesam naravno, recept mi je teta dala koja to cesto radi, i ispalo mi je bas onak kak treba ali meni jednostavno taj okus ne pase i vise nikad nisam to radila. I inace ne volim japansku kuhinju, pa mi zato valjda i ovo nije pasalo. Ali to ne znaci da tebi nece, svatko je prica za sebe, pa probaj.![]()
Poslano sa mog SM-G355HN koristeći Tapatalk
ja sam ga stavljala u razna jela, juhe, rižote.. slanu karamelu
ali sam prestala
po meni totalno nejasna fama
nikakav fenomenalan okus nisam osjetila
a jako se teško topi, moraš puuuno mješati ili je prethodno usitnit da ti ne ostanu grude soli
jurana ja cvijet soli koristim kao zadnji začin- dakle nikad ga ne koristim u toku kuhanja- jer se onda stvarno gubi smisao, nego recimo posolim steak ili gotov tart s ganachom s cvijetom soli. poanta je u tome da se ne izgubi tekstura, nego da doda taj fini, suptilni, slani crunch.
tang- sve krivo si radila![]()
sasa, je li je bar usitniš u mužaru? jer moja je u komadićima, štajaznam, 5x3mm
ne, čiju imaš? ja koristim ninski, odličan je ili maldon- još bolji.
ja koristim onaj Ninski i on se baš lako razmrvi pod prstima
držim ga na stolu za dosoljavanje lešo mesa, ribe sa gradela, povrća na pari, salate...
evo sasa je sve napisala, a ona je za mene master od kuhinje.
tang ne kuzim kako ti se slabo topi, nes ti topivosti NaCla![]()
ja imam iz ove solane: http://lag-adrion.hr/hr/o-nama/desti...ova-u-krvavici
rodica mi je tamo radila pa sam dobila teglicu, onako refužo
spajalice, ne znam šta bih ti rekla, miješaš miješaš miješaš miješaš miješaš i nakon 5 minuta još ima komadića
ma baš ću probat idući put na meso stavit na kraju, ali ipak malo usitnjenu
tang ja imam ovu iz nina. nisam ni znala za ovu solanu koju si ti spomenula.
ninski cvijet soli je takav da su mu kristali kao male ljuspice, tanke. sto ima i smisla jer je to kristal koji nastaje na vodenoj povrsini, te se takav bere.
Kupila sam nedavno u Intersparu mix gljiva (dođu šampinjoni, bukovače, shitake..)... Ima netko dobar recept da ga spremim? Ne bi ih htjela utopiti u nekakvom vrhnju ili sličnom umaku.
Tako ih zdinstaš bez kerefeka. Samo dodaš papar & sol. Ako hoćeš kerefeke možeš politi bučinim uljem, ili dodati malo poprženog suncokreta, ili ako si gurman poprženih pinjola.
Češnjak. Slaže se.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 17.02.2016. at 10:15
Ja obozavam gljive na naglo sa koprom, naravno na kraju. Kopar stavljam i u juhu od gljiva, pojaca okus. Bacim ih na ghee (sama ga radim) na kraju sol, papar i kopar.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Da se vratim malo na cvijet soli.
Meni salate puno finije s cvijetom soli. Posebno sami paradajz.
Držim u mlinčeku, pa je se ne otapa dugo. Iako, meni ne smeta i ako se ne otopi.
Koristim piranski i ninski, kako kad. Piranski mi mrvu draži, možda zato jer je bio prvi kojeg sam ikad probala.
Nego... pričala mi teta u dućanu u Ljubljani da su nekad davno u prošlosti, pred nekoliko stoljća, iz Paške solane prodali u Piranske soline neke mikroorganizme koji utječu na kvalitetu soli. I da bi se sad u Paškoj solani za guzicu ugrizli zbog tog postupka svojih predaka. Ja sam bila sigurna da je za sol dovoljno sunce i vjetar... ali ona tvrdi da postoje ti mikroorganizmi.
Spajalice...? Anyone?
Cure, ne znam da li ste negdje o tome pisale pa cu svejedno pitati. Koristi koja od vas himalajsku sol ? Ja ju odnedavno koristim i stvarno je odlicna, i sto je najbitnije zdrava alternativa obicnoj soli.
Poslano sa mog SM-G355HN koristeći Tapatalk
Ma i meni čudno... no evo, našla sam...
https://sl.wikipedia.org/wiki/Se%C4%8Doveljske_soline - vidi u "Priprava solnih polj".
http://repozitorij.upr.si/IzpisGradiva.php?id=6499
"Najpomembnejši tehnološki mejnik v njihovem delovanju se je zgodil leta 1377, ko so po vzoru dalmatinskih solinarjev z otoka Paga na dnu kristalizacijskih bazenov, imenovanih »cavedini«, začeli izdelovati petolo, nekaj milimetrov debelo plast iz sadre, alg, bakterij in mineralov. Po petoli se kristalizacijski bazeni ločijo od drugih izparilnih bazenov, saj snov preprečuje stik morskega blata na dnu bazenov s kristali soli. Od takrat dalje je sol iz Sečoveljskih solin kristalno čista, bela in dobrega okusa, brez primesi peska ter ostalih nečistoč."
o tome je žena pričala.
Sori, sve je na slo...
Cvijet soli - to mi je "crème de la crème" u kuhinji
Njime dajem onaj final touch mnogim jelima, naročito salatama.
I primijetila sam, kad god to stavim, redovito svi komentiraju kak' je prefino, i "kaj si sve stavila unutra"?
No, taj tajni sastojak je u moju kuću došao izravno iz onih divljih škrapa uz morsku obalu moga otoka.
Sigurna sam da je to glavni razlog zašto je tako aromatičan.
A skupljale su ga mnoge meni drage vrijedne ruke, ponekad čak i ručice moga djeteta.
'Ko to more platit?![]()
Baš lipo, Forka.
Hvala još jednom svima na odgovorima.
himalajska ne smrdi na sumpor ak je žuta na nju mislila,
ima neka Biljka slanuša http://www.solananin.hr/hr/priroda/ , ona je jako bitna u proizvodnji soli
Ja imam neku crnu himalajsku i smrdi ko sam vrag. Ali zato kažu ima željeza.
Mogu li napraviti umak za piletinu sa slatkim vrhnjem umjesto kiselog? MM krivo kupio, a nemam vremena sad za ići u dućan....
ako je slatko vrhnje, ja bih rekla da
ako je hopla ili tako nešto od biljne masti, onda ne
Ma i da nije od biljne masti, to je slatko. Ima sasvim drugačiju teksturu, okus, ma sve.
Ja uvijek koristim samo slatko vrhnje. I za umak s curryjem.
I za druge umake i krem juhe..
Nije slatko uopće. Tekstura mu je super, ne gruda se.
Vrhnje za kuhanje mi je groznog okusa, a i puno je kemije..meni u rangu vegete..tak da to ne jedemo nikad.
meni isto nije slatko, čini mi se najbliži mliječni ekvivalent kokosovom mlijeku
Meni je kokosovo uber slatko. Ali ok, tko voli slatko-slano kombinacije, nek izvoli.
Jel se moze smrznuti kuhana leća