A jeste se raspisale....

Uglavnom, meni se čini jaaaako nezdravim onako općenito da svi promovramo neku tešku toleranciju, ono prihvaćanje vlastitog djeteta takvog kakvo je.... a kad dođemo do škole od te tolerancije ni t.
Evo, recimo,moj školarac sad osmaš je sigurno dovoljno inteligentan da prođe osmi razred s 5,00, ono imali smo neke papire i o natprosječnosti i tako... Ali neće sigurno proći s 5,00, vjerojatno s oko 4,5 kao i svake godine. I ja se ne petljam.Ono jasno mu je objašnjeno da će gimnaziju tu gdje jesmo teeeeško upisati,da će onda vjerojatno morati ili odabrati neku drugu školu ili otići u dom pa u neku lošiju gimnaziju u gradu 70 km udaljenom od kuće. I gledajte,on je sretno dijete, ispunjeno, ide po natjecanjima iz predmeta koji su mu zanimljivi, iz povijesti,Lidrana i matematike, ali nema samodiscipline da savlada jezik odnosno podjele posuđenica za odličan već za vro dobar. Meni je to skroz ok. Ono, skroz. Mislim da on ima 14 godina, iu redu mi je da ne razmišlja dugoročno kad se radi o posuđenicama. To da ga ja natjeravam na učenje,pa da ga ispitujem posuđenice pa da svi obiteljski strepimo nad ispitom iz jezika kako bi dijete na kraju godine imalo pet iz hrvatskog jer mu ta petica treba da uspije upisat gimnaziju kako bi jednom isto tako strepili nad ocjenom iz jezika u 4. srednje kako bi dijete upisalo fakultet... to mi je potpuno strano...
Mislim, prvo nije sve to tako odlučujuće i sudbinski.Ono ima ljudi koji bez faksa žive kvalitetne živote,ima ljudi koji nakon stručne škole postanu fakultetlije...
I ono što je meni još bitnije, škola je samo jedan segment života. Božemeprosti,kad čujem kako neki ljudi doživljavaju upis djece u srednju školu, koliko toga su spremni žrtvovati kako bi dijete uspjelo, pa ljudi moji, što bi bilo da im dijete dobije leukemiju? Možda sam, kako je Cvijeta rekla radikalna,ali stvarno...nije mi jasno kako ljudi tako lako izgube kompas... Bitno je da je dijete živo i da je zdravo. To da dijete ne može upisati gimnazij, to nije problem... Mislim poštujem da ga ljudi osjećaju kao problem, alonda treba poraditi na vlastitom poimanju stvarnosti a ne na posuđenicama za ispit iz hrvatskog.