Nisam još. Nikako da napravim to varivo.
A tijesto za knedle treba valjati, a ja nemam na čemu.
I gdje ću nać šljive?
Nisam još. Nikako da napravim to varivo.
A tijesto za knedle treba valjati, a ja nemam na čemu.
I gdje ću nać šljive?
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 09.03.2016. at 08:45
Napravi vrtičke knedle od sira.
moji to vole
I puno je jednostavniji recept, gotove su za čaš.
Evo zuta:
500 g svježeg sira
240 g oštrog brašna
6 velikih žlica ulja (suncokretovog)
mrvicu soli (za dijete bez)
To je to! Od tog recepta možeš raditi i njoke.
Svojedobno sam u restoranu radila sladolede od crnog sezama, dumbira, zelenog caja koji je bio proglasen za najbolji sladoled u gradu. Jedini koji mi je okusom bolji od bucinog jest od crnog sezama.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Daš recept i ideju za zamjenu sezama
Ne znam kaj bi moglo zamjeniti crni sezam. Okus mu je intenzivan za razliku od bijelog. Podsjeca na ljesnjake. Ali je i skup i meni bio dostupan preko dobavljaca. Radila sam sa gotovim sladoledom od slatkog vrhnja koji smo narucivali u slasticarni. Kuhinja mi nije bila opremljena za izradu svoje baze iako nije to komplicirano ako imas aparat za sladoled.Bazom. Ili burbon vanilijom. Jednostavna stvar. Preliju se sjemenke sa vrelom vodom samo da namoci, stapnim mikserom usitne i pomjesaju sa bazom. Od dumbira:naribas dumbir, iscjedis sok i pomjesas. Zeleni matcha caj(prah) razmutis sa toplom vodom u gustu pastu i pomjesas sa bazom.
Naime, autorica teksta o najboljim sladoledima u gradu, u međuvremenu je naletjela na sladoled svog života - home made sladoled od matcha zelenog čaja. Navodno rade i sladoled od crnog sezama pa treba probati.*
Evo c/p o njemu. Tada je to bilo egzotika i in. Sada imas recepata koliko hoces. U najmanju ruku je bio hvaljen kao da ga radim od vlastitog mlijeka
Koliko vidim ima crnog sezama u bio&bio. I cijena mu je duplo jeftinija nego tada
Njam njam, kakva ideja!
Oh, sad moram kupiti i aparat za sladoled![]()
Danas:
D: griz na mlijeku s vanilijom
R&V: supa od puter tikve, s peršinom, sa žličnjacima od griza i jaja. Mislila sam da neće htjeti jesti. Prvo je pojela malo, sada navečer sve do kraja. Ili je jadno dijete pregladnilo i shvatilo da neće dobiti oblizeke.Hvala. To je tako ukusno, a nisam jela godinama.
![]()
Na kojem mlijeku radis griz i kako?
Deci, dva kravljeg mlijeka. Odnedavno dodam vaniliju, griza žlicu ili dvije, a nekad samo od oka, i onda miješam tri - četiri minuta.
Ranije sam radila samo na vodi dok nisam znala da se smije na mlijeku.
Ok, thnx. Probat cu i ja s vanilijom zamirisati. Mi smo nakon velikih problema s hranjenjem spali na **** instant mlijecne kasice za dorucak i veceru i svaki pokusaj davanja iceg drugog (a uistinu sam mastovita) zavrsava bijesom i bacanjem zdjelice.
Opet ja krsim pravila, isprike...
Posljednje uređivanje od bubekica : 09.03.2016. at 22:45
Bubi, možeš davati i cejlonski cimet, on može od početka dohrane.
A, ako se ne varam, tvoja je cura već preko godinu dana, pa možeš i sirovi kakao i med, mljevene orašaste plodove...
Moram to nabaviti i probati sladoled... Fala na idejama!
Ont. moje starije dijete je probalo sladoled i šlag samoinicijativno, u dobi od nekoliko mjeseci, kad je zaronio ruku u tatinu rođendansku tortu i oblizao. A ja se jadna trudila oko špinata... Inače, vole moja djeca povrće i danas, aliii stariji je baš sladokusac. Mlađem isto nije mrsko, ali on ima u prehrani veći udio voća od starijega.
Peterlin, kada smo kod sezama...ne znam da li znas koliko se spinat i sezam ljube
Najfinija stvar mi je spinat sa tostiranim sezamom ili gomashiom, maslinovo ulje, limunov sok, soja sos sa protisnutim cesnjakom. Ako je cesnjak prejak samo se kratko zagrije na tavi i preko spinata. Soja sos moze izostati u kombinaciji.
Nisam probala, ali svakako namjeravam. Hvala na ideji! Bijeli sezam imam doma, to mi je standardno u kući, ali crni nisam probala.
Meni je nezamjenjiv začin za špinat muškatni oraščić. Alternativno korijander (kineski peršin) u prahu, ali to rijetko stavljam na sam špinat, češće na rižu. Voljela bih naći njegovo sjeme, pa posijati, da vidim što će se dogoditi. Dobar je za detoksikaciju i pomaže astmatičarima. Imam negdje zapisano.
Morat ćemo podignuti onaj topic o začinima, da tu na topicu o dohrani ne raspredamo priču u širinu.
Da se vratim na dohranu - ja nisam egzotiku davala djeci dugo dugo, ali jesam ono što raste ovdje (peršin, češnjak, luk, kopar...) štajaznam od prve godine, zapravo sezonski, nešto ranije - nešto kasnije. S egzotičnima smo pričekali još koju godinu.
Kaj se tice spinata, nije crni potreban, bijeli je sasvim ok. Crni bude malo prejak.
Ont beba skoro od pocetka zacine konzumira a korijander mi je broj 1 za meso.
Morat cu probati ovo za rizui muskatni za spinat, inace mi je bio za njoke i kuhani krumpir.
Jucer je gustala u tandoori piletini sa umakom od grckog jogurta, ribanim krastavcima, cesnjakom, soli i paprom. Ma fina je to guza
Bubekica kak to da je mala prek noci prestala jest bas sve?, kolko je sad 2 gid?
Sezam ljubi spinat a apsu ljubi kris za ideju!![]()
![]()
Tata je radio rižu, pile, s dinstanom paprikom i tikvicama. Nije htjela jesti dok nismo dodali sira. To će ići i za večeru.
Ne, laktoza ne izazove alergijsku reakciju kod dojenog djeteta, zato što je ono izloženo laktozi preko majčinog mlijeka. Radi se o potpuno jednakoj molekuli, disaharidu koji u organizmu daje glukozu i galaktozu. Glukoza ide u krv i tkiva dajući energiju, a galaktoza ide u daljnju preradu.
Ono što izaziva alergijske reakcije kod dojenog djeteta koje pije kravlje mlijeko mogu biti proteini kravljeg mlijeka - oni se razlikuju po strukturi od proteina majčinog mlijeka.
Djeca (koja više ne doje) i odrasli ljudi koji imaju problema s podnošenjem laktoze nisu alergični na laktozu, nego im organizam ne proizvodi dovoljno enzima nužnog za probavljanje laktoze. To je stanje koje se razvija s vremenom, ne traje od rođenja - inače ne bi podnosili ni majčino ni adaptirano mlijeko.
Postoje bebe koje imaju urođenu bolest koja onemogućava iskorištavanje laktoze pa se ne mogu hraniti niti humanim mlijekom niti uobičajenim formulacijama adaptiranog mlijeka. To je vrlo rijetka bolest, zove se galaktozemija. Radi se zapravo o nemogućnosti iskorištanja galaktoze, pa se ona gomila u organizmu i radi štetu.
Dva pitanja:
1 - Na što je alergično isto dijete kada konzumira čokoladu? Sojin lecitin? Ako uzmemo da je protein denaturacijom izgubio ono što ga čini problematičnim
2 - Ne bi li alergičar na protein trebao imati reakciju već i na niske količine proteina, kao npr. one iz mlijeka magarca, pod uvjetom da se radi o istom proteinu?
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 11.03.2016. at 23:21
1. Ne znam na što je alergična neka osoba kad pojede čokoladu, da se to utvrdi treba raditi test. U procesiranoj hrani poput čokolade struktura proteina je očuvana.
2. Proteini u mlijeku razlikuju se od sisavca do sisavca. Nemam pojma kakva je točno razlika između magarećeg i kravljeg mlijeka u sastavu.
Kako je moguće da je struktura proteina očuvana u čokoladi kada se one isto griju na visoke temperature da bi bile tekuće i mogle se lijevati u kalupe?
2. neki djeca sisavci ne reagiraju na niski postotak proteina, jel neki imaju mogućnost male tolerancije, neki ne ( recimo moji)
inače kod dokazivanja alergija , postoje tzv, razredi 0, 1, 2 , ...6, i
sad ako si 0 razred trebao bi bit u mogućnosti da to jedeš bez poteškoća
1 da jedeš i ne osjetiš ništa
2 i dalje da osjetiš alergiju,
ali neki reagiraju i kod = razreda najćešće osipima, jer je granica koja je mjerljiva za 1, razred 0.35, a ti praktički možeš imat i 0.33 ali ti to pokaže čistu 0
nekoj djeci s 1. i 2. razredom se savjetuje da se radi opterećenje, ( recimo mojoj klinki na 0.35) ali dijete je uvijek dobivalo osipe, i msetalo je jer nije mogla spavati, kaj napraviš izbaciš to i spavaš mirnije, pa ponudiš kroz godinu-dve , a neki mogu tolerirati i do 3. razreda recimo moj sused, ali ga onda žgaravica uhvati ako to jede 2-3 dana za redom ( ja bi i u tom slučaju izbacila)
nadam se da si čitala ono o jabuci i pečenju ( kuhanju) jabuke, ali vjerovatno je to samo kod biljnijih vrsta da se proten puno smanji ili čak i razbije.
Moj sin, na primjer, razred 2 i 3, zbog alergije nosi epipen.
Ne znam kolike su temperature, ali one sasvim sigurno ne dovode do hidrolize (gubitka primarne strukture proteina, tj. razbijanja veza između aminokiselina). Denaturacijom se samo izgubi folding, a to nije dovoljno za potpuni gubitak alergenih svojstava peptida, AFAIK.
Sigurno ima na internetu o tome, pa guglaj - nisam prehrambeni tehnolog ali mogu ti odgovarati iz glave na osnovna pitanja o strukturi proteina i možda pojasniti neke izguglane stvari koje su nejasno raspisane ili za koje treba više znanja iz (bio)kemije.
mislim da je pričala n.grace,da ne može jest jabuke da ima nekih problema, ali da istu jabuku može skuhanu ili pečenu i nema istih problema
kaj sam htjela reć
reki toleriraju visoko, neki nisko , neki nikako, ko recimo ja trudove visoki mi prag tolerancije tak da nisam ni jedan trud skužila, ( jesam jedan, ali nakon bušenja vodenjaka)
prisutna je ali možda malo razbijena pa onda nekima kojima je niskog stupnja može ne stvarati probleme
mopji koji piju mlijeko piju ga većinom skuhanog, jer ga ja kuham, ja ponekad znam popisti friško mlijeko, ali u biti mlijeko ne pijem ( nemam ja problema s mlijekom)
Budem našla tko je kad se dočepam kompića, sory ak samte uznemirila1
Našla magriz je pisala o tom, alu neznam prikeljit link na telcu
Znala sam da je neki kuharski fan bio u pitanju
Mislim da jesu, ovo su nase tablice:
Reference ValuesReference values apply to all ages.
Class IgE kU/L Interpretation 0 <0.35 Negative 1 0.35-0.69 Equivocal 2 0.70-3.49 Positive 3 3.50-17.4 Positive 4 17.5-49.9 Strongly positive 5 50.0-99.9 Strongly positive 6 > or =100 Strongly positive
zuta, koliko znam, kuhanjem mlijeko ne gubi alergena svojstva i alergičari ga svejedno ne piju. Našla sam neki rad gdje piše da se dio proteina odgovornih za alergijsku reakciju denaturacijom pretvara u oblike koji su manje potentni u smislu izazivanja reakcije, ali zato se navodno stvaraju novi oblici koji su i dalje "opasni".
Jedino potpuna hidroliza bi dovela do potpunog nestanka alergenosti (za one kojima je alergija izazvana proteinom) a ona se ne može postići tek zagrijavanjem.
Kakogod, bilo mi je stalo da uočiš da laktoza nije odgovorna za bilo kakvu alergiju kod dojenog djeteta, jer za razliku od proteina), laktoza je šećer (vrlo malena molekula kad se usporedi s proteinima) koji u mlijeku bilo kojeg sisavca ima potpuno jednaku strukturu.
Ovdje na forumu i na r/beyondthebump mnogi roditelji tvrde da svojoj alergičnoj djeci daju samo kuhano mlijeko. Bit će da je do stupnja alergičnosti kako jelena kaže.
Hvala ti za objašnjenja vezana za laktozu i proteine. Sve mi se pomiješalo.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 13.03.2016. at 10:14
Jučer i prekjučer:
D: sir i žganci,
V: kaša od zobi s maslacem od badema
Danas:
D: vrtićke knedle
R/V: vrtićke knedle što je ostalo od ujutro + malo kuhanog bulgura i malo nasjeckane piletine
Mi danas prvi put probali rizine pahuljice. Pojeo par zlica. Ne svidja mu se to nikako. Imala sam jos jednu jabuku iz bio bio kakva mu se ranije nije svidjela, a i meni je bila nekako prevlaknasta, sok se izdvojio i bila je suha. Mislila sam da mu necu dati, al sad nisam imala drugu. I onda sam sve spetljala:
Znaci poceo je s rizinim pahuljicama u mlijeku, pojeo par zlica, plus svoj sirup od brusnice i D vitamin (uvijek mu ubacim te kapit uz obrok na zlicu), onda sam mu dala mlijeko. Onda sam mu ipak ponudila jabuku i sad je mozda i sazrijela ta jabuka, uglavnom to mu je bilo fino i pojeo je jos tu malu jabucicu. I onda je jadnicak za tri sata poceo ispustati vjetrove i dobio proljev. Previse sam se opustila. Cinilo mi se da ce on sve htjeti/moci jesti.
Sutra cu mu dati malo tih pahuljica i mlijeko samo da provjerim je l u njima problem. Ionako nece htjeti puno jesti.
Posljednje uređivanje od Christine : 13.03.2016. at 20:46