promijeniš šampon za kosu, al ne možeš promijeniti činjenicu da živiš u potrošačkom društvu.
koje itekako oblikuje naš život i ljude drži pod svojevrsnom kontrolom.
kupi, kupi, kupi, troši, diži kredite...
kako ne.
Da, ali mi ovdje govorimo o religiji, ne o marketingu per se i njegovom utjecaju na čovjeka. To je opet tema za sebe o kojoj možemo napisati čitavu Bibliju.
Ako ćemo generalizirati i gledati samo naše dvorište, danas i trenutno, da, svakako. Na drugom kraju svijeta se odvija sasvim druga priča.
A kod nas, tko ide po što u crkvu, pa milion ljudi milion razloga. Neki dosita idu radi tog mira i spokoja kojeg tamo nađu. Nekad davno sam ga tamo nalazila i ja, pa razumijem na što misliš![]()
http://www.fraktura.hr/knjige/product.aspx?p=459
Nisam pročitala, ali žarko želim.
Fakat, nisam ni skuzila. Ajd možda ju i naručim. Thx
Hah, čini se da je zastarjela.
Kaže onako:
Vrlo jasno i zabavno Bruno Ballardini objašnjava Crkvu kao brend, kao multinacionalnu korporaciju – ali iza tih razmišljanja ne vreba nikakva zavjera; naprotiv, on uvjerljivo objašnjava zašto je Bog sličan Coca-Coli i zašto se limb ne može dovesti u pitanje.
Ajme sto ste se raspisale
Negdje elor komentira da bi po mom postu ispalo da je ona zadovoljna s programom i s vlascu. Ali meni to nije bila namjera tvrditi da su vjernici sretni s trenutnim stanjem. Dok mislim da je crkva sretna. Ne dijele svi vjernici stav crkve da je HDZ bozanska stranka. Inace bi imali gotovo jednostranacki sustav.
Vesele me prosvjedi u Poljskoj protiv konzervativaca.
A i ovo mi daje malo optimizma:
"Znakovitom nam se na ovom mjestu čini istaknuti tvrdnju pokojnog Željka Mardešića (alias Jakov Jukić), hrvatskog rimokatoličkog intelektualca i sada već klasika sociologije religije:
'Svakim danom postaje s teoloških vidika jasnije da kršćanstvo ne može ostati vezano uz državne razloge i nacionalne koristi, a još manje služiti kao folklorni ukras i opravdanje svjetovnim vlastima. Zato umjesto tvrdnje kako je u skandinavskim zemljama tradicionalno kršćanstvo umrtvljeno sekularizacijom stoji obrnuta tvrdnja: da je to mrtvo folklorno kršćanstvo - dobro plaćeno i preplaćeno od države - zapravo proizvelo sekularizaciju.' "
http://m.tportal.hr/vijesti/427435/J...st-drzave.html
Da, indoktrinacija u drugim predmetima je poprilicna. Npr PiD za prvi razred - glavna lekcija: slavimo (mi svi, bez ikakvog ali, ili da to rade samo krscani) rodjenje Isusa, idemo u crkvu na blagoslov itd. Totalno poopcavanje na nivo opce istine, u rangu "zube peremo ujutro i prije spavanja". A na samom kraju, u minijaturnom okivricu, samo napomena da "neki ljudi" (valjda na nekom drugom planetu, ili mozda cak blize, na nekom drugom kontinentu) su druge vjere (iako ovu nisu imenovali) ili nisu vjernici. Naravno, okviricem se uciteljica nije zamarala na satu, niti jedno pitanje o tome u radnoj biljeznici, kao da ne postoji. Cisti "smokvin list" povrh gole bezobzirne indoktrinacije usred prirode i drustva. Udzbenik je od Profila.
Srecom, imaju djeca mamu i tatu da im malo bolje pojasni zivotne cinjenice![]()
E baš to. U glazbenom svaka treća pjesmica nije religioznog karaktera, u hrvatskom stalno nekakvi religiozni kontekst u pozadini, ako već nije u prvom planu (ili domoljublje, neizostavna Nada Iveljić me svuda bode u oči, raspametih se nad suptilnom porukom pjesmice Malen je svijet), pola PiD je posvećeno vjerskim blagdanima. Još samo čekam da i matematički zadaci budu npr. Ivica je učinio dva dobra djela, a Marica tri, ali računajući na nagradu, pa tko će od njih dvoje prije u raj?
Jedino mi je neobično u Jeleninom linku da je najviše vjerskih sadržaja u Engleskom jeziku, ne znam je li to neka greška. U našoj školi barem koriste Oksfordsko izdanje Happy Street, i s njim sam skroz zadovoljna, vrlo jednostavno i primjereno djeci.
ja sam još pod šokom jer sam jučer vidila dijelove knjige koja je lektira u 6. razredu, Mali ratni dnevnik
http://www.civilcourage.hr/wp-conten...ni-dnevnik.pdf evo baš na tu temu, što čitaju djeca za lektiru
pročitajte do kraja!
I ja sam to jučer vidjela, stvarno je šokantno.
Za nadati se da su profesori pametni, i da ne biraju baš tu knjigu za čitanje, ali dovoljno je već to što je na popisu lektire.
Općenito, jako se forsiraju domaći autori, i to suvremeni, a književna vrijednost tih djela je više nego upitna.
No ova knjiga ima i malo veći problem od književne vrijednosti.
OMG pa to je OBAVEZNO djelo na popisu lektire
Da, i mi smo svojevremeno pokušavali na to upozoriti. Rješenje se našlo - djeci je ponuđena alternativna lektira. Možda se uspijem sjetiti što je bilo.... Ima li neki nastavak Smogovaca s ratnom tematikom? Da ne lupam, nešto drugo su dobili.
Ali žalosno je da nitko ne revidira te popise lektire. Kad smo kod književne vrijednosti ove knjige, ona je minimalna, ako uopće postoji (probala sam ju čitati tada). O ostalom ne bih - sve je već rečeno.
ne znam ima li knjiga ratnih Smogovaca, ali serija je bila, baš sam nedavno negdje vidjela isječak
ali ima ratni Koko, Koko u Kninu čini mi se
Koko u Kninunisam još za to književno djelo čula
ma znate što, meni je te ratne lektire već preko glave još iz doba crnog socijalizma
još mi je najbolje rješenje koje je netko na fejsu napisao na taj link - budući da je lektira obavezna, u razredu su je odradili ali kritički. Samo to ovisi o nastavniku a i o roditeljima.
Imam ja doma koko u kninu. Kupila prije 15ak godina. Krivo procitala, mislila da je bio u kinu.
Nisam procitala.
Meni je općenito te priče o ratu pun k. To je postao ko neki trend. Stvar popularnosti, a ne iskrenog štovanja žrtava, ili što već misle da rade. Baš mi se zgadilo to sve skupa i čini mi se da je mnogima napokon došlo u glavu da su im životi prazni, i da u svojoj biografiji nemaju apsolutno ništa značajno doli rata, pa sad još jače forsiraju da im se oda neko priznanje. Većina su ih ovako loši, nekvalitetni ljudi. Npr. onaj Jastreb koji je ostavio da mu kobilu glođu izgladnjeli psi, ili dva ratna heroja koja nakon sjedenja u ćuzi sad napucavaju po šumi životinje. Kao i dobar dio tih branitelja koji ne mogu bez oružja i priča o ratu. Jednostavno, to im je obilježilo živote i sada cijela Hrvatska i nove generacije moraju slušati o tome do besvijesti. Umjesto da se okrenemo budućnosti.
To je nama stalno trend, samo obrćemo strane. Ispiranje mozga od malih nogu.
Mnogi se ne opterećuju politikom već samo hoće biti dio nečega, jer kak se kaže u krdu smrdi, ali je toplo. Sitne duše, kompleksaši.
Pa cekajte, nije autor Smogovaca H.Hitrec?
Sto onda ocekivati....
ja sam isto u totalnom šoku od te lektire. ne mogu tvrditi 100%, no meni se čini da ju j nije čitao
učiteljica od m je sigurno vjernica. uskrs obrađuje na način tipa - nakon tri dana, isus je uskrsnuo. kao da je to znanstvena činjenica. no, ne zamjeram joj. jer je i uvjereni antifašista, a čini se i borac za radnička prava. pa su detaljno, kao i uskrs, obradili teme 1. maja, 3. maja - dana oslobođenja rijeke i sl. isto kao znanstvene činjenice. bez nastavka sa komunističkim zločinima.budući da je lektira obavezna, u razredu su je odradili ali kritički. Samo to ovisi o nastavniku a i o roditeljima.
m je izrecitirala bome zašto se slavi 1. maj, i čikago, i 8+8+8, kao i 3.maj i rijeka je taj dan oslobođena od najvećeg zla. bez ali.
a inače, bila sam na proslavi 3. maja u rijeci. i primjećuje se zbijanje redova :D ili se meni tako čini. jer ovo čemu sad svjedočimo, nismo jako dugo. ovakvoj revitalizaciji ustaštva. od strane svih. gradonačelnik je imao jako dobar antifašistički govor, popraćen euforičnim pljeskom svih. ja mislim da je netko u tom trenu poveo o bella ciao, da bi se i hdz-ovci priključili![]()
Pridružujem se šokiranima lektiromrado bih znala samo tko je i kad to svrstao u obaveznu lektiru s popisa?
Inače slabo poznajem djela Stjepana Tomaša, čitala sam neki njegov roman za djecu napisan prije rata, i taj je bio onako... ništa posebno. Ovo mi je ipak srozavanje kvalitete, čak i za njega samog.
Što se tiče Smogovaca, meni su svi nastavci bili sve lošiji i lošiji, nakon prvog dijela (i eventualno druge sezone serije, koja je dobrim dijelom bazirana na zbirci priča "Kratki ljudi"). Ti Smogovci u ratu bili su mi negledljivi još onda kad su ih prvi put prikazivali.
Za Koka u Kninu čitala sam kritiku u smislu da je Kušan komotno mogao i bez da je napisao taj nastavak, jer je uvjerljivo lošiji od svih ostalih.
S druge strane postoji hrpa kvalitetnih knjiga primjerenih tom uzrastu djece.
Da, jasno mi je čemu služi ta literarna obrada Domovinskog rata, ali tendencija mi se nimalo ne sviđa, još uz sadašnju atmosferu u društvu.
mislim, ja sam danas iskreno u šoku. bila sam u zagrebu, na nekoj prezentaciji koju je držao jedan zamjenik ministra. pa sam pod tim dojmom stava da stvarno trebamo zbijati redove. majke mi moje.
14 godina radim ovaj posao, 14 godina idem na iste prezentacije programa, uvijek nakon izbora, koje drže zamjenici ministara. razne garniture su tu bile, i sposobni i manje sposobni i totalni neradnici, i radišni, razni programi su se prezentirali, i smisleni i besmisleni, i ulupan novac i nešto što je imalo potencijal razvoja, i sdp i hdz...
ali ovo što je danas bilo, ja nisam doživjela. toliku količinu primitivizma, gluposti, a beskrajne bahatosti.
jadna nam majka.
nije zahebancija. niti na jednom polju.
trebaju što prije novi izbori.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 10.05.2016. at 18:52
Bojim se ja da nama nesto drugo treba, a ne izbori.![]()
A što, transfuzija stanovništva?Nadam se da nećeš povući svima dragu ideju o revoluciji. Koliko god naginjem lijevo, nikad me ne privlači opcija sile i oružja. To smo već probali, i trebali bismo naučiti da može biti samo krajnje sredstvo - čak i s najboljim namjerama, na kraju uvijek isplivaju silnici a oporavak traje predugo. Ja se nadam da bi se izborima u ovoj fazi situacija mogla mirno riješiti. Nakon 4 godine, pitam se zaista koliko ćemo duboko skliznuti u neimaštinu, paranoju i uvijek prateći nacionalizam.
Pitam se kako bi nakon ovog neveselog iskustva narod glasao u slučaju ponovljenih izbora. Ako bi opet izašli desničari, onda nam zaista nema spasa.
Pa recimo kao sultan u Omanu. Evo, MM je bio u Omanu i oduševljen je njihovim sultanom koji svom narodu kaže: sva bogatstva naše zemlje su moja, a vi ste svi moja djeca.