Točno Tang.
samo nisu oni toliko vješti, koliko su ovi drugi nevješti, ili nezainteresirani.
ja uvijek tjeram mak na konac, jer sam na te spinove i muda/bubrege (sjetite se hitlera i sveg užasa koji je prouzrokovao) zaista alergična.
Točno Tang.
samo nisu oni toliko vješti, koliko su ovi drugi nevješti, ili nezainteresirani.
ja uvijek tjeram mak na konac, jer sam na te spinove i muda/bubrege (sjetite se hitlera i sveg užasa koji je prouzrokovao) zaista alergična.
Idemo valjda gdje i Irska, u njoj još do nedavno rastava braka bila zakonom zabranjena. Španjolska se pak uspješno othrvala zabrani.
Zašto je početak kao početak nešto značajno?
Napisala sam svoj kriterij: živčani sustav. Nekome je to ovo da embrij ovisi direktno o drugom organizmu, pa stoji i usporedba sa sljedećim. Kada bi bila jedina osoba koja može donirati krv nekome, inače će taj netko umrijeti, ima li te itko pravo prisiliti na doniranje, bez obzira što je postupak bezopasan za tebe?
Kako nije? Iz nečijeg kuta se radi o ljudskom životu. Čak mislim da pro liferi tek oplođenu jajnu stanicu vide kao super minijaturnog čovjeka. Ono, sve je tu: oči, kosa, nokti. Bio je dobar meme negdje, ne mogu ga naći.
Ha? Ne pratiš crnu kroniku.
Hm, pa naravno da je olakšanje ako je abortusu prethodila noćna mora. Da nije prethodila što bi to značilo? Da se žena ležerno odšetala do klinike i obavila ga s lakoćom poput jutarnjeg mokrenja? Ili bi trebala nastaviti proživljavati noćnu moru jer je tako ispravno?
Na spomen Hitlera uvijek mi prođe kroz glavu misao da li bi Njemačka danas bila drugačija da se nije dogodio Hitler, konzervativnija, zatvorenija, nefleksibilnija. Vjerujem da bi. Nisu mase njemačke nacije evolurirale tako brzo, evoluirali su srećom samo zakoni. I opet samo neki.
o bez brige, široko je polje ...
prvo će se naravno praviti ludi i puni razumijevanja, ma stvarno bi prijedlog zakona mogao pogoditi neke žene... Ojeje, moram to malo bolje proučiti..
pa će zatim odnekud iskočiti 20 000 zamrznutih embrija...., doktori koji tvrde ovo ili ono...itd
a sve preliveno gustim čokoladnim preljevom ljubavi, razumijevanja, brige i slično.
neizbrušenu, grezu varijantu možeš naći i na topnicima na ovom forumu, od prije 10 godina, pa do danas.![]()
Nažalost (možda zato što živim bez facebooka) nisam ni znala za prosvjed za pravo na izbor![]()
Btw, dobila danas u mailu zgodnu sprdnju kuda nas to ideje Markićke i sličnih vode .
Ovo možda nije toliko bitno ali evo .
Za mene ova reproduktivna priča možda više nije toliko bitna ali sad se radi o pravima naše djece!
Nikad još politiku nisam doživljavala toliko ozbiljno i bila toliko zabrinuta (a nije da nismo prošli i rat) možda baš zbog njih.
Tolika strka oko nerođene djece. A oko rođene, zanemene i često zlostavljane sa strane obitelji, sustava - ni a ni b.
Zanimljivo.
Sent from my iPad using Tapatalk
i inače- nisam sklona teorijama zavjere ali nemoguće je ne primjetiti Tevu u kontekstu Željke i Tevu u kontekstu premijera, a također i toplo prijatesljtvo između premijerove supruge i Željke. Tako da znamo tko nam politiku kroji.
Da, upravo sam tako shvatila cvijetin post, kao da se većina žena ležerno odšeće i napravi abortus i dva sata kasnije sjedi u kafiću. Mislim da nije tako. Ima takvih, ali mislim da je više ovih drugih, kojima je odluka teška, koje partner tjera da abortira, kojima možda treba samo malo podrške da odustanu od odluke.
moje je mišljenje da je ppriča o početku najbitnija i da je seni izbjegava samo da izbjegne svoje suočavanje sa činjenicom gdje bi je priča o tome mogla dovesti
Da podrzavamo ubojstva?
Noup, krivo si shvatila. Prica o pocetku, opet, i dalje, nije bitna.
Bitna je zena i zakon koji joj omogucava da do tog i tog tjedna odluci.
Edit: nakon elor
Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 22.05.2016. at 14:01
Ne kuzim elor na sto ciljas i koje je to suocavanje i s cim.
Napisi otvoreno.
Elor, a gdje bi tebe ta prica mogla odvesti? Do toga da si ipak protiv prava na izbor ako bi se ispostavilo da zivot pocinje zacecem? I to je stav, ali iskazi ga jasno, ovako se stice dojam da nas zavitlavas.
Evo kamo bi nas priča mogla dovesti: jednostavno, ako se ukine pravo na abortus, hoće li se sutra ukinuti pravo na kontracepciju? Realno, to nije priča o izboru nego priča o temeljnim ljudskim pravima i slobodama.
Elor, što bi ti učinila da se nađeš suočena s neželjenom trudnoćom u situaciji da nemaš nikoga da ti pomogne, da nemaš prihoda ni sredstava za život ni za sebe? Ili da si žrtva silovanja? Netko je gore napisao da društvo koje zagovara rađanje ne brine o onima koji su rođeni. I što sad? Koji problem se rješava zabranom abortusa? Ja ne znam, ali mi se čini da bi se neki mogli pojaviti, npr.crno tržište i ugrožavanje zdravlja žena. Ufff ... Pričamo o tome,a istovremeno nema kvalitetnog spolnog odgoja u školama.
Brišem s topica, muka mi je pri pogledu na svijet koji čeka moju djecu.
Ma naravno da nas zavitlava, kako si to lijepo rekla.
Prica o pocetku je bitna jer nas zeli poduciti, zeli da same shvatimo kako smo u krivu, kako podrzavanjem prava na izbor podrzavamo pravo ubijanja nerodjenih ljudi. Podrzavamo ubojstvo, podrzavamo ubojice.
Ne zeli reci, glupe ste, zeli da si to same kazemo.
Samo nazalost, s takvima u ovoj tami od drzave imamo vec dovoljno iskustva pa ne nasjedamo.
Ne mogu znati pouzdano, ali mislim da nas ne zavitlava, nego nije načisto. Mnogi koji su izašli na ove prosvijede dam se kladiti nisu načisto i nitko im podrobnije nije objasnio stvarne posljedice jednog takvog zakona. Ljudi, mase ne razmišljaju previše u budućnost. A takvi tek kad ih napadneš s visoka, tek onda se zainate. I rekla bih sa punim pravom. Za svađu i inat koji proizlazi iz svađe je potrebno dvoje.
Zanimljivo je u biti kako se Hrvatska našla na istoj valnoj duljini sa Poljskom, Irskom, Španjolskom jer Hrvati nikad nisu bili toliko ekstremno religijski narod. Čak je i u Italiji abrotus zakonom dozvoljen. Hrvate koje ovdje srećem, a sad ih srećem podosta kroz Hrvatsku školu i razne priredbe koja se održavaju u Hrvatskoj katoličkoj misiji, ne skaču nam odmah u oči na spomen da smo ateisti, da je crkva samo još jedna institucija za zgrtanje para i političke moći. Za razliku od recimo Poljaka koji bi nas najradije pojeli. Osim nas dodouše ne poznajemo do sada jednog još Hrvata ovdje čija djeca ne idu na vjeronauk, pripreme za pričest, ali kada povedemo razgovor o religiji, više su stavova, (osim jednog ekstrema) ma to je ta neka naša tradicija da djeca to obave.
Posljednje uređivanje od šafran : 22.05.2016. at 14:31
I što na koncu imaš od toga da ti ne nasjedaš. Izašlo je 7000 ljudi ili 15000 kako najednom tvrdi Markićka. A koliko ih je bilo protiv tog zakona? Mislim hebi ga, što svi vi ovdje niste otišli na te prosvijede, i skupili sve svoje prijatelje i poznanike koji misle isto, i sve one koji ne misle isto diplomatski i uljudno povukli za rukav i pokušali barem. Ići đonom na svakog tko je u datom trenutku za taj zakon nije put niti rješenje. Ljudi mjenaju stavovoe ne samo kroz život nego vež iz minute u minutu, pa to je bar poznata stvar, već prema tome tko i kako im prezentira stvar, a pogotovo ukoliko se alternativa baš i ne čuje.
Ovaj zakon ako stupi na snagu nije pipin dim, to je jako ozbiljna stvar, to valjda svi znamo.
Posljednje uređivanje od šafran : 22.05.2016. at 14:36
Mislim da bi elor rodila. Uostalom, mislim da bi i ja, ali nije to bitno.
Nego, čini mi se da se u ova dva posta istice profil žena koji uopće nije prevladavajući. Štoviše, bilo je u medijima istraživanje da je 1/3 žena koje su imale pobačaj staro iznad 35 godina, u braku i ima dvoje djece. I da 27% svih trudnoca u dobi iznad 35 godina zavrsi pobacajem. Ginekolozi objasnjavaju da je to skupima zena koje često ne koriste nikakvu kontracepciju, pogotovo odbijaju oralnu, i da je nedostatak edukacije veci problem u toj skupini nego kod mladih.
(Mislim da ti i najvise bodu oči ovima, malo nas je izumrijet ćemo, ne. I čemu spolni odgoj, pa da se kontracepcija još više koristi. Pih!")
Ja medu osobama do 35, znam samo jedan slučaj. A ne znam je li netko spomenuo prijasnje generacije, medu onima 55 do 75 godina znam slucajeva i slucajeva, neke brojke ne mogu ni napisati. Ženama tih generacija je to bila tako uobičajena kontracepcijska metoda da bez beda pričaju o tome meni i mojim prijateljicama, štoviše u nekim situacijama sam i čula "Ma za nju bi sad bilo bolje da abortira, što joj to treba". Možda je to samo moje ekstremno iskustvo, ali meni nekako ostavljaju i drugu sliku, ne samo "jadne, sirote, mlade djevojke".
Članak s ovim istraživanjem se lako izgugla (iako je u krajnjoj liniji totalno nebitno jesu jadne mlade i sirote ili u braku i ne zele vise - izbor je ono sto je bitno), a zanimljivo mi je, da, kad sam u google upisala "pobačaj", prvo što mi je ponudio je: "pobačaj cijena". Zanimljivo, zar ne?
Ovo je stvarni problem Hrvatske. Esktremista ima apsolutno u svakom društvu, i uglavnom predstavljaju manjinu. Nije drugačije niti u Hrvatskoj. Problem je samo što su Hrvatskoj dobili šansu da se ponašaju kao većina.
- Ne plaše nas toliko ljudi iz kolone, ona je bila puna lijepih mladih cura za koje mislimo da uopće ne razumiju da je to povorka koja želi ograničiti i njihova prava. Plaši nas šutljiva većina, oni koji misle da ih to ne zanima i koji se ne žele aktivirati. A ispada da smo mi tamo na ulici branile hrvatski Ustav. Zabranom abortusa samo nas vraćate u vrijeme u kojem vješalice nisu služile samo za vješanje odjeće - kažu.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvat...kovic/4067403/
Za zabranu pobacaja, oduvijek i zauvijek!
I nije mi jasno da u 21.stoljecu moramo voditi ovakve rasprave. Sve mogu shvatiti i razumjeti, ali da netko ijedan "argument" za pobacaj smatra opravdanim i valjanim.. To ne mogu shvatiti. Jer izlaza uvijek ima. Da, roditi i podizati dijete nije lako, pogotovo ako je dijete neplanirano, podrske niotkud, lose financije, itd. Ali ubiti dijete je najgora opcija ! Prvenstveno za zenu i njeno psihicko i fizicko zdravlje ! Apsolutno podrzavam ovu inicijativu !
To si super sažela. To ti je poanta tog "da da marketinga".
Stvari predstaviš tako da izbor postaje, to da izbora nemaš.![]()
Jer je jako očito nezgodno reči, da zapravo jednostavno želiš drugim ženama zabranit, naprosto zabraniti, da odlučuju o svom tijelu. Želiš naprosto zabraniti da same odluče, da li će i kada će imati djecu.
Ali no choice, ne zvuci simpatično, zar ne?Podsjeća na rumunjsku i ceaucescua.
Tako da je krucijalno, dovesti svih, a prvenstveno žene u situaciju da se počnu osjećati kao ubojice i ako su same napravile abortus, ili podržavaju pravo na njega.
Kužite?
e pa sad, ja imam prijateljice koje su napravile pobačaj, ni jedne sekunde mi ne bi palo napamet da ih smatram ubojicama. Hitler je ubojica i nema šanse da mi bude prijatelj.
e to treba hitno promjeniti.
morate žene dovesti u stanje, da u drugim ženama i sebi samima vide ubojice.
i onda će same izabrati, da izbora nemaju.
Ono kao sadašnja ustasizacija. Tu i tamo iskoči kakav prcela, pa kaže bob je bob i car je gol. Ostali te da ne kažem sto, u zdrav mozak, dok pametniji ne popusti.
Jer ako sad izvučeš priču da zivot počinje spajanjem stanica, (sto se mene tice, moze početi i svakom ovulacijom, ja sam i dalje mišljenja da je ženino pravo da neželjenu trudnoću prekine unutar zakonskih okvira, i to bez da se ikome mora opravdavati što i zašto),
pritom naravno elegantno izbaciš sve sto bi moglo ici u zdravorazumskom smjeru usporedbe jednog zametka i jednog živog formiranog čovjeka.
To je osnovno, zato se tu i stalno papagajski ponavlja to: to je zivot, mi slavimo zivot, ja sam bio embrij...itd, jer je poanta da tim spinom naprosto uspostaviš jednakost embrij - rođeni formirani čovjek.
Sve faze izmedu od spajanja spermija sa jajnom stanicom moraju biti izbrisane i to je glavni smisao ovih "hodova za život" koji su zapravo hod za represiju u smjeru srednjeg vijeka. Poanta je da ljudima
ispereš mozak do te mjere, da više ne razmišljaju zdravorazumski.
Da u zakonskoj hijerarhiji raznoraznih prava, pravo dvomjesecnog zametka i rođenog i formiranog covjeka nije isto i ne moze biti isto, je potpuno logično. Nemam sad vremena, već i previše tu tipkam...ali to je jos jedna zasebna i vrlo važna tema, no nju nećete naći u tim "hodovima", jer se tu otvaraju razna zgodna i nezgodna pitanja, koja lijepo razotkrivaju manipulativni karakter svih tih hodova i crkvenih spinova.
Ono staviš jedan embrij star 20 dana i dijete ili odraslog čovjeka pored, pa sad zamisli da ti netko kaže, dvoje smiješ iznijeti iz goruće prostorije.
ja se ne dvoumim ni stotinku sekunde koji ce to dvoje biti.
ne sumnjam da ima onih, koji ce iznijeti embrij, a ostaviti odraslu osobu ili dijete, no srećom nisam s njima ni u rodu, pa sam 300% sigurna da bi moj muž da je dok sam bila trudna, bilo ili ja ili nerođena beba, bez trunke razmišljanja izabrao mene. Kad bi morao birati između svojih tate i mame, vjerojatno ne bi znao sto će.
Sve to, kao i pragmatični level, ali sto su reperkusije ako se pobačaj prebaci u ilegalu ( jer ion nestati neće, to je jasno svima) se isto tako ne tematizira... Jer se ne uklapa u cijeli spin.
Itd,itd..sad ne stignem više.
U 21 stoljeću je u svim ( ili gotovo svim ) zemljama zapadne demokracije pobačaj legalan.
toliko o 21. stoljeću.
Znači, ti bi ženu koja nipošto ne želi roditi, bilo zbog toga jer ju je očuh silovao, ili jer je plod nevjerojatno deformiran, ili samo zato što se ona ne osjeća spremnom ni voljnom biti majkom, jednostavno - prisilila, da odnese trudnoću, rodi, i što onda - mrzi i proklinje svaki dan ostatka svog života, a vjerojatno i to dijete skupa? Zaista?
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 22.05.2016. at 17:12
Svijest o ljudskim pravima ni na koji način isključuje hijarhizaciju prava u zajednici ljudi odnosno građana.
Peterlin, postavila si jedno odlično, odlično pitanje:
Koji problem zabrana prekida trudnoće riješava?
O Olja, znaš ne znaš odgovor? Nije bitno tvoje pravo nego fetus.
Koliko god mi abortus bio osobno neprihvatljiv, ideja da postoji zakonska zabrana istog stvara mi tešku mučninu te kao i kod Peterlin pitanje što je sljedeće.
A da pustimo Markickama i slicnima da odlucuju znamo brzo dokle bi dosli.
Zabrana abortusa.
Zabrana MPO jer nije "prirodan" i "ubija djecu".
Zabrana kontracepcije jer je "aborativna" i "neprirodna"
Zabrana... (nastavite niz)
Nadam se samo da nikad necemo spasti u status africkih drzava gdje je jedno od glavnih postignuca rktc bila zestoka borba prodiv podjele kondoma usred epidemije aidsa jer je koristenje, istih "protuprirodno" i tvrdnje (nicim znanstveno dokazane) dakondomi ne sprjecavaju aids, uz "sitnu" posljedicu u vidu milijuna sirocadi koji su zbog toga ostali bez oba roditelja (ako su uopce prezivjeli i sami). Toliko o tom famoznom covjekoljublju i borbi za svaki ljudski zivot. Ali zato sad ima tamo 9000 sirotista u organizaciji crkve i hvale se time kako brinu o njima.
.. da ne spominjemo da trudnoća isto tako može biti itekako opasna po fizičko zdravlje, opasnija od pobačaja izvedenog u sigurnim uvjetima. Dakle, stručno izveden pobačaj nije ništa posebno opasan po fizičko zdravlje žene. (a što se tiče psihičkog zdravlja, to naravno ovisi od situacije)
Sillyme, nisam u prvi mah realizirala, ali imaš duboko pravo. Kad te krenu od sebe same spašavati....