Stranica 36 od 298 PrviPrvi ... 2634353637384686136 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,751 do 1,800 od 14861

Tema: Gimnazije i srednje škole

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja isto ne kužim, kad sam ja išla u školu bila je šuvarica, tako da su 3. i 4. razred bili definitivno čisti matematički program, nismo uopće imali kemiju i biologiju, niti povijest i geografiju, pa su opet moji iz razreda upisivali i medicinu, i jezike, i pravo, i kemiju; a danas je MIOC gimnazija i ima sve ove predmete sve 4 godine, tako da mi posebno nije jasno zašto bi samo pravi matematičari išli u MIOC.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Ja pišem iskustva iz prve ruke.
    Hvala ti na svakom iskustvu u vezi škole koju tvoje dijete pohađa, a koje dijeliš s nama ovdje koji smo prolazili, prolazimo ili ćemo prolaziti upise.
    Osobno, iskreno sam sretna zbog svakog djeteta koje je upisalo što želi, zbog svakog ponosnog roditelja čije dijete je sretno, pa je i roditelj sretan.
    ali,
    razumijem i izraz "sol na ranu" na ovoj temi upisa, a čini mi se da to ti Tanči, i pored najboljih namjera, ne razumiješ. Naime, Tanči, tvoj svaki upis izgleda isto, otprilike ovako "Moja kćer je dobra u ovom i najbolja u onom i sve odrađuje bez pol muke i razred joj je super i škola joj je super i sve je super i sve je najbolje i njoj sve jako dobro ide i ono što voli i ono što odrađuje"...meni tako svaki tvoj upis izgleda, pa neka sam i u krivu.. I izuzetno sam sretna zbog tebe Tanči i zbog tvoje kćeri koja je sve to zaslužila... ali da, nisu svi te sreće, pa pokušaj razumjeti izraze poput "sol na ranu"..

Svima želim da ove godine upišu što žele,da se nekako kockice poslože..
    Posljednje uređivanje od anin : 02.07.2016. at 19:17

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam tek prije nekoliko godina počela, zbog sina, gledati gdje su u Zg škole s pojačanom matematikom i bila sam zatečena koliko se malo-premalo upisuje prirodoslovno-matematičkih razreda u usporedni s ostalim gimnazijskim programima.

Ne mislim da je MIOC ili bilo koja druga škola samo za prave matematičare, već je problem u tome što oni koji bi htjeli imati pojačanu satnicu matematike imaju uistinu jako malo mogućnosti izbora, ako nisu i u svemu ostalom super-odlikaši.
    Da se mene pita, ko što me se ne pita, upisivalo bi se puno više PM razreda, i postojali bi prijemni koji bi valjda bar donekle zaustavili inflaciju petica i nekako nivelirali znanje djece iz raznih škola

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    i bila sam zatečena koliko se malo-premalo upisuje prirodoslovno-matematičkih razreda u usporedni s ostalim gimnazijskim programima.

već je problem u tome što oni koji bi htjeli imati pojačanu satnicu matematike imaju uistinu jako malo mogućnosti izbora, ako nisu i u svemu ostalom super-odlikaši.
    a
    Ovo je jedino važno i - loše napravljeno. Tu se djeca s pravom osjećaju loše.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moj bi htio x pm upisati a i ostaviti si njemački, mislim da pritom ne gubi puno ako ne bi dodatno išo još i na matku

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Nadam se da smijem pisati na temi iako nemam dijete koje se upisuje u srednju.

Nisu mi jasni neki komentari ovdje, prozivaju se djeca koja imaju prosjek za upis u MIOC (a nisu matematičari po vokaciji) da oduzimaju mjesto onima koji nemaju takav prosjek (a "definitivno su matematičari"). Jesam ja ovo zbilja dobro shvatila ili mi je godišnji pomutio vještine ČSR?

Pa nije MIOC samo matematika, informatika, ne obrazuje samo buduće ferovce. Ja sam nakon njega upisala Glazbenu akademiju, po ovoj logici sam trebala upisati Glazbenu gimnaziju jer ona ima najviše veze s Akademijom. Svašta.

Smatram da sam višestruko profitirala odabirom te škole bez obzira što nisam vrhunski matematičar (možda čak ni odličan nego dobar) i toga sam bila svjesna još pri upisu.

Potpisujem.
    Ovdje se cijelo vrijeme provlače neke čudne teze;
    Te Mioc i V upisuju djeca inženjera i doktora.
    Pa u Mioc idu vrhunski matematičari, a moja kći "otima" mjesto vrhunskim matematičarima jer ne želi studirat matematiku, nego medicinu.
    Pa rekla bih čak mržnja prema Miocu od onih roditelja čija djeca ne mogu upisati Mioc
    Pa kojekakve frustracije pojedinih roditelja.
    Itd
    Ja ću to pripisati ovoj vrućini i sparini jer jednostavno ne želim vjerovati da je jal u pitanju.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Misilm da cu temi promjeniti naslov u : " Upis u MIOC"...

:frustrirana jer joj se cini da ne postoji niti jedna druga srednja skola u Hrvatskoj:
    Posljednje uređivanje od sirius : 02.07.2016. at 21:24

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj anin prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala ti na svakom iskustvu u vezi škole koju tvoje dijete pohađa, a koje dijeliš s nama ovdje koji smo prolazili, prolazimo ili ćemo prolaziti upise.
    Osobno, iskreno sam sretna zbog svakog djeteta koje je upisalo što želi, zbog svakog ponosnog roditelja čije dijete je sretno, pa je i roditelj sretan.
    ali,
    razumijem i izraz "sol na ranu" na ovoj temi upisa, a čini mi se da to ti Tanči, i pored najboljih namjera, ne razumiješ. Naime, Tanči, tvoj svaki upis izgleda isto, otprilike ovako "Moja kćer je dobra u ovom i najbolja u onom i sve odrađuje bez pol muke i razred joj je super i škola joj je super i sve je super i sve je najbolje i njoj sve jako dobro ide i ono što voli i ono što odrađuje"...meni tako svaki tvoj upis izgleda, pa neka sam i u krivu.. I izuzetno sam sretna zbog tebe Tanči i zbog tvoje kćeri koja je sve to zaslužila... ali da, nisu svi te sreće, pa pokušaj razumjeti izraze poput "sol na ranu"..

Svima želim da ove godine upišu što žele,da se nekako kockice poslože..

Smetam?
    Solim ranu?
    Lijepo si primjetila da sam izuzetno ponosna na svoju jedinu kći.
    Ona je moja ljubav, moj ponos, moj život, moje sve!
    Ali kad si nju i mene već tako dobro izanalizirala, onda si zaboravila spomenuti da moje dijete iako kronično bolesno nije upisala Mioc uz pomoć liječničkih vještačenja, dodatnih bodova, nije tražila individualni pristup, isto kao što ja nisam nikad tražila rad na 4 sata zbog njene bolesti.
    Procijenili smo da nam to ne treba.
    Da možemo bez toga.
    I uz sve teškoće moje dijete je takvo kakvo jest.
    I s dužnim poštovanjem svima: moja kći kao trostruka državna prvakinja iz graditeljstva, elektronike- elektrotehnike i robotike (da, da, to je sve tehnički i tehnički uopće nije bezveze kao što se ovdje tvrdi) itekako zaslužuje da bude u Miocu.
    I sad vas molim da pustite moje dijete na miru, pišite o svojoj djeci.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Te Mioc i V upisuju djeca inženjera i doktora.
    Mioc i V upisuju djeca svakakvih roditelja, pa i inženjera i doktora. Budući da je ova država izuzetno socijalno nepropusna i djeca nerijetko idu roditeljskim putem, statistički je vrlo vjerojatno da takve gimnazije upisuju u većem postotku djeca inženjera i liječnika nego druge.

Pa u Mioc idu vrhunski matematičari, a moja kći "otima" mjesto vrhunskim matematičarima jer ne želi studirat matematiku, nego medicinu.
    U MIOC idu vrhunski matematičari u najvećem postotku u Hrvatskoj, izravno upisuju tehničke i PM fakultete i osvajaju matematičku olimpijadu. Idu i druga djeca i tko god upiše takvu gimnaziju upisao ju je jer je prošao definirani prag. Cilj gimnazije je očito postao da dobije malo bolje matematičare, napravi diferencijaciju i upiše manje razreda i u tome je smjeru krenuo prijemni ispit.

Nikoga nije briga za to što tvoje dijete ide u MIOC niti koji će studij upisati.

Roditelje dobrih matematičara koji osvajaju natjecanja brine što djeca ne mogu dobiti matematičko obrazovanje jer nisu dobra u nekim drugim sferama, a ne mioc ni tanči.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Tanči, shvatili smo. Svi.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 02.07.2016. at 21:33

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam tek prije nekoliko godina počela, zbog sina, gledati gdje su u Zg škole s pojačanom matematikom i bila sam zatečena koliko se malo-premalo upisuje prirodoslovno-matematičkih razreda u usporedni s ostalim gimnazijskim programima.

Ne mislim da je MIOC ili bilo koja druga škola samo za prave matematičare, već je problem u tome što oni koji bi htjeli imati pojačanu satnicu matematike imaju uistinu jako malo mogućnosti izbora, ako nisu i u svemu ostalom super-odlikaši.
    Da se mene pita, ko što me se ne pita, upisivalo bi se puno više PM razreda, i postojali bi prijemni koji bi valjda bar donekle zaustavili inflaciju petica i nekako nivelirali znanje djece iz raznih škola
    U pravu si, premalo je alternativa, pogotovo ovih s pojačanom matematikom. O ovome sam razgovarala s profesoricom matematike iz osnovne škole i kaže ona da je problem kadar, nema dovoljno profesora matematike. Vjerujem da je u pravu. Ona je predavala mom mlađem sinu, a kod starijega se u četiri viša razreda izreeala hrpa zamjena, 5 ili 6 profesora u 4 godine (nisam sigurna koliko točno). Čula sam puno puta da nisu mogli naći nekoga za stalno, same zamjene...pa je vjerojatno isti problem i u srednjim školama. Moj stariji je to pohvatao jer mu ne treba puno, ali više od pola tih klinaca iz generacije trpi trajnu i nenadoknadivu štetu zbog toga. Ne sumnjam da je u srednjima isto ili gore.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 02.07.2016. at 21:37

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Samo sam navratila da li se u Hrvatskoj otvorila koja druga srednja skola osim MIOC-a...

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Samo sam navratila da li se u Hrvatskoj otvorila koja druga srednja skola osim MIOC-a...
    Ne, prema forumu...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, prema forumu...
    Kaj onda djeca koja nemaju 80 bodova idu nakon osnovne odmah u penziju?!

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Lijepo si primjetila da sam izuzetno ponosna na svoju jedinu kći.
    Ona je moja ljubav, moj ponos, moj život, moje sve!
    Lijepo! Ništa manje se ni ne očekujem od roditelja, nego da bude ponosan na svako svoje dijete, bilo ono jedino ili ne.
    Tanči, svi ovdje su ponosni na svoju djecu, svima nama su naša djeca ljubav, ponos, život i sve - to je neupitno.

No malo više međusobnog razumijevanja, roditelja prema roditelju, bi trebalo, tome svaka tema i služi, kao i razmjeni korisnih informacija, ovaj put o upisima, zar ne?

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ova tema koja se pretvorila u temu o Miocu, više govori o roditeljima nego o djeci..

Nego, ne bi to bilo loše da svo koji nemaju 80 bodova završe odmah u penziji, pa nek ovi iz Mioca, rade za sve!!

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Je, zato valjda i imamo toliko penzića.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Nisu mi jasni neki komentari ovdje, prozivaju se djeca koja imaju prosjek za upis u MIOC (a nisu matematičari po vokaciji) da oduzimaju mjesto onima koji nemaju takav prosjek (a "definitivno su matematičari").
    Ma ne proziva se nitko, naravno da će dijete izabrati ono što smatra najboljim za sebe, bilo temeljem programa, bilo temeljem deklarirane kvalitete škole. Ono što ja prozivam, ako prozivam, je sustav upisa u SŠ temeljen isključivo na ocjenama iz OŠ. To što takav sustav vrednuje i potiče jednu veliku skupinu pametne, vrijedne i talentirane djece, ne znači da prepoznaje svu takvu djecu, niti uvijek najbolje od takve djece. Sustav upisa kakav smo imali do prije nego je Ljilja Vokić ukinula prijemne ispite je možda imao svojih mana, ali ovo što imamo sad je višestruko lošije - i ne mislim pri tome na slučajeve djece kao što je Marijin ili moj (nemam dvojbe da će oni na ovaj ili onaj način ostvariti svoj san) nego na negativne posljedice po društvo u širem smislu. Najgora negativna posljedica po meni je što se u toj ranoj dobi u mentalitetu djece izostavlja znanje, a nameću ocjene kao valuta za uspjeh u životu. Od 5. razreda "filaju" nas roditelje na sastancima s važnošću ocjena, ali to na žalost vidim i u stavovima koje mi djeca donose iz škole. O znanju nitko ne priča. Vjerojatno se pretpostavlja da će "ganjanje" dobre ocjene nužno povući za sobom i kvalitetno znanje. Međutim, to ne ide baš tako. I mi i djeca imamo sklonost i sposobnost da optimiramo baš ono što se od nas traži - prije su to bile i ocjene i znanje za prijemni, a sada samo ocjene. I tu dolazimo do drugog problema, a to je opći pad kvalitete znanja. Dijelom radim u visokoškolskom sustavu i često u praksi vidim mentalitet "znanja stečenog za jednokratnu upotrebu", koji je teško ispravljati u dobi od >18 godina. Netko je bio spomenuo da se sve manje maturanata opredjeljuje za STEM studije (iako su na tržištu rada upravo takva zanimanja najviše tražena), i to je točno. STEM traži dugotrajno građenje fonda znanja, ne trpi površnost i jednokratnu performancu. Velik (prevelik) broj maturanata okreće se iz tog razloga društvenim i humanističkim studijima. I tako imamo ogroman višak visokoobrazovanih društvenjaka i humanista od koji će se barem jedan dio pozapošljavati po srednjim školama - to je sigurno jedan od razloga zašto danas imamo višak jezičnih i klasičnih smjerova, a manjak matematičkih unatoč tome što tržište rada u realnom sektoru diktira upravo suprotne potrebe.
    Posljednje uređivanje od Kanga : 02.07.2016. at 22:20

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Međutim, to ne ide baš tako.
    Ne ide uvijek i kod svih baš tako.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

na penziće
    Posljednje uređivanje od Kanga : 02.07.2016. at 22:24

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je, V.

Datum pristupanja
    Jul 2016

Početno

evo sad bih nesto rekao, mozete zanemariti jer ja sam samo "klinac", ali eto vec par dana citam ovaj podforum jer upisujem MIOC i vidim da se raspravlja zapravo u pocetku su to bile korisne i zanimljive rasprave, kasnije su te "rasprave" prerasle u cak nekakva prepucavanja i prikrivene svadje i eto sad cu mozda ispast nezreo, djetinjast i agresivan ali ne mogu da ne kazem STO JE VAMA LJUDI vi ste odrasle osobe ponasajte se u skladu s vasim godinama stalno pametujete i prigovarate djeci zbog ovakvih ili onakvih svadja, ali ovo je cisto zatrpavanje foruma BESKORISNIM, nepotrebnim svadjama umjesto da se komentira nesto korisno ili da se suti, prozivaju se tudja djeca, roditelji te prozivane djece se brane i hvale, drugi su pak uvrijedeni necim trecima zadnje 3 stranice foruma su toliko beskorisne....

BTW zasto svi toliko panicarite hoce li djeca upast ili ne, chill upisat ce se negdje to su sve djeca s oko 80 bodova

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam se javljala jer sam otisla liheciti svoje rane u toplice.
    Ali prvenstveno nisam mislila na svoje "rane" jer moje dijete moze upisati matematicki smjer u nekoj drugoj skoli. Ali iskreno me na ovoj temi pogodio slucaj Kanginog i Marijinog djeteta.
    Jer ipak nam se vecina postova vrtila oko nefer sustava upisa.. .

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, stavljati ovdje neku pretpostavku ili osjećaj da dobar fakultet nužno znači samo nekoliko gimnazija je em neistina em nije za period upisa kad mnoge mame strahuju od istog, a u strahu velike oči.
    Sve gimnazije imaju dovoljno dobar program da se iz njega, ko lakše ko teže, piše državna matura A i prijemni ispiti i upiše željeni studij.
    potpuno se slažem

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    Moj bi htio x pm upisati a i ostaviti si njemački, mislim da pritom ne gubi puno ako ne bi dodatno išo još i na matku
    moželi komentar na ovo?, i peterlin veliki je zaprav odabrao isti smjer.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Ma ne proziva se nitko, naravno da će dijete izabrati ono što smatra najboljim za sebe, bilo temeljem programa, bilo temeljem deklarirane kvalitete škole. Ono što ja prozivam, ako prozivam, je sustav upisa u SŠ temeljen isključivo na ocjenama iz OŠ. To što takav sustav vrednuje i potiče jednu veliku skupinu pametne, vrijedne i talentirane djece, ne znači da prepoznaje svu takvu djecu, niti uvijek najbolje od takve djece. Sustav upisa kakav smo imali do prije nego je Ljilja Vokić ukinula prijemne ispite je možda imao svojih mana, ali ovo što imamo sad je višestruko lošije - i ne mislim pri tome na slučajeve djece kao što je Marijin ili moj (nemam dvojbe da će oni na ovaj ili onaj način ostvariti svoj san) nego na negativne posljedice po društvo u širem smislu. Najgora negativna posljedica po meni je što se u toj ranoj dobi u mentalitetu djece izostavlja znanje, a nameću ocjene kao valuta za uspjeh u životu. Od 5. razreda "filaju" nas roditelje na sastancima s važnošću ocjena, ali to na žalost vidim i u stavovima koje mi djeca donose iz škole. O znanju nitko ne priča. Vjerojatno se pretpostavlja da će "ganjanje" dobre ocjene nužno povući za sobom i kvalitetno znanje. Međutim, to ne ide baš tako. I mi i djeca imamo sklonost i sposobnost da optimiramo baš ono što se od nas traži - prije su to bile i ocjene i znanje za prijemni, a sada samo ocjene. I tu dolazimo do drugog problema, a to je opći pad kvalitete znanja. Dijelom radim u visokoškolskom sustavu i često u praksi vidim mentalitet "znanja stečenog za jednokratnu upotrebu", koji je teško ispravljati u dobi od >18 godina. Netko je bio spomenuo da se sve manje maturanata opredjeljuje za STEM studije (iako su na tržištu rada upravo takva zanimanja najviše tražena), i to je točno. STEM traži dugotrajno građenje fonda znanja, ne trpi površnost i jednokratnu performancu. Velik (prevelik) broj maturanata okreće se iz tog razloga društvenim i humanističkim studijima. I tako imamo ogroman višak visokoobrazovanih društvenjaka i humanista od koji će se barem jedan dio pozapošljavati po srednjim školama - to je sigurno jedan od razloga zašto danas imamo višak jezičnih i klasičnih smjerova, a manjak matematičkih unatoč tome što tržište rada u realnom sektoru diktira upravo suprotne potrebe.
    Potpis na cijeli post uz malu ispravku - nije Ljilja Vokić ukinula prijemne ispite, nego su oni ukinuti još 1990. (mislim da je ministar tada bio Vlatko Pavletić, ali nebitno). Od tada do danas traje progresivna inflacija petica koja nezaustavljivo ide u sve gorem smjeru.
    1990., kad sam se ja upisivala (i dobro se sjećam frustracija zbog četvorki u 7. razredu), maksimalan broj bodova pri upisu bio je 55. Od tada taj broj samo raste - evo, sad je već dosegao 80, gleda se prosjek iz 5. i 6. razreda, a svaka sljedeća formula za računanje broja bodova isključivo na temelju ocjena vodi u sve veće ekstreme.
    Pritom se zaboravlja da ocjene ne mogu biti isključivi temelj za upis u srednju školu jer kriteriji ocjenjivanja nisu ujednačeni između škola (pa ni između različitih nastavnika na istoj školi). I dok se to ne riješi (a trebalo je biti definirano u kurikularnoj reformi, koja je, na žalost, zaustavljena prije nego je i počela), neće biti moguće razriješiti ni problem inflacije odlikaša, osim ponovnim uvođenjem prijemnog ispita, a čini mi se da je struka prilično protiv toga, koliko sam dosad mogla iščitati.
    S obzirom da se dodatno podizanje bodova na ocjene čini nemogućim (a nema ni smisla), predviđam da će u sljedećih par godina porasti pritisak na natjecanjima znanja, budući da je to trenutno jedini (iako vrlo težak) put do dodatnih bodova koji vode u sigurnost odabira željene škole. Pa ako se nekad na natjecanja išlo iz gušta i interesa, to će uskoro postati imperativ za odlikaše, a ako neko dijete nema kompetitivnih sklonosti, tko mu kriv
    Posljednje uređivanje od tanja_b : 03.07.2016. at 08:53

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni je bilo 60 bodova na ocjene, 40 na prijemnom, 5 godina prije tebe

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni je bilo 60 bodova na ocjene, 40 na prijemnom, 5 godina prije tebe
    I meni je bilo tako.
    (E jesmo stare).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U Zagrebu je nekad davno upisivanje u srednje škole išlo po kvartovima, odnosno određeni kvart je imao prednost prilikom upisa u određenu školu.

To je ukinuto točno one godine kad sam se ja upisivala u srednju - i ODMAH je došlo do inflacije petica! Tako se u MIOC moglo upisati samo sa 5,0 i 4,9 i to ako predmet iz kojeg si imao 4 nije bio bitan za upis.

Slično je bilo i u jezičnoj gimnaziji (Križanićeva), tu su možda primali sa 2-3 četvorke.

Nakon toga su uvedeni prijemni.

Tako da se meni čini, ili ozbiljni prijemni, ili uvesti dovoljno programa koje djeca hoće, uz neki razumni bodovni prag. A još najbolje mi se čini da bi bilo da se pišu nekakvi jedinstveni završni ispiti u osnovnoj školi.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mima ti si 63-66 godište?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

68

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

I prije je bilo po kvartovima, a za klince 69 godište je uvedena prijemni

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I prije je bilo po kvartovima, a za klince 69 godište je uvedena prijemni

Tako je.
    Ja sam 69. i prva generacija koja je tada 84. pisala prijemni.
    Moglo se prijavit u dvije škole: u jednu s originalom, a u drugu s kopijom svedodžbe.
    Sjećam se prijemnog na veterini, bio je glup do bola, ali sam ga ja riješila i upala.
    Koliko je to onda bilo pošteno i bolje od ovoga danas ne znam.
    Ali voljela bih vidjeti prijemni iz Mioca.
    Znam dosta djece koja su ga pisala i pola ih tvdi da je bio jako lagan, a ostali da je bio težak.
    Baš me zanima kakav je, tko ga je sastavljao.
    A inače, mislim da su prijemni dobra stvar, ali bi test trebao biti iz više predmeta.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku

Tako da se meni čini, ili ozbiljni prijemni, ili uvesti dovoljno programa koje djeca hoće, uz neki razumni bodovni prag. A još najbolje mi se čini da bi bilo da se pišu nekakvi jedinstveni završni ispiti u osnovnoj školi.
    Potpisujem. Zašto ne državna mala matura? I zašto ne ozbiljni prijemni? Dijete mi je pred 4 godine bilo u poziciji da ga mora pisati. I ispalo je da ga je napisala bolje od neke djece koja su od nje iz istih predmeta imala bolje ocjene. Neki tvrde da je to stres, a meni se čini da je veći stres 4 godine ići u školu u koju si upao s nezasluženim upisom na temelju friziranih ocjena i ne upasti u školu zbog jedne ili dvije ocjene koje nisu bile poklonjene nego objektivne.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako se sjećate koliko je bodova trebalo pred 30 godina?
    ja se ne sjećam ništa
    znam da sam pisala prijemni iz hrj i stranog jezika
    za kulturu
    u rijeci
    i prošla bez frke
    nikad nisam imala 5,0 (1-7. razred 4 iz tjelesnog, 8. razred 4 iz puške)
    loše radne navike, cijelu osnovnu me spašavala memorija (koju sam tada i potrošila u potpunosti, sada je takva da su film o Dori po meni napravili)
    sjećam se da je prvi tjedan došao prof. fizike na neki drugi sat i tražio da se jave svi koji su prošli s 5 u osnovnoj, od nas 30 (ne znam baš točno broj) mislim da je 3 ili 4 bilo onih koji su došli kao vrlo dobri
    znači u rijeci se moglo u kulturu upisati čak i ako nisi bio odlikaš
    tada
    prije sto godina

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

I ja sam 1969., ali 1983.u DU nije bilo prijemnog za srednju, sjećam se samo da sam se u 1.S upisala temeljem svjedodzbe, kao i kulturu u 3.S .
    Jesu li u cijeloj RH važila jednaka pravila?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok. Svi smo tu negdje generacijski i ja se isto puno ne sjecam. U 1. razred mi smo se upisivali po mjestu stanovanja, a onda za 3. razred po ocjenama.

Generacija vise od 10 godina starija, dok su isto bile gimnazije a ne Suvarivi obrazovni centri, upisivali su se po ocjenama, osim jezicne i matematicke koji su imali prijemni. To ni je bas sogica jucer rekla - ona je isla u jezicnu brat u matematicku.

Ali, kaj, u to vrijeme ja i Zagreb bio manji a sada nisu bas puno novih skola izgradili.

I jos nesto - fakat se tu na forumu stjece krivi dojam - vecina djece i to velika vecina iz sinekovog razreda zeli u II gimnaziju. Tak da je kod njih ona definitivno najpopularnija

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Tanja, bit će da je kako kažeš što se tiče ukidanja prijemnog - nisam to baš pratila, a Vokić sam zapamtila iz novina kao nekog tko je zagovarao ukidanje prijemnih, kao i dodatnih bodova.

Ja sam '73, moja generacija je isto pisala prijemni za upis u SŠ. Nisam bila 5.00 u OŠ, ali upisala sam srednju koju sam željela (matematičko-informatičku, ali nije bio MIOC ) i dalje sve što sam željela.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj klinac prvotno napisa Vidi poruku
    evo sad bih nesto rekao, mozete zanemariti jer ja sam samo "klinac", ali eto vec par dana citam ovaj podforum jer upisujem MIOC i vidim da se raspravlja zapravo u pocetku su to bile korisne i zanimljive rasprave, kasnije su te "rasprave" prerasle u cak nekakva prepucavanja i prikrivene svadje i eto sad cu mozda ispast nezreo, djetinjast i agresivan ali ne mogu da ne kazem STO JE VAMA LJUDI vi ste odrasle osobe ponasajte se u skladu s vasim godinama stalno pametujete i prigovarate djeci zbog ovakvih ili onakvih svadja, ali ovo je cisto zatrpavanje foruma BESKORISNIM, nepotrebnim svadjama umjesto da se komentira nesto korisno ili da se suti, prozivaju se tudja djeca, roditelji te prozivane djece se brane i hvale, drugi su pak uvrijedeni necim trecima zadnje 3 stranice foruma su toliko beskorisne....

BTW zasto svi toliko panicarite hoce li djeca upast ili ne, chill upisat ce se negdje to su sve djeca s oko 80 bodova
    Eto, ti si pravi dokaz da vašu generaciju treba pustiti da napravi po svome. Većina tako i napravi, bez obzira što mi roditelji očekujemo i što komentiramo na forumu. Sretno u školi!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja kao i Nanoibeba nemam među djecom koju znam dojam da je MIOC posebno popularna škola - ovi koji su imali puno bodova su birali drugu, Tituš na Gornjem gradu i Prelog. Moj nećak npr. je uvijek bio 5,0 u osnovnoj školi, planira studirati medicinu, i upisao se lani u drugu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Aleks kako se ne bi sjećati kako je bilo pred 30 i kusur, kad se sjećamo kaj smo i jučer jeli,
    Prijemni tad nije bio za sve nego samo ako je prijavljeno više klinaca nego kaj primaju za određeno zanimanje, ja sam pisala dva prijemni koji nisu imali ni jedan predmet isti, a slično sam pisala i kod upisivanja na faks

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja kao i Nanoibeba nemam među djecom koju znam dojam da je MIOC posebno popularna škola - ovi koji su imali puno bodova su birali drugu, Tituš na Gornjem gradu i Prelog. Moj nećak npr. je uvijek bio 5,0 u osnovnoj školi, planira studirati medicinu, i upisao se lani u drugu.
    Istina. Iz naše osnovne škole puno se više djece upisuje u razne škole u Križanićevoj, III gimnaziju koja je najbliža, ali idu uredno ljudi i u Gornjogradsku i u V i u X gimnaziju. Ima ih i u XIII i XIV. Jako je to šareno. U miocu samo dvojica od prošlogodišnjih osmaša, ali među starijima ih ima . Za ovu godinu ne znam nikoga, ali to ne znači da se ljudi nisu prijavili. Idu ljudi i u medicinske i u grafičku i prometnu i strojarsku. Bratemili, ima dobrih škola. Svaka je za nekoga dobra.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

.. a iz osnovne škole, ono što znam starijih braće i sestara, mislim da se najviše upisuju u razne smjerove Lucijanke, naravno prije svega radi blizine.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

klinac mi preodraslo piše za klinca
    to je neka mama kojoj miocaši idu na živce

meni se čini (ali kažem, ja sve zaboravljam) da se polovinom osamdesetih (zapravo to su bile devedesete, što ne?, konkretno 1985.god.)
    pisao prijemni za sve škole
    ja sam pisala i u kulturi i u medicinskoj

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Do moje generacije (68) su bili upisi po kvartovima (barem u Zagrebu), moja generacija je bila kao danas, slobodni upisi (infalcija petica), nakon moje generacije (znači 69) su uveli prijemne.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    klinac mi preodraslo piše za klinca
    to je neka mama kojoj miocaši idu na živce

meni se čini (ali kažem, ja sve zaboravljam) da se polovinom osamdesetih (zapravo to su bile devedesete, što ne?, konkretno 1985.god.)
    pisao prijemni za sve škole
    ja sam pisala i u kulturi i u medicinskoj
    Pusti ti to... ja sam došla u napast ići pitati svog starijeg sina je li on to napisao. Bio bi u stanju.... A mlađem se ne da, pa vjerujem da nije.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja, kao i Alex, ničeg se ne sjećam ali se sjećam da se pisao prijemni u svim skolama. i da nije bila takva psihoza oko upisa, odabira skola, petica (i ja isla u Ri u srednju).

Kad sam se doselila u ZG i slusala kolegu kako studiozno analizira OŠ i bira u koju ce upisati svoje dijete - nisam mogla vjerovati

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

meni se čini da kod nas u Rijeci i dalje nema psihoze oko upisa.
    nitko, ali baš nitko od roditelja koji sada imaju dijete za upis (a znam ih puno jer sam i sama u toj grupi) nije nezadovoljan niti će se desiti da neki odličan učenik (ne 5,0 nego jednostavno odličan) ostane bez željenog smjera (najgore što mu se može desiti je da ne upadne u jednu već u neku drugu gimnaziju, isti smjer...).
    zaista ne razumijem ono o nedostatku radnih navika učenika kojima su se zalomile 1-2 četvorke...mislim, ne razumijem, iskreno. drago mi je da nam ovdje taj famozni mioc nije opcija.
    ja se uopće ne sjećam da sam ikakav prijemni pisala, generacija 71, za czkuoik, a ako tako kažete sigurno jesam, al psihoze očito bilo nije.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Riječanka, morala si
    jedino je možda (pretpostavka) bio direktni upis za izuzetno dobre učenike
    pa ako si bila među njima...
    ja nisam
    i pisala sam prijemni 1985. god. za czkuoik

i da, stvarno se ne sjećam ni onda neke psihoze, a i sad imam neke poznate iz rijeke čija se djeca upisuju, isto nema panike kao u zagrebu

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma nema psihoze u Zagrebu, samo u MIOCu

I tu na forumu
    Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 03.07.2016. at 18:18

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove