Lutonjica ce me ubiti ak je radila sa dag
a omaklo mi se...bas sam tuka...
i ja salamu radim bez oblatne
zamotam je prozirnom folijom i odmotam kad se stvrdne
Posljednje uređivanje od Ginger : 22.12.2016. at 14:06
Znam da negdje postoji, ali eto, ne mogu naći. Može li netko staviti recept za male prhke orahnjače? Često ste ih ovdje spominjale.
I mm ima jednu želju, čokoladna krema u išlere (onaj koji okreće očima x puta u sekundi!).
Ja imam recept za žutu, ali ne, gospon bi čokoladnu. Klasična kuhana krema, jaja, šećer, čokolada i na kraju maslac ili kako, kojaaaa?
Male prhke orehnjače su ovdje: http://forum.roda.hr/threads/79549-M...orehnja%C4%8De
Išleri - napuni nutellom ili tako nečim, to ti je najjednostavnije. Ili napravi duplu glazuru pa spajaj.
* * *
Sad sam malo pronjuškala - ovdje je recept za išlere s čokoladnom kremom: http://www.24sata.hr/lifestyle/isler...-gustam-346043
Čini mi se da je to potpuno ista krema kao i žuta, ali je unutra još dodana čokolada. Snađi se, druže!
Peterlin, njami!!!
QB je u Brodu, ja sam bliže.![]()
http://forum.roda.hr/threads/79549-M...orehnja%C4%8De
Evo orehnjača
Eh, da nam je sada iz Star Trek onaj uređaj za teleportiranje, hehehee (vidi se da imam tinejdžere doma).... http://assets2.ignimgs.com/2013/09/1...3390_1280w.jpg
Tebi moram dostaviti ne samo grah nego i onu kliviju... Trenutno ima treći i četvrti cvijet. Prva dva su već prošla.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 22.12.2016. at 14:48
Hvala na receptima. Idem napraviti kremu, pa nafilati te posebne išlere.
Često mi se sitni kolačići dok ih razvaljam lijepe za podlogu, pa ih vadim nožem, paaaaa u kuhinji bude prevuće i tako. Ove godine kupila sam u lidlu silikonsku podlogu za pečenje. Na njoj sam valjala tijesto za išlere, zvijezdice, vanilin kiflice. Pun pogodak! Ništa se ne lijepi, odlično se valja. Oduševljena sam.
Računam da ću kore za mađaricu razvaljati kao od šale.
Odoh na posao!
Imam sliku prvog cvijeta u sezoni na mobitelu - evo je: https://postimg.org/image/dxa9dc3br/
A da ne offtopičarim preko granice dobrog ukusa - evo slike muffina koje sam pekla dečkima za školu (četiri vrste: obični s cvebama, obični s brusnicama, s makom i s rogačem):
https://postimg.org/image/ceqwj0hal/a49f33fe/
Napravila smjesu sa snowballse.
Isla sam malo drugacije. Tostirala bademe, samljela ih u mp, dodala sve suhe sastojke, upalila ga jos na kratko, izbacila na podlogu, dodala naribani maslac i dva jaja(jap, dupla doza)
Dobila dam lijepu kompaktnu smijesu koja se sada stisce u fridzu. Radim ih za nekih pol h.
I da...jedni su sa milkom noisette a drugi sa bijelom cokoladom.
Linzeri cekaju u kutiji.
Radila sam i gingermanove ali mi je bio fail u glazuri.tj.tako ki se uvecer cinilo. Ujutro su zgledali superPojeli su ih sve.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Peterlin-ak si na nekom brdu, samo ju sutni i doci ce u moju brodsku ravnicu..
Imam i ja cvijeca za mijenjat-meni dajte orhideje od kojih ste digli ruke, a ja vama izljecene i ko iz trgovinesama im i supstrat pravim-totalni sam frik
On topic-zamijesila sam tijesta samo za jednu turu snowballsa. Prvi put ih pravim..
ja već par godina mislim raditi medenu pitu
ili ruski medovik
https://www.coolinarika.com/recept/ruski-medovik/
(pogledajte zadnju fotku kolača)
ali svaki put odustanem čim je riječ o receptu u kojem kore treba peći odvojeno (šiznem na izraz "na obrnutoj strani tepsije")
a takvi kolači su najfiniji
je li tko radio ovaj medovik?
hvala, Peterlin
pliz, reci mi: treba li u kore za medenu pitu ići i šećer?
med nije dovoljan?
I ja sam probala bez šećera, ali ima problem zbog kojeg sam se vratila na 50% količine šećera iz recepta - šećer se tijekom pečenja otopi i daje onu glatku strukturu koju ne dobiješ ako radiš samo s medom i čini mi se da se kore lakše trgaju. Možeš s njima manipulirati dok su tople, a kasnije krc i gotovo...
Ali nemoj to uzeti zdravo za gotovo, ja to pečem najviše 2x godišnje pa nije da imam baš neko bogato iskustvo...
Posljednje uređivanje od Jurana : 22.12.2016. at 15:59
slažem se potpuno, i meni je to previše, ne da mi se peći ni četiri kore
ali možda se odvažim ove godine
Ima tko neki dobar provjereni recept za medenjake?
Ovi snowballsi su san snova
Peterlin, radila sam medenu, tj. jos je u procesu
Al tesko sam valjala kore
E sad, koristila sam maslac, jer sam zaboravila kupiti mast
I secera sam stavila jako malo, svega 6-7 dag
Je li u seceru ili u masti problem?
Vidim da si pisala da treba bar pola secera...
Mislim, dobro su ispale na kraju, al tesko se valjalo...
snowballse sam radila prosle godine, al nisu me odusevili
fini, al nist spesl
tijesto za snowballse mi je na balkonu (tam je 'ladnije neg u fridžu)-jel' to mora bit tako gnjecavo i muljavo? morala sam dodati još 50g brašna da mogu neku kompaktnu smjestu napravit
Ja bih sada u konačnici rekla da su preslatki. Prava bomba.
QB trebalo bi tijesto biti kompaktno
ajde nisam gledala tu snowballse, ali vidla sam recept https://www.coolinarika.com/recept/snowball-cookies/, ćemu služe bademi u receptu, koja je dostojan zamjena neorašastog okusa i sastojka????
Posljednje uređivanje od jelena.O : 22.12.2016. at 21:18
Mi obozavamo snowballse.
Jedna tura je s bademima a jedna s ljesnjacima.
Secer prepolovim tako da su taman.
Počela i ja. Dvije ture Husarskih i dvije ture vanilin kiflica. Ne znam što mi bi, nikad još nisam duplala kolače![]()
Medovik je meni najbolja torta ikada!!! Moja mamica ju je pravila i bila je toliko dobra da se svi dan danas kod nekih obiteljskih okujanja prisjecaju te finote. Mamika je umrla prije tri godine i od tada nikako nisam mogla pronaci hrabrosti i snage da je radim. Nedavno sam se odvazila. Za 1.rockas sina jer znam da bi mu baka to sigurno radila. Radila je za svaki rockas starijoj kceri. I bila je super, ali niti priblizno kao mamina...
kudri
ja upravo napravila medenu pitu
miks recepta od Peterlin i nekog s coolke
kore su se jako lijepo mogle razvaljati, samo što sam prvu prepekla (posmeđila je)
u fil sam stavila 5 žlica šećera i jedan vanilin i sasvim je dovoljno slatko
javim dojmove
i napišem recept ako bude fino
kudri![]()
Kris, ja uvijek prepolovim secer jer mi sve bude preslatko a i mojima tako pase.
Kudri
Sinoc su cure izgnjecile kokos kuglice i ispekla sam snowballs-ok su, fine.
Danas cemo islere i rum kuglice i mozda neku tortu
Ja ću švarcvaldicu - to mi je najjednostavnije, a i svekrva mi ju je naručila.
Dok su dečki bili mali, znala sam za to kupiti gotove kore, samo skuhati vodu od višanja s pudingom od vanilije za nadjev i sve zamackati šlagom. Gotovo u roku keks, a klinci su mackali i trackali ... Imam negdje slike.
nama je medena pita preslatka
mislim da bi nam bilo dovoljno po dvije žlice šećera u tijesto i filu
ali kore su stvarno super, jedino bih ih drugi put stavljala u manji lim da budu deblje (razvukla sam preko cijelog velikog lima koji ide u pećnicu)
jel tko uopće jeo taj medovik? ja se ne usudim to peći, po receptu bi trebala uzeti dan godišnjeg samo za ispeći te silne kore
isto se spremam napraviti mini orehnjače i snowballs (nisam još probala), a vjerojatno ću još neke keksiće kad ove pojedemo,
plus klinci hoće čupavce i štrudlu od jabuka, više nego dovoljno![]()
Meni to super. Nisam mislila da bi mi kolač bez čokolade mogao biti fin.
Mi ćemo londonere, paprenjake i rožatu. Sve je tek u fazi ideje.
Doduše, ako radim duplu dozu paprenjaka, onda mi fali samo jedan bjelanjak za napraviti bijeli rolat s malinama.
Posljednje uređivanje od vertex : 23.12.2016. at 11:13
Ja sam jela Medovik tortu, ali u slastičarniciBila je fina, a vjerujem da je u kućnoj izvedbi još puno bolja.
asti kol'ko recepata za schwarzwaldicu na coolinarici...imam jaja napretek, smrznutih višanja, domaćeg višnjevca, glatkog brašna, gustina, čokolade za kuhanje, praška za puding od vanilije, 500ml slatkog vrhnja i dva lončića dobre volje. nemam gorkog kakaa već ispsovanog kraš ekspresa :D
mogu li smutit švarcvaldicu iz toga?
Posljednje uređivanje od QueenBee : 23.12.2016. at 12:11
ja obožavam bijelu pitu. čak mi je bolja od mađarice. a nisam ju nikad pravila-radim već godinama s kolegicom koja me svaku Uskrs i Božić uvjerava kako nema šanse da ispečem sama kore. tako da sam u startu odustala.
unatoč imidžu kojeg ovdje uzgajam :D nisam uopće tuntlo u kuhinji. i sad se kontam osokolit se i napravit kore...
Nemaš osnovni preduvjet - najmlađe dijete ti mora imati tri godine. Tja, uzmeš neke gotove kore i kraj priče. A kad djeca narastu, bit će vremena za kore.
S pol zadnjice se zezam, a s drugom polovicom takvo je moje iskustvo. Čak i najspretnija domaćica za ovo treba neometano vrijeme, a to ti je uz djecu još uvijek teško osigurati, osim ako nemaš nekoga da drži djecu na kratkoj lajni dok se ti zamajavaš u kuhinji.
Kraš ekspresni nije baš kakao u pravom smislu riječi, zar ne? To je više neka čoksa u prahu.![]()
Jesti i vi kao mali žlicom jeli kraš ekspres? Bili presretni kad je mama pozvala u kuhinju i dala svakom žlicu i onda otvorila čep na, kako mi se onda činilo, naaaaaaaaaaaajvećem predivno crvenom kontejneru s nasmijanim vlakom punim božanstvenih čokoladnih mrvica...i zagrabili najveću moguću količinu koja stane na tu veliku žlicu pa drhtavima pokretom brzine 0,0000000000001km na sat primicali to ustima jedno pola sata da ne bi koja mrvica slučajno spala s brdašca...ih, kad se sjetim...hodala sam musava oko usta još pola sata i sve se oblizivala ko mačak
Ja ti radim pon receptu iz kuharice Dr. Oetker, ali ne radim onu donju prhku koru. Evo uputa - pročitaj pa vidi da li ti je dovoljno jednostavno:
4 jaja
2 žlice tople vode
100 g (4 žlice) šećera + 1 vanilin šećer
100 g pšeničnog brašna
½ vrećice praška za pecivo
25 g (1 jušna žlica vrhom puna) gustina ili praška za puding od vanilije
10 g (1 jušna žlica ravna) gorkog kakao praha
1 mala žličica cimeta
Ja ne odvajam jaja, ali ih držim na sobnoj temperaturi najmanje sat vremena.
Pećnicu stavim da se grije na 180 oC
Kalup za tortu obložim dolje pek papirom da se smjesa ne primi.
Sve suhe sastojke osim šećera vagnem/odmjerim i pomiješam u zdjeli.
Jaja, vodu i šećer mutim mikserom na najvećoj brzini dok se ne pretvori u pjenastu smjesu (mora se naklobučiti kao da je unutra snijeg).
Dosipavam brašno sa dodacima i miksam na najmanjoj brzini.
To izlijem u kalup i frk u pećnicu.
Peče se štajaznam 5 minuta na 180 stupnjeva samo na donjem grijaču i ventilatoru, a onda još nekih 15 minuta na oba grijača i ventilatoru. Nakon toga isključim, ali ne vadim tortu van još desetak minuta, da ne splasne.
Provjera – piknem čačkalicom, ako je suha – stvar je gotova.
To ohladim, pa prerežem koncem u 2 lista (može i 3 lista, ali ako je kalup fi 24 cm ili manji; moji kalupi su 26 i 28 cm pa ne mogu izrezati tri lista).
Nadjev:
1 staklenka kompota od višanja – ocijediti vodu, dodati u nju 3 žlice šećera i skuhati u tome 1 vrećicu pudinga od vanilije da se dobije gusti žele za zaljev. Malo prohladiti.
Dok se zaljev hladi, Istući šlag od pola litre namjenskog vrhnja za šlag (mješavine) ili holee biljnog vrhnja – taj drugi se lakše razmazuje. (Ta vrhnja su obično već slatka i začinjena).
2/3 količine višanja pobacati na donji dio biskvita, gore frknuti i rasporediti pola zaljeva i gore rasporediti malo šlaga (recimo trećinu). Poklopiti drugim dijelom tijesta, dodati preostale višnje, još malo zaljeva, pa premazati šlagom sa svih strana, onako neuredno, da bude čupavo. Posipati ribanom čokoladom.
* * *
Nije nužno kuhati ovaj zaljev s pudingom - može uredno torta biti i bez toga. Ako je za djecu, bolje da je ovakva. Ako je za odrasle, ja kore škropim višnjevcem.
i eurokrem se jeo iz onih padela s kravicom-svi smo ih skupljali. nije bilo domaćinstva gdje mame nisu imale set tih zdjelica u kredencima. i onih čašica od senfa sa žutim poklopcem (i danas ih još ima i ja sam ponosni vlasnik par komada...)
Doduše tad smo jutrom išli pješke po crni kruh i mlijeko u vrećici što se moralo kuhati.
i gosti su uvijek pušili za stolom, tabletići su visili s tva i svi smo se vozili u stojadinima i ladama bez autosjedalica...
ja sam iz prošlog stoljeća.
Ne. Mama to nikad nije kupovala. Radila je sve sa običnim kakaom.![]()
Peterlin-mislim da ću praviti po tom receptu. Nemam taj kakao miša mu poljubim. kod mene u kući sve fine guze, pa se ne pravi kakao kao nekad (prah, mlijeko i šećer pa muti ko majmun dok se grude ne razbiju).
imam dosta višnjevca što sam lani pravila-baš bih ga iskoristila.
Možda nije loša ideja-dam curama komad torte i zaspu ko klade...zezam se.. (možda)
Posljednje uređivanje od QueenBee : 23.12.2016. at 13:05