Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
a zašto bi bilo svakom jasno i zašto misliš da je to jedini pristup mima? pa u psihoterapiji isto imaš različit pristup. postoje druge vrste terapije (KBT?), ili ovaj casin pristup. aj ako ima neki psiholog, a ima, baš me zanima razlika između psihoanalize i drugih vrsta terapije i njihova učinkovitost. sigurno postoje nekakva istraživanja. al ok, to je skroz ot.
riješi to pranje ruku i samim time ćeš riješiti i uzrok - zašto opsesivno pere ruke postati će nebitno jer neće više opsesivno prati ruke i samim time postati sigurnija u sebe jer se riješila opsesivnog pranja ruku koje joj sigurno nije najdraže na svijetu.
nažalost, ovo drugo nije istina. U pravilu s OKPom pojedine kompulzivne radnje se relativno lako rješavaju, ali budući da je u podlozi osoba sklona velikoj anksioznosti, to je sve privremeno, nakon nekog vremena pojave se neke druge. A rješavanje same anksioznosti je malo teže i s različitim rezultatima, zavisi o više faktora.

Ja ne znam skoro pa ništa o tim poremećajima kod djece pa neću se zalijetat, ali ne bih rekla da se baš poremećaj može dijagnosticirat u tako ranoj dobi. Dijagnosticirane su vjerojatno kompulzivne radnje.
I točno je da neka djeca razviju te neke kompulzivne radnje i da one budu samo faza koju prerastu i poslije budu normalna djeca. Djeca vole pravila i točno-krivo i rituale po defaultu, pa onda nekad pretjeraju.
Ali neka djeca su anksioznija i onda to samo raste i slaže se jedno na drugo.

Ne znam koliko je psihoanaliza učinkovita za ovo, vjerojatno uz dobrog terapeuta nekad i je, ali psihoanaliza u pravilu dulje traje, krene od stoljeća sedmog pa na ovamo. KBT (kognitivno-bihevioralna) ima dosta veliku (dokazanu) uspješnost općenito za anksiozne (morala bih pogledat doma točan postotak)