Stranica 12 od 16 PrviPrvi ... 21011121314 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 776

Tema: cjelovita kurikularna reforma

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

moj omiljeni primjer je Priroda i društvo iz 4.razreda gdje je učio da je Franu Krstu Frankopanu najbolja frendica bila časna sestra Čika. nikada nismo saznali zašto je važno da to znamo niti tko je ona bila i kakav je bio njezin utjecaj na Frana i povijesne događaje. mrak.
    također mi je bilo izvrsno kada su učili da je Hrvatska suverena, samostalna, demokratska republika koja ima Ustav, Sabor i Vladu- tako nekako. A pritom ni mu ni be o tome što znači suveren, što je demokratski poredak itd. Naša je učiteljica bila stvarno ok- a udžbenik kriminalan.
    onda neprilagođenost današnjem vremenu- engleski jezik je u satnici zastupljen isto koliko i vjeronauk. engleski jezik koji se više uopće ne smatra stranim jezikom i spada u najbazičnije znanje- bio je najlakši predmet ikada i V. nikada nije dobio nijednu ocjenu osim 5.
    kad propagiram da edukativni sustav treba težiti da zainteresira djecu onda definitivno ne mislim da djeci uvijek mora biti znaimljivo i zabavno u smislu da se od profesora očekuje da glume jahanje na konju u bitci pod satom povijesti nego da se djeci da do znanja zašto su određena znanja važna. jer to kako razumijemo demokraciju utječe na naše vidjenje sudjelovanja u političkom životu, i to kako razumijemo povijest utječe na ono što radimo danas, a svrhu vježbanja discipline po principu riješi jer je to tako smatram frustrirajućom i u današnja vremena iznimno kontraproduktivnom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slažem se sa svim goren apisanim od sase. Naša škola je "austrougarska". I takav model štrebetanja rezultira u 5-icama.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.01.2018. at 12:56

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Evelina prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se, nažalost, uvjeravam u suprotno. Svaki dan, već dvadeset godina, gledam okolinu koja ne zna pročitati jedan komad papira i protumačiti ga.
    Točka 1, točka 2, točka 3, traži se to, to i to.
    Puno njih misli da treba ono i ovo, a ne to, to i to.
    Puno njih nije u stanju uočiti osnovnu informaciju.
    Jeza me hvata od toga.
    Primjer "rok za žalbu teče od dana primitka rješenja i predaje se u tri primjerka bla bla bla".
    Mjesec dana nakon isteka roka dolaze šokirani jer nisu to vidjeli, zbog toga što, recimo, nisu okrenuli papir i vidjeli da ima poleđinu na kojoj je to navedeno. Ili nisu uočili da rok teče od dana primitka rješenja, nego su mislili...šta ja znam šta.

Uočavanje informacija je temelj za dalje, za uspješno funkcioniranje u životnim stvarima. To nije, po meni, traženje brzih i jednostavnih odgovora, a onda ćeš u životu drugačije. To je traženje odgovora koje te traže i tako će biti i u drugim sferama života. Neće ti primiti domovnicu ako su tražili izvod iz matice rođenih, iako si ti mislio da su podaci koji tamo pišu isti kao i tamo, pa bi trebalo biti svejedno, sve su to dokumenti koji dokazuju tko si.
    Ne slažemo se u jednoj bitnoj stvari - a to je gdje je tu aktivna uloga đaka - neko ga fila s činjenicama, ne uči ga povezivati. Posljedica je nezainteresiranost, pa onda stvarno ispada ovako nepismen kako si napisala jer mu je to sve isto. Pravo i književnost nisu baš skroz usporedive. Jako puno njih nije u stanju niti dati osnovnu informaciju u smislu da je to stvarno informacija za primatelja informacije, a ne prazna riječ - evo primjera udžbenika od sase.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Baš tako, djeca u petom razredu uče razvoj demokracije. Znaju od Drakona do Demokrita kad se koji rodio, umro i šta je radio.
    I onda se navede kao drakonske kazne, demos krateo, uopće ne razumiju razvojni proces ni zašto bi se uopće on dogodio?
    Uopće onda ne čudi koliko su se ljudi danas spremni odreći nekih svojih prava - jer ih zapravo ne razumiju, ako su i obrazovani, uglavnom ih rasturaju samo kao činjenice.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Baš tako, djeca u petom razredu uče razvoj demokracije. Znaju od Drakona do Demokrita kad se koji rodio, umro i šta je radio.
    I onda se navede kao drakonske kazne, demos krateo, uopće ne razumiju razvojni proces ni zašto bi se uopće on dogodio?
    Uopće onda ne čudi koliko su se ljudi danas spremni odreći nekih svojih prava - jer ih zapravo ne razumiju, ako su i obrazovani, uglavnom ih rasturaju samo kao činjenice.
    X-etina.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne slažemo se u jednoj bitnoj stvari - a to je gdje je tu aktivna uloga đaka - neko ga fila s činjenicama, ne uči ga povezivati. Posljedica je nezainteresiranost, pa onda stvarno ispada ovako nepismen kako si napisala jer mu je to sve isto.
    Jel ustvari to ono što sam pitala, primjer gdje škola pojede dijete?

Mislim da se očekuje od škole previše. Škola je tu da ti da činjenice, nešto ti utuvi u glavu, a što ćeš ti s tim...overall, sve se svede na pojedinca.
    Možda tako ne bi trebalo biti, ali oduvijek je tako. Pa i mi smo išli u te iste škole, znamo kako je bilo. Kad ti nešto nije sjedalo, bilo dosadno, nisi kužio, štogod, čekao si da završi, neku ocjenu si dobio, jamrao s frendovima kako je sve to glupo i besmisleno, i šta će korijen iz broja 78980 ikad tebi trebati u životu i kaj te s time tlače. I danas tlače. Pa kad se sjetim sedmog osnovne i SKOJ-a i AVNOJ-a, majko isusova...

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

u redu je da si ti ležerna oko toga evelina, ali recimo hrvatski su đaci među najlošijima na svim međunardnim testiranjima- što je malo bezveze ako mene pitaš, i sigurna sam da nije do individualnih đaka i profesora nego sustava.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa u tome jest vic.
    Ako je tako bilo prije 30 godina ne znaci da i danas treba biti tako.
    Druga su vremena, a sustav isti.
    Koliko ce djeca nakon takvog sustava biti spremna za ostvarivanje svojih potencijala u danasnjem svijetu?

Uletila sasa.
    Posljednje uređivanje od sirius : 17.01.2018. at 13:19

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    u redu je da si ti ležerna oko toga evelina, ali recimo hrvatski su đaci među najlošijima na svim međunardnim testiranjima- što je malo bezveze ako mene pitaš, i sigurna sam da nije do individualnih đaka i profesora nego sustava.
    Pa ja sam sasvim suprotno od ležerna
    Možda ne bi bili da rade što se traži od njih.

Šala mala, najte zameriti.
    Ne mislim da je do sustava, već do indolencije i opće zapuštenosti, nebrige.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cije nebrige?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Aha. To sto malo Hrvati najlosije rijesavaju matematiku nema veze s nacinom na koji se u Hrvatskoj uci matematika?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pa u tome jest vic.
    Ako je tako bilo prije 30 godina ne znaci da i danas treba biti tako.
    Pa taj sustav je izrodio i dobre arhitekte i pravnike i doktore i sve i svašta, kako se to desilo?
    Izrodio je, naravno, i loše.

Nije do sustava samo, do čovjeka je isto.
    Nemojte misliti da mi je sustav super duper i da baš ništa ne treba mijenjati (vjeronauk, po meni, prvi), ali primjeri da dijete gubi interes za učenjem radi par loših primjera pa je za to cijeli sustav kriv mi je malo :zvrko:

A na koncu konca, tko kaže da svi moraju biti super zainteresirani za matematiku, fiziku, biologiju, jezike i da svima mora sve ići? Ne mora, niti neće.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jel ustvari to ono što sam pitala, primjer gdje škola pojede dijete?

Mislim da se očekuje od škole previše. Škola je tu da ti da činjenice, nešto ti utuvi u glavu, a što ćeš ti s tim...overall, sve se svede na pojedinca.
    Možda tako ne bi trebalo biti, ali oduvijek je tako. Pa i mi smo išli u te iste škole, znamo kako je bilo. Kad ti nešto nije sjedalo, bilo dosadno, nisi kužio, štogod, čekao si da završi, neku ocjenu si dobio, jamrao s frendovima kako je sve to glupo i besmisleno, i šta će korijen iz broja 78980 ikad tebi trebati u životu i kaj te s time tlače. I danas tlače. Pa kad se sjetim sedmog osnovne i SKOJ-a i AVNOJ-a, majko isusova...
    Da, to je taj primjer. Škola je prije bila koma, očekivanja su neka da bi protekom vremena trebalo bit bolje, ne gore. Tim više što je nesrazmjer između onoga što se uči i onoga što će ih na radnom mjestu dočekati još veći.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa taj sustav je izrodio i dobre arhitekte i pravnike i doktore i sve i svašta, kako se to desilo?

Nemojte misliti da mi je sustav super duper i da baš ništa ne treba mijenjati (vjeronauk, po meni, prvi), ali primjeri da dijete gubi interes za učenjem radi par loših primjera pa je za to cijeli sustav kriv mi je malo :zvrko:

A na koncu konca, tko kaže da svi moraju biti super zainteresirani za matematiku, fiziku, biologiju, jezike i da svima mora sve ići? Ne mora, niti neće.
    Ta škola je funkcionirala u nekompetitivnom okruženju, a danas je još gora, u kompetitivnom i to smo u direktnoj konkurenciji sa evropskim i svjetskim tržištem. Pa ćemo plakat za 20 godina di smo nestali...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A Branimir Bilić će na HRT-u (ako ga bude bilo) lamentirat (kineskom? ili hrvatskom u dijaspori?) gledateljstvu zašto, kako, je li moglo drugačije... što se to propustilo napraviti itd. (ubaci remix standardnih njegovih pitanja - on je baš ina-niz ).

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Cije nebrige?
    Opće nebrige.
    Ne mogu ti to sad objasniti, to je osjećaj koji stekneš kad vidiš da novinar ne zna napisati članak jer ne zna postaviti 5 glavnih pitanja i 2 posljedična i da je takvih sve više.
    Da prevoditelj u filmu prevede izraz "with flying colours" "sa letećim bojama".
    I da nitko ne trza na to, ti ljudi dalje rade - loše, jer nitko ne trza, a ne trza je jer je stanje opće nebrige trenutno. I ako na nešto ukažeš, onda si grammar nazi, cjepidlaka, šta kompliciraš, šta si ti neka pametna/pametan, koga briga, jel me razumiJo - je - o tome pričam.
    Posljednje uređivanje od Evelina : 17.01.2018. at 13:39

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ali svi moraju biti zainteresirani i svima mora sve ici .
    Nije da mozes birati predmete, njihovu sirinu, nacin prezentacije , brzinu kojom moras usvajati i na kraju ( ali ne manje vazno) ocjenu kojom te ocjenjiju u odnosu na prosjek i sve ostale ( a ne u odnosu na npr. tvoj vlastiti napredak).

Ono sto je meni najtuznije u sustavu jest cinjenica da tokom
    osnovni skolskog obrazovanja ne nauce prepoznavati svoje vlastite interese i jake strane. Jednostavno je u sustavu najvaznije zadovoljiti formu. Tko je u tome dobar , ima dobre ocjene. Ali da li je naucio nesto o sebi i u kojem smjeru ici, tesko.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ali svi moraju biti zainteresirani i svima mora sve ici .
    Pa ne mora.
    Tu onda ide sukob s tuđim (roditeljskim) očekivanjima.
    Pod to stavljam i vlastita.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa ne mora.
    Tu onda ide sukob s tuđim (roditeljskim) očekivanjima.
    Pod to stavljam i vlastita.
    Je, ali to bas nije zdravo niti zabavno za nikog.
    Niti djete, niti roditelje, niti skolu.
    Jos kad imas dijete darovito iz matematike, sa iznadprosjecnom logikom, a po forumu trazis stalne instrukcije iz matematike...dode covjeku da se se zapita tko je tu lud. Barem malo.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evelina, moje iskustvo je da ljudi itekako vide i čitaju, ali su lijeni. Ako netko može nešto napraviti za njih, super. Zove me jedna majka kad će upisi za malu školu, ja joj pošaljem info, kažem sve je na webu, evo, a ona meni za dva dana, a koji dokumenti trebaju? Helo, pa sve piše tamo! Kako ima vremena za fejs, ali nema za web? Ne poznamo se pa nije ni frendovska lijenost, nego ono, ako može netko umjesto nje...
    I to je moje iskustvo već koje desetljeće, i onda se još ljute kad misle da nisu dobili ono što su "trebali" od tebe, udruge, ustanove, pri tom je osobni angažman minimalan. Pasivnost, to je isto dio naše političke kulture i tu se nismo pomakli ni milimetra.

I lako ćemo princip. Žalba? Ma lako ćemo. Prošo rok, ma lako ćemo. I onda ne može? Kriv je sustav, službenik/ca, svi su krivi... Osobna odgovornost i to.

Sad sam off topic...sorry

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Evelina, moje iskustvo je da ljudi itekako vide i čitaju, ali su lijeni.
    I lako ćemo princip. Žalba? Ma lako ćemo. Prošo rok, ma lako ćemo. I onda ne može? Kriv je sustav, službenik/ca, svi su krivi... Osobna odgovornost i to.

Sad sam off topic...sorry
    Onda sam i ja offtopik...jesam li? :misli:

Eto, baš boldano i ja mislim.
    I sad, je li na kraju nečiji potencijal pokopao sustav ili vlastita lijenost i nezainteresiranost.
    Zato ispada da branim sustav, ali nije tako, samo mi ide na živce konstantno izvlačenje od odgovornosti.

Ja, recimo, matematiku ne znam. Nikad ju nisam ni znala. Možda ju sad naučim, nakon trideset godina od osnovne.
    Nitko mi nije "kriv", ja to naprosto ne kužim. Fali mi neki dio u mozgu za to. Tu mi nitko nije kriv, tu nema krivnje, meni to naprosto ne ide.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Onda sam i ja offtopik...jesam li? :misli:

Eto, baš boldano i ja mislim.
    I sad, je li na kraju nečiji potencijal pokopao sustav ili vlastita lijenost i nezainteresiranost.
    Zato ispada da branim sustav, ali nije tako, samo mi ide na živce konstantno izvlačenje od odgovornosti.

Ja, recimo, matematiku ne znam. Nikad ju nisam ni znala. Možda ju sad naučim, nakon trideset godina od osnovne.
    Nitko mi nije "kriv", ja to naprosto ne kužim. Fali mi neki dio u mozgu za to. Tu mi nitko nije kriv, tu nema krivnje, meni to naprosto ne ide.
    Ali ZASTO ti ne ide matematika? Na to bi ti trebao odgovoriti sustav. Barem da znas u cemu je kvaka.
    Druga stvar nemotiviranost.
    Pa djeca prirodno nemaju unutarnje motivacije da nesto moraju. Iznimno rijetka to imaju u tako ranoj dobi. Njima je vazna vanjska motivacija. Unutranja se razvija kasnije.
    I sto sad?
    Pustiti cemo da nemotivirano dijete propada do dobi kad ce konacno postati motivirano?
    Ili nece ? Jer ce tada za sebe misliti da je potpuno nesposobno ( za matematiku npr)?
    Posljednje uređivanje od sirius : 17.01.2018. at 14:05

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Evelina, pa valjda i sustav ima neku odgovornost da građane potakne na odgovornost? Recimo kurikularnom reformom, uvođenjem građanskog odgoja i slično?

Ovom sustavu pašu podanici koji neće suvislo kritizirati, aktivno se zauzimati, promišljati, pašu mu ovisni klijenti kojima će povremeno zaposliti sina ili kćer, povećati penziju za 100 kuna ili smanjiti cijenu tramvajske karte jer takvi onda ne razmišljaju o fontanama, prebendarskim vrtovima, privatizaciji, lijekovima za djecu (sve dok se ne dogodi njihovom djetetu) i slično.

Školski sustav je u tome ključan i zato je kurikularna reforma bitka svih bitaka koju smo, na žalost, izgubili.
    Posljednje uređivanje od Zuska : 17.01.2018. at 14:06

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ne znam, ponekad mislim da imam diskalkuliju.
    Ustvari, sigurno, skoro svi elementi su tu.
    Neki sustav mi je dao odgovor na to pitanje, ne školski, ali eto, to postoji i to je identificirano.

Što se tiče intrizične motivacije, upravo sam to ranije napisala, to dolazi kasnije u razvoju, ali tako je sa svime.
    To ne znači da treba povlađivati i maknuti neugodne zadatke ili one dosadne ili one zamarajuće ili one koji te plaše, jer tako ne ide ništa u životu.

Pa ako sustav traži da računaš tri stranice zadataka, izračunat ćeš ih i dobiti ocjenu ili - nećeš i dobiti ocjenu.
    Jer će i jednog dana poslodavac tražiti da napraviš izvještaj od 30 stranica iako ti je muka od toga, ali si uvježbao kako sam sebi doskočiti da nešto obaviš (a to nećeš uvježbavati na poslu, već u školi) i naprosto to obaviti pa biti plaćen ili - ne pa ne biti plaćen.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    Ovdje treba reći da su naši đaci 4. razreda na međunarodnim testiranjima u sasvim solidnoj sredini i iznad nje. Problem se javlja u predmetnoj nastavi. Zaključak? Učiteljica ima veću slobodu rada, puno bolje poznaje djecu, ako razredu slabo ide neka cjelina iz matematike, učiteljica će ukrasti od sata razrednika ili prirode i popuniti rupe u računanju.

Još kad se sjetite da je devedesetih satnica matematike i hrvatskog pala s 5 na 4 sata, onda što imamo dalje raspravljati?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam, ponekad mislim da imam diskalkuliju.
    Ustvari, sigurno, skoro svi elementi su tu.
    Neki sustav mi je dao odgovor na to pitanje, ne školski, ali eto, to postoji i to je identificirano.

Što se tiče intrizične motivacije, upravo sam to ranije napisala, to dolazi kasnije u razvoju, ali tako je sa svime.
    To ne znači da treba povlađivati i maknuti neugodne zadatke ili one dosadne ili one zamarajuće ili one koji te plaše, jer tako ne ide ništa u životu.

Pa ako sustav traži da računaš tri stranice zadataka, izračunat ćeš ih i dobiti ocjenu ili - nećeš i dobiti ocjenu.
    Jer će i jednog dana poslodavac tražiti da napraviš izvještaj od 30 stranica iako ti je muka od toga, ali si uvježbao kako sam sebi doskočiti da nešto obaviš (a to nećeš uvježbavati na poslu, već u školi) i naprosto to obaviti pa biti plaćen ili - ne pa ne biti plaćen.
    Po svemu sudeći - sustav će te tražiti da povezuješ i da imaš vještine, brzinu, dubinsko razumijevanje i mogućnost brze prilagodbe. A za to te sustav neće pripremiti, jer naš sustav i brza prilagodba = contradictio in adiecto. Stvari tipa 30 stranica izvještaja će bit pandan manualnih poslova - i loše plaćeni - bačeni umjetnoj inteligencijij (osim ako nas UI ne potaraca, kao što strahuju Musk i Hawking). E, i tko će onda bit kriv? Mi koji to vidimo, a ne mijenjamo, nego idemo linijom manjeg otpora, i poslušno zaokružujemo "plače", "jutro" i otvaramo mozgove da što više biflanja, bez raumijevanja stane, uključivo časnu prijatejlicu Frankopana, a što manje razmišljanja preostane. U potpisu: vaš Branimir .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.01.2018. at 14:28

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Moja tajna želja je uvođenje debate kao obavezne u sve škole. Dugoročno bi to promijenilo način komuniciranja i pozitivno utjecalo na političku kulturu i svaku drugu.

p.s. Evelina, mislim da je primjer oko računanja želio reći da će djeca sve to isto naučiti ali ako svrhovito primjenjuju, npr. u nekom projektu u kojem će trebati uzračunati količinu padalina i sl. Djeca svašta nauče i sama, samo ako ih nešto zanima.
    Ja sam bila tudum za geometriju u osnovnoj jer nisam znala gdje se to i kako primjenjuje, za koju svrhu mi uopće učimo te kutove, stupnjeve i sl. Nikad nitko nije spomenuo da je to npr. važno u građevini i arhitekturi.

S druge strane, mom bratu je jedne godine u OŠ matematiku predavao lik koji nije bio prof. matematike, dosta je bio društveno obrazovan i radio je kao i novinar. On ih je jednoga dana digao iz klupe, odveo u šetnju proučavati geometrijske oblike u prirodi, onda bi sjeli i crtali, razmišljali i razgovarali. Rekao je da mu je to bio najdraži sat matematike i da se svega i danas sjeća...
    Moj mlađi sin je rođen za debatni klub. Znaš što mu je to donijelo u osnovnoj školi? Samo loše ocjene. Taj se ne boji nikome reći što misli, snažno i pametno to argumentirati i propitivati za obrazloženja. Aliiii u osnovnoj školi to mu je donijelo više sr*nja nego koristi. U međuvremenu je naučio držati jezik na kraćoj lajni, odnosno birati bitke. Eh, sad, da li je to dobro ili loše - pojma nemam.

Da odgovorim na pitanje da li sustav "pojede" dijete - iako to ovisi o karakteru, ako si svoje dijete do škole odgajala tako da umije misliti svojom glavom, neće je pojesti sustav. Ono što se može dogoditi je ovo što se dogodilo mom sinu. I još mu se povremeno događa... ali to je život. Često dugoročno više vrijedi iskustvo nego super ocjene, koje su i u naše vrijeme dobivali oni koji su se znali uvlačiti, a tako je i danas. Od prvog osnovne... Čekaj samo da te snađe mala školska liga, pa da vidiš koje je to lobiranje, gore nego profesionalni nogomet. I tako... Nema spasa - sa djetetom ćeš i dalje preispitivati sve što se događa. S vremenom ćeš imati sve manje uvida, ali i dijete će biti sve snažnije da samostalno izađe na kraj sa izazovima. Ne brini - bit će dobro.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Ovdje treba reći da su naši đaci 4. razreda na međunarodnim testiranjima u sasvim solidnoj sredini i iznad nje. Problem se javlja u predmetnoj nastavi. Zaključak? Učiteljica ima veću slobodu rada, puno bolje poznaje djecu, ako razredu slabo ide neka cjelina iz matematike, učiteljica će ukrasti od sata razrednika ili prirode i popuniti rupe u računanju.
    Istraživanja su pokazala i da djeca do kraja razredne nastave vole školu, a od 5. razreda nadalje je ne vole... Vjerojatno iz istog razloga - u razrednoj nastavi im se učiteljica svakom može posvetiti jer ih poznaje, dalje to ne ide baš tako lako i svaki nastavnik smatra da je njegov predmet najvažniji, a to je preveliko opterećenje za učenike

A da ne govorim o najvećem problemu od svih - da znatiželjno dijete učiteljima uglavnom predstavlja problem i nastoje ga "neutralizirati" ili ignorirati jer im ometa dinamiku obrade goleme količine gradiva. Tako i oni najdarovitiji otupe.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Po svemu sudeći - sustav će te tražiti da povezuješ i da imaš vještine, brzinu, dubinsko razumijevanje i mogućnost brze prilagodbe. A za to te sustav neće pripremiti, jer naš sustav i brza prilagodba = contradictio in adiecto.
    A kako misliš da će se steći dubinsko razumijevanje ako se ne može odraditi osnovno razumijevanje?
    Kako ćeš izvesti zaključak od tri činjenice ako ih nisi u stanju izvući iz teksta gdje pišu crno na bijelom?
    Kako ćeš se brzo prilagoditi ako se ne možeš prilagoditi vrlo jasnim te ne prekompliciranim uputama?

Ne znam, sve pršti od kreativnosti u djeci, samo se ne može odraditi zadatak od točke a do točke b. A bar bi to trebalo biti nezahtjevno. Kako onda očekivati išta više?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Istraživanja su pokazala i da djeca do kraja razredne nastave vole školu, a od 5. razreda nadalje je ne vole... Vjerojatno iz istog razloga - u razrednoj nastavi im se učiteljica svakom može posvetiti jer ih poznaje, dalje to ne ide baš tako lako i svaki nastavnik smatra da je njegov predmet najvažniji, a to je preveliko opterećenje za učenike

A da ne govorim o najvećem problemu od svih - da znatiželjno dijete učiteljima uglavnom predstavlja problem i nastoje ga "neutralizirati" ili ignorirati jer im ometa dinamiku obrade goleme količine gradiva. Tako i oni najdarovitiji otupe.
    Vjerujem istraživanjima, ali kod nas je bilo upravo obrnuto - u razrednoj nastavi je umirao od dosade i izbjegavao kontakt s učiteljicom, u predmetnoj je procvao. A isto iskustvo ima i njegov najbolji prijatelj iz druge škole i drugog kvarta.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerujem istraživanjima, ali kod nas je bilo upravo obrnuto - u razrednoj nastavi je umirao od dosade i izbjegavao kontakt s učiteljicom, u predmetnoj je procvao. A isto iskustvo ima i njegov najbolji prijatelj iz druge škole i drugog kvarta.
    pa da, može se potrefit da ti ta jedna učiteljica baš ne sjedne... a nemaš druge

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A kako misliš da će se steći dubinsko razumijevanje ako se ne može odraditi osnovno razumijevanje?
    Kako ćeš izvesti zaključak od tri činjenice ako ih nisi u stanju izvući iz teksta gdje pišu crno na bijelom?
    Kako ćeš se brzo prilagoditi ako se ne možeš prilagoditi vrlo jasnim te ne prekompliciranim uputama?

Ne znam, sve pršti od kreativnosti u djeci, samo se ne može odraditi zadatak od točke a do točke b. A bar bi to trebalo biti nezahtjevno. Kako onda očekivati išta više?
    Mozda da se malo vise rade osnove, a ne krece dalje i sire bez da se osigura da je to utvrdjeno? Vise cinjenica nije vise znanja. Jasne i nekomplicirane stvari ce u budicmoati radit masine. Sigurno je neuspjeh djece kombinacija svega (i tisucu podrazaja, i necitanje) al ovakva skola ne pridonosi da se dobro utvrde osnove. S druge strane, ne postoji konsenzus ni sto su osnove - navodno u norveskoj raznatraju ili su uveli ukidanje pisanih slova, a negdje sam procitala da ih ni ne ubijajuns racunanjem bez kalk-al rado bih naucila vise o tome.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Djeca su po prirodi kreativma al mislim da to skola dobro zatre. Opet, najplacenije su stvari gdje kreativa dolazi do izrazaja u smislu spajanja struka..ni programer ne mozes bit samo da kodiras bez razumijevanja sto bi to ttebalo olaksat

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj ja odg na zuskino pitanje-zuska, dril za slijedjenje jednostavnih uputa se radi u skoli, a propitkivanja-jok. Opet, a kako to pak da su ljudi u tome neuspjesni onda, evelina?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

navodno u norveskoj raznatraju ili su uveli ukidanje pisanih slova, a negdje sam procitala da ih ni ne ubijajuns racunanjem bez kalk-al rado bih naucila vise o tome.
    ja mislim da računanje baš trenira mozak, ne bih nikako da to izbace! drugo su neki inženjerski izračuni koje naravno da računa računalo, ali sve u rangu školske matematike mislim da je izrazito korisno. Pa danas si ljudi ne znaju izračunati ni kamate, znamo svi do kakvih problema to dovodi i svatko te može prevariti.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne znaju izračunati kamate jer na razumiju kamatni račun, a ne jer ne znaju 18*0.45.
    Ne znaju jer NE RAZUMIJU. Eto, to je naš problem.
    Djeca dobiju obrazloženje gradiva (uzmimo kvadratne jednadžbe) i 70 zadataka za domaći rad.
    Ne može čovjek automatizirat radnju o kojoj nema pojma. Čak i u sportu prije svakog treninga trener ponovo priča o fiziologiji/nomiji, brzini, pravilima, ne misli da ćeš postati dobar igrač igrajući bez znanja.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa sigurno neće razumijevanju pomoći to da prestanu i računati.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Tj ja odg na zuskino pitanje-zuska, dril za slijedjenje jednostavnih uputa se radi u skoli, a propitkivanja-jok. Opet, a kako to pak da su ljudi u tome neuspjesni onda, evelina?
    Mislim da je to sada već jako zamršeno i da se to dešava jer nedostaje jedan opći konzensus u društvu što je bitno.
    Već su dosta dugo bitne samo ocjene.
    A svi znamo što se po školama događa od strana raznih roditelja kad nisu zadovoljni ocjenama.
    Pa onda mislim da i profesori i učitelji kapituliraju i prestanu se davati u posao.
    Odrade satnicu, oš po uputama, neš po uputama, oš veću ocjenu, evo ti je, neću ja živjet s tim neznanjem u životu, nego ti i adio. Zadovoljan roditelj, zadovoljno dijete, nezadovoljan profesor, al koga briga za profesora, provukao sam se i pičim dalje u životu, a to jesam li naučio da se "plače" piše samo kad se plače, a ne i kad ti je dospijeće plaće, pa koga briga za to. I šta me s time maltetiraš.

Opet, to je samo moje viđenje situacije.
    Posljednje uređivanje od Evelina : 17.01.2018. at 15:58

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E da, svakako, krivi su zli roditelji koji zovu inspekciju.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Dijelom su i takvi roditelji odgovorni, da.
    Oni kojima su svi drugi krivi.
    Takvi su bili i kao djeca i sad su takvi i kao odrasli.
    Pa nećemo se praviti da takvi ne postoje.
    Ali nisam rekla da su isključivo oni krivi. I to je netko omogućio pa se ljudi koriste sredstvima koja su im na raspolaganju i lakša su nego neka druga.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa ne možeš korisnika sustava okrivit što je sustav na krivim temeljima.

Ako mu roditelj ne prijeti fizičkim nasiljem (moguće - događa se, al rekla bi rijetko), što bi nagnalo nastavnike da im nije bitno PREDATI znanje - ne procijeniti?
    Ako je jedan učenik u razredu nepismen, dva, pet, ok. Ako pola škole ima HJ 5, pa u gimnaziji s petice iz HJ padne na 1-2, pa gdje je inspekcija u toj školi? Evaluacija škole?
    Ako odlikaši na prijemnom za gimnaziju ne znaju riješiti gradivo OŠ?

Ako odrasli ljudi u HR ne znaju riješiti kvadratnu jednadžbu i kažu: "Nemam žicu za matematiku", a u SŠ su već morali raditi integrale ili logaritme barem, onda je njihovo znanje privremeno i površno. Ne možeš objašnjavati djetetu kvadratnu jednadžbu ako 90% djece nije shvatilo običnu...
    Bolje je da je kurikulum oskudniji, ali temeljitiji.

Znati što je demokracija i zašto glasaš je temeljno znanje.
    Znat kad se rodio Demokrit nije, to je za one koji žele znati više.
    Ne obrnuto.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa sigurno neće razumijevanju pomoći to da prestanu i računati.
    Nemam pojma o metodici i metodologiji učenja matematike, ali ako će se vrijeme beskonačnog ponavljanja pretvoriti u vrijeme obrazlaganja, možda hoće. Ne bi znala.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ako mu roditelj ne prijeti fizičkim nasiljem (moguće - događa se, al rekla bi rijetko), što bi nagnalo nastavnike da im nije bitno PREDATI znanje - ne procijeniti?
    Mislim da ne možeš predati nekome ništa na silu.
    Da bi dijete doživljavalo nešto važnim i bitnim i željelo biti uspješnim, mora imati i povratnu informaciju od okoline o tome, mora osjetiti da je to bitno i važno.
    Ako okolinu nije briga, zašto bi njega bilo briga?
    To je ono što sam pisala kad sam govorila da vlada stanje opće nebrige.
    I sasvim sigurno se to osjeti u današnjem školstvu, samo što mislim da nije školstvo isključivo odgovorno što je to tako.

Ja ne znam jesam li razumljiva :misli: možda nisam dobro objasnila.
    Možda da o'ladim malo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slazem se s krumpiric skroz. Mene drilalo matku s milijun zadataka i imala sam 5. Ne razumijem boga iz matke. A nisu starci dolazili intervenirat
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.01.2018. at 16:43

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mislim da treba odvojiti zaboravljanje matematičkog znanja zbog višedesetljetne neupotrebe i osnovnog nerazumijevanja matematike. Jedno je zaboraviti pa uz malo podsjećanja vratiti znanje, a drugo nemati nikakvu ideju kako izračunati za koliko je posto poskupio plin ili ne znati izračunati površinu trokutaste parcele.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 17.01.2018. at 16:51

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ili kad trebaš krečiti izračunati volumen sobe da znaš koliko trebaš boje.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Dobro, tu me oduvijek nerviralo zašto majstori uračunavaju prozore i vrata

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Objasnjenje jednog majstora je glasilo, zato sto je te dijelove zida oko prozora i vrata teze kreciti pa je to skuplja cijena

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Zato jer je to zafrkancija, pa idu na cijenu rada, a ne materijala. Znam iz iskustva - krečenja u vlastitom aranžmanu, a i s majstorima.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nemam pojma o metodici i metodologiji učenja matematike, ali ako će se vrijeme beskonačnog ponavljanja pretvoriti u vrijeme obrazlaganja, možda hoće. Ne bi znala.
    Eh... razumijem sve.... I sigurno nisam jedina koja je doma krpala propuste sustava, e da djeca iz sustava ne bi izašla polupismena i totalno zaglupljena. Sad kad ih gledam u srednjoj školi - dobro je ispalo. ALiii temelji (upravo niži razredi oš) su bili prilično traljavi. Nije to samo moj dojam - učiteljica mog starijeg je isto imala primjedbe na sustav + nastavni plan i program... Viši razredi - nešto bolje, a u srednjoj mojim dečkima ide sasvim dobro.

ALi stvarno ne mogu procijeniti koliko je to do sustava, koliko do djece, koliko do naših ranih ambicija. Bosanski lonac u kojem ima svega. Kako god bilo, rupa je bilo i trebalo ih je krpati. Rupa ima i sada, u srednjoj školi, ali sad već djeca (ne samo moja) znaju i sama kako ih pokrpati. Koliko će tu biti pravog znanja, a koliko snalaženja - nemam pojma.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.01.2018. at 17:19

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •