Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 151 to 189 of 189

Thread: gdje je ona tema sa receptima za klince da si podgriju prije škole?

  1. #151
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    E sad najgore, ne znam baš da sam rekla da je najgore. Najgore je biti gladan vjerojatno. Ali da mislim da je hrana koju djeca dobiju u školi nešto super, ne mislim. A posebno, kao što rekoh, mi je smiješno kad se roditelji zalažu za manje mesa i ugljikohidrata, a više povrća - jer znam kako povrće i variva po takvim mjestima gdje se kuha jeftino i na veliko izgledaju.

  2. #152
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    ja sam recimo svojima nosila doma prefine domaće knedle sa šljivama koje mijese kuharice

  3. #153
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Mima no offence, ali ne uvjeravam ja tebe nego ti mene i vertex da mi ne možemo kvalitetno jesti u kantini jer one serviraju nekvalitetnu jeftinu smrznutu ili gotovu hranu.

    Kakva je hrana dovoljno govori činjenica da vidim dosta mama koje traže da im se hrana spakira u kutijice i nose je doma i djeci.
    Ne uvjeravam te u ništa nego iznosim svoja dugogodišnja iskustva s raznim kantinama. To uopće ne znači da baš te kantine u kojima vi jedete nisu vrhunske.

    Ali što se tiče nošenja hrane doma djeci - hm, pa nosile su i mame iz kantine u mojoj bivšoj firmi djeci doma hranu. To stvarno nije bio dokaz da je ta hrana bila dobra.

  4. #154
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    - jer znam kako povrće i variva po takvim mjestima gdje se kuha jeftino i na veliko izgledaju.
    a gle kad sve znaš, nema smisla da drugi pišu svoja iskustva jer ti ionako sve znaš.

    ja sam vjeruj mi jako fina guza po pitanju okusa i jela, i kad je meni dobro onda je predobro.

  5. #155
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Pa ne znam Lili, razmisli je li realno i moguće da se za 30 kuna po ručku na mjestu na kojem se kuha za nekoliko stotina ljudi može guliti krumpire i mijesiti knedle? Koliko kuhara treba biti zaposleno da bi se to stiglo napraviti?

    Koliko je potrebno povrća da se skuha varivo za četveročlanu obitelj, pa onda vidi koliko je potrebno za veliku količinu ljudi, a da bi to bilo varivo bez zaprške. Tko bi očistio sve to povrće, koliko zaposlenih u kuhinji?

    Vjerojatno postoje neke manje radne sredine s manjim kuhinjama gdje se onda može finije kuhati, ali ostaje pitanje koliko je to financijski isplativo.

  6. #156
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    evo npr, u našoj kaniti krumpir čiste dan prije.

    No, ili ja nemam dovoljno novaca pa ne jedem u restoranima u kojima kuhaju vrhunski chefovi - ali meni ni hrana po restoranima nije fina.
    Da ne mislite - nisam nikakva kuharica. Ali se donekle trudim kupovati dobre namirnice, koliko je to danas moguće

  7. #157
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Pa ne znam Lili, razmisli je li realno i moguće da se za 30 kuna po ručku na mjestu na kojem se kuha za nekoliko stotina ljudi može guliti krumpire i mijesiti knedle? Koliko kuhara treba biti zaposleno da bi se to stiglo napraviti?

    Koliko je potrebno povrća da se skuha varivo za četveročlanu obitelj, pa onda vidi koliko je potrebno za veliku količinu ljudi, a da bi to bilo varivo bez zaprške. Tko bi očistio sve to povrće, koliko zaposlenih u kuhinji?

    Vjerojatno postoje neke manje radne sredine s manjim kuhinjama gdje se onda može finije kuhati, ali ostaje pitanje koliko je to financijski isplativo.
    Tko je rekao da se kuha za nekoliko stotina ljudi? Kuharica može biti manje ili više, kod nas se vrti uvijek 4-5-6. Nikad manje, a zaposlenika koji ručavaju nemam pojma koliko ima, sigurno se ne broje u stotinama. Počinju guliti, rezati, kuhati prije 8:00h, tad su već turbo u poslu. U 8:00h dolazim po jogurt ili fine svježe ispečene slane kiflice ili cimet rolice.

    Knedle ne rade za sve zaposlenike, dobiju ih oni koji urane na ručak. Tko prvi, njegova djevojka.

    Nano ti si tip ko moj dragi svekar , njemu nije fina ni hrana u vrhunskim restoranima jer nema naviku jesti vani, najbolje mu je kad mu sveki skuha a meni su ta neka njemu omiljena jela ono bezukusna, najblaže rečeno.
    Last edited by Lili75; 05.02.2018 at 12:52.

  8. #158
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    I kiflice i cimet rolice same mijese i peku?

  9. #159
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Ne bih znala, da ih pitam

    Moguće da su smrznute i da ih ispeku, al moguće i da ih rade. Meni su prefine, svježe pečene i tople.

  10. #160
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    lili pa i u konzumu svježe peku, ali ne mijese


    blago vam se...u našoj kantini jako loša hrana za 24-30 kn gableca. bili smo jako nezadovoljni pa su otkazali i uzeli drugoga koji je znatno podigao cijene.

  11. #161
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    inače, meni je hrana iz konzerve super. grah, leća, slanutak, kukuruz, srdela, skuša.. ja to uredno jedem i uvjerena sam da jedem zdravo.

  12. #162
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    lili pa i u konzumu svježe peku, ali ne mijese
    u Konzumu gule krumpire! žalila mi se jednom prodavačica
    jedno vrijeme sam se hranila na gotovoj hrani u Konzumu, uzela bih povrće sa žara ili tako neke kombinacije. Nakon nekog vremena pojavile su mi se probavne tegobe, koje su se, slučajno ili ne, povukle kad sam prestala uzimat tu hranu svaki dan, ako ništa previše mi je posole.
    Sad ako ne ponesem od kuće, ostanem na kiflicama.

  13. #163
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    ma, daj?


  14. #164
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    inače, meni je hrana iz konzerve super. grah, leća, slanutak, kukuruz, srdela, skuša.. ja to uredno jedem i uvjerena sam da jedem zdravo.
    ima jedino ona da pelate ne bi trebalo jesti iz konzerve nego radije iz staklenke, jer da nešto izreagira, ne znam je li stvarno ili je mit

  15. #165
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    blago vam se...u našoj kantini jako loša hrana za 24-30 kn gableca. bili smo jako nezadovoljni pa su otkazali i uzeli drugoga koji je znatno podigao cijene.
    Imali smo i mi svakakvih, takvima ni ne idem. Znala sam ići dalje od posla da pojedem normalnu hranu.
    Srećom Tajništvo je uvelo ankete zadovoljstvom prehrane, usluge i dr. (pa smo nekima otkazali ugovor) i to je dosta utjecalo da se sadašnji provideri više trude.

  16. #166
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    meni njihov krumpir s blitvom ispadne skuplji od ribe. jako puno teži zbog tekućine. i ja sam prestala jesti hranu iz konzuma.

  17. #167
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    ima jedino ona da pelate ne bi trebalo jesti iz konzerve nego radije iz staklenke, jer da nešto izreagira, ne znam je li stvarno ili je mit
    Mi ne jedemo ništa iz konzervi osim kukuruza kojeg znam smiješat sa svježim sirom ili skutom, lanom, maslinama i pokojim komadom šunke, pancete whatever to mi je kao konkretniji doručak.
    Ako uzmem uz to krišku kruha komotno bi mi mogao biti i međuobrok za izdržat do dom (to govorim o međuobroku između ručka 12-13h i dolaska doma :mrgeeen, hebi ga jedem svaka 2-3 sata.

    Edit: hranu iz Konzuma nisam nikad jela. Izgleda mi premasno i teško.
    Last edited by Lili75; 05.02.2018 at 13:19.

  18. #168
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    inače, meni je hrana iz konzerve super. grah, leća, slanutak, kukuruz, srdela, skuša.. ja to uredno jedem i uvjerena sam da jedem zdravo.
    i mi isto

    a ovo s pelatima - negdje sam čitala na netu da ovisi o vrsti konzerve, ne znam je li točno ili nije

  19. #169
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    i mi isto

    a ovo s pelatima - negdje sam čitala na netu da ovisi o vrsti konzerve, ne znam je li točno ili nije
    Ako je plastificirana iz nutra onda bi trebalo biti ok. Onda kiseline iz paradajza ne mogu reagirati sa konzervom.

  20. #170
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Osim kukuruza iz konzerve mi jedemi grah (jer smo požderali sav ciganski koji sam pripremila za zimu), slanutak, mahune u konzervi ljeti nosim na more, a znam i pelate kupiti kad mi se potroše zalihe domaće zimnice. Još kupim povremeno kompot od višanja (lani ihje bilo malo, pa nemam svoje ni smrznute). Kupujem masline i kapare. Kupujem tunjevinu i slane ribe, bakalar na bijelo....vjerojatno bi se još toga našlo.

  21. #171
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    kad gledam što Peterlin pobroja vidim da je i nama veća uporaba nego sam mislila: kompote isto znam uzet al rijetko, tunjevinu, pelate, a masline i kapari su uvijek u staklenci šta ne?

    Evo baš sam danas išla obratiti pažnju što mi školsko dijete pojede u jednom danu:

    doručak: sendvič i čaj, zajutrak (baka došla pa joj podgrijala moje ostatke od ned) juha (ostaci lešo mesa+povrće) + riža s mesom na saft, ručak (škola): kelj varivo + voćka+ čoko kroasan (al njega nije jela jer nije ljubitelj čoko hrane), doma poslije škole/prije treninga (17h): tanjur juhe, prženice s pekmezom (pohani kruh), banana, poslije treninga (19:30h): kajgana s pršutom i bosiljkom, zadnji obrok pred samo spavanje (21h): griz s ribanom jabukom (dodam meda i malo limuna) + čaša mlijeka.

    Ostala sam paf jer mi se čini da je to dosta u jednom danu (ok to je dan s treningom), a opet ona jede češće a manje ko i ja, raste brzo, aktivna je fizički, a full je vitka. uglavnom ne čini mi se to tako loš izbor namirnica za radni dan.

  22. #172
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Lili al tu je faktor baka.
    Sto bi tvoje dijete jelo da je doma odmah nakon skole i sama?
    To je tema cijele teme.

  23. #173
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Al baka rijetko dođe (L.voli svoj mir) i to samo kad ide u popodnevnu smjenu. Kad je jutarnja sve je lakše. Nitko joj nikad ne dolazi.

    A dogodine će valjda moći sama podgrijat. Ona je ranije krenula u školu.Ima 8,5 god.

    Al dobro dođe sigurno da baka nekad može doći.
    Last edited by Lili75; 06.02.2018 at 06:55.

  24. #174
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Da se vratimo na temu - moji vole razna rižota. No ne kuham ih jer je meni rižoto jedino dobar kad se jede odmah.
    Međutim, kako sam ostala bez ideja, krenula sam ipak s tim rižotima. Kupila sam u Italiji onu skupu rižu (tam nije skupa, kod nas je mislim 40 kn/kg)- carneroli.

    I fakat, taj rižoto mi nije tako očajan popodne iako je skuhan ujutro. E sad, jel to stvarno do riže, ili ja sama sebe tješim - samo da stalno ne kuham isto.

    Pokušala sam radit "rižoto" od ričeta - i to nam nije loše

  25. #175
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Mi najviše volimo rižoto s šunkom, porilukom i graškom, što je isto recept jedne roda forumašice. No, to rijetko kad grijemo, jer je to jelo MM-ov specijalitet (jedan od rijetkih), pa ga on skuha kad je doma u zgodno vrijeme.

  26. #176
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,874

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Pokušala sam radit "rižoto" od ričeta - i to nam nije loše
    Mi volimo i "ječmoto"

  27. #177
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Gdje kupite ječam? Ja gdje god ga kupim u zadnje vrijeme, ne skuha mi se dobro

    Inače volimo i kašu, a i varivo od ječma.

  28. #178
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Ima i ona mišanca od Zlato polje: riža, ječam i pir. To mi je super, skuha se odlično za nešto tipa 18 minuta, jednom nismo toga imali pa sam stavila ječam iz Refuža, pa mi se isto nije dobro skuhao

  29. #179
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    ii mi. Ja obično kupim na placu. al sam zadnji kupila u Lidlu.

    Probajte tu carneroli rižu - odlična je. Ak idete u Italiju, cijena je oko 2 eura. A kod nas lovite sniženje.

    Pola moje djece ne pregrijava rižoto neg jede hladno.

    Ono kaj se ja spremam napraviti je kupiti na Dolcu friških lignjuna (jeftiniji su od lignji) i uzet ih jedno popodne čistit i zamrzavat po porcijama. Nekako mi smrznuti muzgavci iz dućana ne ulijevaju povjerenje - ne znam im porijeklo.
    Ovo je čak i recesijska mjera - kila svježih je 30 kn

  30. #180
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Gdje kupite ječam? Ja gdje god ga kupim u zadnje vrijeme, ne skuha mi se dobro

    Inače volimo i kašu, a i varivo od ječma.
    ja ne kupujem ječam, jer ga ne radim , ali ima ga recimo žene na placu na Španskom i ok je bio kad sam ga radila

  31. #181
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Da, i moja mama kupi ječam na placu, nije baš uvijek dobar. Ja sam kupovala u DM-u, pa po raznim bio dućanima, i pretpostavljam da je to sve staro.

    Nanoibeba guglam pa vidim da je ima Gallo carnaroli riža, tu skoro uvijek u kupujem.

  32. #182
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,874

    Default

    Ječam obično kupim na placu. Valjda sam dosad imala sreće, uvijek je ok.
    Last edited by Angie75; 06.02.2018 at 09:41.

  33. #183
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,224

    Default

    Šta nije ričet isto što i ječam, odnosno orzo?

    Ja ga kupim u Lidlu, u redu je.

  34. #184
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Pa da, je. Probati ću kupiti u Lidlu.

  35. #185
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    i rićet je bolji ako se prethodno namoći

  36. #186
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    zar ričet nije kombinacija ječma i graha?

  37. #187
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,224

    Default

    Nalazim da je ričet jelo od graha i ječma kao orzo-fažol, a nalazim i da je ričet sami ječam

  38. #188
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja zovem jelo koje je kombinacija ječma i graha ričet, a ječam zovem ječam. Ali, što ja znam, primiejtila sam da neki ljudi žitaricu ječam zovu ričet.

  39. #189
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    ja npr. Meni je sve ričet.

Page 4 of 4 FirstFirst ... 234

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •