Razmišljam dosta o ovoj temi od jučer. O toj razlici odrasli-pubertetlije, i o granicama slobode pubertetlija.
Ne mogu reći da mi je "neprihvatljivo" da popiju piće, tamo negdje od kraja srednje škole. Istovremeno, jako želim da NE popiju, i da ne puše, i da ne konzumiraju ništa. I definitivno je to poruka koju šaljem: nije bezazleno, mlad si i to nije za tu dob. Ovo što marta piše - neću mu ponudit rakiju - to mi se nekako podrazumijeva, pa to spada pod navođenje, a ne prihvaćanje. A sad, prihvatljivo ili ne - budući da izlazi i kreće se gdje želi, malo mi je besmisleno reći da mi je neprihvatljivo da nešto konzumira. Očito mi je prihvatljivo, inače bi ga stavila u kućni pritvor. Što se nuđenja tiče - kad se gleda neka važna utakmica, onda moj tata, muž i sin popiju po pivo. To mi je i više nego ok.
Ono što bi mi bilo neprihvatljivo je da se opija, a da to nije izdvojeni incident. Kao što mi je bilo neprihvatljivo kad je rekao da travu konzumira ne baš rijetko. To me prilično užasnulo, a i pisala sam o tome na temi o travi. E sad, ono što me zapravo čini ljutom i na neke od prisutnih forumašica :D, a ne kažem da je to racionalno, je to što je on upravo UPIO taj stav odraslih da je trava čista divota, bezopasna i krasna, i pod hitno je treba legalizirati koliko je divna. Ne znam stvarno kako da jedan tinejđer uz takvu reklamu upije i poruku: ali ti si dušo mlad pa moraš pametno, i to zapravo nije za tebe iako si punoljetan, sva ta divota je za nas odrasle koji smo jako pametni, za razliku od tebe. Tako da, dok marta i Mima promoviraju stav kako odrasli mogu konzumirati šta ih volja jer su odrasli, ja se borim s posljedicama takve reklame pa i nemam baš trenutno razumijevanja.
Mislim, ja osobno, a bila sam od onih krasnih tinejđera i adolescenata za koji su neke dosadne tete govorile "pubertet nije za takve kao što je vertex", nisam ni najmanju mrvu nikad povjerovala da su odrasli po IČEMU pametniji od mene.