Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
Sigurna sam da su i druge žene razmišljale kao ti, pa ipak, mnoge od njih su u toku života itekako izgubile prava koja su stekle. Sa druge strane, šta treba da kažu žene koje su tek sad stekle pravo da sednu za volan u svojoj državi?
Hoću reći, ženama su njihova prava zagarantovana samo u nekim državama, i teško da su zaista i zacementirana i nepomerljiva, naprotiv.
Ne bih rekla da su u Iranu i Turskoj ikada imale sva prava kao muskarci. Saudijke isto tako. One bogme imaju puno toga za promijeniti.. ali nisu navedene drzave na zlu glasu samo i jedino zbog neravnopravnosti zena. LGBTQ+ kao da ne postoje... Tako da je tamo problem nepostivanja, zapravo nepostojanja, ljudskih prava opcenito.
Ja smatram, mozda ce netko reci naivno, da smo u zapadnoj civilizaciji ostvarili neki standard u pogledu ljudskih prava kojega ljudi nece tek tako pustiti da sklizne, da je taj standard vec kamen temeljac legislative i drustva i da ako njega izgubimo, izgubili smo svoju civilizaciju i svoj identitet.
S druge strane, institucije su mahom korumpirane i vec davno izgubile kredibilitet, ljudi nemaju povjerenja u njih, skloniji su formirati male interesne skupine koje ce javnosti ukazati na neki aktualni problem, dozivjeti svoj zamah i vrhunac i svojih pet minuta slave, ostvariti svoj cilj ili ne, i potom nestati.
Najvaznijim izuzetkom od ovoga smatram yellow vest movement, on jest pokret, ali koliko mi je poznato nema neku hijerarhiju i pisani manifest.
Zbog toga smatram da feminizam kao pokret, cije su osnivacice bile ipak intelektualna elita svoga doba, najvise zazivio i ostao dandanas vitalan unutar te elite, a svoje zlatno doba ostvario u 20. st. dok je jahao na krilima drustvenih i ekonomskih previranja.
Sebe ne smatram i ne zelim biti dijelom nikakve elite i establishmenta, ja sam radnicko dijete, ali takodjer i potomak snaznih zena koje nisu cekale drugaricu feministicu da ih poduci njihovim pravima, nego su zivjele kako su htjele i birale.
I jos da ne zaboravim ovako virtualno stisnuti ruku Riri i Kae zato sto su onako lijepo opisale svoju potrebu da ih se ne svrstava, jos unatrag par stranica, procitati jos i stignem, ali odgovoriti jednostavno ne mogu na vrijeme.