Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
Zadnjih godinu dana imam problema sa spavanjem, ali sad sam već došla do toga da svaki tjedan imam po jednu do dvije noći koje potpuno probdijem. Ne pomaže ni Normabel ni tablete za spavanje (Lunata), koje istinabog izbjegavam jer se stalno nadam da ću ipak sama zaspati, a onda oko 2 kad skužim da se to ipak neće dogoditi, kasno mi ih je uzeti s obzirom da mi budilica zvoni u 6, radno vrijeme od 7.
Problemi su počeli zbog nekih stresnih situacija na poslu, ali sad više nema veze s tim, sad ne spavam i kad je situacija mirna. Ne mogu više ovako funkcionirati, baš sam koma. Čula sam da pomaže i B vitamin, pijem ga već neko vrijeme ali još ne vidim neku razliku... Ima li tko kakav savjet?
Iz iskustva - više je razloga...

- godina proizvodnje (mene je ovo satrlo negdje nakon 45. godine života, a nakon 55. je već dosta popustilo) - pomaže čaj od kadulje, čak od đumibira, a kažu da pomaže i macina trava, ali nisam probala (baš bih mogla, vidjela u dm-u da imaju).
- preokretanje sata zimsko/ljetno računanje vremena je redovito pogoršavalo stvari - pomaže postupna prilagodba, ali treba vremena
- prehrana (meso i slatko navečer) kod mene pogoršava situaciju - pomaže ako ne jedem nakon 19h i ako biram što ću jesti (žitarice, povrće i fermentirani mliječni proizvodi su se pokazali ok)
- televizija navečer je isto koma, a slabije vidim na umjetnom svjetlu - pomogao je čitač
- pretopli pokrivač
- neodgovarajući jastuk (imam anatomski tanki, dugo mi je trebalo da nađem neki koji mi paše)

Smeta mi ako kavu popijem nakon pet sati popodne, pa to izbjegavamo otkad se pomaknuo sat na zimsko računanje vremena.

Kao i kad su mi djeca bila manja - njih sam stavljala na spavanje ranije ako su se noću budili - meni isto odgovara da legnem ranije, odnosno točno u trenutku kad osjetim prvu pospanost, bez obzira na to koliko je sati. Ako to preskočim ili zanemarim, moram računati na nesanicu ili barem isprekidani san.

Eto - nadam se da ti je malo pomoglo...

Kolegica koja je imala iizrazito stresni period (bolest i smrt muža) spasila se s kapsulama melatonina. Pitat ću je za detalje.