Stranica 26 od 37 PrviPrvi ... 16242526272836 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,251 do 1,300 od 1813

Tema: "Bandicev"zakon o mami odgajateljici

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj llella prvotno napisa Vidi poruku
    Nevezano sad o kojoj se mjeri radi, vama svima je sasvim ok ovo retroaktivno djelovanje odluke?
    To je u cijelosti protivno glavnim nacelima sigurnosti vladavine prava...
    I nitko protiv toga od svih ovdje da bi rijec rekao, vec smo svi valjda toliko naviknuti na divlji zapad u ovoj drzavi da nikoga za to nije ni briga
    Pa mi smo od prvog dana komentirali na ovoj temi da se mjera moze ukinuti kad god nekome puhne . To nije ustav niti pisani zakon.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Zavisi kako je formulirana pravno. S obzirom da se grad opekao kad je išao smanjivati one naknade za rodjenje djeteta pa su ih morali vraćati, možda su sad složili tako da se moze ukinuti ili promijeniti.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Osigurao se pravno sigurno, vjerojatno zato i nekima piše “rješenje”, drugima “odluka”... ili tako nešto.
    Isto kao što je na uplatnicama za vrtic pisalo “akontacija” kad su bez odluke skupštine digli cijene, izmisle termin koji im paše.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nevezano sad o kojoj se mjeri radi, vama svima je sasvim ok ovo retroaktivno djelovanje odluke?
    I nitko protiv toga od svih ovdje da bi rijec rekao, vec smo svi valjda toliko naviknuti na divlji zapad u ovoj drzavi da nikoga za to nije ni briga
    Pa nisu to švicarci koje su svi imali...
    (i onda se MO proglašava maloumnima)
    Ja sam bila glupa i otplatila kredit u markama.
    Posljednje uređivanje od Cathy : 09.01.2020. at 07:41

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nisu to švicarci koje su svi imali...
    (i onda se MO proglašava maloumnima)
    Ja sam bila glupa i otplatila kredit u markama.
    Dobro si se sjetila. Ja sam se isto osjećala glupo što placam redovito moj euro kredit, a odbila sam ponuđene svicarce makar je kamata bila manja, bas zbog sigurnosti tecaja. Kod nas je najgluplje bit informiran i pošten. I ta vratolomija sa švicarcima (odnosno u mojim ocima kupovanje glasova i jeftini populizam protiv pravne sigurnosti) jedna od stvari koju zamjeram ZM i njegovoj vladi. Makar mu je kupilo dosta glasova onomad... I makar je masovno brisanje dugova kroz slicne manevre, devalvacije valuta i sl isto ekonomska praksa u slučajevima financ kriza i bujanja nenaplativih dugovanja...

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    To nikako nije zakon. To je nekakva odluka skupstine grada Zagreba - danas vazi sutra se ukine.
    Da li ti mogu jednom dodijeljeno pravo naknadno ukinuti? Vrlo vjerojatno da.

Ovo je jedan apsolutno populisticki porez MB u cilju (sad vec zavrsene) predizborne kampanje za koji sigurno nema dugorocno novaca u blagajni i predvidjam mu kratak zivot u praksi...

PS - Plenkovic je obecao povecanje neoporezive osnovice - a prihodi od porezna na dohodak su glavni izvor finqnciranja jedinica lokalne samouprave (ok zg tu stoji bolje od vecine jer je i zupanija i sjedista vecine tvrtki je tu pa dobije i dio prihoda od njih)
    Potpuno se slažem s onim sto je sillyme napisala još 2016. Nikako, ali nikako ne mogu shvatiti da je netko stvarno mogao računati s tim da će do 15. godine (života najmlađeg djeteta) primati naknadu... U ovoj državi gdje se i ZAKONI krše, a ne ovako neka uredba (ma, to nije ni uredba jer je ona podzakonski propis, a ovo možeš zakačiti mačku o rep...). Netko tko je bio nezaposlen je sigurno profitirao, nakratko. Ali svi ostali - otići sa sigurne plaće i još k tome dignuti kredit na xy godina... biti toliko lakovjeran...
    Potpuno je nebitno je li to nekome etički/moralno prihvatljivo, voli li netko biti kod kuće s djecom ili mu je ljepše na poslu, sto slučajeva - sto različitih priča.
    Ali pouzdati se u to, stvarno...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Usporedba uopće nema veze ni s čim - da smo normalna država, kredite bi dizali u kunama u kojima dobivao plaću.

OK, poslije se moglo dići u kunama.

Sad se ne mogu točno sjetiti, al mislim da je meni ukinuta pomoć grada za dijete - kako je ono bilo neko vrijeme? To je bilo tako davno. Znači ta "pomoć" grada nije išla samo jednu godinu, nego dve ili tri, tako nešto. I onda su je samo ukinuli/promijenili.

Sve takve stvari kod nas na žalost nisu sigurnost. I kužim da su ovu mjeru uzimale nezaposlene majke, ili žene muževa koji jako dobro zarađuju, al ovak iz čista mira dati otkaz, i uzeti to nešto je stvarno suludo

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nano promjenili su je s budzetom 2006. moj je klinac rodjen 2005. pa smo par mjeseci dobivali 100 kn mjesecno na racun. ne sjecam se do kad je to trebalo se dobivati (mislim do 6. godine djetetova zivota), pa su izmjenili da se dobije jednokratno 3000 kn, za prvo, 6000 kn za drugo i 11000 kn za trece i svako sljedece. tako da smo mi dobili na pocetku 2006. godine 3000 kn. onih 200-300 kn niko nije trazio natrag. ali znam d aje dosta ljudi ostalo bez te naknade.

i tad se danasnji gradonacelnik hvalio novim mjerama koje su bolje od starih.

i meni nije jasno puno toga u razmisljanju ljudi koji su uzeli tu mjeru. uzeti kredit na nesto tako nesigurno...... ocito su mislili da je to sve jako jako sigurno.
    iz clanka koji sam vidjela na jutarnjem, jedna majka kaze ko ce nju zaposliti sa 40 i mislim 7 godina????? o tome smo pisali puno postova, da je to jedan od problema ove mjere. ali ako je 47 godina u pitanju, ko ce je zaposliti sa 54???? i sad prijeti iseljavanjem u Irsku. u zagrebu se danas moze naci posao. ne mozda neki kakav svi sanjaju, ali se da naci posao. pa nije to lika ili slavonija. odlazak u irsku zbilja nije bas najsretnije rjesenje za jednu familiju s minimalno 5 clanova. pogotovo ako nemas zalihu novaca na pocetku.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja sam pisala. Naravno da se može mijenjati unaprijed, ali ne bi se smjelo ukidati već postojeću.

I opet se čudim stanovnicama Zagreb koje pišu da ne bi uzele nezarađeno, a uredno uzmu onih 56.000 za treće dijete. Posve nezarađeno, ako ne smatraju da s trećim djetetom imaju pravo jer su pridonijele natalitetu.

U mom gradu se dobije 1.500 kuna, za bilo koje dijete po redu. Pa sad gledajte kako smo jednake.
    Baš me smeta taj jal na nečija prava. S tim da korisnice/ci tih prava ih nisu tražili. Dana su im.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Posla ima.
    Na svakom uglu je oglas.
    Svaka trgovina traži.
    Je, da, aki ko je vidio delat za 3500-4000 kn kad Bandić poklanja 4200 kn mjesečno i niti nisu bitna primanja od supruga, imovina, ni išta drugo.
    Tko će od njih čuvati djecu kad dođu u tinejdžerske godine pa i prije?
    Nitko.
    Radit će na crno.
    Kao i mnoge sada.
    Ja poznajem dvije.
    Jedna radi stalno, druga povremeno.
    Za 40/sat plus od Bandića ( čita- svih nas koje radimo) 4250 kn staž i socijalno.
    Raspisali su se po portalima da se mjera zloupotrebljavala, kaj zbilja?!?!
    Ne mogu vjerovati.
    Ta mjera je toliko nepoštena i diskriminirajuća da je to strašno.
    Ne bi je trebalo smanjiti već u potpunosti ukinuti ili toliko postrožiti uvijete da bi vrlo malo postojećih korisnika ostalo.
    Zašto nije jedan od uvjeta npr. pet godina staža?
    Ili za starije od 40, 15 godina staža.
    Ili 10.
    Ali da nešto ima.
    Da se vidi da je ta osoba radila nešto u životu i uplatila koju kunu u fondove.
    15 godina staža je uvjet za starosnu mirovinu pa zašto ne bi uvjet staža pistojao i za ovo?
    Također bi trebalo uvesti cenzus.
    A ne da je suprug itekako dobro plaćen, a gospođa sjedi doma na račun nas koji radimo.
    I ove spike s kreditima, koga je to briga?!?
    Zašto su dizali kredite?
    Ne kužim to, sad ih treba žaliti ili kaj točno?!?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ajme koliko sam grešaka napravila.
    Iako sam stavila naočale [emoji41]

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Osim sto je ta mjera u sustini diskriminirajuca i antifeministicka nije ispunila niti svoju deklarativnu ulogu- a to je povecanje nataliteta.
    Tako da mi stvarno nije jasno sto zagovaratelji mjere misle- da bismo trebali placati novac ljudima koji imaju troje djece zbog cega tocno?!? Nije to nikakav jal zbog necijih prava- nego komentiranje sulude situacije u kojoj se NAS novac daje zenama s troje djece bez argumenta. Mislim mozemo dati i svim vlasnicima labradora po toj logici. Ako grad za nesto izdvaja toliku kolicinu love to mora imati svrhu. Ovdje je svrha kupovanje glasova- ta se svrha lijepo ispunjava s ovakvim mjerama. Ali kao gradjanka koja uplacuje i porez i prirez Zagrebu imam pravo ne zeljeti trositi svoj novac na izbor gradonacelnika koji nepopravljivo unistava grad u kojem zivim.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Tanci, potpisujem te skroz! Ljuta sam na tu mjeru kao i ti i vecina vas ovdje..izrazito me smeta jer je apsurdna!
    Najstatije dijete ne smije biti starije od 26 godina?! 26! Znaci radno sposobno dijete je potrebno bedinjati i drzati pod maminom skutom..dakle, potice se nerad, kako roditelja tako i te dijece..poruka je da je neraditi sasvim ok i k tome primati placu za sta-za sjedit doma sa djecom od 18 +
    Druga stvar, te majke su uzele tu mjeru radi sebe, a ne radi dobrobiti djece..moje misljenje je da dijete od 26 g.mora stjecati radne navike a ne sjediti doma skuo s majkom odgajateljicom i ubirati nase novce, a vrticko dijete MORA ici u vrtic jer je to itekako bitna stepenica za pravilan rast i razvoj djeteta, a koristenjem ove mjere majke samosvjesno zakidaju vlastito dijete..

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam pisala. Naravno da se može mijenjati unaprijed, ali ne bi se smjelo ukidati već postojeću.

I opet se čudim stanovnicama Zagreb koje pišu da ne bi uzele nezarađeno, a uredno uzmu onih 56.000 za treće dijete. Posve nezarađeno, ako ne smatraju da s trećim djetetom imaju pravo jer su pridonijele natalitetu.

U mom gradu se dobije 1.500 kuna, za bilo koje dijete po redu. Pa sad gledajte kako smo jednake.
    Baš me smeta taj jal na nečija prava. S tim da korisnice/ci tih prava ih nisu tražili. Dana su im.
    Beti,
    Ja sam rođena u Zagrebu.
    Moja kći isto.
    Radim u Zagrebu i plaćam velike poreze jer mi je plaća veća pa me mogu oguliti.
    NIKAD, NIŠTA nisam dobila.
    Od nikoga.
    Ni od roditelja, ni od države.
    Ni od Zagreba.
    Ni ne treba mi.
    Sve što imamo, muž, kći, pas i ja, smo sami stekli.
    Moj muž je otišao u mirovinu sa 46,5 staža i 65 godina starosti.
    Dakle, u punu, starosnu mirovinu je otišao po sili zakona na svoj 65. rođendan.
    Stan u kojem živimo zaradio je radeći u Južnoafričkoj republici.
    6 godina je bio tamo, a prije toga u Austriji dvije.
    Dok su drugi mahom dobivali stanove ili kredite koje je pojela inflacija, moj
    Muz je radio u “trulom” kapitalizmu na drugom kraju svijeta da zaradi za stan.
    Isto tako smo sve ostalo sami zaradili i kupili.
    Sad je on star i bolestan i ne može i ne treba više raditi. Radim ja.
    Moram i trebam i želim.
    Nekad su žene odlazile u mirovinu s 50. Nije to tako davno bilo.
    Prije dvadesetak.
    Sjećam se svojih nekadašnjih kolegica koje se jedva čekale 50. rođendan.
    Toliko ja imam sad.
    I po svemu sudeći ću raditi do 67.
    Moje dijete nije moglo dobiti stipendiju jer od dvije stipendije, obje su dodijeljene po socijalnom kriteriju.
    Izvrsnost nikog ne zanima.
    Moja kći je bila treća. Prva ispod crte.
    Iako je imala po kriteriju izvrsnosti daleko više bodova od prva dva kandidata.
    Oni su je prestigli po socijalnom kriteriju koji se utvrđuje uvidom u prihod s porezne.
    Digneš na poreznoj papir na kojem piše plaća ili mirovina i to je njima kriterij.
    Nekretnine, ušteđevine, umjetnine, nakit, plovila, zemljišta, auti... to se ne gleda.
    Pouzdano znam da obje obitelji imaju puno više od nas, ali em rade na crno, sivo i svakao, em se ukupna imovina uopće ne gleda.
    Moja plaća je do zadnje lipe prijavljena mirovinskom.
    Iako radim u privatnoj firmi, svi smo tako prijavljeni.
    U 100% iznosu.
    I svi imamo odlična primanja.
    Na koja plaćamo porez.
    Iz kojeg se financiraju majke odgojiteljice i stipendije i koješta drugo.
    I ne, nisam ljubomorna.
    Ne znam zašto to misliš.
    Ogorčena jesam. Jako.
    Nije mi jasno kakvu mi to poruku šaljemo mladima?
    Da se rad ne cijeni?
    Izvrsnost isto ne?
    Ali zato muljanje, prikrivanje, snalaženje...to da.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Beti, stalno se vrtimo u krug. U Zagrebu je i prirez najveci i osiguranje za auto, puno ljudi treba auto za doci na posao, jer je istok zapad dugacak, a sjever jug lose povezan itd. Nije bas tako jednostavno. Znaci, oduzima nam se od place vise nego u Gospiću i za aute, parkiranje je skupo itd. Naravno, vise je mogucnosti u gradu, zato i zivimo tu i volimo tu živjeti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Al evo drugacije misljenje, koga interesira i tko cita njemacki:
    https://www.welt.de/wirtschaft/bilan...-fuer-uns.html

Pise o procvatu Njemacke, premda se od prvog svjetskog rata upozorava na spor prirast i razlicite (neucinkovite) mjere uvode, pa u Nazi Njemackoj opet, i tako do danas... A zemlja s najvise mogucnosti za mlade je upravo Njemacka i konkurentnija je od Francuske koja ima dosta visi prirast stanovništva.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Naprosto je cinjenica da najrazvijenije drzave imaju mali prirast, cak i ove kao s visokim, tipa Danska, zapravo imaju niski. Medju 50 zemalja s najnizom stopom rasta stanovnistva su sve razvijene zemlje, i ne mijenja se poredak zbog prirasta. Vise djece znaci visi troskovi vrtica i skola, udaljavanje zena s trzista rada (ne uplacuju u budzet), vece trosenje prometnica i infrastrukture, pa Kindergeld, pa... Ocito kad se sve zbroji pro i kontra, ovima s nizim prirastom ide bolje.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Općina Sali daje 60.000,00 kn za prvo i svako sljedeće dijete, pa šta onda?
    I to je demografska mjera - koliko je uspješna, ne znam, trebalo bi pogledati podatke.
    I svi koji misle da samo treće dijete doprinosi natalitetu se varaju.
    Natalitetu doprinosi i prvo dijete, jednako kao i sedmo.
    Broj obitelji bez djece je prešao 25%
    Prvo dijete svih tih obitelji bi doprinijelo više natalitetu nego treće dijete zagrepčanki.

Ponavljam već sto puta rečeno, mjera nije ni demografska, ni socijalna, to je mjera za kupovinu glasova i poticanje nerada. Što je suludo. Svaka normalna država se trudi imati što više zaposlenih (ne što manje nezaposlenih, nego što više zaposlenih) a naš gradonačelnik POTIČE davanje otkaza. Kome je to ok, ima ozbiljan problem s razumijevanjem ekonomije, mirovinskog sustava, svijeta i svemira.
    Eno vidim da je izjavio da dok je on gradonačelnik mjera će biti takva kakva je. Sjetimo se svih njegovih dosadašnjih izjava i koliko njih je izdržalo test vremena i budite sigurni da će se mjera ukinuti.
    Ali bit će nešto novo, jer glasova mora biti!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Naprosto je cinjenica da najrazvijenije drzave imaju mali prirast, cak i ove kao s visokim, tipa Danska, zapravo imaju niski. Medju 50 zemalja s najnizom stopom rasta stanovnistva su sve razvijene zemlje, i ne mijenja se poredak zbog prirasta. Vise djece znaci visi troskovi vrtica i skola, udaljavanje zena s trzista rada (ne uplacuju u budzet), vece trosenje prometnica i infrastrukture, pa Kindergeld, pa... Ocito kad se sve zbroji pro i kontra, ovima s nizim prirastom ide bolje.
    Da, slazem se, onima s nizim prirastom ide bolje, a mozda i zato jer dobivaju odraslu i skolovanu radnu snagu iz kvote useljenistva. Ne znam je li to lose ili dobro - ovisno s koje strane plota se nalazis. To je jednostavno tako. Uostalom, pronatalitetne govorancije u Hrvatskoj su bzvz i svode samo na biracko tijelo, a ne na istinsku pronatalitetnu politiku, koja bi podrazumijevala povecanje broja radnih mjesta i opcenito kvalitete zivota. Bez toga nema nista. Ali kako je kod nas sve naopako, tako je i to... Primjer: umjesto da reformu skolstva pokrenu od sveucilista, a ona bi tek SLIJEDILA reformu gospodarstva, nasi su krenuli od reforme u osnovnim skolama...Sve pogresno. Nitko od ljudi koji donose odluke ne sagledava cijelu sliku.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Prva i osnovna stvar, ove naknade za dijete ne daje država pa da diskriminira jedne u odnosu na druge već gradovi iz svojih proračuna.
    Plaćam ogroman prirez jer živim u Zagrebu.

Ova mjera je nož u leđa ženama-majkama. Nikakvo poticanje nataliteta.
    Te novce je trebalo usmjeriti u izgradnju vrtića, škola. Treba osigurati provođenje Zakona, da žene koje se vraćaju s roditeljskih ne budu diskriminirane i degradirane u svojim tvrtkama. Da ne rade godinama na Ugovore na određeno pa ostanu na cesti kad ostanu trudne.

Žene sa svojih 30-40 godina koje daju otkaze ili ne daju već odlučuju da ionako ne rade nigdje pa im je ovo sjekira u med. Nakon 15 godina sa svojih 40-45-50-55 godina ostaju bez primanja, bez radnog iskustva, bez mirovinskog staža. Postaju slučajevi.
    Što je još jako važno, Grad Zagreb nema novaca da to isfinancira, a pogotovo ne dugoročno.

Moja jedna poznanica me kad je to krenulo pitala za savjet. Radila je za plaću od 6.000,00 kuna pa je mislila dati otkaz, biti MO i raditi na crno. Nije to na kraju napravila, ali pitam se koliko njih je. To je strašno.
    Zgrožena sam i bankama koje su na temelju tih prihoda odobravale kredite, a te iste banke imaju svoje financijske stručnjake i analitičare koji su jako dobro procijenili da ta mjera nije održiva.

U svojoj okolini znam jednu majku koja je dala otkaz na sigurnom poslu jer je plaća malo veća od naknade, pa onda bolje da je kući i drugu koja nije ni radila pa joj je to super došlo. Obje su treću djecu koja su tada imala 5 godina naravno morale ispisati iz vrtića. Djecu koja su do tada provela 4 godine u vrtiću.

I ja sam uvijek za žene i majke a ova mjera to nije i zato sam protiv nje!

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

E pa sad ti auslenderi su malo super za razvoj, malo uzas.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Imam troje djece, sestra troje djece, brat troje djece, svi živimo u Zg i ne koristimo mjeru. Mi ne razmišljamo na taj način. To nam je usadila naša mama koja je slijedom životnih okolnosti bila neobrazovana i nezaposlena ali izuzetno mudra i vrijedna.
    Da bi država nekom dala, drugom mora uzeti.

Kako se živi u državama gdje su majke samo odgajateljice i ne rade?
    Kadav je školski uspjeh djece koja nisu pohađala vrtiće( u prosjeku)?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Tanči, ne znam za koju stipendiju ti je mala aplicirala, ali na stranicama grada postoje razne, između ostalog i za izvrsnost.
    https://www.zagreb.hr/stipendija-gra...vrsnost/126567

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Moje dijete nije moglo dobiti stipendiju jer od dvije stipendije, obje su dodijeljene po socijalnom kriteriju.
    Izvrsnost nikog ne zanima.
    postoje STEM stipendije koje su vezane isključivo uz izvrsnost, broj bodova na državnoj maturi za brucoše i prosjek ocjena i ECTS bodove za kasnije godine

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja kći je dobila STEM stipendiju, (završila je Mioc s 5,0 i maturirala s 5) ali je ona manja od gradske i isplaćuje se 9 mjeseci. Gradska svih 12.
    Grad Zaprešić (gdje živimo) je dodjeljivao isključivo, samo i jedino DVIJE stipendije za prirodoslovne i medicinske fakultete, a za filozofske i ekonomske 10.
    Da 10!
    Iako je medicina jedina deficitarna od svih tih zanimanja i iako je moja kći imala najviše bodova po kriteriju izvrsnosti, nije dobila ništa.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
    Kako se živi u državama gdje su majke samo odgajateljice i ne rade?
    Kadav je školski uspjeh djece koja nisu pohađala vrtiće( u prosjeku)?
    Pa Njemacka je poznata po tome da mame cesto ne rade. Oni imaju taj svoj ruzni izraz Rabenmutter, za one koje odu raditi. Ima ih bas puno koje se odricu karijere za djecu, premda djeca idu u vrtic zbog socijalizacije i ostalog.

(The term "Rabenmutter," or "raven mother," is used to refer to absent moms of the human species. They may give up their children for adoption or neglect them. These days, career vs. family is a hot topic, and "Rabenmutter" is sometimes used to criticize working mom)

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Tanči, baš mi je žao. Puno je nelogicnosti, zbog sitnih interesa.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Za one koji ne znaju:
    Iz javnih izvora se može dobivati samo jedna stipendija pa onda studenti koji imaju više opcija, logično, biraju najveću stipendiju.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedino DVIJE stipendije za prirodoslovne i medicinske fakultete, a za filozofske i ekonomske 10.
    Da 10!

Ovo je stvarno za nepovjerovat

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Tanči, a moj link? To ne može aplicirati?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa Njemacka je poznata po tome da mame cesto ne rade. Oni imaju taj svoj ruzni izraz Rabenmutter, za one koje odu raditi. Ima ih bas puno koje se odricu karijere za djecu, premda djeca idu u vrtic zbog socijalizacije i ostalog.

(The term "Rabenmutter," or "raven mother," is used to refer to absent moms of the human species. They may give up their children for adoption or neglect them. These days, career vs. family is a hot topic, and "Rabenmutter" is sometimes used to criticize working mom)
    a jel primaju naknadu za ostajanje doma?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je stvarno za nepovjerovat
    Ma užas.
    I da stvar bude još gora, tri stipendije su ostale viška jer u njihovim kategorijama nitko nije zadovoljio uvjete i ja nazovem poglavarstvo uvjerena da i moja mala dobiva budući da se te tri stipendije raspodjeljuju na ostale kategorije da bi ispalo neeee.
    Oni su odlučili da će rasporediti u kategorije tehničkih i ekonomskih te filozofskih fakulteta.
    I pitam ja gđu zaduženu za to koje od tih zanimanja je deficitarno i po kojem ključu treba stipendirati deset ekonomista pa onda i još kojeg?!?
    Ona kaže- medicina. Jedino je medicina deficitarna.
    Ok, koliko ih stipendirate?
    Tajac. Šuti.
    Da se razumijemo, nemam niš protiv ekonomista, ali ima ih ko pljeve.
    Puna burza.
    Plus kaj je to puno lakši faks od medicine.
    Prijateljica od moje male studira ekonomiju i radi u Kauflandu puno
    Radno vrijeme. Druga je na sociologiji i radi u Kauflandu i još u DM na pola radnig vremena.
    Moja ne da nemre delat, nego se ne stigne ni naspavat pošteno od obaveza na faksu.
    Ne treba njoj stipendija za kruh, ali lijepo je imati vlastiti novac.
    Iako joj tata i ja sve osiguramo i ona stipendiju stavlja na štednju, ona ne može raditi jer ne stigne i ovako ima nešto svoje. Nešto što je zaradila svojim trudom.
    Cathy,
    Ne može aplicirati za Zg stipendiju ako ne živi u Zg.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje skromno mišljenje je da su medicina i strojarstvo dva najteža faksa.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Za one koji ne znaju:
    Iz javnih izvora se može dobivati samo jedna stipendija pa onda studenti koji imaju više opcija, logično, biraju najveću stipendiju.

Koliko se sjećam, tvoja je imala neku stipendiju, nešto od Župana.
    Možda se netko bunio da stalno dobivaju isti pa je zato zaobiđena.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    a jel primaju naknadu za ostajanje doma?
    Ne samim time sto ostaju, samo ako su socijala. Oni imaju razlicite klase poreza, pa muz automatski upada u bolju i ima neku povlasticu na nezaposlenu zenu. Ima zdravstveno normalno. Dakle, dobije muz vise ako zena ne radi. A koliko više ovisi o njegovom prihodu. Realno kad se to zbroji za dobru placu vjerojatno ispadne vise nego ove Zg mjere.
    Ako zena radi na pola radnog vremena, bira losiji porezni razred (mora jedan), jer ima manji prihod pa se vise isplati pa joj onda dosta oduzmu od tog prihoda.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tema nisu stipendije. molim vas ili da stanete ili otvorite topik i tamo nastavite.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Zašto se na temu ne javi pokretačica teme ili bilo koja druga koja koristi “mjeru” pa da njih malo čujemo.
    Zašto šute?
    Možda zato jer su svjesne da “mjera” baš i nije ok?
    U Njemačkoj svako dijete dobiva doplatak i nema nikakvog smisla uspoređivati Njemačku s Bandićevim Zagrebom i majkama odgajateljicama.
    Offtopic:
    Cathy,
    Moja mala je cijelu gimnaziju dobivala stipendiju od Zagrebačke županije temeljem kriterija izvrsnosti što je morala svaku jesen i dokazati.
    Ovo o čemu sam pisala nema nikakve veze s tim. To je odluka zaprešićkog poglavarstava i nema tko što biti zavidan kad se pravila znaju.
    No pravila su u konačnici umuljana i smuljana da bi se nekima pogodovalo.
    Ja ću to istjerat na čistac jer mrzim lopove i muljatore.
    Ispričavam se na off topicu. Htjela sam pojasnit.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pernar na fejsu podržava MO. I poziva na tribinu.
    https://www.facebook.com/events/509270989687823/

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da, kako Tanci kaze
    Sie haben Anspruch auf Kindergeld, wenn Sie mit Ihrem Kind in Deutschland wohnen. Seit dem 1. Juli 2019 erhalten Sie für das erste und zweite Kind je 204 Euro monatlich, für das dritte Kind 210 Euro und für jedes weitere Kind 235 Euro.

Daklem, za prvo i drugo 204, za trece 210, a svako dalje 235 eura mjesecno. Radio, ne radio. I opet Njemacka ima mali prirast stanovnistva. Da nema stranaca, jos gore.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Pernar na fejsu podržava MO. I poziva na tribinu.
    https://www.facebook.com/events/509270989687823/
    Je l ono on jos nekome simpatican

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da, kako Tanci kaze
    Sie haben Anspruch auf Kindergeld, wenn Sie mit Ihrem Kind in Deutschland wohnen. Seit dem 1. Juli 2019 erhalten Sie für das erste und zweite Kind je 204 Euro monatlich, für das dritte Kind 210 Euro und für jedes weitere Kind 235 Euro.

Daklem, za prvo i drugo 204, za trece 210, a svako dalje 235 eura mjesecno. Radio, ne radio. I opet Njemacka ima mali prirast stanovnistva. Da nema stranaca, jos gore.
    Moja frendica radi u Njemačkoj, i za rođenje djeteta je dobila neku suludu količinu tisuća eura.

vjerujem u bolje sutra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Za svako dijete? Za treće i svako sljedeće se to može i sada. Umjesto da koristiš porodiljni do treće godine, radiš 4 sata, a 4 sata si "na porodiljnom". Plaću dobiješ pola plaće + pola od tog porodiljnog, porodiljni ti se koristi u dvostrukom vremenu trajanja. Dakle ako si se npr. vratila na posao kad je dijete imao 12 mjeseci, imaš pravo još 2 x 24 = 48 mjeseci raditi na 4 sata.
    ispravak, za rad na pola radnog vremena dobijes puni iznos naknade /porodiljnog...2324kn
    apsurdno, ali je tako
    Posljednje uređivanje od vjerujem u bolje sutra : 09.01.2020. at 14:49

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Super, idem onda raditi na 4 sata .

Zašto se na temu ne javi pokretačica teme ili bilo koja druga koja koristi “mjeru” pa da njih malo čujemo.
    Zašto šute?
    Možda zato jer su svjesne da “mjera” baš i nije ok?
    Tanci, imaju na fejsu 2 grupe u kojima svakodnevno jako puno pišu. Ne misle one da mjera baš i nije ok, dapače, one koje pišu su pretežno jako ljute i imaju svoje vrlo jake stavove kako je s mjerom sve u redu.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Je l ono on jos nekome simpatican
    Pa antivakser je. Kaj to nije dovoljno.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Dobio je 44.000 glasova u 1. krugu predsjedničkih.
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 09.01.2020. at 15:22

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

[QUOTE=Bubilo Bubich;3139045]Super, idem onda raditi na 4 sata .

Tanci, imaju na fejsu 2 grupe u kojima svakodnevno jako puno pišu. Ne misle one da mjera baš i nije ok, dapače, one koje pišu su pretežno jako ljute i imaju svoje vrlo jake stavove kako je s mjerom sve u redu.[/QUO
    Ti bi ei u drugoj priči ako si na skraćenom
    Praktički ništa ili malo gubiš od svoje plaće

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ovisi kolika je ta plaća. Praktični ništa ili malo gubiš od svoje plaće ako imaš plaću 4000-5000 kn.

Ako imaš plaću 15.000 kn, pa radiš za 7.500 + 2300 = 9.800 kn, od svoje plaće gubiš 5.200 kn.

Mislim, nemam plaću 15.000 kn, samo kažem.

Meni je s tom mjerom problem što meni u mojoj firmi ne mogu naći posao koji se može raditi 4 sata u danu. A vjerojatno je tako i onima koji zarađuju 15.000 kn, oni sigurno ne mogu raditi svoj posao 4 sata dnevno. A da ne pričamo koliko ih diskriminiraju limitirane porodiljne naknade i bolovanje za dijete. (Ali koga briga, one su ionako samo karijeristice koje uvale svoju djecu čuvalicama. Samo citiram ).

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj vjerujem u bolje sutra prvotno napisa Vidi poruku
    ispravak, za rad na pola radnog vremena dobijes puni iznos naknade /porodiljnog...2324kn
    apsurdno, ali je tako
    Dobijes isto ako ti je plaća bar dupla. Jer u rješenju piše da imas pravo na "100% naknade place ali ne više od..." A to znači da ako ti je 50% satnice vise od toga da dobijes isto toliko. To se pred par godina jedna odvjetnica uspjela izboriti protiv hzzo, na žalost nakon sto sam ja već iskoristila moju opciju rada na pola radnog vremena (za prvo dijete, ne trece) tijekom kojeg sam dobivala pola naknade, iako je kasnije dokazano da nas je hzzo oštetio. Naravno tu razliku nismo dobili mi koji smo oštećeni...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije točno pola, nego treba izračinati bruto-neto-poreze itd. Većini ispadne oko 65-70% punog neta prije porodiljnog i na to se doda naknada

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Ovisi kolika je ta plaća. Praktični ništa ili malo gubiš od svoje plaće ako imaš plaću 4000-5000 kn.

Ako imaš plaću 15.000 kn, pa radiš za 7.500 + 2300 = 9.800 kn, od svoje plaće gubiš 5.200 kn.

Mislim, nemam plaću 15.000 kn, samo kažem.

Meni je s tom mjerom problem što meni u mojoj firmi ne mogu naći posao koji se može raditi 4 sata u danu. A vjerojatno je tako i onima koji zarađuju 15.000 kn, oni sigurno ne mogu raditi svoj posao 4 sata dnevno. A da ne pričamo koliko ih diskriminiraju limitirane porodiljne naknade i bolovanje za dijete. (Ali koga briga, one su ionako samo karijeristice koje uvale svoju djecu čuvalicama. Samo citiram ).
    O tome bi se dalo pricati. Jer u drugim zemljama jako dobro znaju da je dobar radnik vazan pa zele zadrzati svakoga , pa cak i ako je na pola radnog vremena.
    Pa bih rekla da je to dio izmisljotine naseg sustava.
    Da ne pricam.da sam se susrela s tim i na svom, obicnom, puno manje placenom poslu . Gdje mi je sefica rekla da u njihovoj radnoj jedinici nema posla za pola radnog vremena te mi je rekla da se stavim na raspolaganje i nadem radno mjesto unutar kolektiva koje to omogucava. Na sto mi je glavna sefica rekla da je to izmisljotina i da ce naci nekog da me pokrije pola dana. U svakom slucaju potpuni je jasno da mi se mogla naci zamjena koja ce me pokriti pola dana, nije da upravljam svemirskim brodom pa nitko to ne moze preuzeti. Samo sto sam ja vrlo rado otisla iz okruzenja . Zapravo sam djelomicno i odlucila raditi 4 sata samo da se mogu maknuti bez puno drame.
    Posljednje uređivanje od sirius : 09.01.2020. at 16:40

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •