Results 1 to 50 of 771

Thread: Zimnica

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    enela's Avatar

Quote Originally Posted by babyboys View Post
    Znači... Imam hrpetinu američkih borovnica koje nećemo sve pozobati. Dio sam stavila za liker. Od dijela ću napraviti sok/sirup ,a od dijela bi neki džem... Radio netko? Dajte recept. Moze sa đemfixom, moze bez, kako god, ali ja se ne mogu inspirirati i na internetima nisam našla ništa što mi se sviđa...
    Prošlogodišnji recept:
    3 kg borovnica + 1 kg šećera. Borovnice sam štapnim mikserom usitnila, samo borovnice stavila na štednjak i kad su provrele kuhala 30ak minuta (jako se stegnu čim ih smiksaš, ali poslije se "opuste"), dodala šećer i kuhala još 30ak minuta. Točila u vrele staklenke, odmah zatvarala novim čepovima, omotala dekom i nakod dva-tri dana spremila u kutiju.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by enela View Post
    Prošlogodišnji recept:
    3 kg borovnica + 1 kg šećera. Borovnice sam štapnim mikserom usitnila, samo borovnice stavila na štednjak i kad su provrele kuhala 30ak minuta (jako se stegnu čim ih smiksaš, ali poslije se "opuste"), dodala šećer i kuhala još 30ak minuta. Točila u vrele staklenke, odmah zatvarala novim čepovima, omotala dekom i nakod dva-tri dana spremila u kutiju.
    Ja radim vrlo slično - baš mi je mjera 3 kg voća, ali dodajem još i limunsku kiselinu - na ovu količinu od 3 kg voća dodala bih 20 g limunske kiseline (jednu jušnu žlicu, ali postoji i baš takvo malo pakiranje od 20 g, pa ne treba vagati ni mjeriti - može se dodati manje, pa probati...).

Kad mislim da je kuhano, stavim žličicu smjese na stakleni tanjurić koji sam prije toga držala u frižideru, da vidim kako steže. Ako ne teče - smjesa je gotova.

Borovnice i crni ribizli ne trebaju sredstvo za želiranje, imaju dovoljno pektina u sebi.

Offt. Radila sam neki dan sirup od crnih ribizla, tako je stegnulo da se može koristiti i kao preljev za palačinke - ispalo je polutekuće.

pepi's Avatar

Quote Originally Posted by Peterlin View Post

Borovnice i crni ribizli ne trebaju sredstvo za želiranje, imaju dovoljno pektina u sebi.
    Ove godine sam prvi puta radila džem od jagoda, za koje je poznato da imaju malo pektina pa sam dvojila da li staviti džemfix.
    Odlučila sam riskirati i nisam stavila.
    Kuhala sam ga malo više od 1,5 sat (sa šećerom i jednim limunom) i ispao je odličan, super se stegnuo.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by pepi View Post
    Ove godine sam prvi puta radila džem od jagoda, za koje je poznato da imaju malo pektina pa sam dvojila da li staviti džemfix.
    Odlučila sam riskirati i nisam stavila.
    Kuhala sam ga malo više od 1,5 sat (sa šećerom i jednim limunom) i ispao je odličan, super se stegnuo.
    Drago mi je da si zadovoljna. Nadam se da ćeš biti zadovoljna i tijekom zime, kad otvoriš staklenke.

Ja tako ne radim. Iz iskustva - većina voća ako se kuha dulje od 45 minuta (i to je opako puno) potpuno izgubi okus i kasnije bude (neznamkakodatonazovem) bljutavo.

Davno me kolegica upozorila na to i meni je moje kasnije iskustvo to potvrdilo. Jagode i marelice naročito su osjetljive na dugo kuhanje.