Jaoooo, ja sam 100 puta do sada pokušala napraviti tu tablicu za mjesečne troškove - nula bodova. Jednostavno nikad nisam uspjela.
e-zaba i m-zaba su mi izvor podataka o troškovima, plaćam sve što ide na vrijeme, a za planirane troškove (registracija dva auta, prošle godine jedna autoškola, ove godine druga autoškola, navlake za zube, naočale) imam dva načina: viškove love ne držim na tekućem računu nego stavljam "u drugi džep" (zb invest - mali investicijski fond, s kojeg klikom na telebankingu mogu prebaciti na tekući račun i povući s njega u slučaju potrebe), a drugo je plaćanje na rate, samo u slučaju da se baš mora (Diners Plus)
Velike investicije smo planirali (kupovina vikendice, rekonstrukcije stanova...) i za te troškove obično imam fizičku tekicu u koju zapisujem što nailazi (npr. rekonstrukcija kupaonice - unutra stavljam slipove računa i pišem koliko sam potrošila, a ta tekica ima i hrpu drugih podataka - imena i brojevi telefona majstora koji su nam radil+datumi kad je to bilo, da se kasnije mogu vratiti po tragu, ako treba. Nekad se plan probije, ali nikad se nismo baš jako nasukali...
Mjesta uštede: umjesto odlazaka u trgovinu šaljem muža s popisom (to smanji troškove tjedne nabave za cca četvrtinu, jer ja nisam disciplinirana da uzmem samo ono što je na popisu, nego gledam što je na akciji, pa nije svako zlo za zlo).
Frizer - ništa posebno, na depilaciju ne idem, ali mogla bih se počastiti pedikurom... Nije mi to neki veliki trošak.
Mjere štednje:
- ne idem u trgovine često, petkom idem u tjednu nabavu, a ostalo po potrebi (recimo ako ne stignem kuhati, ponekad uzmem nešto gotovo...)
- ne koristim kreditne kartice na dnevnoj ili tjednoj bazi, nego upravo za planirane troškove
- Diners Plus imam samo za rekonstrukcije/zidariju ili nabavku većih stvari koje baš moraju ići na rate (ove godine to je vešmašina i sinov laptop*) i nabavku naočala (moje koštaju oko 1000 EUR, a u kući nas je četvoro koji ih trebaju, pa uvijek netko dođe na red za nove).
*Zaslužio ga je bratemili za 19. rođendan, nakon što je cijelu srednju školu završio na staroj krami koju je dobio od mog brata.