Nisam joj rekla da joj ne trebaju tanjuri, nego da joj ne trebaju isti tanjuri.
Kod mene se jede iz plastične zdjelice, ali imam ljude stare 3 godine pa se to još može.
Nisam joj rekla da joj ne trebaju tanjuri, nego da joj ne trebaju isti tanjuri.
Kod mene se jede iz plastične zdjelice, ali imam ljude stare 3 godine pa se to još može.
Hrana je tek toliko raznolika stavka, i mislim da ne poznajem dvije obitelji koje isto/slično jedu i isto/slično troše.
Mislim da je tu tek teško davati savjete o uštedama. Osim one poznate - skupljaj letke i kupuj po akcijama.
Za nas 4 rekla bih okvirno cca 3.000 kn ode na hranu, teško mi je točno izračunat jer plac obavljam u gotovini kao i one neke svakodnevne sitne kruh, jogurt i sl.
Moje frendice mi kažu da i one imaju otprilike takav trošak na hranu, pa pretpostavljam da je realan.
Dvije najveće stavke su režije i hrana. S tim da je hrana nama najveća. Na režijama ne mogu uštedit, na hrani da. S tim sam i počela tu pisat. Što ne znači samo kupovanje na akcijama nego jeftinije namirnice.
Kupila sam danas golčiće za 30 kn. Bit će za ručak i za dobru porciju riblje paštete. Žena ispred mene je kupila jednog šanpjera za 120 kn. Mali je i nama ne bi bio dovoljan za ručak.
Da sigurno 3000 kn ak ne i više ode na hranu.
Ja stvarno nemam pojma koliko trošim na hranu, uopće ne vodim računa o tome... čak ne bih znala ni je li približno 1500 ili 3000.
Nego... moram još ovo
Na ovoj temi smo krenuli o tome zbog ušteda, ali inače mi je to načelno jako problematično zbog ekologije.
Meni baš nije… i mislim da kao društvo (ne sad Lili ili bilo tko drugi konkretno), nego svi, globalno kao društvo pretjerujemo u tome i ponašamo se ko svrake koje svakih 5 minuta moraju imati novu maskicu za mobitel koju ćemo ni manje ni više nego dovući oceanom iz Kine, koje svako toliko moraju imati novi komad odjeće / namještaja / bilo čega…
Jedna stvar je potreba da ti je lijepo i ugodno, a druga je da imaš tu potrebu stalno iznova i iznova i da to moraju biti nove stvari. Mene užasno uzrujava ona Mirjana Mikulandra kad razbije ljudima sasvim pristojan prostor da napravi novo „go.no“ (pardon my french) koje opet za 5 godina „neće valjati“. Kao npr. ona epizoda s kupaonicom Martine Tomčić gdje joj razbiju sasvim pristojnu kupaonicu da stave drugačije pločice.
Kao, mogli bismo reći, što mene briga, ako Martina T. ima novaca i to želi (ili ako Lili želi sparene tanjure), ali na nekoj razini me takve stvari uzrujavaju. I da dođem kod Lili na ručak mene bi više živcirao njezin stol kad bi znala da je išla kupiti nove tanjure jer mi dolazimo, nego što bih se divila njezinom stolu.
No, dobro… vjerojatno sam jako rijetka ptica. I kad bi bilo po mome propala bi svjetska ekonomija i 80% ljudi bi izgubilo radna mjesta (uključujući mene), no prilično sam sigurna da se za 100 godina ljudi na Zemlji neće moći ovako ponašati, osim ako ne otkriju neka sjajna mjesta za odlaganje otpada i sjajne načine recikliranja.
Nama ode sigurno 4000 kn na hranu, s tim da rijetko jedemo vani. Puno kuhamo i puno ugoscavamo. I ok, prisutimo si neke skuplje namirnice.
Sent from my iPhone using Tapatalk
PA ono, može se izbjeći, naravno, ako imaš spremljenih novaca i onda to trošiš. Ja nisam ušla u nikakav minus kod selidbe.
da dodam: ali sam potrošila više nego što sam računala potrošiti
Posljednje uređivanje od Mima : 09.10.2020. at 13:25
Nano, saša hvala za povratnu info za hranu.
Evo i rastrošne i štedljive podjednako troše![]()
počneš kupovati jeftinije varijante namirnica
pa umjesto Barille, kupiš neku robnu marku tjestenine, koja je više nego duplo jeftinija. samo kao primjer, može se primijeniti na skoro sve
prestanete ili jako smanjite jedenje vani, naručivanje hrane, kupovanje gotove hrane u dućanima (koja je ustvari jako skupa, ako izračunaš koliko bi te koštalo to isto jelo da si ga sama napravila), nosiš si ručak od doma a ne jedeš u restoranu na poslu (ali mislim da si to već rekla ne možeš ili ne želiš)
....
ima načina, puno
ali prvo bi trebalo malo analizirati što uopće kupujete i na što trošite puno novaca koji vam odlaze na prehranu
Ne, mi nismo htjeli dirati štednju za radove i opremanje. Štednja je štednja za nedajBože situacije.
Sirius, neodnosno polovično. tako da s tim iznos ide preko 3.000kn,a nekad i ne. Nije isto svaki mjesec, teško mi je to precizno reći.
Ljeti jedemo laganiju hranu, zimi težu.
Meni ta kamata na minus od 60kn fakat ne predstavlja puno. Mislila sam da će me više opandračit Zagrebačka.
emily
Nikad nismo kupovali gotovu hranu, jedenje vani sam već prije pojasnila. Imam ja doma skuhano, al volim pojest toplo komplet: juha, meso/riba + prilog, salata.
Al vidim da je trošak za hranu skoro isti štedljivima i rastrošnima, kako reče Mima. Inačeposlušala bih majke mi
Sto polovicno?
Koliko dnevno potrosite za rucak i gablec na poslu iz ducana ( a ne racunas to u mjesecne troskove za hranu) to je plus na racunicu jer si to pojela.
Mislim, to je hrana, ali skuplja nego da si ju sama kuhala.
Npr. da ja jedem gablec u restoranu na poslu to bi bilo cc 25-30 kn dnevno plus, ako kupujem pecivo i kavu prije posla jos 10 kn. Sto bi bilo 40kn dnevno.
Kad zbrojis dane u mjesecu ima toga. Pa muz toliko.
Ipak ispadne malo vise od 3000 kn
U pravu si, samo mi uvijek doručkujemo doma ili nosimo od doma, ne idemo po pekarama. Kave ne pijem, ne hodam po kafićima inače, a pogotovo sad u koroni. Čaj znam uzet za 2kn u našoj kuhinjici, al imam kuhalo, pa ga češće radim sama u uredu.
Ručak nam je cca 23 kn, al baš konkretan. Muž ne jede tako često vani jer on si kao privatnik može dopustit da dođe doma (ured mu je blizu), pa pojede ono što imamo doma skuhano. I on i ja moramo jesti usred dana ne dolazi u obzira da ručamo tek u 17:00h. Sad puno više nosaram od doma te neke namirnice za medjuobroke, banane, orašaste i sl. Slatko znaš da ne konzumiram.
Al hvala na usmjeravanju, planiram ovaj mjesec svaki takav obrok provlačit na karticu da imam precizan izračun na kraju mjeseca (već to radim).
minus se može izbjeći kod uređenja, mogu se ostaviti novci posebno za tu svrhu, može se dići nenamjenski kredit, može se kupiti manji stan pa da ostane za uređenje
meni je minus znak da sam trošila izvan svojih mogućnosti
mi smo recimo nedavno bili u prilici uložiti u veći stan ali smo odustali jer bismo se zadužili do ibera, pa u taj prekrasan stan ne bi imali što staviti
i to je moj izbor, ne znači da netko drugi treba tako
samo hoću reći da nije generalno pravilo da se mora ući u minus i da je on neizbježan kod uređenja stana. Izbora možda nema sada ali je sigurno postojao prije (recimo kod odluke o kupnji stana).
Ja trenutno štedim za renovaciju kuhinje
da imam minus možda ne bih trebala štedjeti, ali bih onda bila dužna
možda mogu dići nenamjenski kredit, ali mi se ne da plaćati kamate, osobito zato jer nije žurba
a ako i nešto iskrsne (otkazi, drugi vanredni troškovi), ne moram se misliti
meni taj osjećaj duga i da sve što mi sjedne na račun ide samo za umanjenje minusa (smanjenje duga) znači da nemam ništa (novca). To mi je užasan osjećaj. Opet ponavljam - meni. Nekom drugom je možda potpuno svejedno.
Dobro je da imaš kantinu. Nisu svi zaposleni te sreće... Mi isto imamo kantinu, ali prosječni obrok rijetko je ispod 30 kn. Osim toga, navodno da će raditi samo do kraja ove kalendarske godine, a dalje - tko zna...
Ja ne jedem često tamo (stanujem blizu, mogu doma otići na gablec, a i imam kuhano svaki dan), ali jako puno ljudi doslovce ovisi o tom toplom obroku u sredini dana, pogotovo putnici. No, valjda će se naći i neko rješenje.
je Peterlin, svjesan sam da imam sreće s kantinom, posebno jer nekad s nekim namirnicama nema šanse da bi se isplatilo kuhat isti takav ručak,al se njima na veliko isplati.
i nije tipična kantina, ima zaista finih jela vrlo netipičnih za kantine. Prije su nudili i lchf ručkove i zdrave doručke (chia, granole sa sezonskim voćem...). Tete same rade i kiflice, savijače za puno manje novce nego da se ide po lošim pekarama. Imaju jako fine i vege menije.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 09.10.2020. at 14:04
hvala. tad mi niko nije to zelio napraviti a inzistirala sam. jednostavno bila je to borba protiv velikog sustava na koju sam odlucila ne trositi energiju. shvatila sam da je njima u interesu da ja imam to i da otklizem u njega. a ne da nemam. ma bezveze.
mi trosimo kao i vecina na hranu ali jos treba dodati i novce za kozmetiku/detergente/papirnatu glanteriju.
mislim da jedemo pristojno.
u svakom slucaju mislim da smo poceli sitnicariti. Ja spadam u one koje ne vole kupovinu na rate jer imam osjecaj da nikad kraja. kad se odlucim za isto onda uzmem na 2.
reci Lili gdje da spara nema smisla. a rjesenje joj je jednostavno. ulaz/izlaz. ako ne mozes pokriti izlaz i on se povecava onda nadji nacin kako dodatno uprihoditi novce.
a ne reci joj nemoj placat clanarinu za klub.
ono sto mislim da je bitno da ona vidi koliki % svoj place je ona u minusu. i da prema tome sama sebi izradi tablicu u kojoj mora svaki mjesec staviti toliko da se nadje na 0%
Tako je spajka, lijepo si rezimirala, sjedi 5![]()
![]()
I minus i kredit odnosno kamate na isto su trošak koji plaćam da nešto imam odmah a ne za nekoliko godina.
Ja sam naslijedila stan ali onaj u koji od 69. nije bilo uloženo ni kune. Preuredili smo ga od temelja ...od instalacija za struju pa na dalje. Investicija je bila velika. Digli smo kredit a ostatak za namještaj razvukli na rate preko Dinersa. Mogli smo mi živjeti godinama u takvom stanu užasnom i stavljati na stranu ali bi živjeli u katastrofalnim uvjetima. Ono što smo pazili je naravno da uđemo u takav kredit na određene godine da nas rata ne guši i ako 1 na neko vrijeme ostane bez posla da možemo i dalje plaćati kredit. Uredili smo ga na pola puta između želja i mogućnosti.
To je sve toliko individualno. Teško da netko s plaćom od 15.000,00 kuna može savjetovati onog koji ima 5.000,00. Ovaj koji ima 15.000,00 će ako pametno raspolaže novcem puno brže uštedjeti za nešto nego ovaj drugi.
Što se tiče izdatka za hranu, rekla bih da je to za nas troje mjesečno 3.500,00kn i mislim da može biti manje ali onda bih morala potrošiti vrijeme na planiranje i organizaciju i ići u tjednu ili dvotjednu nabavku pa je onda to cijena mog vremena koju plaćam i zavidim onima koji tako planiraju i organiziraju. Možda me konačno prelomi pa krenem i ja.
Danas sam morala u banku po kodove za mobilno bankarstvo pa sam potaknuta ovom temom ugovorila nešto kao kasicu prasicu do koje mogu doći kad mi treba. Imam i stambenu štednju. 20 % moje plaće odlazi mjesečno na razliku koju pokrivam za mamin dom tako da nam to uvelike utječe na mogućnost štednje neke veće svote novaca ali sam sretna da imamo takva primanja da to možemo podmirivati.
Sve u svemu mislim da nam nekih 1.000,00kn minimalno mjesečno ode iz ruku na bezvezarije i da bi se da se dobro sračunamo to moglo uštedjeti ali kako ono kažu da su kod postolara najgore cipele tako i kod mene računovođe - nemam ni uvid ni kontrolu nad troškovima onako kako bih željela vjerojatno i zato što kad vidim račune, excell tablice i praćenje mi dođe muka![]()
Nas ima 5 i stavka hrane je ogromna, sigurno oko 4000-5000kn mjesečno, ovisi dal' je nekome ročkaz ili sl.
Kuham svaki dan, ne naručujemo,nešto što ostane nosim na posao za gablec.
Ne idem po kavana, restoranima, kupujem planirano.
Dečki puno jedu jer su u razvoju i treniraju svaki dan, nema kod njih lagane hrane, nego uvijek konkretno.
Najviše trošimo na hranu, režije, gorivo i treninge.
Iz iskustva mogu reći da je teško dugoročno se svega odreći, treba povećati prihodovnu stranu koliko je moguće.
Minus sam koristila redovito u svakom porodiljnom, iz zadnjeg se još izvlačimo.
Poslano sa mog Mi 9T koristeći Tapatalk
3000 kn je 100 kn dnevno za hranu. Tak da vjerujem da ipak trošim više. I trudim se kupovat kvalitetno, koliko mogu.
Mi isto pokušavamo unaprihed planirati veće troškove pa unaprijed uštedit.
Moram se vratit na tanjure. Pa kaj vi nikad ništa ne razbijete? I kaj onda? Više servis nije kompletan. I tanjuri se ne mogu kupiti pojedinačno ili ne rade isti uzorak. Tada se kupuje novi servis? Ili kaj?
Ponukana temom, neki dan sam radila siromaški obrok. Španjolsku tortillu. Tri su sastojka: jaja, luk i krumpir. Ok i ulje. Ovi moji doma su bili oduševljeni. Trošak je skoro nikakav.
100 kn dnevno na hranu za cetveroclanu obitelj je stvarno nategnuto. To je jako mala cifra. To je i prije 10 godina bilo nategnuto, tako da vierujem da ste prilicno promasile. S tim da govorim iz perspektive osobe koja je imala vrt i u vrtu svasta dostupno, skrinju isl. Trenutno nemam ni vrt ni skrinju i potrosnja hrane za nas 6 ide debelo u pravcu 6000 kn mjesecno. A kuhamo svaki dan, ne jedemo vani, a trenitno ni po kavama ne idemo.
A ako u taj trosak ne racunate sve te gablece i ostalu konzumaciju, u sto ga racunate?
slazem se, betty
ja isto svoj primjer ne navodim kao poucan, stvarno nije, samo da se vidi da smo razliciti (i jer mi je uzasno spor dan na poslu)
prvi moji roditelji su skroz stedljivi ljudi, i nikako se ne mogu nacuditi na koga smo sestra i ja
eto ja bih uvijek kupila veci stan, pa ga opremila minusom i taj minus vratila
jer ja planiram to vracanje, imam excel sa evidencijom troskova par godina unatrag i par u buducnost
i onda zauvijek imam veci stan, a minus ce biti vracen
meni taj osjecaj da sam nesto u dugu nije problematican, ako imam plan
problematican mi je bio prvi put, mislila sam da ce biti grozno uci u minus
nakon nekog vremena te pusti, ali isto je ljepse sa ustedjevinom
lili, pretezna otplata minusa je bila iz otpremnine, pa ti vidi pase li ti to
ali znala sam da mi slijedi otpremnina, zato sam i usla u toliki minus
kako mitovski veli, ja rado platim kamatu za gust da neku stvar imam odmah
imam servis koji mozes uvijek nadokupiti.
marta ja isto racunam cca 1000-1100 kn po osobi. moji su sad klinci bas poceli mesti po frizideru u mislim da cu morati povecati iznos. ali ne samo jer oni metu vec i cijene idu lagano gore.
kad narucim na poslu hranu to ide iz mog tzv "dzeparca". narucim par puta mjeescno. ostalo nosim od kuce.
a sto se hrane tice, vise sam uz martu
ja mislim da priblizno 5000 kn trosim na hranu, doma mi je excel pa ne mogu provjeriti
ali znam da ja npr. tu imam prostora za ustedu
dosta jedem vani, posebno kad sam bez djece, a cesto i s njima
kupujem vise manje bez plana, osim kratkorocnog, za dan ili dva, pa znam imati viskova koji propadnu
kupujem i dosta stvarcica koje nisu nuzne
uz vise truda i planiranja ta bi stavka stvarno mogla biti niza
Posljednje uređivanje od summer : 09.10.2020. at 14:57
Blizu 3000 kn ja ostavim mjesečno u Lidlu. Tjedni ceh mi je u prosjeku 600 kuna, povremeno i više. A još tu treba dodati i sporadične nabavke ako nečega fali + kupovinu na placu (mm kupi meso, ribe i nešto povrća). Tako daaaa... 3000 kn mjesečno ne bi bilo dosta.
Tanjuri - ja kupujem na komad, one jednostavne staklene bez ukrasa - ovako nešto https://bima-shop.hr/cadix-servis-je...roizvod-37019/. Odlični su za suđericu i mikrovalnu pećnicu, a ako razbijemo koji, lako se nadomjesti.
Beštek - do dana današnjeg nisam raspakirala beštek koji su mi mama i tata poklonili kad sam se udavala. Ima pozlatu, a to za suđericu nije. Mogli su si uštedjeti te pare.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.10.2020. at 15:02
Ja gablec računam pod trošak hrane- jer ga nosim od doma.
Možda 1-2x mjesečno nemam što ponijeti od doma pa kupim.
I kavu/čaj/sok napravim na poslu, ne kupujem.
Netko je prije napisao da je osvijestiti trošak pekare- tako i ja.
Kad kuham, uvijek napravim da imam za gablec.
Jučer je bio grah, danas sam si ga ponijela na posao.
Isto tako, registracija auta ide na rate - za to se ne dira fond za crne dane, jer to beskamatno i ne opterećuje financije. pod rate mogu ići razne kupovine namještaja, aparata i sl, to u ovim uvjetima ne kupujem na keš, nema potrebe.
Pod rate mislim sve što nije dodatni napad na mjesečni trošak do najdulje 12 rata.
Poslano sa mog Mi 9T koristeći Tapatalk
Kaj nitko ne pamti aprin post isto na temu štednje. Ona bi u novčanik stavila samo 100 kn. I s tim bi morala hendlat dnevnu nabavku hrane. I ni makac. Valjda jedino ak joj jedan dan ostane onda prebaci u drugi.
MM vodi evidenciju troškova ali u toj tablici su dućani, plac, rijetke kave i izlasci, drogerija i slično.pod stavkom OSTALO. Tak da fakat ne znamo koliko trošimo na hranu
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 09.10.2020. at 15:10
ma nisam ni shvatila kao poučan primjer
i mitovski je u pravu, mala je razlika između kredita i minusa, na oboje plaćaš trošak novca
ali meni je psihički daleko teže podnijet minus nego kredit
ne mogu to objasniti, imam osjećaj kao da nemam ništa i još sam povrh toga nekomu dužna