Citiraj Evelina prvotno napisa Vidi poruku
Da, razumijem.
Ali radimo sve po PS-u, ne vidim kako tome doskočiti, osim vremenom.
Uči redovno, stvarno pazimo da ne uđe u cajtnot.
Pogotovo pred testove, naprosto ne želim da mu se ičeg nakupi.
I sad se dešava (lo) da ga noć ranije opere nervoza, gdje baš ne može disati u jednom trenutku.
Ali jučer se desilo da ga dva dana ranije opere, kad je u krevetu počeo jecati oko matematike koja je u utorak (!). Mislim, ja to moram očito proći i danas.
S time da ima instrukcije iz matematike koje sam mu nakalemila jer sam vidjela da je u razlomcima idimidođimi, i radi s dedom svakih par dana. I sve kuži i sve mu je jasno i zna i sam da kuži i da test neće biti prestrašan i dalje brije ovako.
Moj sin je spas našao upravo u poučavanju kolega koji su manje znali. Sam si je to našao. To mu je dalo osjećaj da zna više od njih i priliku da ponovi gradivo.

Pitaj dijete tko u razredu od njega zna više, a tko manje... Možda još nije počeo gledati oko sebe, a trebao bi. Probaj naći neke točke za koje se može uhvatiti, podsjeti ga na dobra iskustva (kad je dobio pohvale od nastavnika i slično). Moji su obojica znali ići na dopunsku nastavu da ponove gradivo, ne uvijek ali ako bi nešto propustili, recimo izostali dok se učilo novo gradivo. Tamo su brzo osvijestili gdje su u razredu - tko zna više od njih, a tko manje. Otkrili su da hrpa dobrih učenika ima rupe u znanju, a mnogi i puuuuno veće probleme. Nismo to sustavno radili da im osvijestimo njihove sposobnosti. To je bio slučajan i koristan nusprodukt pokušaja da gradivo nadoknađuju u školi, bez instrukcija i bez roditeljske pomoći (upućivali smo ih od malena da se oslanjaju na vlastite snage i resurse).