Ja trenutno imam problem s bugenvilijom koju sam preko zime držala na haustoru da ne bude na cičoj zimi zagrebačkoj.
Sada nikako da krenu zeleni listići. Any idea? pognojila sam je.
Ja trenutno imam problem s bugenvilijom koju sam preko zime držala na haustoru da ne bude na cičoj zimi zagrebačkoj.
Sada nikako da krenu zeleni listići. Any idea? pognojila sam je.
Jesi li porezala grane tijekom zime? Ako nisi, bojim se da je sad kasno, ali nisam sigurna. Kako bi rekao moj kolega - kad odrežeš, ne raste
Evo malo tuđe pameti: https://www.pijanitvor.com/threads/b...invillea.1624/
Piše unutra ovo:
Bugenvilija je dosta problematična sobna biljka jer naginje odbacivanju listova i cvjetova u zatvorenom prostoru. Bugenvilije inače cvatu samo ljeti, ali sada se mogu cvatuće biljke nabaviti i zimi i u proljeće. Ako cvatuću biljku dobijemo ili kupimo zimi ili u rano proljeće biljku treba prvo aklimatizirati, a ne odmah izložiti toplom i suhom sobnom zraku jer će u protivnom tijekom samo jednog tjedna odbaciti sve cvjetove i listove. Zato ju najprije smjestite u hladniju svijetlu prostoriju s temperaturom od oko 12 °C i zalijevajte mlakom vodom. Ukoliko ne odbacuje previše lišća, temperaturu postepeno povisite na 16–20 °C. Pojačajte zalijevanje i počnite s prihranom biljke svaka dva tjedna. Nakon cvatnje, da bi se potaknuo rast novih izboja i sačuvao oblik biljke, treba biljku dosta oštro orezati, a po potrebi i presaditi u običnu kupovnu zemlju za cvijeće.
Biljku treba držati na svijetlom toplom mjestu i oprezno zalijevati. Ako smo cvatuću biljku nabavili ljeti, treba ju nakon cvatnje također orezati, a zatim je ostaviti u hladnijoj, ali sunčanoj i svijetloj prostoriji. Dobro mjesto za prezimljavanje je i umjereno grijani zimski vrt. Zalijevati ju treba oprezno, a prihranjivanje nije potrebno. U to vrijeme može odbaciti lišće.Kada započne bujniji rast izboja, pojačamo zalijevanje i počnemo s prihranjivanjem jednom tjedno. Preporuča se i svakodnevno prskanje biljke mlakom mekom vodom sve do pojave cvjetnih pupova. Početkom ili polovicom srpnja može se biljka iznijeti van na zaštićeno, sunčano mjesto, a ako to nije moguće, treba joj osigurati slične životne uvjete u stanu. Za uzgoj u stanu može se preporučiti vrsta B. glabra Sandersiana, koja ima ljubičasto obojene brakteje. Postoje i sorte ove vrste s ružičastocrvenim, skrletnocrvenim i lososcrvenim braktejama, ali ,na žalost, u stanu slabo uspijevaju.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 15.06.2021. at 08:58